Μια πιανιστική περφόρμανς σε αποχρώσεις "Μπλε και ασημί"

Η συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζει μια ανατρεπτική περφόρμανς αυτόματης σύνθεσης στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Σοφία Καμαγιάννη

Η συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζει μια ανατρεπτική περφόρμανς αυτόματης σύνθεσης στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. Στο πρώτο μέρος προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής σύλληψης-αντίληψης, αλλά και αίσθησης των πλήκτρων, έχοντας κλειστά τα μάτια.  Η μάσκα που θα φορά δεν έχει ως στόχο να αναδείξει κάποια τεχνική άνεση στη  γνώση του πιάνου, ή απόλαυση κατά το παίξιμο (είναι γνωστό ότι τα κλειστά μάτια βοηθούν στη συγκέντρωση), αλλά να αφήσει χώρο στη διαίσθηση  της στιγμής να οδηγήσει το έργο και τη ροή του. Αυτό ξεκίνησε από μια απλή εσωτερική αναζήτηση η οποία σύντομα απέκτησε άλλα χαρακτηριστικά. Έτσι η διαδικασία της σύνθεσης ως "σύγχρονη" μουσική πράξη ανοίγεται σε νέους, ανεξερεύνητους μουσικούς δρόμους, χωρίς τη λογική επεξεργασία (π.χ. όραση), και χωρίς καμία προκαθορισμένη αναφορά. Η διάρκεια του πρώτου μέρους είναι 30 λεπτά.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται για πρώτη φορά το καινοτόμο σύστημα Piano +, το οποίο αποτελεί προέκταση του ηχητικού κόσμου του πιάνου. Μικρόφωνα συλλαμβάνουν τον ήχο του οργάνου και αυτός ο ήχος περνά από υπολογιστή και τέλος από τα ηχεία για να ακουστεί. Η διαδικασία της μεταμόρφωσης του ήχου δεν γίνεται με παρέμβαση τρίτου, αλλά από την πιανίστρια την ώρα της εκτέλεσης. Ο μηχανισμός του Piano+ τοποθετείται στο όργανο με τρόπο που να είναι εύκολα προσβάσιμος και σχεδόν αόρατος, καθώς η φιλοσοφία του είναι να ενσωματωθεί η τεχνολογία στο όργανο και όχι το αντίστροφο. Έτσι, το δεύτερο μέρος είναι σαν μια σουίτα αυτόματης σύνθεσης,  αποτελούμενη από μικρότερες ενότητες, με στόχο να αξιοποιηθεί η απρόσμενη γκάμα ηχητικών κόσμων, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και την ευρηματικότητα της συνθέτριας.

Το Piano+ αναπτύχθηκε από κοινού από τoυς Tim Ward και Σοφία Καμαγιάννη. Η τεχνολογία  του συστήματος Piano+  αναπτύχθηκε από τον Tim Ward.  "Εξ αρχής η σκέψη  ήταν ότι το σύστημα θα έπρεπε να δοκιμαστεί και να ολοκληρωθεί μέσα από στενή συνεργασία με έναν πιανίστα, με πρόβες και πειραματισμό σε όλα τα στάδια του συστήματος, και μουσικές συζητήσεις που θα οδηγούσαν στην ολοκλήρωσή του. Αυτό τον ανεκτίμητο ρόλο έπαιξε η Σοφία Καμαγιάννη, φέρνοντας το σύστημα στη σημερινή του μορφή και αναπτύσσοντας τις μουσικές του δυνατότητες". (Τ.W.) 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σοφία Καμαγιάννη

  • Κλασική μουσική

Η συνθέτρια και πιανίστα σε μια ανατρεπτική πιανιστική περφόρμανς αυτόματης σύνθεσης με τίτλο «Μπλε και ασημί». Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται για πρώτη φορά το καινοτόμο σύστημα Piano+, το οποίο αποτελεί προέκταση του ηχητικού κόσμου του πιάνου.

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

15/04/2024

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Για άλλη μια βραδιά οι "Ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται ξανά στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".

Οι super rockers Fleshtones στο "Αn club"

Opening act από τους The Acid Visions.

Ελένη Πέτα: "Είχα την ανάγκη να πάω κόντρα στη φασαριόζικη εποχή μας"

Η επιτυχημένη τραγουδίστρια διατηρεί την πίστη της στις δυνατές μελωδικές γραμμές, αλλά δεν νιώθει ασφάλεια στη ρουτίνα. Επιθυμώντας, λοιπόν, να προτείνει κάτι διαφορετικό, στήνει την παράσταση "Metamorphosis" με τους Γιώργο Λιμάκη & Κωνσταντίνο Μητρόπουλο (/4, στο Μέγαρο Μουσικής), που λειτούργησε ως αφορμή για μια εκτενέστερη κουβέντα.

Άγγελε Πεντάρη, υπάρχει το πεπρωμένο;

Ο νεαρός ντράμερ που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία και κατάφερε να ξεπεράσει τους περιορισμούς της αναπηρίας του μάς παρακινεί να "πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας".

Η μουσική των "Game of Thrones", "The Lord Of the Rings", "The Hobbit" στον Λυκαβηττό

Μια μαγική βραδιά με προβολές, ειδικά εφέ και εντυπωσιακούς φωτισμούς, βασισμένη στην μουσική των τόσο αγαπημένων παραγωγών της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.