Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής

Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης, κιθαρίστας, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας, σε ηλικία 77 ετών.

Νότης Μαυρουδής: «Μέρες κιθάρας»

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης, κιθαρίστας, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας, Νότης Μαυρουδής, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου. Ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος που προκλήθηκε την ώρα που ο 77χρονος έκανε εργασίες στο σπίτι τους στη Μακρινίτσα Μαγνησίας. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Την απώλεια του Νότη Μαυρουδή επιβεβαίωσε ο γιος του Χάρης με ανάρτησή του στο Facebook

Γεννήθηκε στις Φυλακές Αβέρωφ όπου η μητέρα του, είχε φυλακιστεί ως πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα, από όπου πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano και στην Ακαδημία Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. 

Ο Νότης Μαυρουδής έκανε τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια "Άκρη δεν έχει ο ουρανός" και "Τα γιορτινά σου φόρεσε", σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη και ερμηνεία του Γιώργου Ζωγράφου. Έγραψε ακόμη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μελοποίησε ποιήμαρα του Οδυσσέα Ελύτη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιάννη Κακουλίδη, του Ηλία Πετρόπουλου και του Άκου Δασκαλόπουλου. Τα τραγούδια του ερμήνευσαν σημαντικοί τραγουδιστές όπως οι Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Μουφλουζέλης, Γιάννης Σαμσιάρης, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδής, Κώστας Θωμαΐδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιά,ς Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά. 

Δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο από το 1975. Μερικοί από τους μαθητές του υπήρξαν  οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά.  Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Έδωσε πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Η πορεία του στα ερτζιανά ξεκίνησε το 1984 στο "Δεύτερο Πρόγραμμα" της ΕΡΑ. Συνεργάστηκε, επίσης, με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς "902 Αριστερά στα FM", "Κανάλι 15", "ΣΚΑΪ 100.3", "Αθήνα 9.84", και "Τρίτο Πρόγραμμα" της ΕΡΑ". Ο Νότης Μαυρουδής μετά από τέσσερις δεκαετίες συστηματικής αρθρογραφίας κυκλοφόρησε 3 βιβλία: "Ēchologēmata" (2008), "Περί ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα. Με δανεικά ιδανικά" (2013) και "Book face : σχολιάζοντας τα πέριξ" (2016).

Διαβάστε Επίσης

Συλλυπητήριο μήνυμα της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Νότη Μαυρουδή

Πληροφορούμενη την απώλεια του Νότη Μαυρουδή, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο ξαφνικός, άδικος, τραγικός χαμός του Νότη Μαυρουδή μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Άρχισε την πορεία του μαθητεύοντας δίπλα στον σπουδαίο Δημήτρη Φάμπα και εξελίχθηκε σε διακεκριμένο, διεθνούς επιπέδου κλασικό κιθαρίστα, πριν ασχοληθεί με τη σύνθεση. Στις έξι δεκαετίες της ασταμάτητης δημιουργικής παρουσίας του στη μουσική ως δάσκαλος και αγαπητός δημιουργός, ο Νότης Μαυρουδής δίδαξε ευαισθησία και μας μετέφερε το πάθος του για τη μουσική, με την ευγένεια και τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε ως προσωπικότητα. Επίσης, υπήρξε ένας άνθρωπος με ενεργή δραστηριότητα στην κοινωνία, με άποψη, με θέσεις που υποστήριζε με συνέπεια, αλλά πάντοτε με ηρεμία. Με το έργο του, ο Νότης Μαυρουδής μας αφήνει μια πλούσια μουσική κληρονομιά, που τον κατατάσσει μεταξύ των σημαντικών μας σύγχρονων δημιουργών. Τα μελωδικά του τραγούδια, βασισμένα στην ποίηση μεγάλων ποιητών, τραγουδισμένα με τις φωνές σπουδαίων ερμηνευτών, θα συνεχίζουν να μας συντροφεύουν και να μας θυμίζουν το σημαντικό του αποτύπωμα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του".

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "O Νότης Μαυρουδής θα μπορούσε να έχει προσδιοριστεί μόνο από την διεθνή του σταδιοδρομία στην κλασική κιθάρα, θα μπορούσε να αποτελεί μόνο τον εκφραστή της γενιάς του ’60, θα μπορούσαμε να τον θυμόμαστε ως τον άνθρωπο που μελοποίησε Ελύτη. Για άλλους αυτά τα πολύ σημαντικά θα ήταν από μόνα τους αρκετά για να τους εξασφαλίσουν μια θέση στο πάνθεο της ελληνικής μουσικής, αλλά ο Νότης Μαυρουδής δεν περιορίστηκε σε αυτά: Ήταν ένας άνθρωπος που δημιουργούσε διαρκώς, που πειραματιζόταν διαρκώς, που δεν άφησε την σπουδαία του ιστορία και παρακαταθήκη να τον εγκλωβίσει, παρέμεινε με τις κεραίες του ενεργές, παρέμεινε σε απευθείας σύνδεση με τις νεότερες γενιές, δέχτηκε την πρόκληση να λειτουργήσει ως εκδότης περιοδικού, ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής δισκογραφικού label και πέτυχε, ήταν ένας ενεργός "δημοκρατικός άνθρωπος" όπως είχε προσδιορίσει ο ίδιος τον εαυτό του, με διαρκή συμμετοχή και παρουσία στα κοινά. Η απώλεια είναι μεγάλη και το κενό δυσαναπλήρωτο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.