GADGETS // ΣΧΟΛΙΟΔευτέρα, 19 Ιουλίου 2010  


Apple και iPhone 4: Η... αποκαθήλωση
Από εκεί ψηλά, εκεί που πάντα έπρεπε. Τελικά.

Ελπίζαμε και, φυσικά, οι ελπίδες μας ήταν ακριβώς και μόνο αυτό. Γνωρίζοντας την Apple, κανείς μας πραγματικά δεν περίμενε την ολική ανάκληση συσκευών που τόσο εμείς όσο κι άλλα μέσα ενημέρωσης θεωρήσαμε ως την πραγματική λύση στο πρόβλημα λήψης που χαρακτηρίζει - βάσει σχεδιασμού και κατασκευής - το iPhone 4. Την προσφορά για τη δωρεάν θήκη την περιμέναμε, και αυτή όντως ήλθε - αλλά σαν... χάρη που ένας ενήλικας θεωρεί πως κάνει σε κακομαθημένα παιδάκια, τα οποία αδίκως φωνάζουν αλλά πρέπει να σωπάσουν γρήγορα. Το χειρότερο όλων; Η Apple παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος αλλά όχι τις ευθύνες που τής αναλογούν, προτιμώντας να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις. Ο Jobs και οι συνεργάτες του ίσως θεωρούν ότι βγήκαν από την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου σε θέση καλύτερη από την πρότερη. Κάνουν ωστόσο λάθος. Αυτή τη φορά υπήρξαν συνέπειες μέσα απ' όλα αυτά και έχουμε την αίσθηση ότι θα τις διακρίνουμε, και απτά, τους επόμενους μήνες.

Παρακολουθώντας στο σύνολό της την παρουσίαση του Steve Jobs την Παρασκευή, μόνο στο ίδιο συμπέρασμα να καταλήξει οποιοσδήποτε: αυτή η εταιρεία διακρίνεται από μία νοοτροπία συμπλεγματική στην καλύτερη περίπτωση, αρρωστημένη στη χειρότερη. Προτιμά να κατηγορήσει δημοσιογραφικά μέσα, να συκοφαντήσει ανταγωνιστές και τα προϊόντα τους, να κάνει ολοφάνερες επιδεικτικές κινήσεις δημοσίων σχέσεων, παρά να παραδεχθεί ότι έκανε μία σχεδιαστική επιλογή, αυτή δεν ήταν επιτυχημένη και πρέπει να διορθωθεί ουσιαστικά, όχι με ημίμετρα. Συνεχίζουμε να έχουμε την αίσθηση ότι μια ειλικρινής αποδοχή του προβλήματος και μία ριζική λύση θα ήταν, μακροπρόθεσμα, κάτι που θα αποδεικνυόταν θετικό για την Apple. Ο Jobs επέλεξε κάτι άλλο για λόγους οικονομικούς, γοήτρου ή άλλους γνωστούς μόνο σ' αυτόν. Ο χρόνος θα δείξει αν είχε αυτήν την πολυτέλεια ή όχι στην προκειμένη περίπτωση.


Κάτι για το οποίο όμως δεν αμφιβάλλει κανείς, ακόμη και οι ορκισμένοι οπαδοί της Apple - γιατί περί οπαδών πρόκειται εν τέλει - είναι το εξής: μικρού και... μεσαίου βεληνεκούς φάουλ η αμερικανική εταιρεία έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά ποτέ τόσο μεγάλου. Παράπονα υπήρξαν για στοιχεία πολλών προϊόντων της, σε software και hardware, από τις κάρτες γραφικών των MacBook και τις οθόνες των iMac, μέχρι το λογισμικό ελέγχου των Time Capsule και τον δέκτη Wi-Fi των iPad. Κάποια λύνονταν με updates, κάποια όχι, όμως δεν ήταν τόσης σημασίας ή έκτασης ώστε να δημιουργηθεί τέτοιο θέμα. 'Αλλωστε η Apple τα περασμένα προβλήματα τα είχε διαχειριστεί... μουλωχτά και πάλι, μα χωρίς ανόητες δηλώσεις κι υπεκφυγές. Το iPhone όμως είναι δημοφιλέστατο προϊόν και το iPhone 4 το καλύτερο μέχρι σήμερα. Και τα επικοινωνιακά λάθη που έγιναν πολλαπλά, με το προχθεσινό απλώς διαφορετικά πεφρασμένο.

Τα παραπάνω ήταν αυτά που, για πρώτη φορά, ώθησαν το Jobs να ομολογήσει ότι ένα προϊόν της Apple έχει υπαρκτό κατασκευαστικό πρόβλημα. Και να το θέσει σε μία γενική ομολογία του "δεν είμαστε τέλειοι, τα προϊόντα μας δεν είναι τέλεια", αλλά και μία παραδοχή του τύπου "σε συγκεκριμένα πράγματα, βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με όλους τους υπόλοιπους στην αγορά". Και - σαφώς άθελά του αλλά με τρόπο γλαφυρό - να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση πια. Τα προϊόντα της Apple δεν είναι υπεράνω κριτικής. Δεν λειτουργούν πάντα όπως διαφημίζονται. Δεν είναι εν τέλει... πασπαλισμένα με τη μαγική χρυσόσκονη. Είναι μεν ποιοτικά και προσεγμένα - γεγονός για το οποίο πληρώνουμε αδρά - αλλά δεν στερούνται προβλημάτων. Και είναι το έξυπνο marketing και το όμορφο design αυτά που σταθερά τα καθιστούν τόσο δημοφιλή, όχι απαραίτητα η τεχνολογική τους ανωτερότητα, η οποία ενίοτε μόνο δεδομένη είναι.

< προηγούμενη σελίδα | 1 | 2 | Επόμενη σελίδα >

 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Διαβάστε όλα τα σχόλια για αυτό το άρθρο (4)
Παραθέστε τα δικά σας σχόλια *
Όνομα:
E-mail: 
Σχόλια:   

* Καταχώρηση των σχολίων σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης του Web site. Σχόλια τα οποίο έρχονται σε αντίθεση με αυτούς θα αφαιρούνται από την σελίδα. Τα πεδία "Όνομα" και "E-mail" δεν είναι υποχρεωτικά κι αν συμπληρωθούν θα δημοσιευτούν όπως ακριβώς τα δηλώνετε. Είμαστε διαθέσιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας ή να δώσουμε οποιαδήποτε διευκρίνηση στο διεύθυνση webmaster@athinorama.gr

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
iPhone 4: τα νέα στοιχεία
Τί αγαπήσαμε... αμέσως στο κινητό της Apple;
iPhone 4: τα νέα στοιχεία
Τί αγαπήσαμε... αμέσως στο κινητό της Apple;

Sony και εικόνα 3D: φουλ επίθεση!
Πολλαπλά προϊόντα, παρουσία πληθωρική
Sony και εικόνα 3D: φουλ επίθεση!
Πολλαπλά προϊόντα, παρουσία πληθωρική

Ε3 2010: Nintendo 3DS, οι εντυπώσεις μας
Διασκέδαση στις τρεις διαστάσεις, φορητή!
Διασκέδαση στις τρεις διαστάσεις, φορητή!

iPhone 4: η οθόνη
Το πιο εντυπωσιακό νέο στοιχείο: οι λόγοι
Το πιο εντυπωσιακό νέο στοιχείο: οι λόγοι

iPhone 4: οι κάμερες
Για φωτό και video, καλύτερα από ποτέ
Για φωτό και video, καλύτερα από ποτέ

iPhone 4: Η αποκάλυψη λεπτό προς λεπτό
Όπως την αποδώσαμε μέσω Twitter!
Όπως την αποδώσαμε μέσω Twitter!

Sony NEX και στην Ελλάδα
Νέα κατηγορία ψηφιακών φωτογραφικών, άμεσα
Νέα κατηγορία ψηφιακών φωτογραφικών, άμεσα

Περισσότερα θέματα    


 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 FAQ
  Ποιά είναι η σωστή απόσταση θέασης για τις ταινίες υψηλής ευκρίνειας;
  Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στην εικόνα των τηλεοράσεων HD-Ready και FullHD;
  LCD ή plasma;
  Χρειάζομαι απαραίτητα σύστημα ηχείων 7.1 και όχι 5.1 για να απολαύσω ήχο υψηλής ευκρίνειας;
 Γλωσσάρι τεχνικών όρων
  •  Αναλογίες οθόνης
  •  Ενισχυτής εικόνας/ήχου
  •  Μορφή δίσκου Blu-ray
  •  Φορμά δίσκου HD-DVD
  •  Σύνδεση συνιστωσών
  •  Λόγος αντίθεσης
  •  Ρυθμός σύλληψης καρέ
  •  Πρότυπο ήχου DTS-HD Master Audio
  • Περισσότερες ερωταπαντήσεις    Όλοι οι τεχνικοί όροι    
     ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Διαθέσιμη η έκδοση 4.1 του iOS
    Για σχεδόν όλα τα iPhone. Οι εντυπώσεις μας.

    iOS 4, τα επόμενα βήματα
    Τί σχεδιάζει η Apple με τις εκδόσεις 4.1 και 4.2;

    Νέοι iPod, κολεξιόν 2010
    Πρόοδος... προσεκτική, για την ώρα αρκετή

    Αθηνόραμα Digital, τεύχος 6
    Τί θα... εκτυπώναμε από το μήνα που πέρασε!

    iPhone 4 και στην Ελλάδα
    Από σήμερα, με χρεώσεις... διάφορες

    Περισσότερες ειδήσεις    


     ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
    Apple iPhone 4: η γνώμη μας
    Το καλύτερο ever; Ω, ναι.
    Apple iPhone 4: η γνώμη μας Το καλύτερο ever; Ω, ναι.

    Sony NEX-5
    Τα καλά και των δυο κόσμων!
    Sony NEX-5 Τα καλά και των δυο κόσμων!
    Sony Ericsson XPERIA X10 mini
    Επιστροφή... σε σμίκρυνση!

    Sony Ericsson XPERIA X10
    Πλήρες, μα... ελαφρώς νωρίς

    Logitech Pure-Fi Anywhere 2
    Μουσική παντού, βελτιωμένη στα σημεία

    Nintendo DSi XL
    Για παίκτες με ανάγκες... ειδικές

    Sony HDR-CX505ΕV
    Βιντεοκάμερα... υπερπαραγωγή

    Sony Alpha A500 DSLR
    Μικρή... στην κατηγορία και μόνο!

    Περισσότερες παρουσιάσεις προϊόντων    

     Gadgets

    Είδος  
    Εταιρία  
    Τιμή  

     ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ
     Εξοπλισμός home cinema
    Συστήματα οικιακού κινηματογράφου με κόστος
    €1.500 - €2.500, €2.500 - €5.000,
    €5.000 - €10.000, €10.000 - €25.000,
    απεριόριστο κόστος

     Εξοπλισμός home music
    Συστήματα ήχου για ακρόαση μουσικής σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού με κόστος
    €100 - €200, €300 - €1.000,
    €1.000 - €1.300, €2.500 - €6.000

     Συνθέσεις για Gaming PC
    H/Y ειδικά σχεδιασμένοι για PC Gaming με κόστος
    €850 - €1.500, €1.500 - €2.500,
    €2.500 - €5.000, απεριόριστο κόστος

     Συνθέσεις για Media Center PC
    H/Y κατάλληλοι για αναπαραγωγή εικόνας και ήχου με κόστος
    €250 - €800, €800 - €1.200, €1.200 - €2.500

     ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ FACEBOOK
     ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

    Σελίδες που επισκέφτηκες:
    Apple και iPhone 4: Η... αποκαθήλωση - Gadgets
    ΤΑΙΝΙΕΣ: ΑΤΑΛΑΝΤΗ (L' ATALANTE) - Σινεμά
    10/6/2010 - Δίσκοι
    LATIN - Clubs & Bars
    ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΙΧΡΟΝΑ ΤΟΥ MUNDIAL - Βιβλίο

    Όροι χρήσης και δήλωση προστασίας ιδιωτικού απορρήτου
    Επικοινωνία