nVidia Shield TV

Μικρό βήμα μπροστά, περιθώρια για παράπονα

Ευτυχώς, έχουμε αποδείξεις από τις τηλεοράσεις της Sony πως και 2 GB μνήμης λειτουργίας είναι αρκετά στο Android TV 9 για να αποδώσει με άνεση αν έχει γίνει προσαρμογή του στις δυνατότητες του chipset της εκάστοτε συσκευής - και αυτό ισχύει και για το νέο Shield TV, το οποίο στηρίζεται ουσιαστικά στον ίδιο επεξεργαστή με τα παρελθόντα, τον Tegra X1. Απλώς ο νέος επεξεργαστής στηρίζεται σε νεότερη μέθοδο κατασκευής και είναι κατά 20%-25% ταχύτερος, εξ ου κι ο χαρακτηρισμός του ως "Tegra X1+". Δεν είμαστε ακριβώς... βέβαιοι για το αν και κατά πόσο ορισμένες δυνατότητες ή λειτουργίες του νέου Shield TV χρειάζονταν αυτόν τον επεξεργαστή και γι' αυτό η nVidia δεν τις προσθέτει με αναβάθμιση λογισμικού στα παρελθόντα μοντέλα - αλλά καθώς δεν μπορούμε να αποδείξουμε το αντίθετο, υποθέτουμε πως είναι έτσι και τ' απαριθμούμε.

Το σημαντικότερο νέο στοιχείο για τους φίλους και τις φίλες του home cinema είναι η υποστήριξη απόδοσης υλικού εικόνας HDR κατά Dolby Vision και ήχου κατά Dolby Atmos από Δικτυακές υπηρεσίες όπως η Netflix ή η Apple TV Plus (και μέσα από αντίστοιχων προδιαγραφών αρχεία multimedia μέσω Plex ή KODI βέβαια). Το δεύτερο γινόταν και στα προηγούμενα Shield TV αν την αποκωδικοποίηση ήχου αναλάμβανε εξωτερικός ενισχυτής (pass through), ενώ τώρα την κάνει το ίδιο το νέο Shield TV. Αφού... έκανε που έκανε την έξτρα δουλειά η nVidia για απόδοση υλικού HDR με δυναμική παλέτα για το Dolby Vision, πάντως, θα μπορούσε ίσως να την είχε κάνει και για το έτερο πρότυπο HDR10+ ώστε να την έχουν στην διάθεσή τους και οι συνδρομητές π.χ. Amazon Prime Video, μα δεν το έκανε (έστω κι αν εν τέλει μικρό το κακό).


Η νέα λειτουργία στα καινούργια nVidia Shield TV που προωθεί περισσότερο απ' όλες ως σημαντική η nVidia είναι αυτή που ονομάζει AI Upscaling: πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό πολλαπλασιασμού γραμμών ο οποίος αναλαμβάνει να "ανεβάσει την ανάλυση" υλικού 1080p ή και 720p σε 4Κ με τρόπο περισσότερο ποιοτικό απ' ότι θα το έκανε η εκάστοτε τηλεόραση ή ο εκάστοτε προβολέας. Κάναμε πολλές, μα πάρα πολλές δοκιμές σχετικές - βοηθά και το ειδικό "συγκριτικό" εργαλείο που παρέχει το ίδιο το Shield TV - αξιοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις της λειτουργίας αυτής και... διστάζουμε. Από την μία πλευρά υπήρχαν περιπτώσεις όπου η βελτίωση ήταν ολοφάνερη έως εντυπωσιακή, με την ανάδειξη στην εικόνα περισσότερης λεπτομέρειας σε κάθε της στοιχείο, χωρίς καμία αντιληπτή δημιουργία ατελειών και τεχνουργημάτων. Από την άλλη υπήρξαν περιπτώσεις όπου την διαφορά έπρεπε να την αναζητήσει επί τούτου κανείς για να την προσέξει... και πάλι να την βρει σε μικρολεπτομέρειες.

Η απόδοση του AI Upscaling εν τέλει δείχνει να εξαρτάται πάρα πολύ από το είδος του υλικού που αναβαθμίζεται - καρτούν; τυπικές ταινίες; 3D animation; τηλεοπτικά επεισόδια; video από YouTube; - καθώς και από την αρχική ποιότητα του υλικού του οποίου ο μηχανισμός καλείται να πολλαπλασιάσει τις γραμμές σε 2160. Το θετικό είναι πως η "τεχνητή νοημοσύνη" του μηχανισμού αυτού προκύπτει μέσα από την συνεχή εκπαίδευση νευρωνικών δικτύων που αναλύουν εκατομμύρια δείγματα υλικού και την τροφοδοτούν με όλο και πιο πολλά δεδομένα - πράγμα που σημαίνει πως σε βάθος χρόνου και με σχετικές αναβαθμίσεις λογισμικού από την nVidia μπορεί να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και οι βελτιώσεις που προσφέρει περισσότερο αντιληπτές.


Ένα από τα σημαντικότερα "επιχειρήματα", πάντως, των παλαιότερων Shield TV για την απόκτησή τους, η συμβατότητα με την υπηρεσία cloud gaming της nVidia, την GeForce Now, δεν αφορά πια στα νέα μοντέλα των Αμερικανών. Κι αυτό όχι γιατί δεν υποστηρίζουν εξ οριμού την GeForce Now, εννοείται, αλλά γιατί (α) δεν συνοδεύονται πια από ασύρματο χειριστήριο (μπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά μα υποστηρίζονται πια αρκετά άλλα είδη χειριστηρίων οπότε δεν είναι υποχρεωτικό) και γιατί (β) πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή έχει κανείς και μέσω Η/Υ, κινητών, tablet, ακόμη και ορισμένων Smart TV εσχάτως. Με άλλα λόγια πρόκειται για ευπρόσδεκτο bonus, για του οποίου την καλύτερη λειτουργία πια περισσότερη σημασία έχει το είδος της Δικτυακής σύνδεσης που χρησιμοποιείται παρά ο,τιδήποτε άλλο, οπότε...

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, είναι εν τέλει δύσκολο να προταθεί το εισαγωγικό nVidia Shield TV για αγορά - ειδικά στην Ελλάδα, όπου αν καταφέρει να το βρει κανείς θα πληρώσει γι' αυτό περισσότερα από €220 (!) την στιγμή που στις ΗΠΑ κοστίζει $149. Αν και εδώ κόστιζε €149, θα μπορούσαμε εν τέλει να το χαρακτηρίσουμε ως το ικανότερο Android media player, σημαντικά καλύτερο από τα πάμπολλα φθηνότερα των €50-€100 που κυκλοφορούν στην αφορά, και να το προτείνουμε αδίστακτα στο κοινό που δεν είχε nVidia Shield ως τώρα. Όμως τα €220+ είναι πολλά για αυτήν την συσκευή. Εννοείται πως και τα €319 που ζητά στην Ελλάδα το nVidia Shield Pro είναι πολλά (σίγουρα αν σκεφτεί κανείς πως στις ΗΠΑ κοστίζει $199...), μα τουλάχιστον με αυτό λαμβάνει κανείς 3GB μνήμης λειτουργίας, 16GB αποθηκευτικού χώρου και δύο θύρες USB 3.0 που μπορούν ν' αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Για όσους δεν έχουν Shield TV ήδη, αξίζει να καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό για το καλύτερα εξοπλισμένο μοντέλο (και φυσικά υπάρχει πάντοτε η οδός του αγγλικού Amazon απ' όπου θα κοστίσει λιγότερο).


Ως βετεράνοι χρήστες των nVidia Shield TV, πάντως, θα υποστηρίζαμε πως όσοι έχουν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούν ήδη ένα μοντέλο του 2015 ή 2017, παρ' εκτός κι αν αληθινά χρειάζονται τα Dolby Vision και Dolby Atmos για το υλικό τους (αν έχουν δηλαδή τον εξοπλισμό που αναδεικνύει το υλικό αυτό), θα ήταν ίσως καλύτερο να περιμένουν. Η nVidia δεν θα κυκλοφορήσει καινούργιο Shield TV φέτος, ίσως όχι και το 2021, αλλά όταν το κάνει εκείνο το μοντέλο σίγουρα θα ενσωματώνει θύρα HDMI 2.1, σίγουρα θα ενσωματώνει Wi-Fi 6 και σίγουρα θα στηρίζεται σε Android TV 10/11, το οποίο θα υποστηρίζει περισσότερα πρότυπα Δικτυακού video απ' ότι σήμερα. Εκείνο το μοντέλο θα είναι αξιοπρόσεκτο άλμα μπροστά σε σχέση με το... μισό βήμα που είναι το νέο Shield TV αυτήν την στιγμή σε σχέση με τους προκατόχους του. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ