"Τα γενέθλια": Το σπουδαίο έργο της Ζωρζ Σαρή ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή από το Εθνικό Θέατρο

Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου σκηνοθετούν ένα από τα σημαντικότερα έργα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στο Μικρό Εθνικό.

Τα γενέθλια Μικρό Εθνικό ©Karol Jarek

Το Μικρό Εθνικό, η Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θα ανεβάσει για πρώτη φορά στο σανίδι το σημαντικό έργο της Ζωρζ Σαρή, "Τα γενέθλια". Από τις 19 Οκτωβρίου, στη σκηνή "Ελένη Παπαδάκη" του Rex – Σκηνή, τα μάτια ενός οχτάχρονου κοριτσιού θα οδηγούν μικρούς και μεγάλους σε μια διαδρομή στην επταετία που σημάδεψε τη χώρα μας. Μια παράσταση για τη συλλογική μνήμη, την αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μα και για το τίμημα που πληρώνουν όσοι μάχονται για τα ιδανικά τους ενάντια σε ένα ανελεύθερο καθεστώς.

Η διασκευή & σκηνοθεσία είναι των Δημήτρη Αγαρτζίδη & Δέσποινας Αναστάσογλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαγδαληνής Αυγερινού, η μουσική & φωνητική διδασκαλία του Χρίστου Θεοδώρου, η κίνηση της Βιτόριας Κωτσάλου, οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα. Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Σταυριανός Γκάτζιος, Μαρίνα Μάλλιου, Κατερίνα Πέκη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Ανδρομάχη Φουντουλίδου.

Τα γενέθλια Μικρό Εθνικό
©Karol Jarek

Λίγα λόγια για το έργο

Η Άννα ονειρεύεται το πάρτι γενεθλίων της και πολλά-πολλά πολύχρωμα μπαλόνια, όμως... μπαμ! Ένας ξερός κρότος την ξυπνά. Μήπως έσκασαν τα μπαλόνια της; Όχι, όχι, τα μπαλόνια είναι στη θέση τους, όμως το πάρτι της δεν μπορεί να γίνει. Έχει ξημερώσει 21η Απριλίου 1967. Η ζωή της αναποδογυρίζει: οι γονείς της είναι αναστατωμένοι, αγαπημένοι φίλοι κρύβονται, συλλαμβάνονται ή φεύγουν, τα παιδιά πρέπει να προσέχουν τι λένε. Και ο αγαπημένος της νονός, που κάθε τόσο "τακτοποιεί" μαζί της το "συρταράκι" με τις μπερδεμένες σκέψεις, φυλακίζεται. Στα επτά χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών που ακολουθούν, η Άννα θα ζήσει σε ένα καθεστώς ανελευθερίας και φόβου, μεγαλώνοντας πριν την ώρα της, βιώνοντας όλες τις συνέπειες της νέας πολιτικής κατάστασης στη ζωή της. Το μικρό κοριτσάκι ωριμάζει, αμφισβητεί, αντιδρά, αντιστέκεται και μεταμορφώνεται σε μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα που ξέρει τι σημαίνει αγωνίζομαι για τα πιο υψηλά ιδανικά: για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Τα γενέθλια Μικρό Εθνικό
©Karol Jarek

Για τη Ζωρζ Σαρή

"Μ΄ αρέσει να γράφω τη ζωή μου, να περιγράφω την αλήθεια μου"

Η σπουδαία συγγραφέας γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1923 στην Αθήνα, σε μια "διαφορετική" και πολυπολιτισμική οικογένεια, γεγονός που καθόρισε την προσωπικότητα, τη ζωή και το έργο της. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη και ο πατέρας της από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Έζησαν μαζί στην Κωνσταντινούπολη, στην Οδησσό και στην Αθήνα και έκαναν τρεις κόρες, τη Νινέτ, την Ειρήνη και τη Ζωρζ, τις οποίες μεγάλωσαν με ελεύθερο πνεύμα, ανεξαρτησία, δύναμη και πείσμα στη συντηρητική ελληνική κοινωνία του 1930. Η Ζωρζ τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του πολέμου συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ, ενώ στην Κατοχή παρακολούθησε τη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Το 1947, αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη για το Παρίσι όπου γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Κώστα Αξελό, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Μαρσέλ Μαρσό αλλά και τον μετέπειτα άντρα της, Μαρσέλ Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξη και τη Μελίνα Καρακώστα. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε να παίζει στο θέατρο μέχρι την εποχή της δικτατορίας, οπότε μαζί με φίλους της ηθοποιούς αποφάσισαν να κάνουν παθητική αντίσταση και να μην ξαναπαίξουν στο θέατρο. Το καλοκαίρι εκείνο, στερημένη από κάποια μορφή έκφρασης, άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα, τον "Θησαυρό της Βαγίας". Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου, η Ζωρζ Σαρή αποφάσισε να αφιερωθεί στο γράψιμο, το οποίο υπηρέτησε πιστά ως το τέλος της ζωής της, τον Ιούνιο του 2012. Υπήρξε πολυγραφότατη: έγραψε 21 μυθιστορήματα για παιδιά και νέους αλλά και πολλές παιδικές ιστορίες και παραμύθια, μυθιστορήματα για μεγάλους και ένα παιδικό έργο για το θέατρο. Το όνομα της Ζωρζ Σαρή έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνία του τόπου μας και έχει σφραγίσει τη σύγχρονη ελληνική παιδική λογοτεχνία. 

Τα γενέθλια Μικρό Εθνικό
©Karol Jarek


Εργαστήριο "Επτά γενέθλια ή 2651 ημέρες"

Όπως όλες οι παραγωγές της παιδικής και εφηβικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου τη θεατρική περίοδο 2024-25, η παράσταση "Τα γενέθλια" πλαισιώνεται από ανοιχτό εργαστήριο. Με τίτλο "Επτά γενέθλια ή 2651 ημέρες" (Δραματοποιώντας την Ιστορία/Θέατρο και Ιστορία Μέσης Εκπαίδευσης), το εργαστήριο ανοίγει έναν διάλογο τόσο με το εμβληματικό μυθιστόρημα όσο και με την ομώνυμη παράσταση, πάνω στις θεματικές της συλλογικής μνήμης, της ελευθερίας και του μέλλοντος της δημοκρατίας. Ένα συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία και συγκεκριμένα στη δύσκολη επταετία της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, για μαθητές Α’, Β΄ και Γ’ Γυμνασίου. Συντονίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Άρης Λάσκος. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Η Ταμίλα Κουλίεβα για το "Η Μάσα και ο Αρκούδος": "Μια καλή παιδική παράσταση δεν έχει ηλικία"

Η "Μάσα και ο Αρκούδος" αφού σάρωσε τη μικρή οθόνη έγινε θέατρο για παιδιά. Η Ταμίλα Κουλίεβα μιλάει στο "α" για την ομώνυμη παιδική θεατρική παράσταση που υπογράφει σε καλοκαιρινή περιοδεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
22/08/2026

Έξτρα παραστάσεις για την "Παρέα του Μίκυ και το τραγούδι της χαράς"

Ο Μίκυ, η Μίνι, ο Ντόναλντ, η Νταίζη, ο Γκούφυ με τη φωνή του Σπύρου Μπιμπίλα στις τελευταίες παραστάσεις της μουσικής περιπέτειας για παιδιά από τη Γιώτα Τζουάνη.

"Τα στενά παπούτσια" της Ζωρζ Σαρή επιστρέφουν στην Αττική για λίγες ακόμη παραστάσεις

Η αγαπημένη ιστορία της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τη Ζωρζ Σαρή συνεχίζει το ταξίδι της και συναντά ξανά το αθηναϊκό κοινό.

Η "Μωβ ομπρέλα" της Άλκης Ζέη πετάει ξανά: Η παράσταση που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Η αγαπημένη ιστορία της Άλκης Ζέη επιστρέφει στο θέατρο Πορεία ανανεωμένη τον Οκτώβριο, για ένα ταξίδι γεμάτο φαντασία, συγκίνηση και… λίγη μαγεία.

"Καλοκαίρι στην πόλη" με κατασκήνωση στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Σε αυτή τη γιορτή οι καλεσμένοι δεν είναι συνηθισμένοι: θεοί και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, επιστήμονες και καλλιτέχνες κάνουν την εμφάνιση τους.

Ένα δωρεάν κινηματογραφικό διήμερο παρέα με τον Δελφινομικρούλη

Είσοδος ελεύθερη, animation για μικρούς (και μεγάλους)... Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να περάσει ένα ευχάριστο βράδυ;

Καλοκαίρι με τον θρυλικό "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου

Η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου συνοδεύει μελωδικά το ταξίδι του Οδυσσεβάχ, σε μία από τις πιο συναρπαστικές παιδικές θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού.