Το 21ο Athens Jazz εξερευνά τη γυναικεία δημιουργία

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας επιστρέφει για 21η χρονιά με νέο όνομα (23-29/5), τολμώντας να βγει από τα όρια της Τεχνόπολης.

AthJz22_front Lucy Woodward © Nina Duncan

Η εμπειρία της πανδημίας έβαλε δύσκολα στο Athens Jazz, φαίνεται όμως ότι έγινε αφορμή και για ένα νέο όραμα. Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη από την περσινή hybrid edition, το μακροβιότερο μουσικό φεστιβάλ της Αθήνας θέτει καινούργιους στόχους, με πρώτο και βασικότερο την περιπλάνησή του και εκτός των ορίων της Τεχνόπολης, όπου διεξάγεται από το 2001. 

Ο δεύτερος στόχος είναι καλλιτεχνικός και αποτυπώνεται στον χαρακτήρα των συναυλιών που θα απολαύσει το κοινό επί 7 ημέρες, από τη Δευτέρα 23/5 ως (και) την Κυριακή 29/5. Μια ματιά στο πρόγραμμα αποκαλύπτει ότι συμμετέχουν μόνο γυναίκες, σε πλήρη συνάφεια με τον υπότιτλο "Women in Jazz" των φετινών εκδηλώσεων. Με αυτό τον τρόπο το φεστιβάλ έρχεται να εναρμονιστεί με τις πιο επίκαιρες κοινωνικές συζητήσεις, αναδεικνύοντας τη θηλυκή δημιουργικότητα που ανθεί στα πλαίσια της τζαζ.

AthJz22_01
Η Χριστίνα Ψύχα θα ανοίξει το φετινό φεστιβάλ

Όπως κάθε χρόνο, το ξεκίνημα (Δευτέρα 23/5) το αναλαμβάνουν εγχώριες δυνάμεις, οι οποίες επιλέχθηκαν από την τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή του Athens Jazz. Επικεφαλής τέθηκε το Tania Giannouli Trio, το οποίο θα εκπροσωπήσει και επισήμως την Ελλάδα στο διεθνές πρόγραμμα της διοργάνωσης· μια ισχυρή συμμετοχή, που αντανακλά την ολοένα σημαντικότερη παρουσία της Τάνιας Γιαννούλη στα παγκόσμια δρώμενα του χώρου. Ως φετινή Jazz+ πρόταση –καλλιτέχνη που δεν προέρχεται από την τζαζ, μα χρησιμοποιεί στοιχεία της– φιγουράρει η Lia Hide, ενώ ως ανερχόμενη νεοεμφανιζόμενη προκρίθηκε η Χριστίνα Ψύχα.

AthJz22_02
© Σάββας Λαζαρίδης
Η Τάνια Γιαννούλη έχει όλο και σημαντικότερη παρουσία στα διεθνή τζαζ δρώμενα

Η δεύτερη μέρα (Τρίτη 24/5) αποκτά ευρωπαϊκό χρώμα, καθώς πρωταγωνιστεί η Zita Gereben από την Ουγγαρία, η οποία αναμένεται να συσπειρώσει κόσμο κι εκτός των jazz "συνόρων", λόγω των ανοιγμάτων της προς τη soul και το rock. Θα την πλαισιώσουν η Ισπανίδα Lucia Fumero και η Bára Zmeková από την Τσεχία. Η τρίτη μέρα (Τετάρτη 25/5) διαθέτει ακόμα πιο διεθνή χαρακτήρα, έχοντας ως κύριο όνομα την AVEC από την Αυστρία, μια τραγουδίστρια με αξιοσημείωτη ποπ επιτυχία. Με ανυπομονησία αναμένεται όμως και η εμφάνιση της Ισραηλινής STAV, καθώς θα δείξει επί σκηνής πώς ισορροπεί μεταξύ jazz, rock και παραδόσεων αντλημένων από την Αφρική. Τη βραδιά θα ανοίξει η Claire Parsons από το Λουξεμβούργο.

AthJz22_03
Η Ιταλίδα ερμηνεύτρια Simona Molinari πρωταγωνιστεί στην 5η μέρα του φεστιβάλ

Η τέταρτη μέρα (Πέμπτη 26/5) συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του φεστιβάλ, καθώς φιλοξενεί τη Lucy Woodward. Μια Αμερικανίδα ευρέως αναγνωρισμένη, τόσο με τους Snarky Puppy –με τους οποίους έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία Grammy– όσο και σόλο, καθώς μετρά διάφορες ηχηρές συνεργασίες (Barbra Streisand, Céline Dion κ.ά.). Το υπόλοιπο πρόγραμμα συμπληρώνουν η Εσθονή σαξοφωνίστρια Maria Faust και οι O.N.E., το μοναδικό αμιγώς γυναικείο τζαζ συγκρότημα της Πολωνίας. Μία ακόμα σημαίνουσα φωνή που έρχεται φέτος στην Αθήνα είναι η Ιταλίδα Simona Molinari, η οποία έχει γίνει γνωστή από τις συνεργασίες της με τον Al Jarreau και τον Gilberto Gil. Θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ κατά την πέμπτη του ημέρα (Παρασκευή 27/5), που αναμένεται γενικώς ενδιαφέρουσα, αφού λίγο πριν το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και την πολυσυζητημένη τρομπετίστρια Yazz Ahmed, που θεωρείται από τα πιο ανερχόμενα ονόματα των καιρών μας. Το ξεκίνημα της βραδιάς θα αναλάβει το κουιντέτο της Ολλανδής σαξοφωνίστριας Kika Sprangers.

AthJz22_04b
Εδώ και χρόνια, η Αλέξια Βασιλείου έχει στραφεί προς την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό

Η έκτη μέρα του φεστιβάλ (Σάββατο 28/5) φιλοξενεί μια έκπληξη, καθώς επιστρέφει στην Αθήνα η Αλέξια: η Κύπρια τραγουδίστρια που έκανε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ποπ καριέρα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980. Εδώ και χρόνια, ωστόσο, έχει στραφεί προς την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, έχοντας στο ενεργητικό της απαιτητικές δισκογραφικές δουλειές σαν το "Re-Be" του 2010. Πιο πριν θα ακουστεί η ψυχεδελική jazz των LIUN & The Science Fiction Band από τη Γερμανία, αλλά και οι ήχοι της Σουηδέζας Karin Hammar, που θα παραταχθεί επί σκηνής με τους Fab 4 της. Η έβδομη μέρα (Κυριακή 29/5) θα ρίξει αυλαία στο Athens Jazz με τους Ida Nielsen & The Funkbots από τη Δανία, οι οποίοι ανακατεύουν την jazz τους με γερές δόσεις από funk – άλλωστε η αρχηγός τους διατέλεσε μπασίστρια του Prince από το 2010 έως το 2016. Θα τους πλαισιώσουν η Ellen Andrea Wang από τη Νορβηγία και οι Σλοβένοι 3:rma.

AthJz22_05
© Θράσος Ειρήνης
Στιγμιότυπο από την έκθεση φωτογραφίας "Women in Jazz"

Πέρα από αυτές τις 21 συναυλίες –οι οποίες θα διεξαχθούν στην Τεχνόπολη, όλες με δωρεάν είσοδο– το Athens Jazz θα εκδηλώσει τη νέα του εξωστρέφεια με μια σειρά δράσεων. Στους Νέους Φούρνους της Τεχνόπολης θα γίνει η έκθεση φωτογραφίας "Women in Jazz" (23-29/5), ενώ στις 27/5 το INNOVATHENS του ίδιου χώρου θα φιλοξενήσει κι ένα σπέσιαλ masterclass φωνητικών με τη Lucy Woodward (ώρα 12.00), καθώς και μια ημερίδα συζήτησης: στις 18.30 η Yazz Ahmed, η Maria Faust και η Τάνια Γιαννούλη θα μιλήσουν για την ισορροπία των φύλων στη διεθνή τζαζ σκηνή, ενώ στις 19.30 η Αλέξια Βασιλείου, η Simona Molinari και η Lucy Woodward θα κουβεντιάσουν εκκινώντας από το γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι άντρες απ' ότι γυναίκες μουσικοί.

AthJz22_06
© Nicola Fasano
Η Makiko Hirabayashi πρωταγωνιστεί στο Club Program του φεστιβάλ με το τρίο της

Όπως ήδη είπαμε, βέβαια, το φεστιβάλ αναμένεται να δώσει το παρών και σε χώρους εκτός της Τεχνόπολης, όπου θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του. Έτσι, την Πέμπτη 26/5 θα στηθεί ένα Club Program στο Gazarte, με πρωταγωνίστρια τη Γιαπωνέζα Makiko Hirabayashi, η οποία θα εμφανιστεί live με το τρίο της –τη βραδιά θα κλείσει η Matina Sous Peau με DJ set. Και το Σάββατο 28/5 η ίδια σκηνή θα φιλοξενήσει το Kosmos Jazz Party, όπου θα παίξει η Idra Kayne με τον MCD, πριν αναλάβουν τα decks οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του "Kosmos 93,6".

Στις φετινές δράσεις θα υπάρξουν όμως και προβολές μουσικών ντοκιμαντέρ στο Πάρκο Ελευθερίας, για τις οποίες το Athens Jazz συμπράττει με το IN-EDIT Greece. Το κοινό θα έχει λοιπόν την ευκαιρία να δει το "Billie" του James Erskine (20/5), το "Patti Smith Electric Poet" των Sophie Peyrard & Anne Cutaia (21/5) και το "Sirens" της Rita Baghdadi (21/5). Πριν τις προβολές θα διεξαχθούν και σύντομες συναυλίες, για τις οποίες αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.