"Spoudassato Moussikin": Ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Μια συναυλία των σπουδαστών και αποφοίτων του Ωδείου Αθηνών εξερευνά τη λυρική και εσωστρεφή διάσταση του δημιουργού της «Συμφωνίας της λεβεντιάς» και του «Πρωτομάστορα».

Μανώλης Καλομοίρης

Μια ξεχωριστή συναυλία-αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη με τίτλο "Spoudassato Moussikin" θα παρουσιάσει το Ωδείο Αθηνών στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ. Στη συναυλία σπουδαστές και απόφοιτοι θα ερμηνεύσουν έργα του σπουδαίου συνθέτη, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν, σε πρώτη εκτέλεση, και δύο νέα έργα σπουδαστών της τάξης Σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών, γραμμένα ειδικά για την περίσταση. 

"Σκοπός της μουσικής είναι να δίνει ζωή στα όνειρα από τη μια μεριά και να παρασταίνει τη ζωή σαν όνειρο από την άλλη". — Μανώλης Καλομοίρης

Η νέα αυτή συναυλία του Ωδείου Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, αποκαλύπτει μια άλλη όψη του δεινού ιδρυτή της ελληνικής Εθνικής Σχολής από εκείνη που προβάλλεται συνήθως, εστιάζοντας στη λυρική και εσωστρεφή διάσταση του περίφημου δημιουργού της Συμφωνίας της λεβεντιάς και του Πρωτομάστορα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Διευθυντής Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππος Τσαλαχούρης

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 12.00.

Σπουδαστές και πρόσφατοι απόφοιτοι του αρχαιότερου μουσικοπαιδαγωγικού ιδρύματος της χώρας μας ερμηνεύουν έργα για πιάνο και σύνολα δωματίου που καλύπτουν πάνω από είκοσι πέντε χρόνια της μουσικής δραστηριότητας του πληθωρικού Έλληνα συνθέτη (από πριν ακόμη εγκατασταθεί στη Βιέννη στα δεκαεννιά του χρόνια ως τα μέσα της έβδομης δεκαετίας του) και φανερώνουν τις τρυφερές και μελαγχολικές ποιότητες της γραφής του. Οι οργανικές συνθέσεις συμπλέκονται με γοητευτικά τραγούδια σε στίχους Κωστή Παλαμά και του ίδιου του Καλομοίρη, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η σπάνια γαλλική εκδοχή του "Σ’ αγαπώ: Ίαμβοι και ανάπαιστοι" – Μέρος Α΄ για φωνή, βιολί και πιάνο

Επιπλέον, παράλληλα με το ιδιαίτερο αυτό απάνθισμα έργων του Καλομοίρη, παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση δύο νέα έργα σπουδαστών της τάξης Σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών, των Δημήτρη Ανδρονιάδη και Πέτρου Χοχλακάκη, γραμμένα για την περίσταση και βασισμένα σε ξεχωριστά θέματα του συνθέτη. Η σημασία της παρουσίασης των έργων αυτών από τη νεότερη γενιά μουσικών συνίσταται στην προσφορά μιας νέας, δροσερής ματιάς στις ιστορικές αυτές σελίδες της ελληνικής μουσικής, συνδέοντας το έργο του Καλομοίρη με το μέλλον και υπογραμμίζοντας τόσο τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής δημιουργίας όσο και τη γόνιμη επίδραση της κληρονομιάς του παρελθόντος ως έμπνευσης για το σήμερα.

Ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Ζαχαρίας Γεράνης, Πάρις Δημάτσας, Ανδριάνα Δρογώση, Αναστασία Ευδαίμων, Χριστίνα Ζάκα, Νάσος Κοκκώνης, Ορέστης Λαζάρου, Παναγιώτης Μαυροειδής, Κατερίνα Μουστάκη, Νεφέλη Μπρακουμάτσου-Τσώνη, Βασίλειος Παπαναγιώτου, Νικόλ Παππά, Στράτος Πογκοσιάν, Αριάδνη Ρωσοπούλου-Βουγιούκα, Αλεξάνδρα Σελίμη, Θοδωρής Φιλιππόπουλος, Γιασμίν Φολίνι, Πέτρος Χοχλακάκης (σπουδαστές και απόφοιτοι του Ωδείου Αθηνών)

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η μεγάλη επιστροφή των Cure στην Ελλάδα είναι γεγονός

Έξι χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα, το Ejekt Festival φιλοξενεί ξανά τους θρυλικούς Βρετανούς σε μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες συναυλίες του 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
29/10/2025

Release Athens 2026: Οι Limp Bizkit για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μετά από δεκαετίες προσμονής, η θρυλική μπάντα - βασικός πυλώνας της έκρηξης του nu-metal έρχεται για ένα από τα πλέον αναμενόμενα shows των τελευταίων ετών.

The Ex: Η διαρκής ίντριγκα του άναρχου αυτοσχεδιασμού

Σταθερώς ασυμβίβαστοι, οι Ολλανδοί ξανάρχονται για τρεις συναυλίες σε Αθήνα (2/11), Θεσσαλονίκη (31/10) & Λάρισα (1/11), οι οποίες αναμένεται να ενώσουν όσους αγαπούν το πανκ, την τζαζ και τις πολιτικοποιημένες ηχητικές μεταμορφώσεις.

Μια περιήγηση στη νεότερη ελληνική μουσική δημιουργία με το Collegium Musicum Αθηνών

Υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, το σύνολο φωτίζει σημαντικούς σταθμούς του ελληνικού 20ού αιώνα.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει το Opera Club

To πρωτοποριακό πρόγραμμα μελών, στοχεύει να φέρει πιο κοντά τους φίλους της λυρικής τέχνης στον μαγικό κόσμο της ΕΛΣ.

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και Βιολέτα Ίκαρη συναντιούνται στον Σταυρό του Νότου Club

Θα παρουσιάσουν τη μουσική σύμπραξη με τίτλο "Ρίζες και Ρεύματα" σε δύο βραδιές.