"Βιώματα ιστορίας…": Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος, Διονύσιο Λαυράγκα

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει τρία σπανιότατα έργα του Διονυσίου Λαυράγκα, που έχουν σχεδόν έναν αιώνα να ακουστούν.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών

Σε μια από τις ιδρυτικές μορφές της νεότερης Ελληνικής μουσικής στρέφεται το ενδιαφέρον και η δραστηριότητα της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών τον Απρίλιο. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη σειρά συναυλιών "Συμφωνικές βραδιές", στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει το Σάββατο, 6 Απριλίου, τρία σπανιότατα έργα του Διονυσίου Λαυράγκα, που έχουν σχεδόν έναν αιώνα να ακουστούν. Πρόκειται για τα έργα: "Jota Navarra", "Ανατολική εισαγωγή", "Δεύτερη Ελληνική Σουίτα"

Διονύσιος Λαυράγκας

Ο Κεφαλλονίτης Διονύσιος Λαυράγκας είναι μια κορυφαία μορφή της Ελληνικής μουσικής ιστορίας τόσο για την αξία του έργου του όσο και για την τεράστια καλλιτεχνική του προσφορά στον Τόπο. Θεωρείται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Επτανησιακής και της Εθνικής Σχολής μουσικής στις αρχές του 20ού αιώνα και ταυτόχρονα είναι και ο ιδρυτής του Ελληνικού Μελοδράματος, του ουσιαστικού προγόνου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η πρόσφατη κατάθεση του πολύτιμου μουσικού αρχείου του στο Ωδείο Αθηνών έφερε πολλά άγνωστα μέχρι τώρα μουσικά του δημιουργήματα στο φως και τα κατέστησε προσβάσιμα στη μουσικολογική έρευνα και στην καλλιτεχνική πράξη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ακόμη σπάνιο έργο της νεότερης μουσικής φιλολογίας, το Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα του εμβληματικού συνθέτη του Γαλλικού Νεοκλασικισμού, Francis Poulenc, έργο του 1932. Με την επιλογή του έργου αυτού, η Φιλαρμόνια συνεχίζει την συστηματική προσέγγισή της στη γαλλική μουσική αισθητική του ύστερου 19ου και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, φέρνοντας σε επαφή το Ελληνικό κοινό με έργα που σπάνια συναντάμε στις αίθουσες συναυλιών. Σολίστ στα δύο πιάνα είναι ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η Zafira Antzus-Ramos.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών
©Spiros Katopodis

Τέλος, στην ίδια συναυλία θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Γιώργου Κοντογεώργου, "Γλαυκώπις Αθηνά". Πρόκειται για ένα συμφωνικό έργο εμπνευσμένο και αφιερωμένο στη μνήμη της κορυφαίας Φιλελληνικής μορφής της Επανάστασης του 1821: Του Λόρδου Βύρωνα, που πολέμησε για την Ελλάδα και θυσιάστηκε ακριβώς πριν 200 χρόνια, το 1824.

Την επιλογή του προγράμματος και τη μουσική διεύθυνση έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας, πολύπειρος αρχιμουσικός, Βύρων Φιδετζής.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Επιπλέον ημερομηνία για τους Still Corners

Η πρώτη συναυλία τους στο "Gagarin" έχει ήδη γίνει sold out.

29/04/2024

Βαγγέλης Γερμανός & Διονύσης Τσακνής στο "Άλσος": Μια υπέροχη βραδιά "δικού μας rock"

"Κάθε Πράμα στον Καιρό του" λέγεται η παράσταση που ανεβάζουν παρέα, ανά σποραδικά διαστήματα. Εκείνοι, πάντως, αποδεικνύουν επί σκηνής ότι είναι "παντός καιρού", ενώ θυμίζουν και την ουσία ενός ηλεκτρικού τραγουδιού που μπορεί να γεννήθηκε από τα αγγλοαμερικάνικα διδάγματα, μα έγινε, τελικά, πλήρως ελληνικό.

Jlin: Λίγο έλειψε να αρχίσουμε τον χορό στο "Ωδείο Αθηνών"

Στον δεύτερό της ερχομό στην Αθήνα –και όχι πρώτο, όπως γράφτηκε αλλού– η Αμερικανίδα δημιουργός έδωσε μια εκπληκτική ηλεκτρονική συναυλία, που, παρά την υπέροχη εγκεφαλική της διάσταση, έκανε και τα πόδια μας να "καίγονται", με αποτέλεσμα ο κόσμος να τη ραίνει με ιαχές ενθουσιασμού, που την έκαναν να χαμογελά πάνω από τον εξοπλισμό της.

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.