Sony SMP-N100

Δικτυακό και... σέξι

Ως πύλη προς το περιεχόμενο που βρίσκεται στο Internet, το Ν100 είναι πάρα πολύ καλό. Ως media player που αναλαμβάνει να προβάλλει το περιεχόμενο του χρήστη, προσφέρει σε μεγάλο ποσοστό αυτά που περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο των ανταγωνιστικών του προϊόντων, μα όχι όλα. Το υπόλοιπο εκείνο ποσοστό που δεν προσφέρει είναι εφικτό να το κάνει στο μέλλον, αν η Sony εργαστεί μεθοδικά για την βελτίωση του firmware της συσκευής. Μόνη μας ανησυχία στο συγκεκριμένο θέμα, οι απουσίες στο οπλοστάσιο του Ν100 που φαίνεται να έγιναν από επιλογή.

Όσον αφορά στην υποστήριξη αρχείων multimedia, το media player της Sony υποστηρίζει video κωδικοποιημένο κατά MPEG2, DivX και MPEG4 - με όλες τις δημοφιλείς μορφές αρχείων - καθώς και WMV9 και AVCHD για υλικό από βιντεοκάμερες. Στον ήχο υποστηρίζονται οι τύποι αρχείων MP3, ΑCC και WMA9, ενώ στις φωτογραφίες μόνο η μορφή αρχείου JPEG. Εννοείται πως για να αναπαραχθεί από το N100, κανένα από τα παραπάνω αρχεία δεν πρέπει να υπόκειται σε κάποιο μηχανισμό προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων (DRM).

Τα παραπάνω υποστηρίζονται όταν το Ν100 τα αναπαράγει μέσα από αποθηκευτικό μέσο συνδεδεμένο με τη θύρα USB του. Υποστηρίζονται βεβαίως σκληροί δίσκοι ή sticks διαμορφωμένα κατά NTFS, ειδάλλως η συσκευή δεν θα είχε την δυνατότητα να αναπαράγει πλήρεις ταινίες στο δημοφιλέστερο είδος αρχείων video αυτή τη στιγμή, τα MKV. Αυτό που δεν υποστηρίζεται, για κανένα τύπο αρχείου υψηλής ευκρίνειας, είναι η αναπαραγωγή τους μέσω Ethernet, όταν δηλαδή τα αρχεία βρίσκονται σε κεντρικά μέσα αποθήκευσης (π.χ. NAS) στο τοπικό οικιακό δίκτυο. Η επιλογή αυτή της Sony φαίνεται να είναι συνειδητή και στερεί κάποια ευελιξία σε όσους έχουν συγκεντρώσει σε ένα κεντρικό σημείο την κινηματογραφική τους συλλογή.

Το Ν100, επίσης, δηλώνει συμβατό με το πρότυπο οικιακής δικτύωσης DLNA, το οποίο επιτρέπει σε PC ή άλλες συσκευές να τού "στέλνουν" υλικό προς αναπαραγωγή ενσύρματα ή ασύρματα. Στις δοκιμές που έγιναν ωστόσο - με τον Media Player των Windows 7 και το TVersity - αυτό άλλοτε αποδείχθηκε εφικτό, άλλοτε όχι. Σε φωτογραφίες και μουσική, δεν υπήρξε πρόβλημα. Στο video, ωστόσο, άλλα αρχεία "πέρασαν" μέσα από DLNA, άλλα όχι - και δεν αναφερόμαστε μόνο στα υψηλής ευκρίνειας, που δεν υποστηρίζονται με αυτόν τον τρόπο ούτως ή άλλως, αλλά και στα συμβατικής κάποιες φορές. Το θέμα, μάλιστα, δεν φαινόταν να εντοπίζεται στην μετάδοση των δεδομένων, αλλά στον τρόπο με τον οποίο το Ν100 προσπαθούσε να αναπαράγει τα αρχεία και δεν το έκανε. Η λειτουργία αυτή του προϊόντος της Sony έχει δυνατότητες, αλλά χρειάζεται βελτιστοποίηση μέσω αναβάθμισης λογισμικού.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ