Ο "Ραφτάκος των λέξεων" επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας Μικρός Νότος που μεταφέρει στη σκηνή το σύγχρονο τρυφερό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας επαναλαμβάνεται τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

O Ραφτάκος των λέξεων Τάσος Βρεττός©

Ο "Ραφτάκος των λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου επιστρέφει για λίγες εορταστικές παραστάσεις εκεί από όπου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιούργησε μια παράσταση με ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα και πολύ ζεστασιά που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου.

O Ραφτάκος των λέξεων
Τάσος Βρεττός©

Από 4 Δεκεμβρίου και μέχρι 8 Ιανουαρίου θα έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιστορία του ράφτη που έφτιαχνε ρούχα για τους κατοίκους της μικρής πόλης όπου ζούσε. Έραβε με λέξεις, διαλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο. Έτσι, φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν έπεσε βαρύς χειμώνας και κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει, τότε θυμήθηκαν πόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις ο ραφτάκος και βρήκαν ξανά τη ζεστασιά. Κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο μήνυμα του έργου. Το πόσο οι ίδιες οι λέξεις μπορούν να μας ζεστάνουν, να μας δροσίσουν και να μας παρηγορήσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η δύναμη που έχουν οι λέξεις και η ανάγκη για την ανθρώπινη επικοινωνία είναι τα βασικά θέματα αυτής της επίκαιρης και συγκινητικής ιστορίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής και Έλσα Λουμπαρδιά.

Ραφτάκος των λέξεων
Η Χρύσα Διαμαντοπούλου με τους ηθοποιούς της παράστασης

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο "α" πριν από λίγους μήνες: "Το θέατρο για παιδιά δίνει στους δημιουργούς, σε εμάς δηλαδή, την τεράστια ευκαιρία μέσα από μία ιστορία με φωτεινούς χαρακτήρες να μιλήσουμε με αλήθεια και ασφάλεια για όλα αυτά που ζούμε στα σκοτάδια της καθημερινότητας. Είναι ένα ασφαλές πλαίσιο όπου μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν, να αποδέχονται και να σέβονται το διαφορετικό, το άγνωστο, το μη "τέλειο". Το θέατρο για παιδιά είναι για εμάς το μέσο, μέσα από το οποίο οργανώνουμε και στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ενεργού πολίτη και όχι παθητικού δέκτη. Το θέατρο για παιδιά με όλα τα εργαλεία που μας παρέχει το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι μία μεγάλη αγκαλιά συνύπαρξης και αποδοχής. Είναι ο τόπος που χωράει -χωρίς κριτική διάθεση- όλες τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των παιδιών. Είναι ο τόπος που σπέρνουμε και ποτίζουμε με τον ιδρώτα μας καθημερινά προκειμένου να δώσουμε ό, τι αρμόζει σε κάθε παιδί. Το καλύτερο! Γι’ αυτό ακόμα και όταν ίσως αποτυγχάνουμε θεατρικά, η ίδια η αφετηρία, έμπνευση και πρόθεση λειτουργεί σα σωσίβιο".
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία, που ζωντανεύει μέσα από μουσική, κίνηση και παντομίμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Σκρουτζ The Musical": Ένα ξεχωριστό θέαμα για όλη την οικογένεια

Ζωντανή ορχήστρα και ένας λαμπερός θίασος 25 συντελεστών ανεβαίνουν στη σκηνή του Ακροπόλ και παρουσιάζουν την πιο χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2022

"Foodprint: The Mediterranean Diet Revisited": Φωτογραφικό εργαστήριο με θέμα τη μεσογειακή διατροφή

Στο τέλος του εργαστηρίου, ο καθένας θα επιλέξει μια φωτογραφία που θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το φθινόπωρο 2023, στο πλαίσιο ενός συλλογικού έργου που δημιουργείται με αφορμή την έκθεση "Foodprint".

Ζήσε τα "Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Παρίσι" στο Μέγαρο Μουσικής

Η ελληνική παράδοση συναντά τη γαλλική κουλτούρα σε μια ολοκαίνουργια vegan, χριστουγεννιάτικη κωμωδία γεμάτη χιούμορ και δράση.

Τρεις ηθοποιοί διαβάζουν αρχαίους στα παιδιά

Μια νέα, πρωτοποριακή, εικονογραφημένη σειρά παιδικών βιβλίων από τις εκδόσεις "Κάκτος" με έργα που διασκευάζουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ηθοποιοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τα πρωτότυπα κείμενα.

Ο Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει στο θέατρο Κάππα με την "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι"

Το επίκαιρο, αντιρατσιστικό και αντιπολεμικό έργο του Μάικ Κένι παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή σκηνή. Ένα μοναδικό ανέβασμα, με υπέροχα μηνύματα για παιδιά και εφήβους.

"Σημειωματάριο" γλυπτικής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρέντη

Παιδιά ηλικίας 9-12 ετών έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη της γλυπτικής μέσα από τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά και να δημιουργήσουν το δικό τους γλυπτό στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρέντη.

Οι καλικάντζαροι ήρθανε φέτος νωρίς

Η αφηγήτρια Νάγια Οικονομοπούλου και η μουσικός Μαρία Γεωργοπούλου, θα συναπαντηθούν με τους καλικάντζαρους, που ήρθανε φέτος νωρίς, βιαστικοί και ορεξάτοι.