Μουσικές διαδρομές "Από τον Μπαχ στους ρεμπέτες του Πειραιά"

Το Guitarte ensemble και ο τραγουδιστής Δημήτρης Βουτσάς παντρεύουν διαφορετικούς ήχους και εποχές σε μια ιδιαίτερη βραδιά.

Guitarte ensemble


Το Guitarte ensemble και ο τραγουδιστής Δημήτρης Βουτσάς παντρεύουν διαφορετικούς ήχους και εποχές σε μια ιδιαίτερη βραδιά. Μας παρασύρουν από τον πολυφωνικό ήχο του Μπαχ και τα ερωτικά λυρικά Μαδριγάλια, στο αστικό ρεμπέτικο τραγούδι των καιρών μας. Τα παραπάνω γίνονται εφικτά με όχημα ένα πολυφωνικό, και από τα παλαιότερα, μουσικό όργανο που μπορεί και σμίγει διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως είναι η κιθάρα.

Το κιθαριστικό σύνολο των Νίκου Χατζηελευθερίου, Χρήστου Φάκλαρη, Μαρίας Παπαμιχαήλ και Αλέξανδρου Καζάζη, δεν σταματά να ερευνά και να δημιουργεί προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να μιλήσει για τη δύναμη της μουσικής, τους δρόμους που την ενώνουν, ακόμα και γι’ αυτά που την κάνουν διαφορετική. Στη σύμπραξή τους τραγουδιστή Δημήτρη Βουτσά, στο Jazzét Music Hall, στις 20 Φεβρουαρίου (9 μ.μ), με τίτλο "Από τον Μπαχ στους ρεμπέτες του Πειραιά", επιχειρούν να αποδείξουν ποια είναι αυτά τα στοιχεία που κάνουν τη μουσική κλασική και αιώνια.

Διαβάστε Επίσης

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιάσουν τα "12 Μαδριγάλια", έναν κύκλο τραγουδιών του Μιχάλη Τρανουδάκη για αντρική φωνή πάνω σε ερωτικά ποιήματα αγνώστου Κύπριου ποιητή του 16ου αι., σε προσαρμογή για κιθάρα του Νίκου Χατζηελευθερίου. Πρόκειται για μια σπουδή στο στυλ της Αναγέννησης, στο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχεια της. 12 ερωτικά τραγούδια σε μια γλώσσα που έρχεται από παλιά και τραγουδιέται σαν καινούρια. 

Στη συνέχεια, το Guitarte Ensemble θα ερμηνεύσει το έργο "7 Κανόνες από τη Μουσική προσφορά" σε διασκευή του Χατζηελευθερίου. Πρόκειται για μεταγραφή του έργου στο σύνολό του. Εκτελείται από σύνολο με 2, 3, 4 και 6 κιθάρες, σε αντιστοιχία με τη γραφή του Μπαχ ως δίφωνου, τρίφωνου, τετράφωνου και εξάφωνου κανόνα, φούγκας, ή ριτσερκάρε. Η "Μουσική προσφορά" του Μπαχ είναι από εκείνα τα έργα που χαρακτηρίζονται μνημειώδη χάρη στο ασύγκριτα περιεκτικό σε ιδέες και δεξιοτεχνικές απαιτήσεις μουσικό κείμενό του. Γραμμένο στα τελευταία χρόνια της ζωής του μεγάλου Kάντορα, αποτελεί ορόσημο στην τέχνη της πολυφωνίας και σπάνιο δείγμα μιας απόλυτης τέχνης.     .    

Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το κιθαριστικό σύνολο θα αφηγηθεί "Μια ιστορία για το Ρεμπέτικο". Το Guitarte Ensemble καταπιάστηκε με τη διασκευή και παρουσίαση σμυρναίικων και ρεμπέτικων τραγουδιών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της διοργάνωσης "Μικρό Παρίσι των Αθηνών" με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με αποτέλεσμα τη διασκευή για τρεις ή τέσσετις κιθάρες από τον Χρήστο Φάκλαρη και τον Νίκο Χατζηελευθερίου με τίτλο "Σμύρνη 1920, Πειραιάς 1940, Αθήνα 1960: Σμυρναίικα, ρεμπέτικα και άλλα…".

Περισσότερα για το Guitarte ensemble 

Guitarte

Το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble ιδρύθηκε (2005) και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, σε συνεργασία με τον Χρήστο Φάκλαρη και την Μαρία Παπαμιχαήλ, που αποτελούν τον βασικό του πυρήνα. Στην δεκαοχτάχρονη πορεία του συνόλου και στις ποικίλες συναυλιακές παραγωγές του, έχουν πάρει μέρος πολλοί κιθαριστές, ενώ σήμερα, τον βασικό πυρήνα πλαισιώνουν οι Χριστίνα Πολυκρέτη, Αλέξανδρος Καζάζης και Νίκος Μακρής.

Κοινή τους αφετηρία η κιθάρα. Με αυτό το ανοιχτό -μη καθορισμένο σχηματικά- μουσικό σύνολο, επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενορχηστρωτικής δυναμικής στην εκτέλεση-απόδοση μουσικής από όμοια όργανα (κιθάρες). Στοχεύουν σε αυτό χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, χωρίς εν κατακλείδι τη μετάλλαξη του τρόπου παιξίματος της κιθάρας ως solo όργανο. Η ανάδειξη νέων έργων γραμμένων μ’ αυτήν τη λογική, αλλά και μεταγραφές με τέτοιον τρόπο που να αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία του οργάνου, είναι τα μέσα τους.

Το μουσικό σύνολο Guitarte, είναι ανοιχτό και ευέλικτο στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, στοχεύοντας στην παραγωγή σύνθετων μουσικών παραστάσεων (συναυλιακής παρουσίασης και διακριτικού μεγέθους), ικανών τόσο να διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών όσο και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις - ανάγκες του σύγχρονου κοινού.
Έχει δώσει το παρόν σε όλες τις κεντρικές αίθουσες συναυλιών, μουσικές σκηνές και διεθνή φεστιβάλ, έχει καταθέσει δείγματα δουλειάς σε πλείστες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο CD του συνόλου "Traces" με έργα των J. S. Bach, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αγγελάκη, και ακολούθησε τον Ιούνιο του 2019 το CD "4 Concerti grossi…a preparar l'avvenire" με έργα Corelli, Geminiani, Handel και Vivaldi.

Ο Νίκος Χατζηελευθερίου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου συναυλιών Jazzét on classical που ξεκίνησε αυτή τη σεζόν για πρώτη φορά το Jazzét Music Hall. Ο κιθαρίστας και συνθέτης επιδιώκει με αυτόν τον κύκλο να δημιουργηθεί μια νέα διαφορετική προσέγγιση στην ακρόαση έργων Κλασικής -με την ευρύτερη έννοια- μουσικής, διαχέοντας τη ζεστή ατμόσφαιρα του Jazz cafe, μέσω της  ιδιαίτερα προσεγμένης  ακουστικής του χώρου, στην απαιτούμενη από το ρεπερτόριο ακροαματική προσήλωση.

Info: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου | στις 9 μ.μ. | Τιμές εισιτηρίων: 10€ | Πληροφορίες: 2105815626 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.