Susan Platts, πώς ο Gustav Mahler έγινε έμπνευση για τα γλυκά σου;

Η καταξιωμένη μεσόφωνος μιλά στο “α”, με αφορμή τη συμμετοχή της στο Rolex Arts Festival, για το πρόγραμμα καθοδήγησης της Rolex, το πάθος της με τη ζαχαροπλαστική και τη σύμπραξη της με το El Sistema Greece.

Susan Platts © Rolex - Audoin Desforges.

Η Susan Platts γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία και ξεκίνησε σπουδές φωνητικής στον Καναδά και τη Γαλλία στην ηλικία των 16 ετών. Σήμερα, έχει διακριθεί ιδιαίτερα για τις ερμηνείες της σε έργα του Gustav Mahler και εμφανίζεται σε μεγάλες λυρικές σκηνές και μέγαρα μουσικής, όπως το Teatro alla Scala, το Covent Garden και το Carnegie Hall. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη στην Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας, στην Ορχήστρα του Κλίβελαντ, στην Ορχήστρα του Παρισιού και στη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, μεταξύ άλλων, ενώ στο ενεργητικό της έχει επτά ηχογραφήσεις δίσκων, μεταξύ των οποίων μια ηχογράφηση κομματιών του Mahler με την εταιρεία παραγωγής Naxos, την οποία συντόνισε ο Schoenberg και έλαβε εξαιρετικές κριτικές από το περιοδικό Opera News. 

Η καταξιωμένη μεσόφωνος θα συμμετάσχει στο λαμπερό γκαλά όπου θα εγκαινιαστούν οι εορτασμοί των 20 χρόνων του προγράμματος καθοδήγησης της Rolex στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" του ΚΠΙΣΝ, την Παρασκευή 26 Μαΐου, με τη συμμετοχή "απόφοιτων προστατευόμενων" της Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative. Πιο συγκεκριμένα, ο Ισπανός μαέστρος Josep Caballé-Domenech θα διευθύνει την El Sistema Greece Youth Orchestra και την a cappella γυναικεία χορωδία Chóres σε ένα πρόγραμμα με έργα Πιατσόλα και Σούμπερτ. Μαζί τους θα συμπράξουν ο βιολιστής David Aaron Carpenter. Η Platts μίλησε στο "α”, με αφορμή τη συμμετοχή της στο Rolex Arts Festival, για το πρόγραμμα καθοδήγησης της Rolex, το πάθος της με τη ζαχαροπλαστική και τη σύμπραξη της με το El Sistema Greece. 

Διαβάστε Επίσης

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική;
Δεν είχα επίσημη μουσική εκπαίδευση μέχρι τα 17 μου. Οι γονείς μου και οι δύο αγαπούσαν τη λαϊκή μουσική. Συμμετείχαν και οι δύο στις ομάδες παραδοσιακής μουσικής και χορών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αλλά δεν σπούδασαν μουσική. Θυμάμαι, ως παιδί, που τους άκουγα να τραγουδούν βρετανικά λαϊκά τραγούδια. Μου άρεσε να τους ακούω να τραγουδούν!

Και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το λυρικό τραγούδι; 
Άρχισα να τραγουδάω σε μια χορωδία στο γυμνάσιο όταν ήμουν 16 ετών και μετά άρχισα μαθήματα μουσικής στα 17 μου. Όταν αποφοίτησα από το λύκειο, στα 18 μου, μου άρεσε το τραγούδι και ήθελα να δω αν ήταν δυνατόν να κάνω καριέρα στη μουσική. Ήμουν ακόμα πολύ νέα στον χώρο και επέλεξα να μην φοιτήσω σε ωδείο ή πανεπιστήμιο γιατί ένιωθα ότι οι γνώσεις μου δεν ήταν επαρκείς. Συνέχισα να σπουδάζω μουσική ιδιωτικά.

Ο αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο Gustav Mahler και δημιούργησα ένα γλυκό που του έδωσα το όνομά του - "Mahler Würfel"!

Τι άλλο σας παθιάζει πέρα από το τραγούδι;
Λατρεύω τη ζαχαροπλαστική. Μπορώ να περάσω ώρες στην κουζίνα φτιάχνοντας γλυκά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγραψα ένα βιβλίο ζαχαροπλαστικής, με τίτλο "Aria Ready for Dessert?: Ένας μουσικός στο επίκεντρο της κουζίνας". Ο αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο Gustav Mahler και δημιούργησα ένα γλυκό που του έδωσα το όνομά του - "Mahler Würfel". Είναι στρώσεις αμυγδαλωτού, φουντουκιού και γκανάζ καφέ, με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας.

Πράγματι, είστε ιδιαίτερα γνωστή για τις ερμηνείες σας στο ρεπερτόριο του Μάλερ! Θα ακούσουμε κάποιο δικό του έργο στην εμφάνισή σας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Rolex Arts Festival;
Αγαπώ τη μουσική του Μάλερ και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καριέρας μου. Για το γκαλά της Αθήνας όμως επέλεξα να ερμηνεύσω ένα τραγούδι του Σούμπερτ, και όχι του Μάλερ! Φαίνεται περίεργο να μην τραγουδάω Μάλερ στο γκαλά, αλλά το κομμάτι του Σούμπερτ που επέλεξα είναι απλά ιδανικό για τη βραδιά. Πρόκειται για το "An die Musik" του Σούμπερτ, ένα κομμάτι για τη δύναμη και την ομορφιά της μουσικής.

Θα παραδώσετε επίσης ένα εργαστήριο για το El Sistema Greece. Το ESG χρησιμοποιεί τη μουσική ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και εκπαίδευσης. Πώς σας φαίνεται το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα του ESG;
Ανυπομονώ να παίξω για το ESG και να κάνω ένα μικρό εργαστήριο. Είμαι πάντα εντυπωσιασμένη με το El Sistema και πιστεύω ότι η μουσική έχει μια τόσο τεράστια δύναμη συμπερίληψης, βοήθειας, ελπίδας και ομορφιάς. Η μουσική μπορεί να ενώσει τόσους πολλούς ανθρώπους και πράγματα και το να μπορείς να το κάνεις αυτό μέσα από ένα πρόγραμμα όπως το είναι το ESG είναι ανεκτίμητο.

H Jessye Norman υπήρξε μέντοράς σας, το διάστημα 2004−2005. Τι ρόλο έπαιξε η καθοδήγησής της στην μετέπειτα πορεία σας;
Ο χρόνος μου με την Jessye Norman είχε πραγματικά τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα μου και σε εμένα, ως άνθρωπο. Ήταν μια καλλιτέχνης όπως καμία άλλη. Έμαθα τόσα πολλά από αυτήν, από τις φωνητικές τεχνικές μέχρι πώς να πλοηγούμαι σε μια καριέρα στη μουσική. Ενώ μου έδωσε τόσα πολλά σαν μουσικός και καλλιτέχνης, την εκτιμούσα και ως φίλη. Είχαμε στενές σχέσεις μέχρι που έφυγε από τη ζωή. Κάθε φορά που τραγουδάω, νιώθω ακόμα την παρουσία της στη φωνή και την καρδιά μου.

Τι σημαίνει για εσάς το να είσαι μέντορας;
Δεν διδάσκω πολύ, αλλά όταν το κάνω, είναι μια όμορφη στιγμή να μοιραστώ όσα έχω μάθει από την καριέρα και τη ζωή μου και να τα μεταδώσω στην επόμενη γενιά. Μου αρέσει να μοιράζομαι με άλλους αυτά που μοιραζόταν η Jessye μαζί μου, όταν ήταν μέντοράς μου. Είναι σαν να μεταλαμπαδεύεις τη γνώση, την εμπειρία.

Ποια είναι τα σχέδιά σας τώρα;
Είμαι ακόμα πολύ απασχολημένη με συναυλίες και θα συνεχίσω να το κάνω για πολλά ακόμη χρόνια, ελπίζω! Συνεχίζω επίσης με το πάθος μου για τη ζαχαραπλαστική. Είμαι σίγουρη ότι στην επιστροφή μου από την Ελλάδα θα έχω γεμίσει έμπνευση για νέες ζαχαροπλαστικές περιπέτειες!

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Rolex Arts Festival

  • Κλασική μουσική

Με ένα λαμπερό γκαλά θα εγκαινιαστούν οι εορτασμοί των 20 χρόνων του προγράμματος καθοδήγησης της Rolex. Ο Josep Caballé-Domenech θα διευθύνει την El Sistema Greece Youth Orchestra και την a cappella γυναικεία χορωδία Chóres σε ένα πρόγραμμα με έργα Πιατσόλα και Σούμπερτ. Θα συμπράξει ο βιολιστής David Aaron Carpenter και η μεσόφωνος Susan Platts.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

25/04/2024

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.