Η πανέμορφα βίαιη τέχνη των Idles

To Plisskën Festival επιστρέφει φέτος με ένα διήμερο line-up στο Θέατρο Βράχων, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Headliners της πολυσυλλεκτικής διοργάνωσης δεν είναι άλλοι από τους διάσημους για τις σαρωτικές live εμφανίσεις τους Βρετανούς, οι οποίοι καταφτάνουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

3020902

Η μπάντα που νοηματοδότησε εκ νέου τον σύγχρονο post punk ήχο ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της στη χώρα μας, στο Plisskën Festival 2023, κορυφώνοντας τον ενθουσιασμό που προκάλεσε το εκρηκτικό σερί του μουσικού καλοκαιριού και των open air θεαμάτων του. Λίγο οι επανειλημμένες πανδημικές αναβολές, λίγο το γεγονός ότι τα παιδιά από το Μπρίστολ στήνουν ένα από τα καλύτερα live acts παγκοσμίως, οι Idles έγιναν τα τελευταία χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα συναυλιακά απωθημένα του ελληνικού κοινού, το οποίο ήρθε η ώρα επιτέλους να εκπληρωθεί. Μάλιστα, η διοργάνωση χρειάστηκε να προσθέσει και δεύτερη ημερομηνία για το πολυαναμενόμενο live της κορυφαίας μπάντας, σχηματίζοντας ένα διήμερο φεστιβαλικό line-up αξιώσεων. Έτσι, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο Βράχων θα διαμορφωθεί με δύο σκηνές, όπου, πριν τα punk είδωλα, θα δούμε τους Alice Glass, Mazoha, Mykki Blanco, Grandma’s House, Pillow Queens, Tempers, Ultra Sunn, Cakes Da Killa, Rhumba Club. 

Γιατί η χαρά είναι μια πράξη αντίστασης

Η πανέμορφα βίαιη τέχνη των Idles - εικόνα 1

Στα έξι χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το σαρωτικό ντεμπούτο τους ("Brutalism", 2017), οι Idles έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα, κατακτώντας μια σειρά από σημαντικά milestones, όπως ένα Νο 1 στα βρετανικά charts άλμπουμ ("Ultra Mono", 2020), εκατομμύρια προβολές, sold out περιοδείες, εμφανίσεις στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, δύο υποψηφιότητες για Grammy κι ένα φανατικό fanbase. Όμως υπάρχει κάτι που μοιάζει πολύ μεγαλύτερο από τις παραπάνω διακρίσεις κι αυτό δεν είναι άλλο από τη δύναμη με την επιρροή τους να αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων που τους ακούν. Κι αυτό το κάνουν μέσα από μια βαθιά προσωπική, πάντα οργισμένη κριτική στον καπιταλισμό, τις ταξικές ανισότητες, την τοξική αρρενωπότητα και ό,τι άλλο "σπασμένο" βιώνουν μέσα σε μια (βρετανική) κοινωνία που δεν σταματά να γεννά ανισότητες, καταπίεση και βία.

Διαβάστε Επίσης

Αποτέλεσμα των φλογισμένων στίχων τους ήταν η δημιουργία μιας πιστής κοινότητας φίλων, για την οποία οι Idles εκφράζουν πάντα μεγάλη ευγνωμοσύνη. Η διαδικτυακή ομάδα του Facebook AF GANG, που δημιουργήθηκε το 2017 και αριθμεί πλέον περισσότερα από 30.000 μέλη διεθνώς, έχει δημιουργήσει για τους fans της μπάντας έναν ασφαλή χώρο να μοιραστούν, με αφετηρία τη μουσική, όσα τους προβληματίζουν. 

Shows βγαλμένα από ταινία

Η πανέμορφα βίαιη τέχνη των Idles - εικόνα 3

Αν το "Brutalism" ήταν η καλύτερη γνωριμία με τους Idles, οι δίσκοι που το διαδέχτηκαν –"Joy as an Act of Resistance" και "Ultra Mono"– καθιέρωσαν το συγκρότημα στη συνείδηση των μουσικόφιλων του Ηνωμένου Βασιλείου και του υπόλοιπου κόσμου. Κάθε νέο βήμα τους γίνεται πλέον ανάμεσα σε εκστασιασμένα πλήθη αφοσιωμένων ακροατών, όπως και το 2021, όταν επέστρεψαν με την τέταρτη δουλειά τους, "Crawler", ένα μελωδικό και ευαίσθητο άλμπουμ, που μας επέτρεψε να ρίξουμε μια ματιά σε μια πιο εσωστρεφή και ευάλωτη πτυχή τους.

Έχοντας διευρύνει μέσα στα χρόνια την ηχητική τους παλέτα και με μια δισκογραφία που δεν αφήνει περιθώρια για υποτονικότητα, οι Βρετανοί έχουν κερδίσει επάξια τη φήμη του βαρέος συναυλιακού πυροβολικού και μια γρήγορη αναζήτηση σε βίντεο από ζωντανές εμφανίσεις τους μπορεί να το επιβεβαιώσει. Με προεξάρχοντα τον ασυγκράτητο frontman Joe Talbot να οργώνει το stage (όταν είναι στη σκηνή και δεν σερφάρει πάνω στο κοινό), τον κιθαρίστα Mark Bowen (που εμφανίζεται κάθε φορά με διαφορετικό φόρεμα) να επιδίδεται σε ένα ανελέητο headbanging και τις προτροπές των υπόλοιπων μελών στο κοινό να τραγουδήσουν μαζί τα κομμάτια τους συνθέτει μια εξωπραγματική live εμπειρία, την οποία ανυπομονούμε να ζήσουμε στην Αθήνα.

3 highlights του Plisskën 2023

Alice Glass

Alice Glass

Η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια, που έγινε γνωστή ως το ήμισυ των Crystal Castles, είναι με βεβαιότητα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και μοναδικές της ηλεκτρονικής ποπ των 10s, εξαιτίας της μοναδικής ερμηνευτικής ικανότητάς της να ελίσσεται από την απόκοσμη λάμψη στον απόλυτο βρυχηθμό. 

Pillow Queens 

Pillow Queens

Τι συμβαίνει όταν η θρησκευτικότητα συναντά το queerness; Το κουαρτέτο από το Δουβλίνο συνομιλούν με την ιρλανδική καθολική ανατροφή τους και την queer ταυτότητά τους μέσα από το φρέσκο indie rock πρίσμα τους, αιχμηρά hooks και εύστοχα punchlines.

Cakes Da Killa

Cakes Da Killa

Ποιος φανταζόταν πριν από μία δεκαετία ότι ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος άντρας θα κατακτούσε τη ραπ σκηνή της Νέα Υόρκης; Ο πνευματώδης MC από το Μπρούκλιν, που πυροδότησε την έκρηξη του queer hip-hop, έρχεται με το νέο "Svengali" (2022).

Κλείστε το εισιτήριό σας μέσω www.more.com

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Idles

  • Rock-pop-folk

Μία από τις πιο σημαντικές ροκ μπάντες αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως, που εκφράζει την αναγνάκτησή της για τον κόσμο μέσα από τους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους στίχους και τα «άγρια» παιξίματά της, κάνει (επιτέλους) το ελληνικό της ντεμπούτο. Στο φεστιβαλικό διήμερο line up, στο οποίο οι εκρηκτικοί Βρετανοί πρωταγωνιστούν ως headliners, θα δούμε ακόμα τους Alice Glass, Mazoha, Mykki Blanco, Grandmas House, Pillow Queens, Tempers, Ultra Sunn, Cakes Da Killa, Rhumba Club. Το γκρουπ που έδωσε νέες διαστάσεις στον σύγχρονο post punk ήχο, έρχεται τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στη χώρα μας, προσκεκλημένοι του Plisskën Festival. Μάλιστα, ο ερχομός τους καθυστέρησε τόσο, λόγω των αναβολών εξαιτίας της Covid-19, που η διοργάνωση χρειάστηκε να προσθέσει δεύτερη ημερομηνία για το πολυαναμενόμενο live της πλέον συζητημένης rock μπάντας της γενιάς της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.