5 βιβλία της Άλκης Ζέη για τη νέα σχολική χρονιά

Τα σχολεία σε λίγο ανοίγουν και αυτή είναι μια καλή αφετηρία ώστε οι μαθητές να μυηθούν στον κόσμο του βιβλίου, μέσα από τις ιστορίες της εμβληματικής συγγραφέα.

Άλκη Ζέη 1923-2020 Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης

Με την επιστροφή στα θρανία, οι μαθητές μάλλον νιώθουν ότι χρειάζεται να πουν "αντίο" στις ξέγνοιαστες στιγμές και την ταξιδιάρικη διάθεση. Κι όμως, η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια καλή αφετηρία για να τους δείξουμε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο όταν έχουν στα χέρια τους ένα καλό βιβλίο. Για μια εισαγωγή, λοιπόν, στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης, είναι ό,τι πρέπει τα πέντε βιβλία που θα βρείτε παρακάτω, τα οποία είναι διά χειρός μίας εμβληματικής συγγραφέα στον χώρο της ελληνικής παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας. Ο λόγος, φυσικά, είναι για την Άλκη Ζέη, η οποία έχει ταξιδέψει γενιές παιδιών με τις ιστορίες της, τις οποίες μπορούν να απολαύσουν τώρα κι οι δικοί σας νεαροί βιβλιοφάγοι.

 

Το καπλάνι της βιτρίνας

 

"Το καπλάνι της βιτρίνας”

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδελφές που ζουν σ' ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους "αρχαίους" του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, μα πάνω απ' όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα.

Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Τι συμβαίνει μια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους; Ποιος μπορεί να θέλει να βλάψει το καπλάνι;

Bonus: Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο αυτό και σε έκδοση graphic novel.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου”

27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: "Σήκω... έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;" Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο - μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών ο Πέτρος, με την αδελφή του και τους φίλους του, δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι: "Πάντα μπροστά μας, για μια καινούργια ζωή"...

Bonus: Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο αυτό και σε έκδοση graphic novel.

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

 

"Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της”

"Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;" "Όχι, Φάρμουρ, τίποτα." Η Κωνσταντίνα, όταν μετακόμισε με τους γονείς της στη Γερμανία, ήταν τόσο ευτυχισμένη με τη καινούργια της ζωή, που ποτέ δεν της πέρασε από το νου πως μια μέρα θα άλλαζαν όλα. Κι όμως, οι γονείς της χωρίζουν τελεσίδικα και είναι καλό γι' αυτήν να επιστρέψει στην Ελλάδα, στη γιαγιά της, τη Φάρμουρ, όπως τη φωνάζει η Κωνσταντίνα στα σουηδικά. Μα πώς γκρεμίστηκαν όλα; Πώς να αντέξει την γκρίνια της γιαγιάς της και τις ιστορίες που της διηγείται ξανά και ξανά για την Κατοχή και την Αντίσταση; Εκείνη ποιος θα την καταλάβει; Ας είναι καλά ο Λουμίνης, ένα μεγαλύτερο αγόρι, και το θαυματουργό γαλάζιο χαπάκι που την κάνει να τα ξεχνάει όλα και να μην τη νοιάζει τίποτα. Και μετά όμως τι; Ακόμα ένα χαπάκι κι άλλο ένα κι άλλο ένα... και η Κωνσταντίνα μια στα ουράνια και μια στον γκρεμό, στο δικό της σύμπαν όπου κυριαρχεί το ψέμα, παγιδευμένη στις αράχνες της να παλεύει με χέρια και με πόδια να ξεμπλεχτεί και να μην μπορεί. Ή μήπως μπορεί;

 

Bonus: Δείτε εδώ πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το βιβλίο, το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε και με σκανάρισμα του QR κωδικού που θα βρείτε εντός του.

Κοντά στις ράγιες βιβλίο

"Κοντά στις ράγιες”

 

Τις ράγιες που "οδηγούν" σε μια καινούρια ζωή κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της η δεκάχρονη Σάσα. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιταράκια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Η μαμά της δεν έχει πολλή υπομονή για εξηγήσεις. Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της που την ακούει προσεκτικά και στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του της εξηγεί όσα εκείνη διψάει να μάθει. Ο Σουσάμης -έτσι τον φωνάζει η κόρη του- είναι γιατρός και δε διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους. Με αυτές τις αξίες μεγαλώνει η Σάσα στην προεπαναστατική Ρωσία καταφέρνοντας να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία και να μάθει τι σημαίνει να είσαι αληθινός ήρωας. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό τη μεγάλη αλλαγή που χτυπάει την πόρτα της.

Bonus: Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο αυτό και σε έκδοση graphic novel.

Η μωβ ομπρέλα

"Η μωβ ομπρέλα”

 

Λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940, κάπου στο Μαρούσι, ζει με τους γονείς της η Ελευθερία, ένα δεκάχρονο κορίτσι, που τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια της τη φωνάζουν Λέτρω. Απεχθάνεται το νοικοκυριό και τις "γυναικείες" δουλειές, ενώ τρελαίνεται για ό,τι δεν εγκρίνει ο πατέρας της: Διαβάζει με μανία βιβλία, ανυπομονεί να δει θέατρο, εύχεται κάποτε να μοιάσει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους ο κύριος Μαρσέλ, ένας Γάλλος που ζει μόνιμα στη Ελλάδα, έχει υπό την προστασία του τον ανιψιό του Μπενουά, ο οποίος γίνεται αχώριστος φίλος των παιδιών. Λιγοστά τα παιχνίδια τους, αλλά αστείρευτη η φαντασία τους. Όλοι μαζί σκαρφίζονται χίλιες δυο ιστορίες που μαγεύουν και τους ίδιους. Και πόσα ακόμα θα σκέφτονταν να κάνουν εάν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι...

Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι τόσο διαφορετικοί. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια. Γι' αυτό άλλωστε και πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές! 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ένα παιδικό βιβλίο - έκπληξη για τη βαλίτσα των διακοπών

Η Αθηνά Καφετζή παρουσιάζει ένα ξεχωριστό βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη, που μιλά για την αναζήτηση της ευτυχίας μέσα από τα υλικά αγαθά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/07/2026

Θέατρο για παιδιά | Με ποιους ήρωες θα περάσουν τα παιδιά το καλοκαίρι;

Πάνω από 10 παιδικές θεατρικές παραστάσεις συνεχίζουν την περιοδεία τους στα ανοιχτά θέατρα το καλοκαίρι του 2026, φέρνοντας στη σκηνή αξιαγάπητους ήρωες.

Δύο τελευταίες στάσεις για τον Αρσέν Λουπέν των παιδιών το καλοκαίρι

Ο αινιγματικός ήρωας Αρσέν Λουπέν λύνει το μυστήριο της κούφιας βελόνας κι εσύ… αποφασίζεις το τέλος στην παράσταση που συνεπήρε μικρούς και μεγάλους το χειμώνα και τώρα βγαίνει σε περιοδεία.

Αποκλειστικό: Στο "In Motion" τα αγάλματα δραπετεύουν κι έρχονται στο Θέατρο Εν Αθήναις

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα συνέβαινε αν τα αγάλματα σε ένα μουσείο αποφάσιζαν ξαφνικά να "το σκάσουν" και να αναζητήσουν τη δική τους περιπέτεια;

Μια αξέχαστη εμπειρία διανυκτέρευσης για παιδιά στο Μουσείο Κοτσανά

Παιχνίδι, γρίφοι, διανυκτέρευση και το ξυπνητήρι του Πλάτωνα περιμένουν τους μικρούς εξερευνητές στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Η Πέππα μαθαίνει στα παιδιά τη σημασία της στοματικής υγιεινής μέσα από μια νέα περιπέτεια

Οι εκδόσεις Anubis παρουσιάζουν το νέο παιδικό βιβλίο "Peppa Pig: Η Πέππα και το Εργοστάσιο Οδοντόκρεμας"που μαθαίνει στα παιδιά για τη φροντίδα των δοντιών.

Διακοπές με τη Μάγια τη Μέλισσα ή τη Μάσα και τον αρκούδο;

Η Μάσα και ο Αρκούδος και η Μάγια η Μέλισσα βγαίνουν σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2026. Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί για τις δύο παραστάσεις θεάτρου για παιδιά;