"Are you happy?"| Μουσικές του κόσμου στην ατμοσφαιρική συναυλία λήξης του Rolex Arts Festival στον Κήπο του Μεγάρου

Μετά από ένα τριήμερο καλλιτεχνικών δρώμενων σε εμβληματικά τοπόσημα της πρωτεύουσας, το Rolex Arts Festival έριξε αυλαία την Κυριακή 28 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια εκδήλωση εφάμιλλη της υπεροχής του Ελβετικού Οίκου.

Rolex Arts Festival ©Rolex/Reto Albertalli

Για πρώτη φορά, η Rolex επέλεξε τη χώρα μας για να γιορτάσει την 20ή επέτειο του Προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, ένα πρόγραμμα καθοδήγησης νέων ταλέντων από καταξιωμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι αναλαμβάνουν το ρόλο του μέντορα, στηρίζοντας μια ευρεία γκάμα τεχνών όπως η μουσική, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο χορός.

Η εκδήλωση της τελετής λήξης ξεκίνησε από την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη όπου πάνω από τριάντα αιωρούμενα ηχεία, από διαφορετικά ύψη, διαμόρφωσαν ένα μεταβαλλόμενο ηχοτοπίο, με τίτλο "The Predatory Chord" (Η αρπακτική συγχορδία). Ο αναγνωρισμένος Αυστραλός συνθέτης-ερμηνευτής με διεθνή καριέρα, Ben Frost (υπότροφος μουσικής της Rolex με μέντορα τον Brian Eno), δημιούργησε ειδικά για το Μέγαρο Μουσικής αυτή την ηχητική εγκατάσταση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη σχέση μας με τη φύση. Ένα ονειρικό ακουστικό περιβάλλον που παντρεύει εικόνες και φωτιστικά εφέ που σχεδίασε ο Γιώργος Τέλλος.

Rolex Arts Festival
©Rolex/Reto Albertalli

Διασχίσαμε τον πυκνόφυτο, δροσερό κήπο του Μεγάρου για να βρεθούμε στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον του εστιατορίου "Fuga", όπου μοναστηριακά τραπέζια με ρουστίκ διακόσμηση είχαν στηθεί δίπλα στις τριανταφυλλιές, σ’ ένα σκηνικό που απέπνεε ρομαντική διάθεση, ενώ jazz μελωδίες προθέρμαναν την ακουστική μαςαισθητική για την εορταστική  συναυλία που θ’ ακολουθούσε στη συνέχεια. Εξήντα δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν τα καλλιτεχνικά δρώμενα του Rolex Arts Festival γέμισαν τα τραπέζια, τσούγκρισαν τα ποτήρια τους με κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες, ενώ σερβίρονταν πιάτα με τσιπούρα σχάρας με σάλτσα λεμονιού, μπριάμ λαχανικών, κρέμα μελιτζάνας, και σαλάτα με ψητό καλαμπόκι, ντοματίνια, αβοκάντο, λάιμ και dressing δυόσμου.

Rolex Arts Festival
©Rolex/Reto Albertalli

Είχε σκοτεινιάσει για τα καλά και τα φώτα είχαν χαρίσει ένα ατμοσφαιρικό ambience στον κήπο, όταν η κυκλική σκηνή φωτίστηκε πιο έντονα, η μπάντα σήκωσε μανίκια και όλοι περιμέναμε καθισμένοι στο γκαζόν να απολαύσουμε τους υπότροφους μουσικής Marcus Gilmore, Dina Elwedidi και Aurelio Martínez μαζί με τα μουσικά τους σύνολα από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Ονδούρα.

Rolex Arts Festival
©Rolex/Reto Albertalli

Τη μουσική βραδιά άνοιξε ο Νεοϋορκέζος ντράμερ Marcus Gilmore (προστατευόμενος με μέντορα τον Zakir Hussain την περίοδο 2018-2019), που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ αυτοσχεδίασε στα drums για τη μουσική επένδυση της ταινίας "Soul" της Pixar το 2020, παρέα με τον παππού του, τον θρυλικό Roy Haynes. Ο Marcus παρέμεινε στη σκηνή και στα επόμενα set, ενισχύοντας με τη δυναμική των drums του το άρτιο μουσικό αποτέλεσμα.

Rolex Arts Festival
©Rolex/Reto Albertalli

Στη συνέχεια το μικρόφωνο πήρε η Αιγύπτια τραγουδίστρια και συνθέτης Dina Elwedidi (προστατευόμενη με μέντορα τον Gilberto Gil, την περίοδο 2012-2013), παίζοντας κιθάρα και ερμηνεύοντας με την ατμοσφαιρική φωνή της παραδοσιακά τραγούδια, μια μείξη της world music με τη μουσική παράδοση του τόπου της.

Rolex Arts Festival
©Rolex/Reto Albertalli

Ο θρυλικός Βραζιλιάνος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Gilberto Gil, ένας εκ των μεντόρων του προγράμματος, ανέβηκε στη σκηνή, ως επίτιμος καλεσμένος, παίζοντας με την κιθάρα του και ερμηνεύοντας συγκλονιστικά 3 κομμάτια samba, ένα διάσημο είδος στη χώρα του που έχει σχηματιστεί, όπως είπε, από διαφορετικά συστατικά που προέρχονται από την Ευρώπη, την Αφρική αλλά και τους ιθαγενείς της Βραζιλίας. Στο τέλος, κάλεσε την προστατευόμενή του στη σκηνή, την Dina για να ερμηνεύσουν μαζί το τραγούδι της.

Rolex Arts Festival
©Rolex/Reto Albertalli

"Are you happy?" ρώτησε το κοινό ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Aurelio Martínez (προστατευόμενος του την περίοδο 2008-2009, με μέντορα τον Youssou N’Dour), με καταγωγή από την Ονδούρα. Ο Aurelio μέσα από τη δουλειά του αναδεικνύει τη μουσική παράδοση της φυλής Γκαριφούνα, που συνδυάζει στοιχεία των πολιτισμών της Αφρικής, της Καραϊβικής και της Ινδίας. Με την εκρηκτική ενέργειά του και τα τραγούδια με χαρούμενο vibe ξεσήκωσε το κατάμεστο κήπο του Μεγάρου για χορό. Στο γκραν φινάλε, ο Gilberto Gil, η Dina, ο Marcus, ο Aurelio και τα συγκροτήματά τους, ενώθηκαν όλοι μαζί για ένα μουσικό jamming που οδήγησε στο πιο ένθερμο χειροκρότημα.

Rolex Arts Festival
©Rolex/Reto Albertalli

Η Emma Gladstone, καλλιτεχνική διευθύντρια του Rolex Arts Festival ευχαρίστησε την Αθήνα, για τη θερμή φιλοξενία, ενώ η Rebecca Irvin, Director του Rolex Mentoring Program, φανερά συγκινημένη ευχαρίστησε τους συνεργάτες της για το αποτέλεσμα που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους μας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

19/04/2024

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.