Δύο παραστάσεις των Μορφών Έκφρασης κάνουν το καλοκαίρι των παιδιών μοναδικό

"Η μεγάλη γιορτή", που παίρνει έμπνευση από τον παραμυθά Αίσωπο, και το "Χέι-Χοπ! Παιχνίδια στη φάρμα", που απευθύνεται σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, θα ταξιδέψουν τους μικρούς φίλους με τραγούδι και παιχνίδι στα μονοπάτια της φαντασίας

Η μεγάλη γιορτή ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Οι αγαπημένες των παιδιών Μορφές Έκφρασης φέρνουν στη σκηνή του Βοτανικού Κήπου Διομήδους δύο υπέροχες παραστάσεις. Ο λόγος, φυσικά για τη "Μεγάλη γιορτή", που βασίζεται στον γνωστό μύθο του Αισώπου "Το λιοντάρι, το κοράκι και η αλεπού", και για το "Χέι-Χοπ! Παιχνίδια στη φάρμα", που απευθύνεται σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά (έως 16/7).

Η μεγάλη γιορτή

"Η μεγάλη γιορτή”, με πολύ παιχνίδι, τραγούδι και υπέροχες μελωδίες, δίνει βήμα στα παιδιά να εκφραστούν και να αναπτύξουν βιωματικά δεξιότητες σημαντικές για τη ζωή τους. Τη διασκευή, το κείμενο, τη σκηνοθεσία, τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει η Άννα Τζίμα (ενορχήστρωση Κωστής Παπάζογλου, Δημήτρης Σκούρτης). Στη σκηνή ερμηνεύουν οι Πέλια Γιαννουλάτου, Κωστής Παπάζογλου και ο Γιώργος Χουσάκος.

Η μεγάλη γιορτή ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Το παραμύθι

 

Μια φορά κι έναν καιρό, ένα άρρωστο, γέρικο λιοντάρι πεινούσε, μα δεν μπορούσε να κυνηγήσει. Έτσι, με τον πιστό του υπηρέτη, το κοράκι, καταστρώνουν ένα τρομερό σχέδιο που θα φέρει το φαγητό του κατευθείαν στο πιάτο του. Θα καλέσει όλα τα ζώα σε μια μεγάλη γιορτή. Όμως, ένα μικρό αλεπουδάκι, που δεν ήταν σαν όλα τα ζώα, θυμήθηκε τι έλεγαν οι μεγαλύτερες αλεπούδες: "Παρατήρησε, σκέψου κι εμπιστεύσου αυτό που νιώθεις". Έτσι, κατάλαβε την παγίδα και γλίτωσε από τα δόντια του λιονταριού, γιατί ήξερε, όχι μόνο να ακούει, αλλά και να βλέπει.

Παιδαγωγική προσέγγιση

 

Η παράσταση είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι κατανοητό το μήνυμά της στα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα τους προσφέρει μια ξεχωριστή και δυναμική θεατρική εμπειρία. Με τη συμμετοχή τους στη δράση καλλιεργούν βιωματικά δεξιότητες που θα είναι σημαντικές για τη ζωή τους: παρατηρητικότητα, εμπιστοσύνη στον εαυτό και την κρίση τους, θάρρος της γνώμης, να επικοινωνούν γι’ αυτά που τα απασχολούν.

Οι Μορφές Έκφρασης πιστεύουν ότι το θέατρο, εκτός από μια υψηλή τέχνη που μπορεί να επικοινωνήσει ιδέες και μηνύματα για τη ζωή, αποτελεί ένα δυνατό παιδαγωγικό μέσο. Η παράσταση αυτή δημιουργήθηκε για να απαντήσει στις ανάγκες της εποχής μας και να βοηθήσει τα παιδιά να είναι πάντα νικητές.

Η μεγάλη γιορτή ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

"Χέι-Χοπ! Παιχνίδια στη φάρμα"

Μια καινούργια μέρα ξεκινά σε μια όμορφη φάρμα… Όμως πού πήγαν τα ζωάκια; "Χέι-Χόπ!" αναφωνούν τα παιδιά και καβαλούν τα αλογάκια τους, ψάχνοντας να τα βρουν. Μια παράσταση γεμάτη μουσική, τραγούδι και παιχνίδι για βρέφη από 18 μηνών και μικρά παιδιά έως 5 ετών. 

Το κείμενο, η μουσική και η σκηνοθεσία είναι της ‘Άννας Σεβαστής Τζίμα, η μουσική ενορχήστρωση του Δημήτρη Σκούρτη, τα σκηνικά αντικείμενα και τα αλογάκια φέρουν την υπογραφή από τα Σουρλουλούδια, ενώ ερμηνεύουν οι Δημήτρης Σκούρτης, Μαρία Ιωάννου, Ζωή Κουσάνα.

Χέι-Χοπ! Παιχνίδια στη φάρμα - Μορφές Έκφρασης

Ζωντανή μουσική

Η μουσική πρωταγωνιστεί στην παράσταση και παίζεται εξ ολοκλήρου ζωντανά στη σκηνή, δίνοντας στα μικρά παιδιά να έρθουν κοντά στα όργανα παραγωγής του ήχου και της μουσικής.

Παιδαγωγική προσέγγιση

Η παράσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη για μικρά παιδιά και τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ξεχωριστό πρώτο βίωμα με το θέατρο. Η φαντασία και η συμμετοχή των μικρών παιδιών ενεργοποιεί την αίσθηση της περιπέτειας και της κατανόησης. Παράλληλα, αποτελεί  μια ξεχωριστή πρόσκληση σε κάθε παιδί, να επικοινωνήσει αυτόβουλα, να μεταφέρει τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του.

Λίγα λόγια για τις Μορφές Έκφρασης

 

Οι Μορφές Έκφρασης δημιουργήθηκαν από τον Θωμά Κινδύνη το 1993. Η καλλιτεχνική τους πορεία αγκαλιάζει ένα μεγάλο φάσμα του πολιτισμού: εκπαίδευση, έρευνα, παραστάσεις. Από το 2010 η αγάπη τους για το παιδί αλλά και οι εξειδικευμένες σπουδές τους σε σχέση με την θέατρο για παιδιά, οδηγούν την ομάδα σε μια συστηματική δημιουργία δράσεων για το παιδί. Η καλλιτεχνική Διευθύντρια του παιδικού τμήματος Άννα Σεβαστή Τζίμα, δημιούργησε εκτός από την παιδική θεατρική σκηνή και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Περισσότερα για τις Μορφές Έκφρασης και τις δράσεις τους στο morfesekfrasis.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η μεγάλη γιορτή

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 60 '

Ο γνωστός μύθος του Αισώπου «Το λιοντάρι, το κοράκι και η αλεπού» μετατρέπεται σε μια παράσταση-παιχνίδι με ζωντανή μουσική, τραγούδια και χορό, που ενθαρρύνει τα παιδιά να εμπιστεύονται την κρίση, την παρατηρητικότητα και τα ένστικτά τους. Μια φορά κι έναν καιρό, ένα άρρωστο, γέρικο λιοντάρι πεινούσε, μα δεν μπορούσε να κυνηγήσει. Έτσι, με τον πιστό του υπηρέτη, το κοράκι, καταστρώνουν ένα τρομερό σχέδιο που θα φέρει το φαγητό του κατευθείαν στο πιάτο του. Θα καλέσει όλα τα ζώα σε μια μεγάλη γιορτή. Από το 2010 η αγάπη των μελών της ομάδας για το παιδί αλλά και οι εξειδικευμένες σπουδές τους πάνω σε αυτό το κομμάτι, οδήγησαν στη συστηματική δημιουργία δράσεων για το παιδί, με επικεφαλή της παιδικής σκηνής την Άννα-Σεβαστή Τζίμα, η οποία υπογράφει τη δραματουργία και την σκηνοθεσία των παραστάσεων.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Τέρμα Ιεράς Οδού, Χαϊδάρι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.