6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: Ένα ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Δήμος Γκουνταρούλης, γράφει στο "α" για την πρωτοφανή ανταπόκριση του κόσμου που γνωρίζει η διοργάνωση μπαρόκ μουσικής.

Δήμος Γκουνταρούλης

Το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπόσχεται στο κοινό του ένα ταξίδι στο χρόνο με αφετηρία το 1723. Ο προγραμματισμός σε επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες με διεθνείς καλλιτέχνες και ενδιαφέρουσες προτάσεις στις αίθουσες του Παρνασσού και της Εναλλακτικής Σκηνής. Την αυλαία ανοίγουν η γκαμπίστρια Λισίλ Μπουλανζέ και ο τσεμπαλίστας Πιέρ Γκαλόν με τη συναυλία "Γ. Σ. Μπαχ, Κ. Φ. Άμπελ: Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο" (13/11) και οι Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο πίκολο) και Μπρούνο Προκόπιο (τσέμπαλο) με το "Köthen – London, un piccolo viaggio" (15/11). Στις 18 Νοεμβρίου ταξιδεύουμε με το "Orient Express, Παρίσι-Κωνσταντινούπολη", ενώ το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τη συναυλία "Τζουζέπε Ταρτίνι, Αντόνιο Βαντίνι" του μουσικού συνόλου La Stravaganza Greca (19/11).


Ο Δήμος Γκουνταρούλης γράφει στο "α" για το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής

"Το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής έχει φέτος μιαν ημερομηνία ως κεντρικό τίτλο - 1723. Τέσσερις μουσικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν ακριβώς 300 χρόνια πριν, έδωσαν έμπνευση και υλικό για τις τέσσερις συναυλίες του φεστιβάλ και το ρεπερτόριό τους. Μερικές φορές, το να κοιτάμε προς το παρελθόν μπορεί να σημαίνει πως ερμηνεύουμε καλύτερα και πλουτίζουμε το παρόν και πως, ίσως έτσι, ανοίγουμε καινούργιους δρόμους για το μέλλον.

Μερικές φορές, το να κοιτάμε προς το παρελθόν μπορεί να σημαίνει πως ανοίγουμε καινούργιους δρόμους για το μέλλον.

Όταν το κίνημα ιστορικής ερμηνείας της παλαιάς μουσικής ξεκίνησε στην Ευρώπη, την δεκαετία του '60 του 20ου αιώνα, όχι μόνο ξαναέφερε στο προσκήνιο μια μουσική που γράφτηκε πριν από τρεις αιώνες, μαζί με ένα ρεπερτόριο απίστευτης ποικιλίας και ομορφιάς, με όργανα και ηχοχρώματα που είχαν χαθεί, αλλά αδιαμφισβήτητα έφερε κι έναν νέο αέρα στον κόσμο της κλασικής μουσικής.

Στην Ελλάδα η μπαρόκ μουσική, με όργανα εποχής, ακούγεται ακόμα σπάνια στις αίθουσες συναυλιών. Από το 2017 όμως, όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, το κοινό μας τιμά και γεμίζει ασφυκτικά την αίθουσα σε όλες τις συναυλίες! Σας περιμένουμε, για μια ακόμη φορά και φέτος, για ένα υπερηχητικό ταξίδι στο χρόνο!".

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 - Ημέρα 2η

  • Κλασική μουσική

Θα φιλοξενηθεί η συναυλία «Köthen - London, un piccolo viaggio: Μεταγραφές και αυθεντικό ρεπερτόριο για βιολοντσέλο πίκολο» με τους Δήμο Γκουνταρούλη (βιολοντσέλο πίκολο) και Μπρούνο Προκόπιο (τσέμπαλο). Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρασύρει το κοινό σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723.

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 - Ημέρα 3η

  • Κλασική μουσική

Παρουσιάζεται η παράσταση «Orient Express, Παρίσι - Κωνσταντινούπολη: Καντεμίρ, Λυλλύ, Ραμώ, Φορκεραί» με τη συμμετοχή εννέα δεξιοτεχνών μουσικών. Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρασύρει το κοινό σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723.

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 - Ημέρα 4η

  • Κλασική μουσική

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τη συναυλία «Τζουζέππε Ταρτίνι, Αντόνιο Βαντίνι: Mουσική για βιολί, βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο (19/11) του μουσικού συνόλου La Stravaganza Greca». Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρασύρει το κοινό σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723.

6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723 - Ημέρα 1η

  • Κλασική μουσική

Η αυλαία του 6ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής ανοίγει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός με τη συναυλία Γ. Σ. Μπαχ, Κ. Φ. Άμπελ: Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο (13/11), στην οποία συμμετέχουν η Λισίλ Μπουλανζέ, μία από τις σημαντικότερες και πιο αναγνωρισμένες γκαμπίστριες της εποχής μας, και ο τσεμπαλίστας Πιέρ Γκαλόν. Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στην Αθήνα για να παρασύρει το κοινό σε ένα υπερηχητικό ταξίδι στον χρόνο, από το 1723 στο σήμερα. Το πρόγραμμα της φετινής έκτης διοργάνωσης, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες με κεντρικό θεματικό άξονα το έτος 1723.

Παρνασσός

Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, κέντρο
  • Συναυλίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.

Το μουσικοθεατρικό έργο "Η φωνή των Βακχών" του Γιάννη Αγγελάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Στην παράσταση μουσικού θεάτρου συμμετέχει ο τενόρος Χρήστος Κεχρής και μουσικοί από το ειδικευμένο στη σύγχρονη μουσική σύνολο Ergon Εnsemble.

Easter Eggs: Η πασχαλινή παράδοση της διεθνούς δισκογραφίας

Το μουσικό γεγονός της φετινής άνοιξης –η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου φρέσκου άλμπουμ της υπέρτατης pop star Taylor Swift– επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ιδιαίτερο "θεσμό", που έχει ήδη σημαντική ιστορία, μα παραμένει αγαπητός και στο νεότερο κοινό.