Όλες οι συναυλίες που ανυπομονούμε να δούμε το 2022

Ο Χάρης Συμβουλίδης ξεχωρίζει μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα της νέας χρονιάς.

Συναυλίες 2022

Η avant-garde ιδιοφυΐα του Ιάννη Ξενάκη

Ιάννης Ξενάκης

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη δίνουν αφορμή στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής για να στήσει ένα πενθήμερο συναυλιακό αφιέρωμα (7, 8, 20, 22 και 26/5), λίαν ελκυστικό τόσο γι’ αυτούς που αγάπησαν την avant-garde του ματιά όσο και για εκείνους που έχουν την περιέργεια να εξερευνήσουν την παρακαταθήκη του. Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν τα άπαντά του για πιάνο, αλλά και έργα όπως τα "Kraanerg", "Ψάπφα", "Ανακτορία" και "Ιχώρ", τα οποία τον οδήγησαν σε καινοτόμες αναζητήσεις γύρω από τα ηλεκτρονικά, την αρχαιότητα και τη σχέση της μουσικής με το τυχαίο, την αρχιτεκτονική και τις μαθηματικές εξισώσεις.

Όσα στερηθήκαμε επιστρέφουν σε ένα φεστιβάλ

Ο Iggy Pop συναντά τον Liam Gallagher στην Πλατεία Νερού

Θέλοντας να καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο καλοκαιρινό φεστιβάλ της χώρας, το Release Athens ανακοίνωσε έναν υπερφιλόδοξο σχεδιασμό 12 ημερών, όλες για Ιούνιο και Ιούλιο, στην Πλατεία Νερού. Αυτή τη στιγμή έχουν γνωστοποιηθεί οι 11 από τους 12 headliners: πρώτοι σέρνουν τον χορό οι Bauhaus (8/6), με τη σκυτάλη να περνάει στον Nick Cave, ο οποίος καταφτάνει στις 15/6 με τους Bad Seeds. Στις 18/6 παίζει ο Parov Stelar, ενώ στις 22/6 έρχονται οι metal βασιλείς Manowar, υποσχόμενοι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά σόου της καριέρας τους. Στις 27/6 θα δούμε τους London Grammar, ενώ ο μήνας κλείνει με τη διαχρονική ποπ φινέτσα των Pet Shop Boys (30/6).

Ο Nick Cave έρχεται το επόμενο καλοκαίρι!

Ο Ιούλιος ξεκινάει πολύ δυναμικά, αφού στις 2/7 επιστρέφει ο Iggy Pop μαζί με τον Liam Gallagher. Ο επικεφαλής της Κυριακής 3/7 παραμένει άγνωστος, στις 15/7, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα δούμε τους Judas Priest. Ακολουθούν οι Clutch (19/7), οι Sabaton με τους Blind Guardian (21/7), ενώ φινάλε θα κάνουν οι Slipknot (23/7). Ξεχωριστό ενδιαφέρον –όπως κάθε χρονιά– έχουν φυσικά και τα δεύτερα και τρίτα ονόματα, όπου δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες ταχέως ανερχόμενες εκπλήξεις.

Διπλό λυρικό ραντεβού

Αντρέα Σενιέ

Δύο λαμπερές όπερες προγραμματίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή για το δεύτερο μισό του 2022, ανεβάζοντας τον "Αντρέα Σενιέ" του Ουμπέρτο Τζορντάνο και τον "Οθέλλο" του Τζουζέπε Βέρντι. Με θεατρική ορμή σχεδόν παράφορη και με μελωδίες γεμάτες λυρισμό, ο "Αντρέα Σενιέ" (πρεμιέρα 20/1, για 7 παραστάσεις, φωτό) πραγματεύεται τη ζωή του Γάλλου ποιητή και τη δραματική του σχέση με τη Γαλλική Επανάσταση. Ο "Οθέλλος" αποτελεί συμπαραγωγή με το φημισμένο Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν (πρεμιέρα 20/2, για 5 παραστάσεις) και έρχεται στην Αθήνα με μοντέρνα, μινιμαλιστικά σκηνικά και ένα διακεκριμένο διεθνές καστ.

Dead Can Dance ξανά και ξανά και ξανά

Dead Can Dance

Δημιουργημένοι από τις συγκλίνουσες ανησυχίες της Lisa Gerrard και του Brendan Perry, οι Dead Can Dance είναι ένα δίδυμο που μέσα στα χρόνια σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Τους οποίους και θα τιμήσουν έμπρακτα φέτος, με ακόμα μία εμφάνιση στην Αθήνα (19/5, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"), όπου αναμένεται να ξετυλίξουν το ολόδικό τους μουσικό "ξέφωτο" ανάμεσα στην goth πλευρά του post-punk, στο art rock, στην καθ' ημάς Ανατολή, στην κέλτικη κληρονομιά και στις αφρικανικές πολυρρυθμίες.

Έτοιμοι για Mayhem; 

Mayhem

Oι Mayhem θα είχαν θέση περιωπής στην ιστορία, ακόμα κι αν άφηναν ως κληρονομιά μόνο την πρωτοπόρα black metal κοσμογονία που αποτύπωσε το οριακό τους ντεμπούτο "De Mysteriis Dom Sathanas" (1994). Αλλά η αιματοβαμμένη τους πορεία –με την αυτοκτονία του Dead και τη δολοφονία του Euronymous από τον Burzum– δημιούργησε παράλληλα κι έναν σκοτεινό θρύλο, ο οποίος πυροδότησε μέχρι και μια κινηματογραφική ταινία ("Lords of Chaos", 2018). Βασικό τους ατού είναι πλέον ο εντυπωσιακός τραγουδιστής Attila Csihar, με τον οποίο και επιστρέφουν τώρα στην Αθήνα (Τετάρτη 4/5, "Fuzz"), επιθυμώντας να επαναλάβουν την πετυχημένη εμφάνιση του 2017 στο ίδιο μέρος.

Η πιο εμβληματική μπάντα της Δυτικής Αφρικής

Orchestra Baobab

Κατά την τελευταία διετία, οι απανωτοί θάνατοι, του σαξοφωνίστα Issa Cissoko (2019), του τραγουδιστή Balla Sidibé (2020) και του κιθαρίστα Barthélémy Attisso (2021), έπληξαν την Orchestra Baobab. Στη θέση τους, άλλες μπάντες πιθανότατα θα είχαν διαλυθεί, εκείνοι όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι. Διαθέτοντας άξιους διαδόχους, καθώς και μια κραταιά κληρονομιά, η οποία μετρά 50 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν να ανακατεύουν αφρικανικούς ήχους με κουβανέζικους ρυθμούς στο Ντακάρ της Σενεγάλης, παραμένουν ένα θρυλικό συγκρότημα, που όρισε πολλά από όσα εννοούμε σήμερα στη Δύση μιλώντας για "world" μουσική. Και με αυτό ακριβώς το στάτους επιστρέφουν φέτος στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, 28/2). 

Ηχηρή επιστροφή στο Ejekt

Οι Muse επιστρέφουν στην Αθήνα

​​​​​​Ξεκινώντας από τα "χαμηλά" της Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι Muse από την παραθαλάσσια κωμόπολη Teignmouth εκτοξεύτηκαν σε φήμη και δημοτικότητα στα μέσα των '00s, κατακτώντας ακόμα και τη "δύσκολη" Αμερική χάρη στο άλμπουμ "Black Holes And Revelations" (2006). Έκτοτε παρέμειναν super stars του εναλλακτικού ροκ ήχου, ενώ διακρίθηκαν και για τα εντυπωσιακά οπτικοακουστικά σόου με τα οποία συνόδευαν τις παγκόσμιες περιοδείες τους, επιδιώκοντας να θέσουν έναν νέο πήχη για το τι σημαίνει σύγχρονη live εμπειρία. Μια τέτοια παράσταση σχεδιάζουν λοιπόν και φέτος που θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε και στην Αθήνα, μιας και τέθηκαν επικεφαλής του Ejekt Festival 2022 (Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο ΟΑΚΑ). 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

23/04/2024

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.

Massive Attack: Το "Mezzanine" δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών.