Κώστας Ηλιάδης: "Είναι το ήθος και μια στάση ζωής που μπορεί να εμπνεύσει τους νέους"

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Underground Youth Orchestra μιλάει στο «α» με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση του συνόλου υπό τον διεθνούς κύρους μαέστρο Christoph Eschenbach.

Κώστας Ηλιάδης

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Underground Youth Orchestra, Κώστας Ηλιάδης μιλάει στο "α" για την έως τώρα πορεία της ορχήστρας, τις προκλήσεις και τους επόμενους στόχους που φέρνει η νέα καλλιτεχνική περίοδος. Αφορμώμενος από την επερχόμενη εμφάνιση του συνόλου υπό τον διεθνούς κύρους μαέστρο Christoph Eschenbach, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας" (29/7, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας), μιλάει για την έμπνευση που οι νέοι της ορχήστρας αντλούν μέσα από τις δράσεις και τις συνεργασίες της UYO.

Τι κάνει μια ορχήστρα "underground";
Η καταγωγή της! Ξεκινήσαμε από ένα υπόγειο όπου κάναμε τις πρόβες μας και παραμείναμε σε αυτό αρκετά χρόνια. Το όνομα δηλώνει μεταφορικά και τον τρόπο που αναπτυχτήκαμε. Μόνοι χωρίς κάποιον κρατικό ή θεσμικό φορέα να μας στηρίζει χαράξαμε την πορεία μας δίνοντας χώρο στις μουσικές και εκπαιδευτικές  ιδέες μας να αναπτυχθούν.

Ποιο είναι το όραμα πίσω από τη δημιουργία της UYO;
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ορχήστρα είχα την επιθυμία να δημιουργήσω ένα πυρήνα νέων μουσικών που θα εστιάσουν στην συλλογική δημιουργία. Δεν αρκεί να παίζεις μουσική μαζί με κάποιον αν δεν είσαι δημιουργικά συμμέτοχος σε αυτό που γίνεται. Αυτό αφορά την αυτοεκτίμηση των παιδιών και την συμμετοχή τους σε ένα κοινωνικό σύνολο. Το μουσικό όραμα που κατευθύνει την εξέλιξη της ορχήστρας είναι η εμβάνθυνση στην συμφωνική μουσική και η εκπαίδευση τους με οδηγό τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Underground Youth Orchestra

Ποια είναι η κινητήριος δύναμη των μουσικών της; 
Η αγάπη τους για την μουσική και η ανάγκη για συνδημιουργία. 
Μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα έχουν την καθημερινή πίεση του σχολείου και των φροντιστηρίων και παρ’ όλα αυτά μπορούν και ανταποκρίνονται στο πολύ απαιτητικό πρόγραμμα της ορχήστρας. 

Υπάρχει κάποιο σημείο καμπής που διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας της ορχήστρας;
Η ορχήστρα διανύει τον 12 χρόνο έντονης παρουσίας στον μουσικό χώρο. Σε όλη αυτή την πορεία υπήρξαν συνεργασίες που ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη της. Η πολυετής συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά πρόσφερε σημαντική μουσική εμπειρία στα μέλη της ορχήστρας καθώς και η συνεργασία με καλλιτέχνες που δεν είναι μουσικοί όπως ο Μάξιμος Μουμούρης, Άκης Σακελλαρίου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Η καθοριστική στροφή έγινε από την στιγμή που η ορχήστρα άρχισε να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Οι συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν, το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου αλλά και η τιμητική πρόσκληση από το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classicστο Βερολίνο, για πρώτη φορά σε Ελληνική ορχήστρα, ώθησαν την εξέλιξη της ορχήστρας σε μεγάλο βαθμό. 

Τι αξία έχει για εσάς η συνεργασία με ονόματα του βεληνεκούς του  Christoph Eschenbach;
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό ένας μαέστρος που έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο να στέκεται απέναντι στους νέους μουσικούς της ορχήστρας μας! Η εμπειρία γι’ αυτά τα παιδιά θα είναι μοναδική και νομίζω ότι θα τους ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους είτε ασχοληθούν με την μουσική είτε όχι. Γιατί, ξέρετε, όταν μιλάμε για τέτοιους μουσικούς και ιδιαίτερα για τον Μαέστρο Eschenbach ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους νέους μουσικούς, δεν είναι μόνο η μουσική που μεταφέρεται. Είναι και το ήθος και μια στάση ζωής που μπορεί να εμπνεύσει τους νέους.  

Τι θα δει το κοινό στην επερχόμενη εμφάνιση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας";
Στο Φεστιβάλ Καλαμάτας θα ακουστούν δύο εμβληματικά έργα του ρεπερτορίου του Μπετόβεν Το τριπλό κονσέρτο με τρείς εξαίρετους σολιστ. Την Κατερίνα Χατζηνικολάου, βιολί τον Johannes Przygodda, τσέλο και τον Τριαντάφυλλο Λιώτη, πιάνο. Και η τρεις μουσικοί δραστηριοποιούνται στην Γερμανία και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που θα συμπράξουμε. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστεί η εμβληματική 5η συμφωνία του Μπετόβεν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης και τρείς μικρές εκπλήξεις από τους σολίστ που θα συνοδεύονται  από την ορχήστρα. 

Τι αξία έχει για τους μουσικούς της UYO;
Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα τέτοιο ρεπερτόριο με οδηγό τον κορυφαίο Μαέστρο Christoph Eschenbach και με καταξιωμένους σολίστ, νομίζω ότι η αξία είναι πρόδηλη και αναμφισβήτητη  για τους μουσικούς μας. Ειδικά όταν συνδυάζεται και με ένα ταξίδι στην όμορφη Καλαμάτα! 

Κώστας Ηλιάδης

Πώς καταφέρνει κανείς να διατηρείς το ενδιαφέρον ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου νέου;
Είναι μια πραγματική πρόκληση αλλά ταυτόχρονα πολύ ευχάριστη. Πρέπει να νοιώθεις την ενέργεια των νέων χωρίς να σε παρασύρει…
Οι σημερινοί νέοι ζουν σε μια πληθώρα ευκαιριών και πληροφοριών και αυτό είναι εύκολο να τους αποπροσανατολίσει. Προσπαθώ να βρίσκω την χρυσή τομή ώστε να κρατούν μια σταθερή πορεία. 

Τι φέρνει η νέα καλλιτεχνική περίοδος για την ορχήστρα;
Έχουμε πολλές μουσικές εκπλήξεις αλλά και σημαντικότατες εκπαιδευτικές δράσεις όπως master classes με σημαντικούς καθηγητές από το εξωτερικό και ορχηστρική εκπαίδευση με κορυφαίους μουσικούς από γνωστές ευρωπαϊκές ορχήστρες 

Ποιοι είναι οι στόχοι για το μέλλον;
Η διαρκής παροχή υψηλής ποιότητας ορχηστρικής εκπαίδευσης για τα μέλη της ορχήστρας η οποία θα αντανακλάται σε σημαντικές συναυλίες και συνεργασίες.

Διαβάστε Επίσης

Από τη Βικτώρια Χαραλάμπους
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι έρχεται στο "Half Note Jazz Club" αυτή την εβδομάδα;

Ο Δημήτρης Καλαντζής, ο Τηλέμαχος Μούσας με το νέο κουαρτέτο του, η Σάσα Παπαλάμπρου, η Αναστασία Έδεν και ο Άρης Βλάχος και οι Gumbo Ya Ya παρέα με τη Sugahspank σε ρυθμούς Νέας Ορλεάνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2023

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου μεταδίδει ζωντανά στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Επιλεγμένες εμφανίσεις της φημισμένης ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων θα παρουσιαστούν στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου.

"Στρέλλα": Όπερα και τρανς ορατότητα

Η Λέττα Κάππα, η Ιωάννα Ζαμ-Πέτρου και η Φένια Αποστόλου μιλάνε στο "α" για την εμπειρία τους από τη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

Σημαντικοί "Έλληνες -και όχι μόνο- σολίστ στην "Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος" του Μεγάρου: για τα ρεσιτάλ Δανάης & Ούβε Μάτσκε/Φελτς – Βουλγαρίδου/Βουγιούκα και …τα βάσανα της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ

Πολύτιμες συναυλίες μουσικής δωματίου με εκλεκτούς σολίστ και ψαγμένα προγράμματα φιλοξενεί φέτος το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου "Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος".

Μια πιανιστική περφόρμανς σε αποχρώσεις "Μπλε και ασημί"

Η συνθέτρια και πιανίστα Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζει μια ανατρεπτική περφόρμανς αυτόματης σύνθεσης στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ.

Cockney Rejects: Ενθουσιώδης αποχαιρετισμός στα πρωτοπαλίκαρα του East End, από ένα γεμάτο "An Club"

Ένα μικρό πλήθος παλαιότερων και νεότερων χόρεψε, τραγούδησε και γενικά ίδρωσε τη φανέλα, για ένα τελευταίο, ηχηρό "Oi! Oi! Oi!" προς τους Λονδρέζους που ταυτίστηκαν όσο λίγοι με το αμφιλεγόμενο υποείδος.

"Ex Femina": Ένα αφιέρωμα παλαιάς μουσική με όργανα εποχής

Το Μέγαρο φιλοξενεί μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη σε γυναίκες με σημαντικό αποτύπωμα στη μουσική δημιουργία και πράξη.