PlayStation Portal

Games του PS5 παντού μέσα στο σπίτι... υπό όρους

Όπως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα συγκεκριμένα σενάρια χρήσης, όλα εξαρτώνται εν τέλει από την πρακτική αξία που προσφέρουν: το PlayStation Portal κοστίζει €219 και αν αυτό είναι λογικό ή όχι αντίτιμο εξαρτάται απόλυτα από το πόσο "ευθυγραμμισμένα" είναι τα δικά του σενάρια χρήσης με τις συνήθειες κάθε παίκτη ξεχωριστά. Σε "απόλυτα νούμερα", το PS Portal δεν είναι στην πραγματικότητα ακριβό: για παράδειγμα, τα πλέον δημοφιλή προϊόντα που είχαμε στην διάθεσή μας για Remote Play τίτλων του PS5 ως τώρα, το Razer Kishi v2 ή το Backbone One, κοστίζουν €110 ή €100 αντίστοιχα... χωρίς να περιλαμβάνουν μεγάλη οθόνη, επεξεργαστή, σύστημα ασύρματης διασύνδεσης, μπαταρία και πλήρες, επίσημο χειριστήριο DualSense. Με άλλα λόγια το PS Portal στα €219 είναι - ειδικά για προϊόν της Sony - λογικά τιμολογημένο.

Είναι δύο τα πράγματα που αγοράζει στην ουσία αυτό το ποσό, πέρα από την καλοκατασκευασμένη συσκευή: την περισσότερο εύκολη, γρήγορη και κατανοητή εμπειρία χρήσης της λειτουργίας Remote Play που μπορεί να βρει κανείς σήμερα, καθώς και την πιθανότητα το PS Portal να βελτιώνεται σε βάθος χρόνου μέσα από ενημερώσεις λογισμικού. Αυτή η ευκολία χρήσης είναι σημαντικότερη απ' όσο δείχνει αρχικά: ο γράφων ομολογεί ανοιχτά πως δεν είχε μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα το Remote Play στα PS4/PS5 με το Razer Kishi, γιατί η όλη διαδικασία απαιτεί μία σειρά από βήματα - άνοιξε τον mobile controller, προσάρμοσε το κινητό, τρέξε το app, περίμενε να συνδεθεί το app κλπ. - η οποία ενίοτε αποδεικνύεται περισσότερο χρονοβόρα απ' όσο θα ήθελε κανείς. Με το PS Portal όμως μέσα στο σπίτι, για ένα γρήγορο διάλειμμα από την δουλειά, είναι θέμα δευτερολέπτων και... πατήματος δύο πλήκτρων όλων κι όλων - ακόμη και με το PS5 σε κατάσταση αναμονής - για να επιστρέψει κανείς στον τίτλο που έπαιζε χθες, από το ίδιο σημείο. Το απλό και το άμεσο δεν μπορεί να υποτιμηθεί σε πλαίσιο καθημερινής χρήσης. Ξεκάθαρα.

Το PS Portal ανήκει, ωστόσο, και σε εκείνες τις περιπτώσεις προϊόντων για τα οποία καλά θα κάνει οποισδήποτε να... "δώσει βάση" στο τί λέει η κατασκευάστριά του γι' αυτό. Όταν η Sony λέει "the PlayStation Portal remote player lets you play the games installed on your PS5 over a fast and stable Wi-Fi connection", αληθινά εννοεί τα "fast" και "stable" - τα οποία, κακά τα ψέματα, δεν χαρακτηρίζουν την ασύρματη σύνδεση στο Internet σε κάθε γωνιά του σπιτιού και σε κάθε σπίτι. Επίσης η Sony όχι τυχαία μιλά για "οικιακό Wi-Fi", καθώς στην πραγματικότητα μία σύνδεση μέσω 5G "εκεί έξω" δεν μπορεί να εγγυηθεί αρκετά καλά "αντανακλαστικά" - στα πιο πολλά τεστ μας ξεπεράσαμε τα 75ms καθυστερήσεων... - για την πλειοψηφία των games του PS5. Σίγουρα όχι αν εννοεί να τα παίξει κανείς με αποδεκτό έλεγχο και ελάχιστα προβλήματα στην απόδοση των γραφικών τους.

Οι καταναλωτές που έχουν αμφιβολίες όσον αφορά στο πώς θα αποδίδει η συσκευή της Sony στο δικό τους συγκεκριμένο σπίτι, με την συγκεκριμένη Δικτυακή σύνδεση και στα δωμάτια όπου σκέπτονται να το χρησιμοποιήσουν, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν πώς αποδίδει η Remote Play μέσω του επίσημου app στο κινητό τους ή στο tablet τους. H όλη εμπειρία σύνδεσης και χρήσης δεν θα είναι η ίδια, βέβαια, αλλά το πώς θα αποδίδουν τα games εκεί θα τούς προσφέρει σαφή ιδέα του τί μπορούν να περιμένουν να αξιοποιήσουν στο ίδιο περιβάλλον και με την ίδια υποδομή το PS Portal. Αν το Remote Play αποδίδει ικανοποιητικά μέσω του app, τότε το PlayStation Portal θα αποδίδει επίσης ικανοποιητικά ή και κάπως καλύτερα. Αν, από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, το PS Portal δεν μπορεί να κάνει... θαύματα για να τα αλλάξει.


Είναι, στην ουσία, αυτή η λίστα από προαπαιτούμενα αυτή που θα απαντήσει στην ερώτηση: "αξίζει το PlayStation Portal αγοράς;" Αφού εξαρτώνται τόσα από την κάθε περίπτωση καταναλωτή ξεχωριστά, εκείνος/εκείνη... πιάνει μολύβι. Έχει PS5; Τσεκ. Γίνεται να το συνδέσει με τον οικιακό router με καλώδιο; Τσεκ. Έχει πρόσβαση σε γρήγορο Wi-Fi μέσα στο σπίτι; Τσεκ. "Πιάνει" αυτό το Wi-Fi "φουλ σήμα" στα δωμάτια όπου θα χρησιμοποιηθεί ένα PS Portal; Τσεκ. Είναι τα games που παίζει των συγκεκριμένων ειδών που περιγράψαμε; Τσεκ. Ε, αν "έχει γίνει τσεκ" σε κάθε στοιχείο της λίστας, και σκοπεύει να παίζει κανείς συχνά games του PS5 μακριά από τηλεόραση, τότε η αγορά ενός PS Portal είναι καλή ιδέα. Αν, από την άλλη, κάποια στοιχεία της λίστας "δεν έγιναν τσεκ", τότε η όλη εμπειρία χρήσης του προϊόντος της Sony μπορεί ή μπορεί να μην είναι η επιθυμητή. Ίσως όχι και τόσο περίπλοκο... τελικά!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ