Μουσικές διαδρομές "Από τον Μπαχ στους ρεμπέτες του Πειραιά"

Το Guitarte ensemble και ο τραγουδιστής Δημήτρης Βουτσάς παντρεύουν διαφορετικούς ήχους και εποχές σε μια ιδιαίτερη βραδιά.

Guitarte ensemble


Το Guitarte ensemble και ο τραγουδιστής Δημήτρης Βουτσάς παντρεύουν διαφορετικούς ήχους και εποχές σε μια ιδιαίτερη βραδιά. Μας παρασύρουν από τον πολυφωνικό ήχο του Μπαχ και τα ερωτικά λυρικά Μαδριγάλια, στο αστικό ρεμπέτικο τραγούδι των καιρών μας. Τα παραπάνω γίνονται εφικτά με όχημα ένα πολυφωνικό, και από τα παλαιότερα, μουσικό όργανο που μπορεί και σμίγει διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως είναι η κιθάρα.

Το κιθαριστικό σύνολο των Νίκου Χατζηελευθερίου, Χρήστου Φάκλαρη, Μαρίας Παπαμιχαήλ και Αλέξανδρου Καζάζη, δεν σταματά να ερευνά και να δημιουργεί προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να μιλήσει για τη δύναμη της μουσικής, τους δρόμους που την ενώνουν, ακόμα και γι’ αυτά που την κάνουν διαφορετική. Στη σύμπραξή τους τραγουδιστή Δημήτρη Βουτσά, στο Jazzét Music Hall, στις 20 Φεβρουαρίου (9 μ.μ), με τίτλο "Από τον Μπαχ στους ρεμπέτες του Πειραιά", επιχειρούν να αποδείξουν ποια είναι αυτά τα στοιχεία που κάνουν τη μουσική κλασική και αιώνια.

Διαβάστε Επίσης

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιάσουν τα "12 Μαδριγάλια", έναν κύκλο τραγουδιών του Μιχάλη Τρανουδάκη για αντρική φωνή πάνω σε ερωτικά ποιήματα αγνώστου Κύπριου ποιητή του 16ου αι., σε προσαρμογή για κιθάρα του Νίκου Χατζηελευθερίου. Πρόκειται για μια σπουδή στο στυλ της Αναγέννησης, στο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχεια της. 12 ερωτικά τραγούδια σε μια γλώσσα που έρχεται από παλιά και τραγουδιέται σαν καινούρια. 

Στη συνέχεια, το Guitarte Ensemble θα ερμηνεύσει το έργο "7 Κανόνες από τη Μουσική προσφορά" σε διασκευή του Χατζηελευθερίου. Πρόκειται για μεταγραφή του έργου στο σύνολό του. Εκτελείται από σύνολο με 2, 3, 4 και 6 κιθάρες, σε αντιστοιχία με τη γραφή του Μπαχ ως δίφωνου, τρίφωνου, τετράφωνου και εξάφωνου κανόνα, φούγκας, ή ριτσερκάρε. Η "Μουσική προσφορά" του Μπαχ είναι από εκείνα τα έργα που χαρακτηρίζονται μνημειώδη χάρη στο ασύγκριτα περιεκτικό σε ιδέες και δεξιοτεχνικές απαιτήσεις μουσικό κείμενό του. Γραμμένο στα τελευταία χρόνια της ζωής του μεγάλου Kάντορα, αποτελεί ορόσημο στην τέχνη της πολυφωνίας και σπάνιο δείγμα μιας απόλυτης τέχνης.     .    

Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το κιθαριστικό σύνολο θα αφηγηθεί "Μια ιστορία για το Ρεμπέτικο". Το Guitarte Ensemble καταπιάστηκε με τη διασκευή και παρουσίαση σμυρναίικων και ρεμπέτικων τραγουδιών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της διοργάνωσης "Μικρό Παρίσι των Αθηνών" με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με αποτέλεσμα τη διασκευή για τρεις ή τέσσετις κιθάρες από τον Χρήστο Φάκλαρη και τον Νίκο Χατζηελευθερίου με τίτλο "Σμύρνη 1920, Πειραιάς 1940, Αθήνα 1960: Σμυρναίικα, ρεμπέτικα και άλλα…".

Περισσότερα για το Guitarte ensemble 

Guitarte

Το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble ιδρύθηκε (2005) και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, σε συνεργασία με τον Χρήστο Φάκλαρη και την Μαρία Παπαμιχαήλ, που αποτελούν τον βασικό του πυρήνα. Στην δεκαοχτάχρονη πορεία του συνόλου και στις ποικίλες συναυλιακές παραγωγές του, έχουν πάρει μέρος πολλοί κιθαριστές, ενώ σήμερα, τον βασικό πυρήνα πλαισιώνουν οι Χριστίνα Πολυκρέτη, Αλέξανδρος Καζάζης και Νίκος Μακρής.

Κοινή τους αφετηρία η κιθάρα. Με αυτό το ανοιχτό -μη καθορισμένο σχηματικά- μουσικό σύνολο, επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενορχηστρωτικής δυναμικής στην εκτέλεση-απόδοση μουσικής από όμοια όργανα (κιθάρες). Στοχεύουν σε αυτό χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, χωρίς εν κατακλείδι τη μετάλλαξη του τρόπου παιξίματος της κιθάρας ως solo όργανο. Η ανάδειξη νέων έργων γραμμένων μ’ αυτήν τη λογική, αλλά και μεταγραφές με τέτοιον τρόπο που να αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία του οργάνου, είναι τα μέσα τους.

Το μουσικό σύνολο Guitarte, είναι ανοιχτό και ευέλικτο στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, στοχεύοντας στην παραγωγή σύνθετων μουσικών παραστάσεων (συναυλιακής παρουσίασης και διακριτικού μεγέθους), ικανών τόσο να διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών όσο και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις - ανάγκες του σύγχρονου κοινού.
Έχει δώσει το παρόν σε όλες τις κεντρικές αίθουσες συναυλιών, μουσικές σκηνές και διεθνή φεστιβάλ, έχει καταθέσει δείγματα δουλειάς σε πλείστες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο CD του συνόλου "Traces" με έργα των J. S. Bach, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αγγελάκη, και ακολούθησε τον Ιούνιο του 2019 το CD "4 Concerti grossi…a preparar l'avvenire" με έργα Corelli, Geminiani, Handel και Vivaldi.

Ο Νίκος Χατζηελευθερίου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου συναυλιών Jazzét on classical που ξεκίνησε αυτή τη σεζόν για πρώτη φορά το Jazzét Music Hall. Ο κιθαρίστας και συνθέτης επιδιώκει με αυτόν τον κύκλο να δημιουργηθεί μια νέα διαφορετική προσέγγιση στην ακρόαση έργων Κλασικής -με την ευρύτερη έννοια- μουσικής, διαχέοντας τη ζεστή ατμόσφαιρα του Jazz cafe, μέσω της  ιδιαίτερα προσεγμένης  ακουστικής του χώρου, στην απαιτούμενη από το ρεπερτόριο ακροαματική προσήλωση.

Info: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου | στις 9 μ.μ. | Τιμές εισιτηρίων: 10€ | Πληροφορίες: 2105815626 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η "Τραβιάτα" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναβιώνει στο Ηρώδειο με διάσημους οπερατικούς αστέρες απογειώνοντας τον μουσικό Ιούλιο

Έπειτα από 5 χρόνια, η Εθνική Λυρική Σκηνή αναβιώνει την "Τραβιάτα" του Βέρντι σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με διπλή διανομή διεθνών λυρικών αστέρων, για 4 παραστάσεις (27-28, 30-31 Ιουλίου) στο Ηρώδειο, ολοκληρώνοντας το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
25/07/2024

Συνέντευξη | Μίνως Μάτσας: "Ο παππούς μου, συνονόματός μου, ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε τον Μάρκο Βαμβακάρη"

Ο Μίνως Μάτσας μιλάει για την ιδέα πίσω από τη νέα του μουσική παράσταση που ενώνει το ρεμπέτικο τραγούδι με το fado, το tango και το blues.

Γιάννης Βελαέτης: "Το όνειρο μας για το Φεστιβάλ Ελάτειας πραγματοποιείται κι εμείς θέλουμε λίγο ακόμα"

Ο διοργανωτής και υπεύθυνος τύπου αποκαλύπτει στο "α" την ιστορία πίσω από την επιτυχία, τις προκλήσεις και το όραμα που υπηρετεί η επιτυχημένη φεστιβαλική διοργάνωση.

Όσα θα δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ την καλλιτεχνική περίοδο 2024/25

Παραγωγές όπερας, μουσικού θεάτρου, αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών, μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, κουκλοθέατρο, συναυλίες και δύο φεστιβάλ αφιερωμένα στην μπαρόκ μουσική και στα κρουστά όργανα.

Η Τάνια Τσανακλίδου γιορτάζει 50 χρόνια γεμάτα τραγούδια

Μετά το θριαμβευτικό sold out στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η ερμηνεύτρια ανανεώνει το ραντεβού της με το αθηναϊκό κοινό στο Θέατρο Παλλάς.

Οι Big Special θα ανοίξουν για τους Placebo στον Λυκαβηττό

Το θρυλικό συγκρότημα επιστρέφει στον Λυκαβηττό με τους φανταστικούς Big Special.

44ο River Party Reboot: Φυσιολάτρες και μουσικόφιλοι ξέρουν το προορισμό τους και για φέτος

Κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν ξανά ραντεβού στο Νεστόριο Καστοριάς.