AthensCon 2015, συνέντευξη: Ανδρέας Πεφάνης

Ο διοργανωτής του φεστιβάλ, λίγο πριν ανοίξουν οι πύλες του, απαντά στις ερωτήσεις μας

AD: Παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στη λογοτεχνία, το σινεμά, την τηλεόραση, τα κόμικς και τα video games που "δανείζονται" ή εξερευνούν θέματα φανταστικά, ποιές είναι οι τάσεις που διακρίνετε για το 2015-2016; Τί έχει αλλάξει σε σχέση με τις ίδιες μορφές Τέχνης και έκφρασης, με το ίδιο θέμα, από π.χ. την περασμένη πενταετία ή δεκαετία;

ΑΠ: Είναι γενικά παραδεκτό, πιστεύω, το γεγονός ότι το... πηγάδι με τις πρωτότυπες ιδέες έχει στερέψει εδώ και χρόνια. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι η κυκλική επιτυχία των έργων Τέχνης που βασίζονται όχι μόνο στο φανταστικό, αλλά οπουδήποτε. Οι ταινίες που βασίζονται στους υπερήρωες, για παράδειγμα, κατάφεραν να δώσουν πριν 4-5 χρόνια μια νέα πνοή στον κινηματογράφο. Τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν με τις πρώτες επιτυχημένες ταινίες της Marvel που εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε σημείωσε την δική της επιτυχία και η τριλογία των The Lord of the Rings... και μετά είχαμε μία "σιωπή", όσον αφορά σε ανάλογου βεληνεκούς τουλάχιστον παραγωγές, έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Τότε ξανάρχισαν να έρχονται επιτυχημένα στο προσκήνιο οι ταινίες με τους υπερήρωες. Η γενική τάση, με άλλα λόγια, είναι να "κάνει κύκλους" η επιτυχία της θεματολογίας του φανταστικού. Ας ελπίσουμε πως αυτός ο κύκλος που διανύουμε τώρα θα κρατήσει περισσότερο.


Όσον αφορά στο "τότε" με το "τώρα", πάντως, αυτό που πρακτικά έχει αλλάξει είναι το εξής: ο,τιδήποτε έχει φιλοδοξία για μεγάλη εμπορική επιτυχία πρέπει πλέον να οπτικοποιηθεί. Αυτό που κάνει ένα έργο του φανταστικού επιτυχημένο στο ευρύτερο κοινό είναι η δυνατότητά του να φτάσει στα μάτια μας, με κάποια μορφή, είτε στο Internet είτε στην τηλεόραση. Στο σινεμά η... αναγκαιότητα αυτή έχει εκφραστεί εκτενώς κι ενδέχεται μεσοπρόθεσμα να αρχίσει να φθίνει κάποια στιγμή. Στην τηλεόραση ωστόσο μόλις τώρα αρχίζει να προσεγγίζει την ωριμότητα και τα επόμενα χρόνια θα δούμε πάρα, πάρα πολλές σειρές με θέματα στηριγμένα στο στοιχείο του φανταστικού να κερδίζουν την προσοχή εκατομμυρίων θεατών σε όλον τον κόσμο.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, εδώ και καιρό για τα video games. Τα κόμικς και τα βιβλία φαντασίας, αντιθέτως, παραμένουν - και μάλλον θα παραμείνουν για καιρό - επιλογή για λίγους κι απαιτητικούς. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, γίνονται συλλεκτικά πολλά από αυτά. Το ευρύτερο κοινό, ωστόσο, συνεχίζει να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα για τους κόσμους του φανταστικού και τους ήρωές του μέσα από τις ταινίες και τις σειρές που προβάλλονται - οπότε ίσως κάποιο ποσοστό του να ενδιαφερθεί πιο πολύ για το αντικείμενο και να στρέψει την προσοχή του σε βιβλία και κόμικς σχετικά.


AD: Ερώτηση τόσο κλισέ, που έχει καταλήξει να είναι... αναγκαία σχεδόν πια. Τα προσωπικά σας κορυφαία για τη χρονιά που τελειώνει; Η καλύτερη ταινία, η καλύτερη τηλεοπτική σειρά, το καλύτερο βιβλίο, το καλύτερο κόμικ και το καλύτερο video game του 2015 που ανήκουν στην ευρύτερη θεματολογία της AthensCon. Ξέρουμε ήδη πως είναι δύσκολη η επιλογή, αλλά με τα Top 5 θα... ξεφύγουμε: ένα μόνο από το καθένα!

ΑΠ: Οι πολυσυζητημένες λίστες είναι δύσκολη υπόθεση, τόσο την ώρα που καλείσαι να τις κάνεις όσο και όταν τις ξαναδείς μετά από λίγο καιρό. Θ' απαντήσω λοιπόν απλά με τους πρώτους τίτλους που μου έρχονται στο μυαλό: είναι περισσότερο τίμιο και... ασφαλές! Από ταινίες, το Mad Max - Fury Road. Από τηλεοπτικές σειρές, το The Flash. Λογοτεχνικά, τα βιβλία που εξερευνούν τον ευρύτερο κόσμο των Star Wars (τυχαίνει να τα διαβάζω αυτή την περίοδο). Και από video games... το Batman - Arkham Knight.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ