3+1 must μουσικά ραντεβού για τις επόμενες μέρες

Ο Γερμανοβόσνιος γκουρού της deep house Solomun επιστρέφει για λογαριασμό του Techniques, η Εναλλακτική Σκηνή υποδέχεται τη φθινοπωρινή σεζόν και τα τραγούδια του Λουκιανού "επιστρέφουν" στον Λυκαβηττό.

συναυλία © shutterstock.com

Έτοιμοι για το Techniques 2023;

Solomun

Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε μια μητρόπολη της techno για το Techniques 2023, που φέτος καταλαμβάνει το open air "Lunar Space". Από την πρώτη του έκδοση, το πολυσυζητημένο φεστιβάλ του Blend Athens κέρδισε τις εντυπώσεις της αθηναϊκής clubland, φιλοξενώντας τα πιο δυνατά ονόματα του χώρου. Φέτος, το διήμερο Techniques υποδέχεται, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, τον γκουρού της techno-deep house Solomun για ένα μαραθώνιο set (23/9). Ο Γερμανοβόσνιος DJ και παραγωγός, που ανακηρύχθηκε το 2012 από το Mixmag DJ της χρονιάς, επιστρέφει ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας για ένα σετ με φόντο το urban σκηνικό της Αθήνας. Η δεύτερη μέρα του Techniques θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, όταν θα φέρει στην Αθήνα τη Charlotte De Witte (7/10).

Μία βραδιά για τον μοναχικό καουμπόι του ελληνικού τραγουδιού

Λουκιανός Κηλαηδόνης

Με το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού να έχει επιστρέψει δυναμικά στην πολιτιστική ζωή των Αθηναίων, με εμφατικά sold out κι ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό, οι συναυλίες στον αττικό λόφο συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ο μοναχικός καουμπόι του ελληνικού τραγουδιού "επιστρέφει" ξανά στον Λυκαβηττό - στο αγαπημένο του θέατρο, όπως ο ίδιος έλεγε - μέσα από ένα μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα, με τίτλο "Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ" και τη συμμετοχή αγαπημένων ερμηνευτών.

Διαβάστε Επίσης

Αυτόν τον Σεπτέμβρη, τα τραγούδια του Λουκιανού που άφησαν εποχή ζωντανεύουν και πάλι, συνοδεία σπάνιων βίντεο-ντοκουμέντων από τις θρυλικές συναυλίες του στον Λυκαβηττό (από το αρχείο της οικογένειας Κηλαηδόνη). Το δικό τους "ευχαριστώ" στον Λουκιανό Κηλαηδόνη θα πουν  (με αλφαβητική σειρά) οι τραγουδιστές Θέμης Ανδρεάδης, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη, Πάνος Μουζουράκης, Πέννυ Μπαλτατζή, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μανώλης Φάμελλος, οι ηθοποιοί Γιασεμί Κηλαηδόνη, Νάντια Κοντογεώργη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και οι μουσικοί Στέφανος Δανιηλίδης (πιάνο, ακορντεόν), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Μάνος Λούτας (μπάσο), Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντραμς).

Ο "κλασικός" Μίκης Θεοδωράκης 

Απόστολος Παληός

Διαβάστε Επίσης

Ο διακεκριμένος πιανίστας Απόστολος Παληός διαλέγει για το ρεσιτάλ του στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τα κλασικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη για σόλο πιάνο, στρέφοντας την προσοχή μας σε μια λιγότερο γνωστή πτυχή του μεγάλου δημιουργού. Τόσο πριν την κυκλοφορία του "Επιταφίου" (1960), όσο και με το πέρας της "λαϊκής" του εικοσαετίας, από το 1980 και μετά, ο μεγάλος συνθέτης αφοσιώθηκε με θέρμη στη λόγια μουσική δημιουργία. Το Σάββατο 23/9, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τα "Πρελούδια" (1947), "Μικρή σουίτα για πιάνο" (1954), "Σονατίνα για πιάνο" (1955) και "Μέλος" (1998).

Τι θα δούμε στο Plisskën Festival 2023;

IDLES

Οι Idles, το γκρουπ που έδωσε νέες διαστάσεις στον σύγχρονο post punk ήχο, έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά στη χώρα μας, προσκεκλημένοι του Plisskën Festival. Μάλιστα, το ελληνικό ντεμπούτο τους καθυστέρησε τόσο, λόγω αναβολών εν μέσω Covid-19, που η διοργάνωση χρειάστηκε να προσθέσει δεύτερη ημερομηνία για το πολυαναμενόμενο live της πιο πολυσυζητημένης rock μπάντας της γενιάς της, σχηματίζοντας ένα διήμερο φεστιβαλικό line-up αξιώσεων. Έτσι, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο Βράχων θα διαμορφωθεί με δύο σκηνές, όπου, πριν τους super-rock punks από το Μπρίστολ, θα δούμε τους Alice Glass, Mazoha, Mykki Blanco, Grandma’s House, Pillow Queens, Tempers, Ultra Sunn, Cakes Da Killa, Rhumba Club. 

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Idles

  • Rock-pop-folk

Μία από τις πιο σημαντικές ροκ μπάντες αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως, που εκφράζει την αναγνάκτησή της για τον κόσμο μέσα από τους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους στίχους και τα «άγρια» παιξίματά της, κάνει (επιτέλους) το ελληνικό της ντεμπούτο. Στο φεστιβαλικό διήμερο line up, στο οποίο οι εκρηκτικοί Βρετανοί πρωταγωνιστούν ως headliners, θα δούμε ακόμα τους Alice Glass, Mazoha, Mykki Blanco, Grandmas House, Pillow Queens, Tempers, Ultra Sunn, Cakes Da Killa, Rhumba Club. Το γκρουπ που έδωσε νέες διαστάσεις στον σύγχρονο post punk ήχο, έρχεται τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στη χώρα μας, προσκεκλημένοι του Plisskën Festival. Μάλιστα, ο ερχομός τους καθυστέρησε τόσο, λόγω των αναβολών εξαιτίας της Covid-19, που η διοργάνωση χρειάστηκε να προσθέσει δεύτερη ημερομηνία για το πολυαναμενόμενο live της πλέον συζητημένης rock μπάντας της γενιάς της.

Techniques 2023 - Ημέρα 1η

  • Φεστιβάλ

Ο Solomun, ο πολυβραβευμένεος Βόσνιος-Γερμανός DJ, επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 4 χρόνια, για ένα μαραθώνιο set. Η Blend υπόσχεται ένα απόλυτο open-air οπτικοακουστικό υπερθέαμα, που θα κόψει ανάσες.

«Σ' ευχαριστώ, Λουκιανέ»

  • Αφιέρωμα

Οι μουσικές του Λουκιανού Κηλαηδόνη επιστρέφουν στον Λυκαβηττό μέσα από μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα με τη συμμετοχή αγαπημένων τραγουδιστών, όπως οι Θέμης Ανδρεάδης, Μανώλης Φάμελλος, Δώρος Δημοσθένους, Πάνος Μουζουράκης, Φοίβος Δεληβοριάς, Σπύρος Γραμμένος, Μαρία Κηλαηδόνη και Πέννυ Μπαλτατζή μεταξύ άλλων και ηθοποιών, όπως οι Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νάντια Κοντογεώργη και Γιασεμί Κηλαηδόνη. Με ένα μεγάλο «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ», αγαπημένοι ερμηνευτές και ηθοποιοί θα τιμήσουν τον Λουκιανό Κηλαηδόνη τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου σε μια συναυλία-αφιέρωμα στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού που επαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο από τον Δήμο Αθηναίων, ύστερα από 15 χρόνια απουσίας από τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης. Ο ξεχωριστός συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής είχε μια μοναδική σχέση με τον αθηναϊκό λόφο, καθώς είχε δώσει επτά συναυλίες στο πιο αγαπημένο του -όπως ο ίδιος έλεγε- θέατρο, οι οποίες άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική μουσική σκηνή.Στο μουσικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου, θα ακούσουμε τραγούδια της δισκογραφίας του Λουκιανού που άφησαν εποχή, ενώ θα απολαύσουμε και σπάνια βίντεο-ντοκουμέντα από τις θρυλικές συναυλίες του στον Λυκαβηττό, υλικό που προέρχεται από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο.

Απόστολος Παληός

  • Κλασική μουσική

Ο διακεκριμένος πιανίστας παρουσιάζει ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου, ερμηνεύοντας κλασικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη για σόλο πιάνο. Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα και την εξαιρετικά ευρεία διάδοση του έργου του, σε λιγότερους είναι γνωστό το γεγονός ότι, προτού η εμβληματική κυκλοφορία του Επιταφίου το 1960 τον στρέψει («σε αναζήτηση πάντοτε διαλόγου», όπως σημειώνει ο ίδιος) στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, το οποίο και θα υπηρετούσε ακάματα για είκοσι περίπου χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε, σύμφωνα με τη δική του διατύπωση, «βαλθεί να γίνει Ευρωπαίος συνθέτης» καλλιεργώντας με εξίσου θερμή αφοσίωση τη λόγια μουσική δημιουργία, όπου θα στρεφόταν ξανά, με ανανεωμένη ορμή, από το 1980 και μετά. Το πρόγραμμα της συναυλίας του Απόστολου Παληού (η οποία εντάσσεται στον τριετή κύκλο της ΕΛΣ που είναι αφιερωμένος στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη) περιλαμβάνει τέσσερα από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του σπουδαίου συνθέτη, όλα τους λαμπερά δείγματα της πιο κρυφής αυτής δημιουργικής του πτυχής που ξεδιπλώνεται εκατέρωθεν της δημοφιλούς «λαϊκής» του εικοσαετίας. Πρόκειται για τα έργα Πρελούδια (1947), Μικρή σουίτα για πιάνο (1954), Σονατίνα για πιάνο (1955, αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι) και Μέλος (1998).

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.