Η εκρηκτική Beth Hart φέρνει blues rock "χρώμα" στο Θέατρο Βράχων

Ένας φρέσκος δίσκος με διασκευές στους αγαπημένους της Led Zeppelin πυροδότησε μια νέα διεθνή περιοδεία, η οποία οδηγεί την Αμερικανίδα τραγουδοποιό για τρίτη φορά στα μέρη μας (Σάββατο 4/6, στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"), δημιουργώντας προσδοκίες για μια εξίσου θεαματική συναυλία με αυτήν του 2019 στον ίδιο χώρο.

BethHart_front © Greg Watermann

Αργησε να συναντήσει την επιτυχία η Beth Hart, όμως εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, την οποία κοσμούν υποψηφιότητες για βραβεία Grammy και sold-out εμφανίσεις σε πλανητική κλίμακα. Είναι μια εικόνα γνώριμη και από την ελληνική πραγματικότητα. H Καλιφορνέζα τραγουδοποιός προσγειώθηκε αναπάντεχα στα καθ' ημάς τον Ιούνιο του 2015, δίνοντας μια συναυλία στην Τεχνόπολη που πέτυχε να συζητηθεί, παρά το γεγονός ότι το όνομά της δεν σήμαινε ακόμα πολλά πράγματα έξω από το κοινό που ακολουθούσε τις blues rock εξελίξεις. Αρκετοί την πρόσεξαν δηλαδή για πρώτη φορά το 2013, χάρη στη συνεργασία της με τον Joe Bonamassa για το άλμπουμ "Seesaw".

Πριν το "Seesaw", ωστόσο, η Αμερικανίδα δημιουργός μετρούσε 20 χρόνια δισκογραφίας, αφού είχε κάνει το ντεμπούτο της το 1993, όταν ήταν ακόμα 21 ετών. Έμελλε μάλιστα να κάνει αίσθηση ήδη από εκείνα τα χρόνια: αν και ο ήχος που εκπροσωπούσε βρισκόταν σε εμπορική κάμψη κατά τη δεκαετία του 1990, το άλμπουμ "Screamin' For My Supper" (1999) την είδε να μπαίνει στα εθνικά charts των ΗΠΑ, αλλά να γνωρίζει και μια απρόσμενη νούμερο 1 επιτυχία στη Νέα Ζηλανδία, με το τραγούδι "LA Song (Out Of This Town)". 

BethHart_01
© Greg Watermann

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα τα περίμενε κανείς: μέσα σε λίγα χρόνια η Beth Hart έχασε το συμβόλαιο που είχε με την κραταιά Atlantic και βρέθηκε να παλεύει κόντρα στα ναρκωτικά. Δίνοντας μια πολυετή μάχη, για τα σκοτάδια της οποίας θα μιλούσε λεπτομερέστερα σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις –αναφερόμενη λ.χ. σε φάσεις που δεν είχε πια καθόλου χρήματα, ούτε καν ένα μέρος για να μείνει. Για κάποιο διάστημα, βέβαια, τα πράγματα συνέχισαν να της πηγαίνουν καλά, καθώς τραγούδια σαν το "Learning To Live" (2005) της εξασφάλισαν πολυάριθμο κοινό στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε χώρες σαν την Ολλανδία ή τη Δανία.

H επιτυχημένη της απεξάρτηση από τα ναρκωτικά συμβάδισε με την ανάκαμψη του ενδιαφέροντός της για τη μουσική δημιουργία, κάτι που τη βοήθησε να αναζωογονήσει την καριέρα της, ανοίγοντας ένα ολότελα νέο κεφάλαιο. Την καινούργια αυτή εξωστρέφεια σηματοδότησαν συνεργασίες με τον Slash, με τον ράπερ Born και με τον Jeff Beck, αλλά επιστέγασμά της στάθηκε η πρόσκληση να τραγουδήσει ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Barack Obama και της συζύγου του (Δεκέμβριος 2012). Διαλέγοντας το "I'd Rather Go Blind" της αγαπημένης της Etta James, τους ώθησε να σηκωθούν όρθιοι και να τη χειροκροτήσουν, κερδίζοντας συνάμα το θαυμασμό του σπουδαίου μπλουζίστα Buddy Guy. 

BethHart_02
© Greg Watermann

Από τότε έχει ακολουθήσει μια φρενήρης πορεία, η οποία απειλήθηκε μόνο από την πρόσφατη πανδημία. Η Beth Hart παρέμεινε σταρ στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ανέκτησε το εμπορικό της έρεισμα στην Αμερική, όπου πλέον θεωρείται το σημαντικότερο όνομα στο σύγχρονο blues στερέωμα. Έστω κι αν ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής, καθώς η Hart εκπροσωπεί στην πραγματικότητα έναν πιο ανακατεμένο blues και rock ήχο – το αποδεικνύει άλλωστε και ο φετινός δίσκος "A Tribute To Led Zeppelin", όπου διασκευάζει μερικά από τα πιο θρυλικά τους τραγούδια. Κάτι διόλου αξιοπερίεργο, όπως γνωρίζουν οι φίλοι της, αφού ένα από τα κορυφαία στιγμιότυπα σε κάθε της εμφάνιση είναι εδώ και χρόνια μια εκτέλεση του "Whole Lotta Love". 

Αυτή είναι λοιπόν η δουλειά που την ξαναφέρνει στην Ελλάδα (Σάββατο 4/6, στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"), τρία χρόνια μετά το θρίαμβό της στον ίδιο χώρο, τον Ιούνιο του 2019. Τότε που το κοινό δημιούργησε τέτοιο κλίμα για χάρη της, ώστε κατέβηκε ενθουσιασμένη από τη σκηνή και χώθηκε στις γραμμές του, φτάνοντας μέχρι και τις κερκίδες. Το περιστατικό έχει διαδοθεί αρκετά στόμα-με-στόμα, χτίζοντας τον δικό του μικρό μύθο, που αναμένεται να σφραγιστεί με μια εξίσου εκρηκτική συναυλία.

Περισσότερες πληροφορίες

Beth Hart

  • Rock-pop-folk

H τραγουδίστρια και τραγουδοποιός με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή και τη δυναμική σκηνική παρουσία έρχεται για μια μεγάλη blues-rock συναυλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".