25 χρόνια Archive σε μια ειδικά σχεδιασμένη συναυλία στο Ηρώδειο

Η δημιουργική πορεία του βρετανικού γκρουπ εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα βρίσκει την ιδανική της live αντιστοίχιση στη μεγάλη συναυλία του στο Ηρώδειο.

25 χρόνια Archive σε μια ειδικά σχεδιασμένη συναυλία στο Ηρώδειο

Το 2019 σηματοδοτεί το 25ο έτος της ύπαρξης και συνεχούς δραστηριότητας των Archive και όπως έχει δηλώσει ο Darius Keeler: «Είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε μιαν ανάσα και να δούμε συνολικά πόσο έχουμε προχωρήσει. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει ως ομάδα και χαίρομαι πολύ που το γιορτάζουμε όπως πρέπει αυτήν τη χρονιά». Ο εορτασμός φυσικά, πέρα από τις συναυλίες, επισφραγίστηκε και με την κυκλοφορία του άλμπουμ «25» πριν από λίγους μήνες, ενός τετραπλού CD που καλύπτει όλη την πορεία του γκρουπ, ενώ περιλαμβάνει και ακυκλοφόρητα κομμάτια, και συνεργασίες με την Band of Skulls και τον Steve Mason.

Το trip hop υπήρξε, στα μέσα των ’90s, η κινητήρια δύναμη και η δημιουργική δυναμική για τους Darius Keeler και Danny Griffiths, αν και το Λονδίνο όπου έμεναν βρισκόταν αρκετά μακριά από το Μπρίστολ. Ρίχνοντας όμως μια ματιά στο «Londinium» και το «Take my head» του προηγούμενου αιώνα, συνειδητοποιούμε πως η πραγματικά δημιουργική πορεία των Archive ξεκίνησε με την είσοδο του τραγουδιστή Craig Walker στο γκρουπ. Με τα άλμπουμ «You all look the same to me», «Noise» και –κυρίως– «Michel Vaillant» (για τους ψαγμένους των κόμικς) μπήκαν οι γερές βάσεις progressive ψυχεδέλειας, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η περαιτέρω ερευνητική διάθεση των Archive.

Έκτοτε οι Archive, οι οποίοι λειτούργησαν περισσότερο ως σύνολο ξεχωριστών καλλιτεχνικών ιδιαιτεροτήτων (Keeler, Griffiths, Pollard Berrier, Dave Pen, Maria Q), κατέκτησαν την Ευρώπη –και τη χώρα μας φυσικά–, δημιουργώντας πραγματικά έργα τέχνης με τους δίσκους μιας δεκαετίας (από το «Lights» του 2006 μέχρι το «False foundation» του 2016) και στιγμές που ξεχωρίζουν για διάφορους λόγους, όπως το DVD «Live in Athens» (μαγνητοσκοπημένο κατά τη διάρκεια του tour τους το 2010) ή το «Axiom» (που γέννησε και το ομότιτλο 40λεπτο φιλμ που το συνοδεύει) το 2014.

Την καλλιτεχνική αξία του γκρουπ, που μέριμνά του ήταν να γίνεται όλο και καλύτερο, μπορούμε να ζυγίσουμε ακούγοντας κάποια από τις εκδόσεις του εορταστικού άλμπουμ «25» και πηγαίνοντας στη μοναδική, ειδικά σχεδιασμένη για το Ηρώδειο συναυλία του στις 13/9.

Περισσότερες πληροφορίες

Archive

  • Rock-pop-folk

Γιορτάζουν 25 χρόνια από τη δημιουργία τους με μια βραδιά αφιερωμένη στους κορυφαίους μουσικούς σταθμούς της καριέρας τους και τιμούν την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με το ελληνικό κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι ξέρουμε έως τώρα για το Heavy Psych Sounds Fest 2026

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα του line-up για το Heavy Psych Sounds Fest 2026, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3 και 4 Απριλίου 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΗς ΛΟΥΚΑς
18/12/2025

Μια χριστουγεννιάτικη συναυλία με ήχους Ελλάδας σε περιμένει στην πλατεία Καρύτση

Οι CHÓRES παρουσιάζουν στις 21 Δεκεμβρίου στην πλατεία Καρύτση ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη γυναικεία φωνή ως φορέα παράδοσης.

Thievery Corporation και The Wailers στο Release Athens 2026

Στα γενέθλια των 10 χρόνων του Release Athens, οι πρωτοπόροι Thievery Corporation θα μοιραστούν τη σκηνή με τη θρυλική μπάντα του Bob Marley και τους φρέσκους BALTHVS, σε μια συνάντηση των κορυφαίων εκπροσώπων της electronica και της reggae.

Ο Μανώλης Μητσιάς απαγγέλει Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά, με τραγούδια αποκλειστικά σε στίχους του ποιητή, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2026.

Οι Garbage έρχονται στο Release Athens 2026

Θα πλαισιώσουν τον headliner Moby, την 1η Ιουλίου 2026 στην Πλατεία Νερού, σε μια βραδιά γεμάτη επιτυχίες.

"Όλα είναι μπροστά": Στην παρουσίαση του νέου δίσκου της Νατάσσας Μποφίλιου και του Μανώλη Φάμελλου

Ο Μπλε Παπαγάλος πλημμύρισε από ζεστασιά, αγαπημένα τραγούδια και την ξεχωριστή μαγεία μιας νέας συνεργασίας.

Ο Μύρωνας Στρατής έρχεται στο Stage7 για ένα αξέχαστο live party

Μια βραδιά που θα ξεσηκώσει με ποπ - ροκ επιτυχίες.