Γιαγκίνηδες: "Τα like είναι απλά το μέσο για να γνωριστούμε ουσιαστικά με τον κόσμο στα live μας"

Ο Σπύρος Ζήσης και ο Παναγιώτης Σικλαφίδης, που έκαναν viral στα social media αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια, μιλούν στο "α" λίγο πριν καταλάβουν το πάλκο του "Κυττάρου".

Γιαγκίνηδες

Η παρέα των Γιαγκίνηδων, δηλαδή του ντουέτου του Σπύρου Ζήση και του Παναγιώτη Σικλαφίδη, μεγαλώνει με αφορμή τη συναυλία "Τα τραγούδια έχουν τους δρόμους τους….", την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Το μουσικό σχήμα που εμφανίστηκε στα στενά της Θεσσαλονίκης μόλις το 2019 και είδε το κοινό του –και τους followers του στα social media– να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, έρχεται στο "Κύτταρο" για μια γιορτή του ρεμπέτικου, με όλα τα αγαπημένα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια που έκαναν δικά τους, αλλά και νέα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο τους. Μαζί τους ο Σπύρος Κουρούμπετσης στα κρουστά, ο Γιώργος Πασμάς στο β’ μπουζούκι και ο Σταύρος Μακρής.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη γνωριμία και τη συνεργασία σας;
Γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο, στο πρώτο έτος, μέσω μιας κοινής μας φίλης, σε μια περίοδο που και οι δύο ψάχναμε να βρούμε τα πατήματα μας στην Θεσσαλονίκη και να ξεκινήσουμε, έστω και ερασιτεχνικά, να ασχολούμαστε με την μουσική.

Γιατί "Γιαγκίνηδες";
"Γιαγκίνι" είναι η πυρκαγιά, αλλά στη ρεμπέτικη αργκό χρησιμοποιείται και ως ερωτική κάψα. Όσοι είμαστε Γιαγκίνηδες δηλαδή, δημιουργούμε ερωτική κάψα, κάτι που μας άρεσε εξαρχής και θεωρήσαμε πως θα ταιριάζει με αυτό που κάνουμε.

Πώς ξεκινήσατε να παίζεται μουσική στο δρόμο; 
Στον δρόμο ξεκινήσαμε να παίζουμε, επειδή είχαμε κουραστεί από την αντιμετώπιση τον καταστηματαρχών στα κουτούκια, κι επειδή προτιμήσαμε να είμαστε αφεντικά του εαυτού μας. Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, είδαμε ότι πηγαίνει καλά και το κάναμε πλέον σε σταθερή βάση.

Έχετε τιμήσει τον δρόμο και τους ανθρώπους του σε μια σειρά από τραγούδια. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στον δημόσιο χώρο;
Η έμπνευση έρχεται πολύ πιο εύκολα όταν συναντάς καταστάσεις που σου δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Είμαστε δύο παιδιά που ζούσαν σε μικρές επαρχιακές πόλεις όπου τα ερεθίσματα ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένα. Βγαίνοντας στον δρόμο κρατώντας δυο όργανα, συναντήσαμε έναν εντελώς άγνωστο και διαφορετικό κόσμο, ήταν επόμενο λοιπόν ό,τι ζούσαμε εκεί, να διοχετευτεί και στη μουσική μας.

Τι άλλο σας κινεί να γράφετε;
Οποιαδήποτε άλλη εμπειρία ζούμε σε καλλιτεχνικό και προσωπικό επίπεδο μπορεί να μετατραπεί σε τραγούδι καθώς - όπως ισχύει για όλους τους ανθρώπους - αυτά που μας απασχολούν, ψάχνουν τρόπο να διοχετευούν δημιουργικά.

Περιμένατε την απήχηση που είχε η πρώτη σας δισκογραφική απόπειρα;
Η απήχηση φυσικά και μας ικανοποίησε, έπαιξε ρόλο σε αυτήν και η κατάλληλη εκ μέρους μας προετοιμασία. Είχαμε αρχίσει εκείνη τη περίοδο να ασχολούμαστε με την "προώθηση" της δουλειάς μας online, σχεδόν μετά από τρία χρόνια καθημερινών συναυλιών στο δρόμο και μετά από ατελείωτες πρόβες, οπότε γνωρίζαμε πως ήμασταν πλέον σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο παικτικά. Feedback είχαμε λάβει και για τον τρόπο ερμηνείας μας που τη χαρακτηρίζει - όπως μας λένε - η ξεχωριστή χροιά του μουσικού του δρόμου.

Πώς βιώνετε όλο τον ενθουσιασμό των social media; Έχουν βοηθήσει κι αυτά στην επιτυχία σας; 
Τα social έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία καθώς μέσα από αυτά είχαμε μια πρώτη επαφή με το ευρύ κοινό και εκτός Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά τα like δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς, και τα βλέπουμε απλά ως μέσο για να γνωριστούμε ουσιαστικά με τον κόσμο μέσα από τα live μας.

Ποια ήταν τα συναισθήματα των πρώτων sold out συναυλιών;
Σίγουρα δεν περιμεναμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο τόσο γρήγορα, ήρθαμε αντιμέτωποι με τόση αγάπη! Από τη μια πλευρά, χαιρόμαστε πολύ που οι κόποι μας δείχνουν να αποδίδουν, από την άλλη μας προκαλεί επιπλέον ευθύνη για να βελτιωνόμαστε διαρκώς και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών.

Γυρνάτε συνέχεια τη χώρα και ο κόσμος σας ακολουθεί σε κάθε νέο μέρος που επισκέπτεστε. Ποιες είναι οι εντυπώσεις από τις on tour εμπειρίες σας; 
Η περιοδεία μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πολλά μέρη και να γνωρίζουμε καθημερινά νέους ενδιαφέροντες ανθρώπους. Αυτό βοηθάει να ανοίξουν οι ορίζοντες μας. Παράλληλα, μας χάρισε πολλές αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες καθως πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής: να μην έχεις δηλαδή σπίτι, σταθερή παρέα, στέκια και οποιουδήποτε είδους ρουτίνα.

Ποιο είναι το πιο σουρεάλ σκηνικό στο οποίο έχετε βρεθεί στα ταξίδια σας;    
Πολλές φορές, όταν τα καλοκαίρια γυρνάμε τα νησιά, εξαιτίας μιας καλώς εννοούμενης "τρέλας" κι αυθόρμητων αποφάσεων, έχουμε μείνει χωρίς δωμάτιο. Οπότε έχουμε κοιμηθεί σε αρκετα παγκάκια και στενά, πάντα μετά από ξέφρενα γλέντια.

Ποια είναι η ιδέα πίσω το άλμπουμ σας, "Άνθρωποι του δρόμου";
Το άλμπουμ έχει σκοπό να γνωρίσει στον κόσμο μια πλευρά της κοινωνίας που πολλές φορές περνά απαρατήρητη, έχει ωστόσο πολύ ενδιαφέρον. Ετσι, κάθε τραγούδι, μάς συστήνει και μια άλλη ιδιαίτερη προσωπικότητα, που ενώ βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας, έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί.

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια ακόμη αναβίωση του ρεμπέτικου. Ποια είναι η δική σας ξεχωριστή προσέγγιση στο ρεμπέτικο;
Αυτό που βλέπουμε και στα live, είναι πως με το ίδιο τραγούδι γλεντάνε άτομα από 17 μέχρι 97 χρόνων, κάτι που βρίσκουμε πολύ συγκινητικό. Καταλαβαίνουμε ότι η μουσική μας φέρνει τον κόσμο πιο κοντά. Σίγουρα αυτό κινητοποιεί κι άλλους καλλιτέχνες, και για αυτό σε μια εποχή που τόσο το χρειαζόμαστε, το ρεμπέτικο διανύει νέα περίοδο άνθησης. Η δικιά μας προσέγγιση βασίζεται περισσότερο στη ζωντάνια, την ένταση και το κέφι, στοιχεία που κληρονομήσαμε ξεκάθαρα από τη "θητεία" μας στον δρόμο.

Τι ακούτε τώρα;
Γενικά εξερευνούμε μεγάλο φάσμα της ελληνικής μουσικής, από λαϊκά και ρεμπέτικα, έως έντεχνα, παραδοσιακά κι όχι μόνο.

Τι να περιμένουμε από το live στο "Κύτταρο";
Το live στο "Κύτταρο" ευελπιστούμε να είναι ένα μεγάλο γλέντι όπου όλοι μαζί θα χορέψουμε, θα γιορτάσουμε αλλά και θα συγκινηθούμε με παλιά  αγαπημένα τραγούδια, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουμε στον κόσμο για πρώτη φορά και καποια κομμάτια από τον νέο δίσκο μας.

Συνήθως στα γλέντια του μεγέθους που στήνονται στις εμφανίσεις των Γιαγκίνηδων έχουμε συνηθίσει πολλούς μουσικούς στο πάλκο. Υπάρχει σκέψη να προστεθούν κι άλλα όργανα στο σχήμα σας σε πιο μόνιμη βάση;
Τον τελευταίο χρόνο όλα έγιναν με τόση ταχύτητα, που δεν είχαμε προλάβει να οργανώσουμε τόσο καιρό μια δυνατή ομάδα μουσικών που να μας ταιριάζει και να μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στον ήχο μας. Αυτό ακριβώς δηλαδή που θα δούμε στο live στο Κύτταρο, καθώς θα έχουμε στην παρέα μας τρεις εξαιρετικούς μουσικούς που θα κάνουν τον ήχο και την εμπειρία ακόμα πιο γεμάτη!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι που οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Για αυτόν τον λόγο έχουμε σταματήσει να κάνουμε σχέδια και απλά καλωσορίζουμε ότι καινούριο προκύψει με κέφι και καλή διάθεση. Παρόλα αυτά, μετά το Κύτταρο, θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις μετά από πολύ καιρό στη "βάση" μας τη Θεσσαλονίκη, ενώ για τα επόμενα θα πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμη, έρχονται πολλά κι ωραία!

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Γιαγκίνηδες

  • Ελληνική

Κατεβαίνουν με νέο υλικό από το ντεμπούτο άλμπουμ τους και υπόσχονται στους φίλους τους μια γιορτή του ρεμπέτικου. Οι νεαροί Γιαγκίνηδες που αυτό - χαρακτηρίζονται ως ρεμπέτικο - λαϊκοπαραδοσιακό σχήμα, έχουν αλωνίσει τους δρόμους των ελληνικών πόλεων και νησιών προκαλώντας «χαμό» στα social media, με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, αποκτώντας φανατικό κοινό σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν το 2019 από δύο νεαρούς μουσικούς, τον Σπύρο Ζήση και τον Παναγιώτη Σικλαφίδη, οι οποίοι αποφάσισαν να μοιραστούν την αγάπη τους για την ρεμπέτικη μουσική παίζοντας μουσική στα στενά της Θεσσαλονίκης.

Κύτταρο

Ηπείρου 48 & Αχαρνών, Βικτώρια
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.