Ο Ray Gelato θα προτιμούσε το νοστιμότερο πιάτο του κόσμου από το καλύτερο σαξόφωνο

Ο "Νονός του Swing" μάς δίνει μία ιδέα για το τι θα παρακολουθήσουμε στη σκηνή του Half Note, σχολιάζει την καθοριστική συνεργασία του με τον Claire Martin και περιγράφει την σύγχρονη τζαζ σκηνή.

Ray Gelato ©Θράσος Ειρήνης

Τον έχουν αποκαλέσει – κι όχι άδικα – "Νονό του Swing". Ο λόγος για τον Ray Gelato, που μυήθηκε στην jazz, στο swing και την R&B των '50s μέσα από τη συλλογή δίσκων του πατέρα του κι έμελλε να είναι εκείνος που ξανάφερε στην επιφάνεια την εμβληματική μουσική εκείνων των δεκαετιών. O Βρετανός με το μεσογειακό ταπεραμέντο έρχεται στο Half Note Jazz Clubαπό την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίουιου, για να μας χαρίσει ρυθμό, χιούμορ, και καλή διάθεση, παρουσιάζοντας το εξαιρετικό του Swing Quartet με το οποίο έχει κάνει τεράστια επιτυχία τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη. 

Ο Ray Gelato, με αφορμή την σύντομη επιστροφή του στην Ελλάδα, μάς δίνει μία ιδεά για το τι θα παρακολουθήσουμε στη σκηνή του Half Note, σχολιάζει την καθοριστική συνεργασία του με τον Claire Martin, περιγράφει την σύγχρονη τζαζ σκηνή, και εκτός από το ταλέντο του στη μουσική, μάς μιλά και για ένα άλλο κρυφό ταλέντο, αυτό στη μαγειρική. 

Ray Gelato
©Θράσος Ειρήνης

Πώς αντιμετωπίζετε το προσωνύμιο "Νονός του swing";
Ομολογώ ότι μου αρέσει, αν και δεν έδωσα στον εαυτό μου αυτό το όνομα, όπως γνωρίζετε. Βοηθάει να δίνω ταυτότητα σε αυτό που κάνω.

Τι σας αρέσει περισσότερο στην ιταλική κουλτούρα από την οποία αντλείτε ένα μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου σας;
Μου αρέσει το φαγητό, οι άνθρωποι και η μουσική που έχει το ιταλικό πνεύμα.

Απ' όλες τις συνεργασίες σας αυτά τα χρόνια, ποια υπήρξε η πιο καθοριστική;
Ήταν πολλοί αλλά νομίζω με τον υπέροχο τραγουδιστή της τζαζ Claire Martin είναι σίγουρα μοναδική! Είχαμε μια παράσταση ντουέτο που ήταν πραγματικά διασκεδαστικό. Οι φωνές μας ταίριαξαν τόσο καλά.

Δώστε μας μια ιδέα για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στο Half Note Jazz Club. 
Θα είναι λίγο πολύ ένα μείγμα από πρωτότυπα τραγούδια μου, μερικά κλασικά που ο κόσμος ξέρει και αγαπά, συν κάποια χαρακτηριστικά από τενόρο σαξόφωνο. Είναι ένα μικτό, ενδιαφέρον πρόγραμμα τζαζ, με πολλά swing και Rhythm and Blues.

Ray Gelato
©Θράσος Ειρήνης

Οι επισκέψεις σας στην Ελλάδα ξεκινάνε από παλιά. Πώς θα περιγράφατε το κοινό της Ελλάδας;
Νομίζω ότι πρωτοήρθα στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του '80! Συνηθίζαμε να παίζουμε σε έναν χώρο που ονομάζεται "Blues Hall". Το κοινό στην Ελλάδα ήταν πάντα υπέροχο για μένα και πάντα εκτιμούσε τη μουσική μας. Χαίρομαι που συνεχίζω να έρχομαι μετά από όλα αυτά τα χρόνια και οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκτιμούν τη μουσική.

"Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι παίκτες σήμερα εκεί έξω, αλλά δεν υπάρχει το υπόβαθρο προπόνησης που είχε κάποιος σαν εμένα, ενώ εξελισσόταν ως μουσικός. Πολλά από αυτά τα παιδιά βγαίνουν από το κολέγιο με περισσότερη τεχνική από κάποιον άλλον σπουδαίο παίκτη".

Πώς βλέπετε τη σύγχρονη τζαζ σκηνή; Θα ζήσουμε τα νέα roaring 20's με ένα revival του swing;
Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι παίκτες σήμερα εκεί έξω, αλλά δεν υπάρχει το υπόβαθρο προπόνησης που είχε κάποιος σαν εμένα, ενώ εξελισσόταν ως μουσικός. Πολλά από αυτά τα παιδιά βγαίνουν από το κολέγιο με περισσότερη τεχνική από κάποιον άλλον σπουδαίο παίκτη. Ωστόσο, δεν σημαίνει πολλά όταν δεν μπορείς να πεις κάτι με το όργανό σου λόγω έλλειψης εμπειρίας. Δεν έχω ακούσει μέχρι στιγμής νεότερους παίκτες στη σύγχρονη τζαζ σκηνή με τις δικές τους φωνές και επίσης δεν αισθάνομαι ότι η μουσική επικοινωνεί πολύ με τον κόσμο. Όσο για μια αναβίωση του swing, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε νεαρά συγκροτήματα στην Ευρώπη που παίζουν ήδη μουσική από τη δεκαετία του 1920/30 και το κάνουν επίσης καλά.

Πώς φαντάζεστε την τζαζ σε δέκα χρόνια;
Σχεδόν το ίδιο με τώρα, αλλά δυστυχώς με λιγότερους χώρους για lives και επίσης περισσότερους ανόητους κανονισμούς και γραφειοκρατία, που "σκοτώνουν" τη ζωντανή μουσική.

Εκτός από την αγάπη σας για τη μουσική, φαίνεται ότι αγαπάτε και τη μαγειρική. Πώς τα συνδυάζετε;
Έχω μόνο ένα βιβλίο μαγειρικής που έχει εξαντληθεί! Τώρα μαγειρεύω κυρίως για τους φίλους και την οικογένειά μου. Είναι παρόμοιο με το να παίζεις μουσική καθώς αυτοσχεδιάζεις και δεν υπάρχουν δύο ίδιες συνταγές.

Αν έπρεπε να διαλέξετε: Το καλύτερο σαξόφωνο ή το νοστιμότερο πιάτο του κόσμου;
Το νοστιμότερο πιάτο!

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Γιατί όλοι ψάχνουν ένα εισιτήριο για το 'X' show των Adriatique, στα Λατομεία του Διονύσου;

Τα ιστορικά λατομεία μετατρέπονται σε μια αρένα παγκόσμιας κλάσης, που θα υποδεχτεί ένα από τα κορυφαία ηλεκτρονικά acts της εποχής μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2025

Οι συναυλίες που θα δούμε στο Ηρώδειο αυτό το καλοκαίρι

Συγκεντρώσαμε όλες τις συναυλίες που φέρνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2025 στο ρωμαϊκό ωδείο – από τους Stranglers και τους Air, μέχρι τον Max Richter, τον Youssou N'Dour και πολλούς ακόμη.

Μουσικές για τον πόλεμο και το θάνατο σε ωραίες συναυλίες της "Φιλαρμόνιας" στο Μέγαρο και της βουλγαρικής ορχήστρας "Drop Down Community" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες με προγράμματα αρθρωμένα γύρω από τη φρίκη του πολέμου και το ζόφο του θανάτου απολαύσαμε πρόσφατα σε αθηναϊκές αίθουσες συναυλιών.

Pearls of Baroque: Συναυλία μουσικής μπαρόκ στον Παρνασσό

Το σύνολο Cappella Atenea χαρίζει μια μουσική εμπειρία για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής.

Pan Pan, Years Of Youth και καλεσμένοι-έκπληξη έρχονται το καλοκαίρι στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά θα ακούσουμε live στην ολότητά της τη Φαντασμαγορία, με αφορμή τα πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του Φαντασμαγορία Ένα.

Ένα νησιώτικο πανηγύρι στήνεται στον Σταυρό του Νότου

Ο Σταυρός του Νότου Plus αλλάζει διαρρύθμιση και φιλοξενεί ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι με τους Σωτήρη Μαργώνη, Θεολόγο Μιχελλή, Νίκο Φάκαρο, Μαρία Αναματερού, Ασπασία Στρατηγού, Βιολέτα Ίκαρη.

Οι συναυλίες που θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Ολύμπια-Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"

Οι συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων αλλά και ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Μίμη Πλέσσα έρχονται στο δημοτικό θέατρο.