Μια πιανιστική περφόρμανς σε αποχρώσεις "Μπλε και ασημί"

Η συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζει μια ανατρεπτική περφόρμανς αυτόματης σύνθεσης στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Σοφία Καμαγιάννη

Η συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζει μια ανατρεπτική περφόρμανς αυτόματης σύνθεσης στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. Στο πρώτο μέρος προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής σύλληψης-αντίληψης, αλλά και αίσθησης των πλήκτρων, έχοντας κλειστά τα μάτια.  Η μάσκα που θα φορά δεν έχει ως στόχο να αναδείξει κάποια τεχνική άνεση στη  γνώση του πιάνου, ή απόλαυση κατά το παίξιμο (είναι γνωστό ότι τα κλειστά μάτια βοηθούν στη συγκέντρωση), αλλά να αφήσει χώρο στη διαίσθηση  της στιγμής να οδηγήσει το έργο και τη ροή του. Αυτό ξεκίνησε από μια απλή εσωτερική αναζήτηση η οποία σύντομα απέκτησε άλλα χαρακτηριστικά. Έτσι η διαδικασία της σύνθεσης ως "σύγχρονη" μουσική πράξη ανοίγεται σε νέους, ανεξερεύνητους μουσικούς δρόμους, χωρίς τη λογική επεξεργασία (π.χ. όραση), και χωρίς καμία προκαθορισμένη αναφορά. Η διάρκεια του πρώτου μέρους είναι 30 λεπτά.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται για πρώτη φορά το καινοτόμο σύστημα Piano +, το οποίο αποτελεί προέκταση του ηχητικού κόσμου του πιάνου. Μικρόφωνα συλλαμβάνουν τον ήχο του οργάνου και αυτός ο ήχος περνά από υπολογιστή και τέλος από τα ηχεία για να ακουστεί. Η διαδικασία της μεταμόρφωσης του ήχου δεν γίνεται με παρέμβαση τρίτου, αλλά από την πιανίστρια την ώρα της εκτέλεσης. Ο μηχανισμός του Piano+ τοποθετείται στο όργανο με τρόπο που να είναι εύκολα προσβάσιμος και σχεδόν αόρατος, καθώς η φιλοσοφία του είναι να ενσωματωθεί η τεχνολογία στο όργανο και όχι το αντίστροφο. Έτσι, το δεύτερο μέρος είναι σαν μια σουίτα αυτόματης σύνθεσης,  αποτελούμενη από μικρότερες ενότητες, με στόχο να αξιοποιηθεί η απρόσμενη γκάμα ηχητικών κόσμων, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και την ευρηματικότητα της συνθέτριας.

Το Piano+ αναπτύχθηκε από κοινού από τoυς Tim Ward και Σοφία Καμαγιάννη. Η τεχνολογία  του συστήματος Piano+  αναπτύχθηκε από τον Tim Ward.  "Εξ αρχής η σκέψη  ήταν ότι το σύστημα θα έπρεπε να δοκιμαστεί και να ολοκληρωθεί μέσα από στενή συνεργασία με έναν πιανίστα, με πρόβες και πειραματισμό σε όλα τα στάδια του συστήματος, και μουσικές συζητήσεις που θα οδηγούσαν στην ολοκλήρωσή του. Αυτό τον ανεκτίμητο ρόλο έπαιξε η Σοφία Καμαγιάννη, φέρνοντας το σύστημα στη σημερινή του μορφή και αναπτύσσοντας τις μουσικές του δυνατότητες". (Τ.W.) 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σοφία Καμαγιάννη

  • Κλασική μουσική

Η συνθέτρια και πιανίστα σε μια ανατρεπτική πιανιστική περφόρμανς αυτόματης σύνθεσης με τίτλο «Μπλε και ασημί». Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται για πρώτη φορά το καινοτόμο σύστημα Piano+, το οποίο αποτελεί προέκταση του ηχητικού κόσμου του πιάνου.

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Monika μάς ξεναγεί στον κινηματογραφικό κόσμο του "Proud"

Η προπώληση εισιτηρίων για την παρουσίαση δίσκου στο "Fuzz Club" έχει ξεκινήσει.

29/03/2023

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει 50 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία

Ο μεγάλος ερμηνευτής υπόσχεται "Μια βραδιά που θα γράψει ιστορία" στο Καλλιμάρμαρο.

Δείτε τις καλλιτεχνικές δράσεις που θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής το επόμενο τρίμηνο

Αγαπημένοι συναυλιακοί κύκλοι, νέα αφιερώματα και καταξιωμένοι ερμηνευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό γεμίζουν τις αίθουσες του ΜΜΑ, το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Το "Φεστιβάλ της Άνοιξης" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, με μουσική, χορό και προβολές

Πρωτοσυστήθηκε πέρυσι, ως εαρινή γιορτή ήχου και κίνησης, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Έτσι, το Μέγαρο Μουσικής διοργανώνει τώρα τη συνέχειά του, προσκαλώντας βραβευμένους καλλιτέχνες και διεθνούς φήμης σύνολα, για οκτώ βραδιές του Απρίλη (1-10/4).

Η Λίνα Ροδοπούλου καλωσορίζει την άνοιξη στο "Ivis 4"

Mε τις μελωδίες της κέλτικης άρπας της.

100 Τσιγγάνικα  βιολιά στο "Christmas Theater"

H Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης έρχεται για πρώτη φορά στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

40 χρόνια Marc Almond!

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της new wave και pop μουσικής των 80s – 90s έρχεται τον Απρίλιο στην Αθήνα.