Μια μυσταγωγική βραδιά με τους The Necks: Mουσική, βινύλια και ντοκιμαντέρ στο Ωδείο Αθηνών

Το διεθνώς αναγνωρισμένο jazz τρίο από την Αυστραλία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία μαζί με το Costas Baltazanis Trio, το ντοκιμαντέρ του Πέτρου Κολοτούρου, vinyl listening sessions και market.

The Necks ©Camille Walsh

Τo Scenius [at] Athens εγκαινιάζει μία νέα σειρά events στην Αθήνα, παρουσιάζοντας το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους The Necks για μια μοναδική live εμπειρία στο Ωδείο Αθηνών, στην αίθουσα Ιωάννης Δεσποτόπουλος.Τη βραδιά ανοίγει το Costas Baltazanis Trio, ενώ νωρίτερα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Παράλληλοι αυτοσχεδιασμοί "(Improvisations in Parallel Mode) του Πέτρου Κολοτούρου. Για τους λάτρες του βινυλίου θα υπάρξουν vinyl listening sessions και αγορά merchandise.

Το συγκρότημα

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής τους περιοδείας, οι The Necks, το τρίο από την Αυστραλία που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και που κατέχει πληθώρα βραβείων σε διεθνές επίπεδο, κάνει μία στάση στην Αθήνα, για μία μόνο βραδιά, και ξεδιπλώνει ένα αυτοσχεδιαστικό ηχητικό ταξιδι, με εναν διάλογο μεταξυ πιάνου, κρουστών και κοντραμπάσσου, παρουσιάζοντας υλικό από την πολυετή πορεία τους. 

Από το 1989 που παρουσιάστηκαν στο κοινό με το "Sex", λίγο αφότου ο κόσμος θαύμαζε την μουσική σκηνή της Αυστραλίας με τους Triffids, Sunnyboys, Ed Kuepper, Church, Lime Spiders, Laughing Clowns κ.ά., που αποτέλεσαν μουσικές επιρροές της μπάντας, οι The Necks συνεχίζουν μέχρι σήμερα το απροσδιόριστο, ακόμα αχαρτογράφητο και απίθανο ταξίδι τους. Είναι η jazz της νέας εποχής, είναι το ambient χωρίς διόλου ηλεκτρονική μουσική, είναι το post-minimalism που μπορεί να "συνομιλεί", είναι η μετά avant-garde στάση που δημιουργεί trance εμπειρία ή τίποτα από όλα αυτά και απλώς οι The Necks, δηλαδή οι Chris Abrahams (πιάνο), Tony Buck (drums), Lloyd Swanton (bass).  

The Necks
©Camille Walsh
The Necks

Έχοντας στο  ενεργητικό τους δεκαεννιά άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το "Travel" (2023), οι The Necks έχουν επάξια κερδίσει μία θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες τζαζ μπάντες, με τις ζωντανές τους εμφανίσεις να αποτελούν μοναδική ηχητική εμπειρία, μέσω της ρυθμικής ελευθερίας και των περίτεχνων αυτοσχεδιασμών, που φτάνει στα όρια της μυσταγωγίας μέσω της μουσικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί οπαδοί τους, τους ακολουθούν από πόλη σε πόλη, ούτε οι διθυραμβικές κριτικές που έχουν λάβει στα σημαντικότερα μέσα ανά τον κόσμο. 

Το opening

Τη βραδιά ανοίγει το Costas Baltazanis Τrio που αποτελείται από έλληνες μουσικούς που ζουν σε τρεις διαφορετικές χώρες. Ο  Κώστας Μπαλταζανης στην κιθάρα, που ζει και δρα στη Νέα Υόρκη, ο Απόστολος Σιδερης στο κοντραμπάσσο, από το Παρίσι, και ο Δημήτρης Κλωνής στα τύμπανα, από την Αθήνα. 

Το ντοκιμαντέρ

Πριν από τις δυο συναυλίες θα προβληθεί στον χώρο του αμφιθεάτρου το ντοκυμαντέρ "Παράλληλοι αυτοσχεδιασμοί (Improvisations in Parallel Mode)" σε σκηνοθεσία Πέτρου Κολοτούρου. Ένα οδοιπορικό στα ηχοτοπια της ελληνικής επαρχίας με τους μουσικους του κάθε τόπου να συνθετουν το soundtrack της εκπληκτικης συνεργατικής δουλειάς μιας πληθώρας δημιουργών. Συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Ευγένιος Βούλγαρης, Αλεξία Κατσανεβάκη, Στέλιος Πετράκης, Δημήτρης Σιδερής, Αντώνης Ανισέγκος, Kolida Babo (Σωκράτης Βότσκος, Χάρης Π.), Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Γιώργος Παπαϊωάννου, Γιάννης Ζαννής, Γιώργος Γαρόζης, Μαργαρίτα Ερμίδου, Tότα Κοντόγεωργα, Evan Handlet. 

Τα βινύλια

Για τους λάτρεις του βινυλίου, θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην γκαρνταρόμπα του Ωδείου (cloakroom) όπου θα λειτουργεί ηχοσύστημα με πηγή βινυλίου, προσανατολισμένο στη φυσική αναπαραγωγή του ήχου. Θα επιλέχθουν δίσκοι οι οποίοι θα ακούγονται ολόκληροι, με σκοπό να ακουστεί η μουσική όπως την εννοούσε ο καλλιτέχνης.

The Necks
©Camille Walsh
The Necks

Πρόγραμμα | Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

  • 6 μ.μ.: Vinyl Listening Sessions + Vinyl and merchandise market
  • 7 μ.μ.: Προβολή Ντοκιμαντέρ "Παράλληλοι αυτοσχεδιασμοί" (Improvisations in Parallel Mode) του Πέτρου Κολοτούρου
  • 8 μ.μ.: Costas Baltazanis Trio
  • 9 μ.μ.: The Necks Live

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Συναυλίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.