Disturbed, Parkway Drive & Amon Amarth: Η Αθήνα υποδέχεται τον σύγχρονο σκληρό ήχο

Το Release Athens στήνει ένα ξεχωριστό σερί στην Πλατεία Νερού (Δευτέρα 26/6, Τρίτη 27/6 & Τετάρτη 28/6), προσκαλώντας τρεις συζητημένες μπάντες, οι οποίες αναμένεται να συσπειρώσουν το νεότερο metal κοινό, αλλά να προσελκύσουν και κόσμο με πιο alternative προτιμήσεις.

Parkw_01

Ως "τρεις εκρηκτικές metal βραδιές" προσδιορίζει το Release Athens το σερί που έχει σχεδιάσει φέτος στην Πλατεία Νερού για τη Δευτέρα 26, την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28/6, μέρες στις οποίες πρωταγωνιστές των φεστιβαλικών εκδηλώσεων έχουν οριστεί (αντίστοιχα) οι Αμερικανοί Disturbed, οι Αυστραλοί Parkway Drive και οι Σουηδοί Amon Amarth. Και δεν έχει άδικο βλέποντάς το έτσι –γι' αυτό και προσφέρει και ειδικό τριήμερο εισιτήριο, άλλωστε– έστω κι αν η ομπρέλα "metal" δείχνει κάπως καταχρηστική σε όσους εξακολουθούν να κινούνται με παλαιότερα στάνταρ. 

Οπωσδήποτε οι Disturbed, οι Parkway Drive και οι Amon Amarth δεν παίζουν τα ίδια πράγματα –κι αναλόγως, δεν απευθύνονται και ακριβώς στο ίδιο κοινό. Οι Αμερικανοί, δηλαδή, ριζώνουν στην πιο σύγχρονη όψη ενός σκληρού, κιθαριστικού ήχου ευρύτερου των παραδοσιακών metal ορίων, που μπορεί να αγγίζει ακόμα και το alternative rock κοινό. Οι Αυστραλοί, από την άλλη, στέκουν ως πρέσβεις της αφρόκρεμας του metalcore χώρου, ενώ οι Σουηδοί φιγουράρουν συχνά στον Τύπο ως Βίκινγκ βασιλιάδες του melodic death στυλ για το οποίο είναι διάσημη η πατρίδα τους.

Parkw_03
Οι Αμερικανοί Disturbed πρωταγωνίστησαν στην Αθήνα και το 2019

Όλοι μαζί, ωστόσο, εκπροσωπούν ένα μωσαϊκό τάσεων και ηχητικών κλαδιών που εγγράφονται σε μια απόπειρα διεύρυνσης των παραδοσιακών metal ορίων. Κανείς, δηλαδή, δεν περιμένει ότι οι τρεις αυτές συναυλίες μπορεί να αφορούν το κοινό που στόχευσε φέτος να δει τους Helloween πάνω από όλα, αν και ορισμένοι από τους νεότερους οπαδούς των Γερμανών θρύλων ενδεχομένως να ακούν (και) Disturbed. 

Εδώ, πάντως, αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο σε μια ιστορία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 από όσους θέλησαν να βγουν από τα αυστηρά heavy πλαίσια των 1980s και εξακολουθεί να διαμορφώνεται και να παραμένει επίκαιρη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι δύο από τις τρεις υπό συζήτηση μπάντες σχηματίστηκαν τότε –οι Amon Amarth το 1992, οι Disturbed το 1994– με τους Parkway Drive να ακολουθούν το 2003, αλλά στηρίζοντας το ξεκίνημά τους στο deathcore υποείδος, το οποίο άκμασε στα τέλη των 1990s. 

Parkw_front
© Dave Le Page
Οι Αυστραλοί Parkway Drive

Ανάλογη εικόνα συγκοινωνούντων δοχείων υπάρχει ασφαλώς και στον κόσμο αυτών των συγκροτημάτων, κάτι που το Release Athens κοινωνεί πολύ πετυχημένα με τα ονόματα που κάλεσε να τα πλαισιώσουν: οι Ουαλοί Bullet For My Valentine, ας πούμε, που επιφανειακά ταίριαζαν με τους Parkway Drive, τοποθετήθηκαν στη μέρα των Disturbed. Και είναι σε αντίστοιχη λογική που θα δούμε τους θρυλικούς Kreator μαζί με τους Amon Amarth ή τους Soulfly και τους Triptykon μαζί με τους Parkway Drive –οι τελευταίοι, μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι θα παίξουν ένα σπέσιαλ set με κομμάτια από την κοσμογονία των Celtic Frost.

Από εκεί και πέρα, φυσικά, κάθε συγκρότημα έχει διαφορετικό βεληνεκές, άρα και τις δικές του στοχεύσεις. Οι Disturbed, για παράδειγμα, έρχονται με τον αέρα μιας υπερ-επιτυχημένης alternative metal μπάντας, η οποία μετρά σχεδόν 8 δισεκατομμύρια streams και είδε τα δύο τελευταία της άλμπουμ (το "Evolution" του 2020 και το "Divisive" του 2022) να μπαίνουν στο εθνικό top-15 της Αμερικής. Επιπλέον, έχουν και κάτι να αποδείξουν, αφού είναι σχετικά πρόσφατη η τελευταία τους συναυλία στην Ελλάδα (2019), όταν προσέλκυσαν ένα εντυπωσιακό πλήθος κόσμου στο Release Athens: ο πήχης, τώρα, μπαίνει ακόμα ψηλότερα.

Parkw_02
Οι Σουηδοί Amon Amarth

Οι Parkway Drive, από την άλλη, καταφτάνουν με εορταστικές διαθέσεις, αφού φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το ξεκίνημά τους στο κοσμοπολίτικο Byron Bay, στα οποία εξελίχθηκαν σε μεγάλη δύναμη: στην πατρίδα Αυστραλία, πλέον, είναι μπάντα με τρία σερί νούμερο 1 άλμπουμ (τελευταίο ήταν το "Darker Still" του 2022), ενώ στην Ελλάδα φέρνουν το μεγαλύτερό τους σόου μέχρι σήμερα. Αυτό που τους έχει καταστήσει headliners σε διάφορα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, μένοντας πιστό στο μότο τους για "100% αδρεναλίνη".

Οι Amon Amarth, τέλος, φημίζονται για τις εκρηκτικές τους συναυλίες, που εμπεριέχουν και στοιχεία θεατρικότητας, ενώ εξακολουθούν να διανύουν μια εξωστρεφή δεκαπενταετία. Στην οποία –αρχής γενομένης από το "Twilight Of The Thunder God" του 2008– είδαν τη μουσική τους να αγκαλιάζεται από τις παραδοσιακά δύσκολες αγορές των Η.Π.Α. και της Βρετανίας, επιτρέποντάς τους να γίνουν σημείο αναφοράς στον σύγχρονο metal χάρτη. Κι αν το τελευταίο τους άλμπουμ "The Great Heathen Army" (2022) είδε την εικόνα αυτή να συννεφιάζει σε εμπορικό επίπεδο, η προσθήκη των αειθαλών Kreator στη φεστιβαλική τους ημέρα στην Πλατεία Νερού είναι σίγουρο ότι θα κάνει τους Σουηδούς να βάλουν τα πολύ δυνατά τους, για χάρη των Ελλήνων fans.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Επιπλέον ημερομηνία για τους Still Corners

Η πρώτη συναυλία τους στο "Gagarin" έχει ήδη γίνει sold out.

29/04/2024

Βαγγέλης Γερμανός & Διονύσης Τσακνής στο "Άλσος": Μια υπέροχη βραδιά "δικού μας rock"

"Κάθε Πράμα στον Καιρό του" λέγεται η παράσταση που ανεβάζουν παρέα, ανά σποραδικά διαστήματα. Εκείνοι, πάντως, αποδεικνύουν επί σκηνής ότι είναι "παντός καιρού", ενώ θυμίζουν και την ουσία ενός ηλεκτρικού τραγουδιού που μπορεί να γεννήθηκε από τα αγγλοαμερικάνικα διδάγματα, μα έγινε, τελικά, πλήρως ελληνικό.

Jlin: Λίγο έλειψε να αρχίσουμε τον χορό στο "Ωδείο Αθηνών"

Στον δεύτερό της ερχομό στην Αθήνα –και όχι πρώτο, όπως γράφτηκε αλλού– η Αμερικανίδα δημιουργός έδωσε μια εκπληκτική ηλεκτρονική συναυλία, που, παρά την υπέροχη εγκεφαλική της διάσταση, έκανε και τα πόδια μας να "καίγονται", με αποτέλεσμα ο κόσμος να τη ραίνει με ιαχές ενθουσιασμού, που την έκαναν να χαμογελά πάνω από τον εξοπλισμό της.

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.