iPhone 4 και στην Ελλάδα

Από σήμερα, με χρεώσεις... διάφορες

Όπως περίπου είχε συμβεί και με τα iPhone 3G και 3GS, αυτές τις ημέρες - τέλη Αυγούστου - ξεκινά η διάθεση και στην ελληνική αγορά του πολυσυζητημένου iPhone 4. Είναι το πλέον προηγμένο, ολοφάνερα καλύτερο κινητό τηλέφωνο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Apple - κι ας λέει ο Jobs ότι δεν είναι τέλειο - διατηρεί, δε, την κορυφαία θέση στην αγορά όσον αφορά στη χρηστικότητα και τις διαθέσιμες εφαρμογές. Έχει να επιδείξει δύο κάμερες (επιτέλους), γεγονός που του επιτρέπει να διενεργεί βιντεοκλήσεις μέσω Wi-Fi, και βέβαια την εντυπωσιακότερη οθόνη που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε smartphone, υψηλότατης ανάλυσης και ποιότητας απεικόνισης γενικότερα. Η ερώτηση των... πολλών ευρώ, ωστόσο, δεν είναι άλλη από τη σχετική με το κόστος, το οποίο εμφανίζεται και πάλι αυξημένο σε σχέση με το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα: το iPhone 4 θα διατίθεται επίσημα από αύριο, 27/8, στα καταστήματα της Cosmote, της Vodafone και της αλυσίδας ΓΕΡΜΑΝΟΣ - έστω κι αν κάποιοι λίγοι τυχεροί έχουν ήδη τα πρώτα στα χέρια τους από σήμερα, 26/8. Προσφέρεται μόνο σε μαύρο χρώμα (αφού στην κατασκευή του λευκού έχουν προκύψει διάφορα προβλήματα), και στις δύο υπάρχουσες χωρητικότητες των 16 και 32 GB. H Cosmote έχει ανακοινώσει ως τιμές πώλησης των δύο μοντέλων χωρίς σύνδεση τα 660 και 780 ευρώ αντίστοιχα, αν και αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στις πωλήσεις iPhone 4 με συμβόλαιο νέας σύνδεσης ή μεταφορά από άλλο δίκτυο. Η Vodafone δεν ανακοινώνει καν τιμές χωρίς συμβόλαιο, παρά μόνο κόστη σε συνδυασμό με προγράμματα ομιλίας και προπληρωμένου όγκου δεδομένων. Και για τις δύο εταιρείες αναφερόμαστε σε προγράμματα διάρκειας 12 μηνών.

Όπως και στις πρώτες ημέρες (και μήνες...) κυκλοφορίας των iPhone 3G και 3GS, η διαθεσιμότητα του iPhone 4 θα είναι χαμηλή. Λιγότερες από 2000 συσκευές λέγεται πως διοχετεύθηκαν στην ελληνική αγορά για την αυριανή "πρεμιέρα" - άγνωστο πότε θα παραδοθεί η επόμενη παρτίδα - και είναι πρακτικά βέβαιο ότι πανελλαδικά θα είναι ουκ ολίγοι οι απογοητευμένοι και απογοητευμένες που δεν θα μπορέσουν να το αποκτήσουν από την πρώτη μέρα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μία... θετική πλευρά στην ενδεχόμενη αυτή απογοήτευση. Οι πρώτοι κάτοχοι iPhone 4 στην Ελλάδα θα είναι σε θέση να πιστοποιήσουν και για μας τους υπόλοιπους αν και σε ποιό βαθμό η συσκευή παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα λήψης - για το οποίο τόσα έχουν γραφτεί και το οποίο η Apple αποπειράθηκε αποτυχημένα να διαχειριστεί και να συγκαλύψει - με τους δύο παρόχους που το διαθέτουν στη χώρα μας. Η ελπίδα μας στηρίζεται στο γεγονός ότι το δίκτυο της ΑΤ&Τ στις ΗΠΑ είναι χαμηλού επιπέδου όσον αφορά την αξιοπιστία και την ποιοτική κάλυψη, κάτι που πιθανώς επηρεάζει το iPhone 4 με τρόπο που στην Ελλάδα ίσως δεν αντιμετωπίσουμε. Για να δούμε, λοιπόν... μία και σήμερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ