Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών χαράσσει πορεία για το 2023

Στο φινετσάτο φουαγιέ της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Καρυτινός μάς παρουσίασε τα πολυεπίπεδα σχέδιά του για την επόμενη σεζόν.

'Κρατική Ορχήστρα Αθηνών' © AG Design Agency

Μετά από μία χρονιά που, λόγω του κορωνοϊού, κύλησε με προκλήσεις αλλά και επιτυχίες για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η ΚΟΑ είναι έτοιμη να εισέλθει δυναμικά στο 2023. Η επόμενη σεζόν χαρακτηρίζεται από πολισχιδείς και τολμηρές προτάσεις που συνδυάζουν τα κλασικά κομμάτια, το άνοιγμα στο ευρύ κοινό αλλά και τους εορτασμούς των ποικίλων επετείων του ερχόμενου έτους. 

Η σεζόν θα ανοίξει "Με το Βλέμμα στο Μέλλον", μία συναυλία με πολλά υποσχόμενους νέους σολίστ, οι οποίοι διακρίθηκαν σε σχετικό διαγωνισμό της ΚΟΑ. Πρόκειται για τους Βασιλίνα Υφαντή (φλάουτο), Ευριπίδη Σαμαρά (βιολοντσέλο) και Σταμάτη Βλαχοδημήτρη (πιάνο), που θα μας παρουσιάσουν κοντσέρτα των Κβαντς, Σαιν-Σανς και Προκόφιεφ σε μουσική διεύθυνση του Καναδού μαέστρου, Τσαρλς Ολιβιέρι-Μάνροου.

©Μαρία Γραμματικού

Με αφορμή την επέτειο των 80 ετών λειτουργίας της, η Κρατική Ορχήστρα πρόκειται να συνεργαστεί με σολίστ και αρχιμουσικούς διεθνούς κύρους. Ονόματα όπως αυτό του Ντάνιελ Χόουπ, της Λιζ Ντάβιντσεν, του Ίβο Πογκορέλιτς, του Βαντίμ Ρέπιν και της Ντόρας Μπακοπούλου αρκούν για να μας πείσουν ότι κάτι πολύ καλό ετοιμάζεται για το 2023.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα και τα πολύ σημαντικά και καλοδουλεμένα αφιερώματα σε καλλιτέχνες όπως ο Ιάννης Ξενάκης, που εφάρμοσε τα διδάγματα της αρχιτεκτονικής τέχνης σε αυτή της μουσικής, και ο Δημήτρης Δραγατάκης, για την Έκτη Συμφωνία του οποίου η μουσικολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαγδαληνή Καλοπανά ανέφερε ότι αποτελεί την πιο "ώριμη διατύπωση του δραγατάκειου έργου". Επιπλέον, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, θα παρουσιαστούν 3 πιανιστικά του έργα από καταξιωμένους μουσικούς. 

©Μαρία Γραμματικού

Επετειακά αφιερώματα θα λάβουν χώρα και για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου υπό τη διεύθυνση του Πόντιου αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, με έργα που θα αντλήσουν από τον παραδοσιακό ήχο και θα φτάνουν μέχρι τον Τσαϊκόφσκυ. Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα παρουσιαστούν έργα μειζόνων Ελλήνων μουσουργών που εμπνεύστηκαν από την πλούσια παράδοση εκεί ελληνισμού, όπως ο Μανώλης Καλομοίρης (που γεννήθηκε στην Σμύρνη), ο Πέτρος Πετρίδης, ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, αλλά και ο σύγχρονος Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Με σκοπό τη στήριξη και ανάδειξη και της σύγχρονης εγχώριας παραγωγής, η ΚΟΑ θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση τον "Χορό του Ζαλόγγου" του Δημήτρη Σκύλλα, το "Κοντσέρτο για βιολί" του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και το έργο "Ιουλιανή σουίτα για ορχήστρα" του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Ο τελευταίος, μάλιστα, παίρνοντας τον λόγο, υπογράμμισε τη στενή, πολύχρονη σχέση αγάπης που τον συνδέει με την Κρατική Ορχήστρα.

©Μαρία Γραμματικού

Όσον αφορά τα εορταστικά προγράμματα, τα Χριστούγεννα θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε τον "Μεσσία" του Χέντελ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Χάρυ Μπίκετ, ενός βαθύτατου γνώστη του χαρακτηριστικού είδους που επιλέγεται κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, του μπαρόκ. Προχωρώντας στην Πρωτοχρονιά, το έτος θα κλείσει με ένα γκαλά με κομμάτια από μιούζικαλ. Στους εκλεκτούς τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν συγκαταλέγεται και η Νάντια Κοντογεώργη, η οποία υπογράμμισε τη θεραπευτική δύναμη που (θα πρέπει να) έχει η μουσική στις μέρες μας. Τις κατανυκτικές ημέρες του Πάσχα θα ακούσουμε τη sequentia "Stabat Mater" σε σύνθεση του Μποκερίνι, το "Αντάτζιο του Αμερικανού" του Μπάρμπερ και το συνταρακτικό "Missa Solemnis" του Μπετόβεν.

©Μαρία Γραμματικού

Με σκοπό να ανοιχτεί και στο διστακτικό προς την κλασική μουσική κοινό, η ΚΟΑ συνεχίζει το "Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής", μία διοργάνωση δύο συναυλιών που μυούν με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο στον θαυμαστό και αθέατο κόσμο της μουσικής δημιουργίας. Την ερχόμενη σεζόν επίκεντρο θα είναι η Συμφωνία και η Συμφωνική Σουΐτα.

Ο Λουκάς Καρυτινός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ουσιώδη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο και θα στηρίξει την ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας της ΚΟΑ, αλλά και την ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου της. Την ίδια στιγμή, θα γίνει αναδιαμόρφωση και του οργανογράμματος, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και της οργάνωσης .

©Μαρία Γραμματικού

Επιπλέον, η ΚΟΑ πρόκειται να συμπράξει με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να ενισχύσει την καλλιτεχνική παιδεία των φοιτητών και των φοιτητριών -μία σημαντική ανάγκη πέραν της επιστημονικής κατάρτισης, όπως σχολίασε ο Νίκος Μαλλιάρας, Καθηγητής του τμήματος. Συγκεκριμένα, σε έναν επιλεγμένο αριθμό θα παρέχεται η δυνατότητα εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου της επιλογής του/της, από μέλη της ΚΟΑ ως επισκέπτες καθηγητές. Ταυτόχρονα, το 2023 θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία συναυλιών-συνομιλιών σε Ωδεία της χώρας, με σκοπό την ενημέρωση παιδιών και γονέων για την επαγγελματική προοπτική της εκμάθησης μουσικής.

Τέλος, μία πολυ ενδιαφέρουσα παρουσία στη συνέντευξη τύπου ήταν και αυτή του Γιώργου Χατζιδάκη (γιου του τεράστιου βεληνεκούς συνθέτη), ο οποίος, με αφορμή την επικείμενη αφιερωματική συναυλία για τον πατέρα του, ανέφερε ότι δώρισε το αρχείο και τη βιβλιοθήκη της Ορχήστρας των Χρωμάτων στην ΚΟΑ, επισημαίνοντας την εμπιστοσύνη που έδειξε και δείχνει στον Λουκά Καρυτινό.

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

24/04/2024

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.