"Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών": Μια τρυφερή μουσική παράσταση για την αγάπη, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον

Στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ανεβαίνει κάθε Κυριακή μία μαγική παράσταση γεμάτη μουσική, τραγούδι, χορό και φαντασία.

«Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού φιλοξενεί στο "Θέατρον" το ανατρεπτικό παιδικό musical "Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών" του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη. Το αλληγορικό παραμύθι του είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Πρωταγωνίστρια του έργου είναι η Αλίκη, η οποία ξεκινά τις διακοπές της με το καραβάκι της, τη "Μπουρμπουλήθρα". Μία φουρτούνα όμως το βυθίζει και τότε εμφανίζεται ένα δελφίνι που σώζει την Αλίκη και τη μεταφέρει στον βυθό της θάλασσας, όπου όλα είναι "υγρά και νερουλά". Τα ψάρια που ζουν εκεί αναστατώνονται, γιατί πρώτη φορά φτάνει άνθρωπος στην Ψαροχώρα, και αποφασίζουν να τη φυλακίσουν. Η Αλίκη, προκειμένου να γλιτώσει, προτείνει να γίνει δασκάλα στον βυθό, να μάθει στα ψάρια πώς ζουν οι άνθρωποι, για να γίνουν έξυπνα και δυνατά σαν αυτούς.

Μέσα από το μάθημα της Αλίκης, τα ψάρια μαθαίνουν τι είναι το χρήμα και χωρίζονται σε τάξεις. Ψηλά στέκονται τα ακριβά ψάρια, όπως οι αστακοί και οι γαρίδες, ενώ χαμηλά τα φθηνά, όπως οι μαρίδες. Η Αλίκη βλέποντας ότι τα ψάρια αφομοιώνουν όλες τις κακές συνήθειες των ανθρώπων, προσπαθεί να τους διδάξει πως οι άνθρωποι δεν νοιάζονται μόνο για το χρήμα και τον πόλεμο, αλλά έχουν και αξίες, όπως είναι η αγάπη. Την εμφάνισή της κάνει και η πετρελαιοκηλίδα, που απειλεί την ισορροπία της Ψαροχώρας. Η Αλίκη με σύμμαχο το δελφινάκι προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν και να σώσουν τον βυθό.

Η παράσταση ξεδιπλώνει μια αλληγορική ιστορία με φόντο τον βυθό της θάλασσας, όπου το φανταστικό συναντά την κοινωνική κριτική. Μέσα από το ταξίδι της μικρής ηρωίδας σε έναν άγνωστο κόσμο, αναδεικνύονται ζητήματα όπως η κοινωνική ανισότητα, η δύναμη του χρήματος, η αλλοτρίωση των αξιών και η περιβαλλοντική καταστροφή.

​​​​​​η αλικη

Η αφήγηση, με τρόπο απλό αλλά βαθιά συμβολικό, μεταφέρει στα παιδιά έναν καθρέφτη της ανθρώπινης κοινωνίας, καλώντας τα να σκεφτούν με ουσιαστικό τρόπο τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή — η καλοσύνη, η αγάπη και η συνεργασία — και ποιες επιλογές μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Η παραγωγή του ευρηματικού και διασκεδαστικού μιούζικαλ ανήκει στην εταιρεία Μέθεξις και η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του Χρήστου Τριπόδη, ενώ τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια είναι της Αγγελίνας Παπαχατζάκη. Τις χορογραφίες επιμελείται η Άννα Αθανασιάδη και τη μουσική υπογράφει ο Μιχάλης Τριπόδης, δημιουργώντας έναν μαγικό υποθαλάσσιο κόσμο που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Άννα Βασιλείου, Βασίλης Γιαννέλος, Ηρώ Γκουλίτου, Χάρης Μαυρουδής, Ελένη Φανδρίδου, Αλέξανδρος Σαριπανίδης και Λυδία Σγουράκη, που με ζωντάνια και κέφι παρασύρουν τα παιδιά σε ένα ταξίδι γεμάτο τραγούδι, περιπέτεια και πολύτιμα διδάγματα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αλίκη στη Χώρα των Ψαριών

  • Παραμύθι

Η εποχή μας, οι αξίες της αλλά και η περιβαλλοντική μας συνείδηση σχολιάζονται με φαντασία και χιούμορ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τα παιδιά πειραματίζονται με την χαρτοπλαστική στο Μουσείο Βορρέ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου διοργανώνουν καλλιτεχνικό εργαστήριο χειροτεχνιών για παιδιά, με αφορμή τα χαρτογλυπτά του Απόστολου Φ. Βέττα

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/03/2026

Πασχαλινό καμπ στον Ελληνικό Κόσμο

Το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος καλεί τους μικρούς του φίλους σε ένα εξαήμερο πασχαλινό camp δημιουργίας, γνώσης και παιχνιδιού για παιδιά 5 έως 12 ετών.

Teddy’s Night στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το πρωτότυπο sleepover έρχεται αυτό το Σάββατο, προσκαλώντας τα παιδιά 2,5-5 ετών, να επισκεφθούν το μουσείο παρέα με το λούτρινο ζωάκι τους.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Πασχαλινές δραστηριότητες και εργαστήρια εμπνευσμένα από διαφορετικές χώρες και παραδόσεις για παιδιά 5–9 ετών έρχονται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Τι περιμένει τα παιδιά για 2 ΣΚ του Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

4 ξεχωριστές δραστηριότητες για παιδιά 3-5 και 5-8 ετών σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε το πρώτο και το τελευταίο σαββατοκύριακο του Απριλίου.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου: Τα ραντεβού της γιορτής

Επειδή το κουκλοθέατρο είναι μια μαγική τέχνη που δίνει πνοή στο άψυχο, η γιορτή του στις 21 Μαρτίου είναι η τέλεια ευκαιρία να χαθούμε στον κόσμο της φαντασίας. Πάμε να δούμε πού δίνουμε ραντεβού με τις κλωστές, τα ξύλα και τα υφάσματα που παίρνουν ζωή!

Το Kidopia Festival μετατρέπει το Παλαιό Αμαξοστάσιο σε τεράστια παιχνιδούπολη

Ένα τριήμερο γεμάτο δράσεις όπου, μέσα από το παιχνίδι, η δημιουργική μάθηση συναντά τη συνεργασία και τη διασκέδαση. Από τους δημιουργούς του The Christmas Factory, στο Παλαιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι.