"Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος": Μια παράσταση για την αξία της οικολογίας και της φιλίας στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Με αφορμή το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ανεβαίνει στη σκηνή το έργο της Χλόης Μάντζαρη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Σε μια εποχή που η καλλιέργεια των παιδιών πάνω στην οικολογική συνείδηση αποτελεί καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις μελλοντικές γενιές ανθρώπων, η Χλόη Μάντζαρη γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση "Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος", μια ευφάνταστη διαδραστική παράσταση στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις, την Κυριακή 18 και 25 Φεβρουαρίου και 3 και 10 Μαρτίου. 

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών! 

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Με αφετηρία την απεικόνιση των τεσσάρων εποχών, το παραμύθι εισάγει τα παιδιά στην έννοια των φυσικών φαινομένων και στο πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, η παράσταση έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τις διαφορετικές πτυχές του ώστε να αναλάβουν δράση μέσα από την καθημερινότητά τους.

Η αεικίνητη ομάδα των ταλαντούχων ηθοποιών- τραγουδιστών- ακροβατών με τη δημιουργικότητά τους, το κέφι και την αμεσότητά τους περνούν στους μικρούς θεατές τα μηνύματα της παράστασης με έναν ζωντανό και χαρούμενο τρόπο. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και τα τραγούδια του Ευριπίδη Ζεμενίδη, σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη, έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνουν αφορμή για τις δυναμικές χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεϊβανάη και τα ακροβατικά.

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία τον Αύγουστο 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός". Ερμηνεύουν, τραγουδούν και κάνουν ακροβατικά οι: Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη. Στη φωνή του δράκου ο Ιωάννης Κοντέλλης.

Κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών. Με αφετηρία την απεικόνιση των τεσσάρων εποχών, το παραμύθι εισάγει τα παιδιά στην έννοια των φυσικών φαινομένων και στο πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τις διαφορετικές πτυχές του ώστε να αναλάβουν δράση μέσα από την καθημερινότητά τους. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και τα τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη, έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνουν αφορμή για δυναμικές χορογραφίες και τα ακροβατικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.