nVidia Geforce Now: τώρα και σε τηλεοράσεις

Αμέτρητα games επιπέδου ΑΑΑ, χωρίς περιφερειακή συσκευή και εγκατάσταση, διαθέσιμα άμεσα

Αν και είχε διανύσει μεγάλη διαδρομή σε δοκιμαστική μορφή, η Δικτυακή υπηρεσία "μετάδοσης" games χωρίς εγκατάστασή τους (cloud gaming) της nVidia, η GeForce Now, ξεκίνησε στις αρχές Φλεβάρη την εμπορική της πορεία με αξιώσεις και θετική αντιμετώπιση από τα μέσα ενημέρωσης. Έκτοτε βέβαια έχουν μεσολαβήσει... ουκ ολίγα, από την πανδημία του COVID-19 μέχρι την εγκατάλειψη της υπηρεσίας από εκδότριες εταιρείες που δεν ήθελαν τα games τους να διατίθενται δωρεάν στο κοινό (έστω κι αν αυτό τα είχε ήδη πληρώσει...) με έναν νέο τρόπο. Σημαντικό μειονέκτημα, ωστόσο, της υπηρεσίας GeForce Now ξεκινώντας παρέμενε το γεγονός ότι αξιοποιούνταν μόνο μέσα από Η/Υ (Windows ή MacOS), μέσα από τα media player της ίδιας της nVidia, τα Shield TV, και ορισμένα μοντέλα κινητών βασισμένων σε Android.

Αυτό το τελευταίο, ωστόσο, όλα δείχνουν πως αρχίζει να επιλύεται ως πρόβλημα αν κρίνει κανείς από την... αθόρυβη, αλλά σημαντική αναβάθμιση που έγινε πριν από μερικές ημέρες στο Android app της υπηρεσίας GeForce Now. Αυτό μεταβάλλει τις απαιτήσεις συστήματος που πρέπει να πληρούνται ώστε το app να αποδώσει σωστά, σε minimum χρησιμοποιούμενη έκδοση την Android 5.0, την ύπαρξη το λιγότερο 2 GB μνήμης λειτουργίας και την υποστήριξη στο υποσύστημα γραφικών OpenGL ES έκδοσης 3.2. Αυτά όμως πληρούνται πια από μεγάλο αριθμό media players πέραν των Shield TV - που είναι κατά βάση ισχυρότερα απ' όσο στην πραγματικότητα απαιτείται για την λειτουργία της υπηρεσίας GeForce Now - αλλά και από τηλεοράσεις επακρώς εξοπλισμένες που στηρίζονται στην έκδοση Android TV 8.0 και μετά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τέτοιες τηλεοράσεις μπορούν "να παίξουν games" - και μάλιστα όχι... απλοϊκά, αλλά τις πλήρεις εκδόσεις παραγωγών επιπέδου ΑΑΑ για τις οποίες συνήθως χρειαζόμαστε PlayStation ή Xbox ή ικανό PC - χωρίς καμία τέτοια συσκευή συνδεδεμένη σε αυτές. Βεβαίως, όπως ισχύει γενικότερα στο cloud gaming, κάποιες κατηγορίες games προσφέρονται περισσότερο από άλλες, όμως και αυτό ακόμη θα ισχύει όλο και λιγότερο με τα χρόνια και καθώς οι οικιακές συνδέσεις θα βελτιώνονται σε ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και "αντανακλαστικά" (latency).

Για να διασταυρώσουμε του λόγου το αληθές εγκαταστήσαμε το app της υπηρεσίας GeForce Now όχι μόνο σε μία Sony Bravia AG9, μοντέλο του 2019, αλλά ακόμη και σε μία Sony Bravia ZD9, μοντέλο του 2016 (!), χωρίς πρόβλημα. Το κάναμε μάλιστα "κανονικά και με τον νόμο", δηλαδή μέσα από το Google Play του Android TV κι όχι "πλαγίως" (APK sideloading), αν και το δεύτερο παραμένει ως επιλογή. Συνδέσαμε επίσης εύκολα ασύρματο χειριστήριο στην Bravia AG9 και παίξαμε με την υπηρεσία GeForce Now ακριβώς όπως θα το κάναμε και με τις συσκευές Shield TV.

Η nVidia συνεχίζει να υποστηρίζει πως η "επίσημη" υποστήριξη των πρόσθετων συσκευών βρίσκεται ακόμη στον ορίζοντα - και να προτείνει τα Shield TV για την καλύτερη δυνατή ψυχαγωγική εμπειρία - όμως είναι προφανές ότι ως το τέλος του 2020 η υπηρεσία GeForce Now θα αξιοποιείται με πολύ περισσότερους τρόπους απ' ότι είναι εφικτό αυτήν την στιγμή. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ