Ο Grandson εμπνέεται όταν θέλει να παρακινήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν

Ο κοινωνικά ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης Grandson που συνδυάζει rock, hip-hop και ηλεκτρονική μουσική μιλάει στο "α" για το νέο του άλμπουμ, τους σύγχρονους προβληματισμούς των δημιουργών και την έως τώρα πορεία του στο χώρο της μουσικής.

Grandson

Λίγο πριν την προγραμματισμένη συναυλία του στο "Gagarin 205", το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, ο κοινωνικά ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης Grandson που συνδυάζει rock, hip-hop και ηλεκτρονική μουσική μιλάει στο "α" για το νέο του άλμπουμ, τους σύγχρονους προβληματισμούς των δημιουργών και την έως τώρα πορεία του στο χώρο της μουσικής.

Πριν λίγους μήνες, κυκλοφόρησε η τελευταία δισκογραφική δουλειά σου, "I Love You, I’m Trying". Πες μας λίγα λόγια για την δημιουργική διαδικασία, πώς έφτιαξες αυτό το άλμπουμ;
Τo άλμπουμ γράφτηκε ανάμεσα σε μερικές συναντήσεις το 2021, ένα τρελό καλοκαίρι σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι στο Λος Άντζελες το καλοκαίρι του 2022 και όσο διαχειριζόμουν την επιστροφή μου από την περιοδεία, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα με την ψυχική μου υγεία και την αναζήτηση αποδοχής και σταθερότητας μέσα στο χάος της ζωης μου.

Grandson

Ποιές είναι οι κύριες πηγές έμπνευσής σου μουσικά και στιχουργικά;
Η προσπάθεια να παρακινώ τους ανθρώπους γύρω μου να δημιουργούν, να γράφουν και να σκέφτονται για τη ζωή είναι αυτό που μου δίνει τη μεγαλύτερη έμπνευση.

Ακούγοντας τις δουλειές σου και κυρίως τον τελευταίο σου δίσκο, παρατηρεί κανείς μια ουσιαστική (και ίσως σπάνια) ειλικρίνεια με την οποία γράφεις τα τραγούδια σου. Πόσο σημαντική είναι για εσένα αυτή η ειλικρίνεια;
Νομίζω πως η ανάγκη μου να είμαι ειλικρινής είναι ένας εξαιρετικά λυτρωτικός και σημαντικός λόγος για τον οποίο κάνω μουσική. Το να είμαι ευάλωτος είναι μια πρόσκληση προς τους θαυμαστές μου να είναι και εκείνοι πιο ανοιχτοί και τελικά να καταφέρουμε να συνδεθούμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Grandson

Δεν διστάζεις επίσης καθόλου να γράψεις ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας ή για γενικότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή (ακούμε χαρακτηριστικά στίχους για το ADHD, τις διατροφικές διαταραχές, τον αυτοτραυματισμό κ.ά). Κατά την άποψή σου χρειάζεται η τέχνη να μιλά ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα;
Προσπαθώ να μην γενικοποιώ το τι κάνει ένας καλλιτέχνης με την τέχνη και την  πλατφόρμα που του δίνεται- είναι εδώ επειδή έκανε κάτι και ο κόσμος το ήθελε, ποιός είμαι εγώ που θα πω σε κάποιον τι να φτιάξει; Tα πράγματα για τα οποία εγώ γράφω, μου δίνουν έναν σκοπό και μια αίσθηση ολοκλήρωσης, εμβαθύνοντας τη σχέση μου με τους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του μικροφώνου. Για αυτό είναι σημαντικό για εμένα να μιλάω ανοιχτά, ακόμα και αν δεν το κάνει κανείς άλλος.

Στο τραγούδι "Murderer" γράφεις: "The algorithm is against me, my content ain't gettin' seen, it upsets me" (Ο αλγόριθμος είμαι εναντίον μου, δεν βλέπουν το υλικό μου, αναστατώνομαι). Κατά πόσο έχει αλλάξει τα πράγματα στον καλλιτεχνικό κόσμο η άνοδος της τεχνολογίας; Τελικά κάνει περισσότερο καλό ή κακό στους καλλιτέχνες και τις δημιουργίες τους;
Πιστεύω πως γίνεται μια κάτι σαν μια κακού τύπου συμπίεση όταν δημιουργοί διαφορετικών πραγμάτων "στριμωχνόμαστε” στις ίδιες πλατφόρμες ευρείας προβολής. Παλαιότερα είχες το ραδιόφωνο για τη μουσική, την τηλεόραση για την ενημέρωση, το σινεμά για τις ταινίες. Πλέον, για να μπορέσεις να χτίσεις μια δυναμική που θα μπορέσει να αποτυπωθεί σε οικονομική υποστήριξη, θα πρέπει όχι μόνο να είσαι ταλαντούχος και δημιουργικός πάνω στο αντικείμενο σου αλλά να έχεις την ευκολία και την ικανότητα να παρουσιάζεις και να αφηγείσαι πράγματα από τη ζωή σου σε σύντομη φόρμα. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα για εμένα. Παράλληλα όμως, αυτό σημαίνει πως τα μέσα εκδημοκρατίζονται και ανοίγουν οι πόρτες για μικρότερους, πιο αποκεντρωμένους καλλιτέχνες και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός.

Grandson

Υπάρχει κάποια στιγμή στην πορεία σου ως τώρα που να ένιωσες πως τα έχεις καταφέρει;
Όταν παίζω σε μεγάλες συναυλίες ως headliner, όταν δουλεύω με θρύλους αλλά το πιο σημαντικό, όταν γνωρίζω ανθρώπους που επηρεάζονται βαθιά από την δουλειά μου. Περισσότερο από τους ανθρώπους του χώρου, οι θαυμαστές με κάνουν να αισθάνομαι πραγματικά πως τα έχω καταφέρει.

Αντίστοιχα, υπήρξε κάποια στιγμή που ένιωσες πως θέλεις να τα παρατήσεις; Αν ναι, πώς το ξεπέρασες;
Σίγουρα! Όταν χάνω τον έλεγχο, όταν νιώθω πίεση να βγω στη σκηνή… Τέτοια πράγματα με έχουν κάνει πολλές φορές να αναρωτηθώ γιατί το κάνω όλο αυτό και αν όντως το θέλω ή όχι. Πιστεύω πως στη σχέση μου με τον "Grandson" (την καλλιτεχνική του περσόνα), όπως σε κάθε σχέση με οποιονδήποτε και οτιδήποτε, πρέπει να επαναδιαπραγματεύεσαι τους όρους και να αφήνεις τη σχέση να αλλάζει όσο αλλάζεις και ο ίδιος μέσα σε αυτή. Για εμένα αυτό σήμαινε πως έπρεπε να αρχίσω μια νέα περιοδεία και να βρω νέους συνεργάτες για την παραγωγή των τραγουδιών, σε μια προσπάθεια να διατηρήσω μια θετική ενέργεια γύρω μου και να είμαι πιο συνειδητοποιημένος. Από εκεί και μετά, όλα ηρέμησαν και νιώθω πως έχω καλύτερο έλεγχο της δουλειάς μου.

Τι να περιμένει το αθηναϊκό κοινό από την συναυλία σου στις 21 Οκτωβρίου;
Τεράστια ενέργεια! Είναι η τελευταία συναυλία μιας περιοδείας που είχε 90 εμφανίσεις. Θα τα αφήσω όλα εκεί πάνω.

Και μια τελευταία ερώτηση: Ποιό τραγούδι ακούς ασταμάτητα αυτό το διάστημα; 
Το "Holiday" από τους Turnstile.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Grandson

  • Rock-pop-folk

Συνδυάζει rock, hip-hop και ηλεκτρονική μουσική, προσφέροντας ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο ηχητικό αποτέλεσμα, το οποίο εμπλουτίζει με στίχους που καταπιάνονται με τον εθισμό, τα θέματα ψυχικής υγείας, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους αγώνες της καθημερινής ζωής. Η ηχητική του εξέγερση ξεκίνησε στο τέλος τις προηγούμενης δεκαετίας, όταν συστήθηκε στο κοινό με δυο EPs - "Α Modern Tragedy Vol. 1-2" - και το πλατινένιο σινγκλ «Blood // Water», ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο "Death of an Optimist".

Gagarin 205 Live Music Space

Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.