Μουσικός χειμώνας στο ΚΠΙΣΝ: Ένας "Cosmos", μία Μουσική

Το ΚΠΙΣΝ ξεδιπλώνει ένα πολυδιάστατο μουσικό πρόγραμμα, με πρωταγωνιστές επιδραστικούς δημιουργούς, αλλά και καλλιτέχνες που εξερευνούν διαρκώς τις δυνατότητες του ήχου, μέσα από τις σειρές συναυλιών "Cosmos" και "Microcosmos".

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος © Nikos Karanikolas

Τους επόμενους μήνες, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ξεδιπλώνει ένα πολυδιάστατο μουσικό πρόγραμμα, με πρωταγωνιστές επιδραστικούς δημιουργούς, αλλά και καλλιτέχνες που εξερευνούν διαρκώς τις δυνατότητες του ήχου, μέσα από τις σειρές συναυλιών "Cosmos" και "Microcosmos". Όπως κάθε χρόνο, το μουσικό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η καθιερωμένη πλέον σειρά "Cosmos", που διανύει την έκτη σεζόν της, προτείνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ρευμάτων, από τη world ως την κλασική και την πειραματική ηλεκτρονική μουσική, και φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Angelique Kidjo
Fabrice Mabillot
Angelique Kidjo

Την αυλαία ανοίγει φέτος η πέντε φορές βραβευμένη με Grammy ερμηνεύτρια της σύγχρονης world μουσικής Angelique Kidjo (20/11), στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της για τα σαράντα χρόνια καριέρας. Τον Δεκέμβριο ακολουθούν δύο μεγάλες χριστουγεννιάτικες συναυλίες: στις 11/12 η El Sistema Greece Youth Orchestra και η El Sistema Greece Youth Choir ερμηνεύουν εορταστικά τραγούδια από τις πέντε ηπείρους, ενώ, ανήμερα τα Χριστούγεννα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει μια γιορτινή συναυλία για όλη την οικογένεια.

Tangerine Dream
Katja Ruge
Tangerine Dream

Τον Φεβρουάριο παίρνουν τη σκυτάλη οι θρυλικοί πιονέροι της ηλεκτρονικής μουσικής Tangerine Dream (19/2). Οι συναυλίες της σειράς "Cosmos" συνεχίζονται μέχρι τον Απρίλιο 2024 και τα ονόματα των υπόλοιπων καλλιτεχνών θα ανακοινωθούν σύντομα.

Oded Tzùr
Chris Knight
Oded Tzùr

Σε διάλογο με τη σειρά "Cosmos", η σειρά συναυλιών "Microcosmos", παρουσιάζει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ πέντε καινοτόμους καλλιτέχνες με -άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο εμφανές- jazz υπόβαθρο, οι οποίοι ξεχώρισαν στο εγχώριο και διεθνές μουσικό στερέωμα διαταράσσοντας τις φόρμες και τα όρια προς πάσα μουσική κατεύθυνση: Από τον Oded Tzùr και το κουαρτέτο του (22/10), που μετασχηματίζουν τα μυστικά της ινδικής μουσικής παράδοσης σε spiritual jazz, στον Βερολινέζο πιανίστα Lambert (19/11), ο οποίος συνδυάζει ποικίλες όψεις της σύγχρονης jazz με ηλεκτρονικά και ροκ στοιχεία και από το εγχώριο ντουέτο Jan Van & Fotis Siotas (21/1), που δίνει νέα οπτική στη μουσική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας μέσα από το project "Folk Nowadays", στο επίσης εγχώριο τρίο MOb (11/2), το οποίο αποδομεί τις jazz φόρμες εντάσσοντας στις συνθέσεις του από post punk έως και dance στοιχεία.

Lambert
Lambert

Στην τελευταία συναυλία της σειράς, οι Βρετανοί Ruby Rushton (31/3) του αεικίνητου Tenderlonious μας ταξιδεύουν στην παράδοση των θρύλων της εποχής του Coltrane.

Ruby Rushton
Ruby Rushton

Διαβάστε Επίσης

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Εύη Μάζη στο μπαράκι της Διδότου

Μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο, ethnic ορχηστρικά, τραγούδια από το μεσοπόλεμο, ρεμπέτικα, ελληνικές μπαλάντες, λαϊκά τραγούδια, fados, κινηματογραφική μουσική και άλλα πολλά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

AthensRocks 2024: Ροκάρουμε με Sleaford Mods, The Last Internationale και Ilias Bogdanos & Inco

Το AthensRocks ετοιμάζει ένα πολυσυλλεκτικό line up που θα ενθουσιάσει όλους τους μουσικόφιλους.

"Rio": Σαν σήμερα το 1982, κυκλοφορεί το magnum opus των Duran Duran

Το "Rio" συνδύαζε ότι πιο ενδιαφέρον συνέβαινε στη μουσική των early 80s: το σκοτάδι του post-punk, τον πειραματισμό της synth-pop, την ατμόσφαιρα του gothic rock και τους αψεγάδιαστους disco ρυθμούς.

Το "Ζάρι" της Μαρίνας Σάττι επανακυκλοφορεί σε 4 διαφορετικές εκδοχές

Το τραγούδι που εντυπωσίασε το κοινό της Eurovision, λαμβάνοντας το μεγάλο εισιτήριο για τον τελικό, επανακυκλοφορεί "A capella", "Instrumental", "Sped Up" αλλά και στην Live έκδοση.

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.