Σχολικό bullying: Τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας

Επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και διαχωρισμό των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Θύμα bullying περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε.

Σχολικό bullying

Μια εθνικής κλίμακας καμπάνια αλλά και αλλαγή στο πλαίσιο των συνεπειών περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (bullying).

Μεταξύ αυτών, η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και ο διαχωρισμός των απουσιών.

"Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης των περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Θα επανέλθει η πενθήμερη αποβολή. Μια δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός στις απουσίες σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες κρατώντας τον ίδιο αριθμό απουσιών που έχουμε σήμερα. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και σε ό,τι αφορά τον θύτη σε τέτοιου τύπου περιστατικά μια διευκόλυνση στο πλαίσιο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος", τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο MEGA.

Ραντεβού για ξύλο

Ένας φαύλος κύκλος βίας με θύματα και δράστες ανήλικα παιδιά. Μία φήμη ότι μια 13χρονη κατηγόρησε τους συμμαθητές της στους καθηγητές ήταν αρκετή για να αρχίσει το μαρτύριο.

"Με χτυπούσαν, με έφτυναν, με έβριζαν, μου έστελναν απειλητικά μηνύματα. Είχε κανονίσει μία κοπέλα μαζί μου να βγει και μου είχε φέρει αυτή την παρέα του σχολείου μου να με χτυπήσουν κανονικά. Με άφησαν με αίματα, σημάδια παντού. Δεν μίλησα ποτέ στους γονείς μου από την αρχή. Δεν ήξερα τι θα γινόταν", λέει το θύμα στην ΕΡΤ.

Μέλος της παρέας που επιτέθηκε στη 13χρονη τότε κοπέλα βιντεοσκόπησε τον ξυλοδαρμό. Κανείς δεν βοήθησε τη συμμαθήτριά του να ξεφύγει από τα χέρια των ανήλικων βασανιστών. Η ανήλικη άλλαξε σχολείο αλλά οι εφιάλτες την ακολουθούν: "Τώρα είμαι πολύ καλύτερα αλλά ακόμα και τώρα που τα παιδιά μου φέρονται τέλεια σε αυτήν την περιοχή και οι καθηγητές το ίδιο, νιώθω ακόμα ότι μπορεί να μου ξαναγίνει κάτι".

Οι γονείς της 15χρονης σήμερα κοπέλας υπέβαλαν μήνυση αλλά 2,5 χρόνια μετά, η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό.

Πανελλαδική έρευνα πραγματοποίησε το "Χαμόγελο του Παιδιού" για το 2023

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το "Χαμόγελο του Παιδιού" για το 2023:

  • 1 στα 3 παιδιά σε όλη τη χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί bullying.
  • 1 στα 4 παιδιά αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους.
  • 1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό.

"Ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας η δυνατότητα να μπορούν τα παιδιά να μεταφέρουν αυτά που θέλουν στους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχει οικονομική τάξη ή οτιδήποτε άλλο που επηρεάζει τα παιδιά", τόνισε ο Κωστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου του "Χαμόγελου του Παιδιού".

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων και άκρως ανησυχητικών φαινομένων εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων.

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.