Το ηλιόλουστο καλοκαίρι του Jack Savoretti

Παρακολουθήσαμε τη συναυλία του Βρετανού καλλιτέχνη στο Sani Festival (23/7) και αναμεταδίδουμε.

Jack Savoretti © Αλέξανδρος Οικονομίδης

Το Sani Festival συμπληρώνει φέτος μετά βαΐων και κλάδων την τρίτη δεκαετία του και το γιορτάζει με ένα πολυσυλλεκτικό line up που περικλείει όλα τα στάδια της πολυετούς πορείας του, συντονισμένο πάντα με το όραμα της διοργάνωσης. Ο θεσμός που ξεκίνησε το 1992 με το αφιέρωμα "Jazz on the hill" (που παραμένει σταθερός πυλώνας του φεστιβάλ) και αποτέλεσε μία καινοτόμο γέφυρα ανάμεσα στον πολιτισμό και τον ποιοτικό τουρισμό συνεχίζει πάντα ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς μουσικές τάσεις. Η συνέπεια αυτή καθιέρωσε το Sani Festival σε ένα πολιτιστικό hot spot με το κύρος που απολαμβάνουν ελάχιστοι - και σπανίως ιδιωτικής πρωτοβουλίας - θεσμοί στην Ελλάδα. Τα γενέθλια εορτάστηκαν υπό την μαεστρική καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Γιώργου Μουστάκα με καλεσμένους θρύλους της τζαζ, ποπ και ροκ σκηνής. Με σεβασμό στην ιστορία του φεστιβάλ ο κ. Μουστάκας χαράσσει νέες κατευθύνσεις για έναν θεσμό που δεν αφήνεται να γεράσει και παραμένει σχετικός με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Jack Savoretti
© Αλέξανδρος Οικονομίδης
Ο καλλιτέχνης προτρέποντας το κοινό να τον ακολουθήσει σε ένα νοσταλγικό sing along μάς μετέδωσε από κοντά την αυθεντική αίσθηση του ηλιόλουστου "Europiana" (2021)

Η εμφάνιση του Jack Savoretti στο Sani Festival, το Σάββατο 23 Ιουλίου, εμπεδώνει ακριβώς αυτόν τον προσανατολισμό. Ο εναλλακτικός βρετανός σταρ του εγχώριου ραδιοφώνου κερνάει ατόφιο ρομαντισμό και μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Η φρέσκια μάτια του σε συνδυασμό με μία ευρεία καλλιέργεια, τεχνική γνώση και ιδιαίτερες μουσικές αναφορές χαρίζουν στη μουσική του τη γοητεία του κλασσικού.

Sani
© Αλέξανδρος Οικονομίδης
Η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν αυτή μιας συνάντησης μεταξύ παλιών καλών φίλων, χωρίς καμία επιτήδευση

Με ένα σφιχτό setlist, με παλιά αγαπημένα αλλά και νέα κομμάτια, μάς συνεπήρε σε ένα ταξίδι γνωριμίας τόσο με το έργο του όσο και με την ιδιοσυγκρασία του. Με μία άμεση πρόζα από κομμάτι σε κομμάτι εξιστόρησε προσωπικές ανέκδοτες ιστορίες του. Η ξεχωριστή σχέση με τη σύζυγό του, Jemma Powell, αναπάντεχες ατάκες των παιδιών του, στιγμιότυπα της δημιουργικής διαδικασίας με την πολύ δεμένη μπάντα του που μετράει πάνω από 15 χρόνια στενής συνεργασίας (γεγονός εμφανές αφενός από την on stage χημεία τους αφετέρου από την αλληλεπίδραση τους στο after live cocktail) νοηματοδοτούν τις πιο φωτεινές στιγμές της τραγουδοποιίας του όπως τις μοιράστηκε μαζί μας στο λόφο της Σάνης.

Προτρέποντας το κοινό να τον ακολουθήσει σε ένα νοσταλγικό sing along μάς μετέδωσε από κοντά την αυθεντική αίσθηση του ηλιόλουστου "Europiana" (2021). Εξήγησε την ανάγκη που του γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πώς τη μετουσίωσε στο πρόσφατο άλμπουμ που πίκαρε στα διεθνή charts. Ο εγκλεισμός, η αδυναμία να βιώσει μαζί με την οικογένειά του νέες εμπειρίες, η διακοπή της επικοινωνίας με το κοινό εμπνέουν τον καλλιτέχνη να αναπληρώσει αυτή την απουσία συνθέτοντας το soundtrack του ευρωπαϊκού καλοκαιριού, καλώντας μας να το απολαύσουμε ξέγνοιαστα μετά από καιρό. Ο ενθουσιασμός του, όχι μόνο για την επιστροφή στη συναυλιακή κανονικότητα, την επανένωσή του με το ελληνικό κοινό αλλά και για την sold-out εμφάνισή του σε ένα τόσο ιδιαίτερο venue σαν τον επιβλητικό βυζαντινό πύργο της Σάνης, ήταν έκδηλος σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας με εμφανή αντίκτυπο στο εκλεκτικό και ηλικιακά ετερογενές κοινό του Sani Festival, που στα αλήθεια τον λάτρεψε.

Jack Savoretti
© Αλέξανδρος Οικονομίδης
Ο εναλλακτικός βρετανός σταρ ενώ κερνάει ατόφιο ρομαντισμό ταξιδεύοντάς μας πίσω στο χρόνο.

Το ίδιο κοινό που μετά τις επανειλημμένες προτροπές του τον εισάκουσε εγκαταλείποντας τις θέσεις του και τον αποθέωσε τραγουδώντας μαζί του στο σύντομο encore που έκλεισε εμφατικά με την ανανέωση του ραντεβού μας μαζί του στις 3 Δεκέμβρη. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν αυτή μιας συνάντησης μεταξύ παλιών καλών φίλων, χωρίς καμία επιτήδευση.

Η συνέχεια του Sani Festival 2022 θα γραφτεί με την εμφάνιση του Μπομπ Γκέλντοφ, το Σάββατο 30 Ιουλίου και την πολυαναμενόμενη συναυλία του Αντρέα Μποτσέλι στις 20 Αυγούστου.

*Ευχαριστούμε θερμά τη διοργάνωση του Sani Festival για την εγκάρδια φιλοξενία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

16/04/2024

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Για άλλη μια βραδιά οι "Ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται ξανά στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".