Αντίστροφη μέτρηση για το Plisskën Festival 2023!

Όσα θα δούμε στο γεμάτο ένταση φεστιβαλικό διήμερο line-up της μεγάλης διοργάνωσης, στο Θέατρο Βράχων.

IDLES

Οι Idles, το γκρουπ που έδωσε νέες διαστάσεις στον σύγχρονο post punk ήχο, έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά στη χώρα μας, προσκεκλημένοι του Plisskën Festival 2023. Μάλιστα, το ελληνικό ντεμπούτο τους καθυστέρησε τόσο, λόγω αναβολών εν μέσω Covid-19, που η διοργάνωση χρειάστηκε να προσθέσει δεύτερη ημερομηνία για το πολυαναμενόμενο live της πιο πολυσυζητημένης rock μπάντας της γενιάς της, σχηματίζοντας ένα διήμερο φεστιβαλικό line-up αξιώσεων. Έτσι, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο Βράχων θα διαμορφωθεί με δύο σκηνές, όπου, πριν τους super-rock punks από το Μπρίστολ, θα δούμε τους Alice Glass, Mazoha, Mykki Blanco, Grandma’s House, Pillow Queens, Tempers, Ultra Sunn, Cakes Da Killa, Rhumba Club. 

Με την διπλή συναυλία των Idles να σηματοδοτεί άτυπα την λήξη του συναυλιακού καλοκαιριού και να εγκαινιάζει τη μετάβαση στη νέα σεζόν και στα κλειστά venues, ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο line-up που υπόσχεται να ξεσηκώσει όσους παρευρεθούν σε ένα από τα τελευταία, μεγάλα, open air μουσικά events του Σεπτεμβρίου.

Idles

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το σαρωτικό ντεμπούτο τους ("Brutalism", 2017), οι Βρετανοί έχουν διανύσει χιλιόμετρα, μετρώντας σημαντικά milestones, όπως ένα νούμερο 1 άλμπουμ ("Ultra Mono"), εκατομμύρια προβολές, sold out περιοδείες, εμφανίσεις στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και δύο υποψηφιότητες για Grammy. Κι αν το "Brutalism" ήταν η καλύτερη γνωριμία με τους Idles, οι δίσκοι που το διαδέχτηκαν - "Joy as an Act of Resistance" και "Ultra Mono", καθιέρωσε το συγκρότημα για τα καλά στη συνείδηση του Ηνωμένου Βασιλείου και του κόσμου. Κάθε νέο βήμα βρίσκει την εκρηκτική μπάντα ανάμεσα σε εκστασιασμένα πλήθη αφοσιωμένων ακροατών, όπως και το 2021, επέστρεψαν με την τέταρτη δουλειά τους, "Crawler" - ένα μελωδικό και ευαίσθητο άλμπουμ που μας ανοίγει να ρίξουμε μια ματιά σε μια πιο εσωστρεφή πτυχή τους. 

Alice Glass

H πολυβραβευμένη τραγουδίστρια, που έγινε γνωστή ως το ήμισυ των Crystal Castles, είναι με βεβαιότητα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και μοναδικές της ηλεκτρονικής ποπ των ‘10s, εξαιτίας της μοναδικής ικανότητάς της να ελίσσεται από μια απόκοσμη λάμψη σε έναν απόλυτο βρυχηθμό. Το 2014 εγκατέλειψα τους Crystal Castles, ενώ αποκάλυψε τις κακοποιητικές συμπεριφορές που υπέστη σαν μέλος του σχήματος. Το πρώτο σόλο EP της, "Stillbirth", κυκλοφόρησε το 2017 εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή της Glass. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει να γράφει και να χαρίζει στο κοινό της πρωτότυπες δουλειές ("PREY//IV", 2022), παράλληλα με το DJing και τις περιοδείες της σαν live act. 

Mykki Blanco

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την δημιουργία του "Mykki Blanco" — αρχικά ως video art project "μιας έφηβης" που ανεβάζει στα social media vlog και ραπ και μετέπειτα με τη σημερινή μορφή του – το κόνσεπτ του Mykki συνεχίζει να εξελίσσεται σαν ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και διαμόρφωσης μιας προσωπικής, καλλιτεχνικής ταυτότητας. Εξερευνώντας πέρα από τα γνωστά όρια του hip-hop μιξάροντας θόρυβο και πειραματικά στοιχεία με ήχους club και trap, ενώ ταυτόχρονα χτίζει μια ανατρεπτική διαδρομή μέσα σε ένα είδος παραδοσιακά μπλεγμένο σε έναν προβληματικό ιδεολογικό ιστό μισογυνισμού, ομοφοβίας και τρανσφοβίας.

Grandmas House

Το γυναικείο, queer punk-trio, που έκανε την εμφάνισή του το 2018 και έχει χαρακτηριστεί ως "το πιο συναρπαστικό συγκρότημα που ξεπήδησε από τη σκηνή του Μπρίστολ μετά τους IDLES", παίζει ένα θορυβώδες, φρέσκο punk με γρήγορα, κιθαριστικά riff, δυνατές μπασογραμμές και επιθετικά ντραμς τους. Η αγάπη τους για την 70’s punk, τις surf μελωδίες και το DIY κίνημα συνέθεσαν το ομώνυμο, κολλητικό EP τους, που τις ανέδειξε σε ένα από τα πιο δυνατά ανερχόμενα ονόματα της βρετανικής σκηνής. Το ελληνικό ντεμπούτο των Grandmas House θα γίνει με αφορμή το τουρ τους για την προώθηση του καινούργιου EP, "Who Am I" (2023).

Ultra Sunn


Έχοντας βαθιές ρίζες στην κλασική μουσική αλλά και στον κόσμο της μόδας οι ULTRA SUNN εκπροσωπούν το Coldwave/New Beat ρεύμα της εποχής τους, δημιουργώντας φωτεινούς, dance ύμνους και μιλώντας για την αυτοβελτίωση, το άγχους και τα έμφυλα ζητήματα. Τα βαθιά φωνητικά του Sam πατάνε στιβαρά στα αναλογικά συνθεσάιζερ και τα βιομηχανικά drum machines της Gaelle για να πάνε παρακάτω, ένα βήμα (ή κομμάτι) τη φορά, τη βελγική ηλεκτρονική μουσική.

Pillow Queens

Τι συμβαίνει όταν η θρησκευτικότητα συναντά το queerness; Οι τέσσερις γυναίκες των Pillow Queens συνομιλούν με την ιρλανδική (!) καθολική ανατροφή τους και την queer ταυτότητά τους μέσα από το φρέσκο indie rock πρίσμα τους, αιχμηρά hooks και εύστοχα punchlines. Το κουαρτέτο από το Δουβλίνο, έρχεται στην Αθήνα με αφορμή  το δεύτερο άλμπουμ τους "Leave the Light On" (2022) που τις ταξίδεψε σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με ένα εκπληκτικό σερί δυναμικών shows και sold out εμφανίσεων.

Tempers

Το νεουορκέζικο ντούο των Jasmine Golestaneh και Eddie Cooper, συνδυάζει τις synth-pop, house, techno, shoegaze και post-punk επιρροές του με σκοτεινούς, ποιητικούς στίχους όχι μόνο στη μουσική αλλά και σε μια σειρά από παράλληλα πρότζεκτ, στα οποία οι δυο τους μπλέκονται κατά καιρούς. Τη sold out περιοδεία για το ντεμπούτο τους "Services", ακολούθησε το ατμοσφαιρικό EP "Fundamental Fantasy" (2017), για το οποίο συνεργάστηκαν με τον Volcano Extravaganza, ενώ, έχουν δουλέψει ακόμα μαζί με τον διάσημο αρχιτέκτονα Rem Koolhaas ("Junkspace (feat. Rem Koolhaas)", 2018). Έχουν ασχοληθεί με το video-art και το κολάζ, όπως φαίνεται κι από το εξώφυλλο του πιο πρόσφατου δίσκου τους "New Meaning" (2022), που προχωρά την κινηματογραφική τους αισθητική σε ένα πιο εσωστρεφές τοπίο.

Cakes Da Killa

Ο ερχομός του Rashard Bradshaw ή, όπως είναι καλύτερα γνωστός, Cakes Da Killa στην Ελλάδα, είναι αναμφίβολα ένα από τα highlights του φετινού Plisskën. Ποιος φανταζόταν πριν από μια δεκαετία ότι ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος άντρας θα κατακτούσε τη rap σκηνή της Νέα Υόρκης; Ο πνευματώδης MC από το Μπρούκλιν όχι απλά το κατάφερε αλλά πυροδότησε την έκρηξη του queer hip-hop στη Νέα Υόρκη. Στο πρώτο επίσημο mixtape του ο Cakes "πατάει" μια σειρά από beats με διαφορετικά στυλ - από trap και EDM έως bounce και house – μιλώντας για την ορατότητα των LGBTQ+ και την οικειοποίηση της μαύρης κουλτούρας. Παρόλο που το "The Eulogy" (2013) σχεδίαζε να είναι και η τελευταία κυκλοφορία του, το ’16 επέστρεψε με το "Hedonism" που μένει πιστό στο "πάντρεμα" του σκληρού ήχου του με εκστατικούς χορευτικούς ρυθμούς. Με το "Svengali" (2022) γύρισε σελίδα στη μακροχρόνια σχέση hip-hop και house μουσικής.

Mazoha

Με μια πορεία που μετρά ήδη μια εικοσαετία στα μουσικά πράγματα ο Mazoha, a.k.a. Τζίμης Πολιούδης, "ταΐζει" με τα διαφορετικά και πάντα ιδιαίτερα πρότζεκτ την εναλλακτική ελληνική σκηνή, που ειδικά μετά την πιο πρόσφατη συναυλία του με τον Pan Pan στην Τεχνόπολη τον παρακολουθεί προσεκτικά. Πολλοί τον γνωρίσαμε μέσα από τα αγγλόφωνα άλμπουμ "Elixir" και "Αθανασία", που κυκλοφόρησε ως Vagina Lips. Σαν Mazoha, το δεύτερο solo act του, μας παντρεύει συνθόμπασα με κιθάρες και εθιστικά beats με μελωδικές φωνητικές γραμμές και ελληνόφωνο στίχο. Τώρα, κατεβαίνει από τη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Βράχων με φόρα και νέο υλικό από το πρόσφατο "Ας Τους Σκοτώσουμε Όλους Και Μετανιώνουμε Ύστερα".

Rhumba Club

O Rhumba Club δεν είναι άλλος από την synth pop περσόνα του Λονδρέζου Tom Falle που με το ντεμπούτο άλμπουμ του "Welcome to the Rhumba Club" (2021), τράβηξε τα βλέμματα του μουσικού Τύπου ως ένας από τους πιο αξιόλογους ανερχόμενους μουσικούς αλλά και του κόσμου της μόδας. Κάπως έτσι έφτασε να περιοδεύει με τους Λευκορώσους post punks Molchat Doma, ενώ, γρήγορα συνεργάστηκε με τους οίκους Hermès και Fendi ντύνοντας μουσικά τα πρότζεκτ τους. Στην Ελλάδα, τον φέρνει ο δεύτερος δίσκος του, με τίτλο "Love Apokalypto", που ήδη χάρη στο πρώτο single "Video Game", σκαρφάλωσε στις κορυφές των βρετανικών charts από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου

29 Σεπτεμβρίου

Main Stage
Idles
Alice Glass
Grandmas House
Ultra Sunn

Republic Stage
Mazoha
Cakes Da Killa
Rhumba Club

30 Σεπτεμβρίου 

Main Stage
Idles
Mykki Blanco
Pillow Queens
Tempers

Republic Stage
Mazoha
Cakes Da Killa
Rhumba Club

Κλείστε το εισιτήριό σας μέσω www.more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Idles

  • Rock-pop-folk

Μία από τις πιο σημαντικές ροκ μπάντες αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως, που εκφράζει την αναγνάκτησή της για τον κόσμο μέσα από τους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους στίχους και τα «άγρια» παιξίματά της, κάνει (επιτέλους) το ελληνικό της ντεμπούτο. Στο φεστιβαλικό διήμερο line up, στο οποίο οι εκρηκτικοί Βρετανοί πρωταγωνιστούν ως headliners, θα δούμε ακόμα τους Alice Glass, Mazoha, Mykki Blanco, Grandmas House, Pillow Queens, Tempers, Ultra Sunn, Cakes Da Killa, Rhumba Club. Το γκρουπ που έδωσε νέες διαστάσεις στον σύγχρονο post punk ήχο, έρχεται τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στη χώρα μας, προσκεκλημένοι του Plisskën Festival. Μάλιστα, ο ερχομός τους καθυστέρησε τόσο, λόγω των αναβολών εξαιτίας της Covid-19, που η διοργάνωση χρειάστηκε να προσθέσει δεύτερη ημερομηνία για το πολυαναμενόμενο live της πλέον συζητημένης rock μπάντας της γενιάς της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.