Netflix: νέες λειτουργίες γονικού ελέγχου (επιτέλους)

O αμερικανικός κολοσσός προσθέτει δικλείδες ασφαλείας για την θέαση του περιεχομένου του από παιδιά

Δεν είναι άτοπο να υποστηρίξει κανείς πως, μέσα σε όλα τα κακά που επέφερε και θα επιφέρει σε όλο τον κόσμο η επέλαση του ιού COVID-19, παρατηρούνται και ορισμένα θετικά που προκύπτουν εξαιτίας της εμφάνισής του - και ένα από αυτά είναι ασυζητητί η... αφύπνιση της Netflix όσον αφορά στις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου που προσφέρει. Τόσο το δικό μας όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν είχαμε στηλιτεύσει τις ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες ασφαλιστικές δικλείδες που είχαν στην διάθεσή τους οι γονείς προκειμένου να μην έχουν τα ανήλικα παιδιά τους πρόσβαση σε ταινίες και σειρές με περιεχόμενο για ενήλικες. Επί σειρά μηνών (για να μην πούμε ετών...) η Netflix κώφευε. Αυτόν τον καιρό του αναγκαστικού εγκλεισμού εκατομμυρίων οικογενειών λόγω της πανδημίας, ωστόσο, με τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, τα tablets ή τα smartphones, το πρόβλημα είχε ολοφάνερα οξυνθεί. Και, επιτέλους, η Netflix αποφάσισε να το λύσει.

Στην νεότερη έκδοση των apps της υπηρεσίας για iOS και Android - και φυσικά στην μορφή της για χρήση μέσα από Web browser - προσφέρονται πια εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν έτσι ώστε τα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μην έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο όπου έχουν οι γονείς τους. Πρώτο και σημαντικότερο από αυτά: το PIN. Στο παρελθόν ένα παιδί, ακόμη κι αν ο γονέας είχε ορίσει άλλο "παιδικό" προφίλ για το πρώτο κι άλλο για τον ίδιο, μπορούσε... έτσι απλά να επιλέξει το προφίλ του δεύτερου και να παρακολουθήσει ο,τιδήποτε θέλει, αφού δεν υπήρχε κάποιο εμπόδιο στο σημείο αυτό. Τώρα ο γονέας μπορεί να ορίσει PIN τεσσάρων ψηφίων σε οποιοδήποτε από τα ενεργά προφίλ της υπηρεσίας: αν το κάνει αμέσως μετά στο εικονίδιό τους εμφανίζεται ένα μικρό "κλειδί" και, αν δεν εισαχθεί το σωστό PIN, δεν μπορεί να δει κανείς το περιεχόμενο στο οποίο αυτό το προφίλ έχει πρόσβαση.

Από την ίδια περιοχή ρυθμίσεων - που γίνονται μέσα από Web browser στο site της Netflix, όχι μέσα από τα apps της - μπορεί κανείς να (α) ορίσει ένα γενικό επίπεδο καταλλληλότητας για τα παιδικά προφίλ και οι μικροί σε ηλικία χρήστες να παρακολουθούν υλικό μόνο μέσα από αυτό το υποσύνολο ταινιών και σειρών, καθώς και να (β) έχει άμεσα στην διάθεσή του "ιστορικό θέασης", λίστα δηλαδή με τα τελευταία φιλμ ή επεισόδια που παρακολούθησαν τα παιδιά με αυτά τα προφίλ.

Ο γονέας μπορεί, μάλιστα, να δημιουργήσει ακόμη και... blacklist εντός των παιδικών προφίλ, εισάγοντας ονομαστικά συγκεκριμένες ταινίες ή σειρές που δεν θέλει να εμφανιστούν ως διαθέσιμες στους μικρούς ηλικιακά θεατές, ασχέτως ηλικιακού χαρακτηρισμού. Όπως και στα προφίλ "για τους μεγάλους", τέλος, μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί η αυτόματη αναπαραγωγή του διαφημιστικού trailer ταινίας ή σειράς (Autoplay Preview) καθώς και η αυτόματη αναπαραγωγή του επόμενου επεισοδίου στις σειρές (AutoPlay Next Episode).

Με τα παραπάνω η Netflix έχουμε την αίσθηση ότι προσφέρει πλέον στους γονείς επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες ώστε τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση μόνο σε περιεχόμενο που αντιστοιχεί στην ηλικία τους - αρκεί βέβαια το PIN που θα επιλέξει ο γονιός να μην είναι κανένα... γνωστό και εύκολο (γιατί τα παιδιά είναι πλέον περισσότερο παρατηρητικά από ποτέ!), καθώς αυτό θα καθιστούσε την όλη διαδικασία μάλλον άσκοπη. Ο αμερικανικός κολοσσός, τουλάχιστον, από την πλευρά του "έπραξε τα δέοντα". Το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία που προσφέρει πλέον, ε, είναι θέμα του γονέα-διαχειριστή της οικιακής συνδρομής. Δίκαιο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ