Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια

Παρουσία της πριγκίπισσας Laurentien της Ολλανδίας που βράβευσε τη Μπιενάλε ανακοινώθηκε η σημαντική συνδιοργάνωση του θεσμού με το Δήμο Αθηναίων και άνοιξε το Μπάγκειον στο κοινό.

Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια

Για μια ακόμη φορά, η Μπιενάλε της Αθήνας ανοίγει ένα υπέροχο (γνωστό άγνωστο) κτίριο της πόλης στους Αθηναίους, φιλοξενώντας στο ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον που χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 σε σχέδια του Ερνστ Τσίλλερ στη συμβολή της πλατείας Ομονοίας με την οδό Αθηνάς την εγκατάσταση «Ρινόκερος» του Νίκου Κεσσανλή, μαζί με μια παρέμβαση της ομάδας Underconstruction Group στην πρόσοψή του.

Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια - εικόνα 1
Οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας (αριστερά: Poka Yio, δεξιά: Ξένια Καλπακτσόγλου) με την πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας και τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη έξω από το Μπάγκειον. © Τάσος Σαρέλλας

Το σημαντικό νέο είναι καταρχήν ότι ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε τη συνδιοργάνωση της Μπιενάλε, ενός θεσμού που ξεκινάει πρακτικά κάθε δυο φορά από το μηδέν, με πολύ προσωπική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους, παρά τη διεθνώς αναγνωρισμένη αξία του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της εικαστικής σκηνής της πόλης.

Η βράβευσή της πριν λίγους μήνες από την πριγκίπισσα Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας και πρόεδρο του European Cultural Foundation ίσως ήταν καθοριστική για να ανέβει στα μάτια και των τοπικών θεσμών και ελπίζουμε να βοηθήσει και στη βιωσιμότητά της.

Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια - εικόνα 2
Η πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας και ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης ξεναγούνται στο Μπάγκειον, μαζί με την ομάδα της Μπιενάλε και τους δημοσιογράφους

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ, Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η συνδιοργάνωση σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει την Μπιενάλε με τον φυσικό της θεσμικό φορέα, τον δήμο και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων κουλτούρας, τεχνών και κοινωνίας, στη σημερινή ιδιαιτέρως αποφασιστική, εποχή για την Αθήνα και τον τόπο».

Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια - εικόνα 3
Η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η συνιδρύτρια της Μπιενάλε Ξένια Καλπακτσόγλου

Για το καινοτόμο του εγχειρήματος μίλησαν οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας, κυρία Ξένια Καλπακτσόγλου και ο κ. Poka – Yio, οι οποίοι επεσήμαναν ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας ανταποκρίνεται στις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και εμπλέκεται σταθερά με το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό πλαίσιο της Αθήνας με σκοπό την συνεχή διεύρυνση του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία».

Αναφερόμενοι στην συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων σημείωσαν ότι «αποσκοπεί να αποκτήσει μια σταθερή βάση από όπου θα κατευθύνει το πρόγραμμά της και θα παράγει δράσεις που θα έχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Στόχος της είναι να δημιουργήσει υποστηρικτικές συνθήκες για την καλλιτεχνική παραγωγή, τη συνεργασία, τον κριτικό διάλογο και την ενεργό συμμετοχή του κοινού στην τέχνη αλλά και την ευκαιρία ανάπτυξης ανθεκτικών συμμαχιών με τοπικούς και διεθνείς φορείς».

Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια - εικόνα 4
Η Πριγκίπισσα Laurentien μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη μπροστά από το Μπάγκειον

Παρούσα στην ανακοίνωση της συνδιοργάνωσης ήταν και η Πριγκίπισσα Laurentien που στη συνέχεια ξεναγήθηκε παρέα με τους δημοσιογράφους και την ομάδα της documenta (η οποία επίσης θα συνεργαστεί με την Μπιενάλε) περπάτησε στους έρημους, run down και άκρως επιβλητικούς χώρους του Μπάγκειου μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων.

Αναφερόμενη στη συνδιοργάνωση του δήμου Αθηναίων με την Μπιενάλε της Αθήνας, η Πριγκίπισσα Laurentien έκανε λόγο για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «η Μπιενάλε ενισχύει τις δυνατότητες της πόλης να προσελκύσει επενδυτές», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο έργο του δήμου που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και συνδέει τα τοπικά έργα με την Ευρώπη.

Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια - εικόνα 5
Underconstruction Group, Άντερ Κονστράξιον, 2015, επιγραφή από κόντρα πλακέ θαλάσσης, διαστάσεις μεταβλητές. Ευγενική παραχώρηση oμάδα Underconstruction (Αλέξανδρος Λάιος, Μάρω Φασουλή, Δημήτρης Φουτρής) © Μαριλένα Μπατάλη

Η επόμενη διοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας που θα έχει τον συμβολικό τίτλο «ΟΜΟΝΟΙΑ», θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Οκτώβριο του 2015 και -αντίθετα με το μοντέλο των Μπιενάλε- θα διαρκέσει για δύο ολόκληρα χρόνια.

Η Μπιενάλε της Αθήνας, διαρκώς αναστοχαστική απέναντι στον θεσμό των Μπιενάλε, αναπροσαρμόζει τη ταυτότητά της και επεκτείνει τη χρονική της διάρκεια και κορυφώνεται τον Απρίλιο του 2017 με την έναρξη της documenta 14.

Η έναρξη της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε της Αθήνας με τον Δήμο Αθηναίων σηματοδοτείται την τοποθέτηση δύο έργων μεγάλης κλίμακας στο ξενοδοχείο Μπάγκειον.

Στην πρώην αίθουσα χορού παρουσιάζεται ο Ρινόκερος (1997) του Νίκου Κεσσανλή και στην πρόσοψη του κτηρίου το έργο Άντερ Κονστράξιον (2015) της ομάδας Underconstruction Group. Η συγκεκριμένη έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ενώ από τις 23 Οκτωβρίου και μέχρι τα τέλη του χρόνου θα διεξαχθεί η πρώτη κυρίως έκθεση.

Ενόψει της κρίσιμης ιστορικής συγκυρίας, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ» επικεντρώνεται σε φλέγοντα ζητήματα όπως η ανάδυση της εναλλακτικής οικονομίας, η επιτελεστικότητα του πολιτικού ζητήματος και η θέσπιση ιδρυμάτων που επαναπροσδιορίζουν τα συστήματα δομής καθώς και τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει όψεις της σύγχρονης τέχνης.

Μετά την επιτυχημένη τέταρτη εκδοχή της AGORA το 2013 – η Μπιενάλε της Αθήνας συνεχίζει σχηματίζοντας μια επιμελητική ομάδα που αποτελείται από κοινωνικούς φιλόσοφους, πολιτικούς στοχαστές, θεωρητικούς της τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες.

Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ» προέκυψε ως μια αντίδραση στις τρέχουσες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και ως μια ανάγκη να ενεργοποιήσει το κοινό μέσα από την τέχνη και τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις.

Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια - εικόνα 6
Νίκος Κεσσανλής, Ρινόκερος, 1997, μικτή τεχνική, διαστάσεις μεταβλητές, ευγενική παραχώρηση Κλάρα Ρωμανού, © Δημήτρης Τσουμπλέκας

Παρουσιάζοντας το Ρινόκερο του Κεσσανλή, ένα έργο συμβολικό για την επαφή μας με τον άλλο, τον ξένο, όπως είπε ο συνιδρυτής της Μπιενάλε Poka – Yio, μίλησε για τον ιστορικό καλλιτέχνη και δάσκαλό του, έναν άνθρωπο «larger than life που έσπρωξε τη Σχολή Καλών Τεχνών στο μέλλον, μεταφέροντάς την στο Εργοστάσιο».

Για τη αντίθεσή τους στην εξωτική δαιμονοποιημένη εικόνα της Αθήνας και το πορνό της κρίσης μίλησε και η συνιδρύτρια της Μπιενάλε Ξένια Καλπακτσόγλου, λέγοντας ότι η Μπιενάλε είναι μια αφορμή να παραχθεί λόγος για τους τοπικούς θεσμούς που είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα βιωσιμότητας συμμετέχοντας και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ευρύτερης παραγωγής.

Μπάγκειον: το ξενοδοχείο των διανοούμενων

Η Μπιενάλε της Αθήνας ενεργοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια - εικόνα 7
Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα © Μαριλένα Μπατάλη

Το τετραόροφο διατηρητέο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου Μπάγκειον αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1890-1894 κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα).

Το Μπάγκειον βρίσκεται επί της πλατείας Ομονοίας, την παλαιότερη πλατεία της Αθήνας, η οποία ως το 1930 ήταν το κέντρο της κοσμικής ζωής και της εμπορικής κίνησης της πόλης. Το ξενοδοχείο στέγαζε στο υπόγειό του καφενείο-λουκουματζίδικο με θαμώνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έβρισκαν εκεί την ελευθερία από τον συντηρητισμό της εποχής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 το Μπάγκειον μετατρέπεται σε πνευματικό καταφύγιο νεαρών λογοτεχνών (Μήτσος Παπανικολάου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τέλλος Άγρας, Μίνος Ζώτος, Νίκος Σαράβας) και εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαμόρφωσης της νέας λογοτεχνικής γενιάς της περιόδου.

Η τρέχουσα έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 16.00 έως τις 19.00 και το Σάββατο από τις 12.00 έως τις 16.00. Οι πόρτες του Μπάγκειου θα μείνουν ανοιχτές έως τις 31 Ιουλίου και μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπιενάλε της Αθήνας - Ομόνοια

  • Εικαστικά

Ανεβάζει αυλαία σ' ένα ιστορικό κτίριο παρουσιάζοντας τον «Ρινόκερο» του Νίκου Κεσσανλή και μια εγκατάσταση στην πρόσοψη από την ομάδα Under Construction Group

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".