Ο "Ραφτάκος των λέξεων" επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας Μικρός Νότος που μεταφέρει στη σκηνή το σύγχρονο τρυφερό παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας επαναλαμβάνεται τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

O Ραφτάκος των λέξεων Τάσος Βρεττός©

Ο "Ραφτάκος των λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου επιστρέφει για λίγες εορταστικές παραστάσεις εκεί από όπου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιούργησε μια παράσταση με ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα και πολύ ζεστασιά που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου.

O Ραφτάκος των λέξεων
Τάσος Βρεττός©

Από 4 Δεκεμβρίου και μέχρι 8 Ιανουαρίου θα έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ιστορία του ράφτη που έφτιαχνε ρούχα για τους κατοίκους της μικρής πόλης όπου ζούσε. Έραβε με λέξεις, διαλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο. Έτσι, φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν έπεσε βαρύς χειμώνας και κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει, τότε θυμήθηκαν πόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις ο ραφτάκος και βρήκαν ξανά τη ζεστασιά. Κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο μήνυμα του έργου. Το πόσο οι ίδιες οι λέξεις μπορούν να μας ζεστάνουν, να μας δροσίσουν και να μας παρηγορήσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η δύναμη που έχουν οι λέξεις και η ανάγκη για την ανθρώπινη επικοινωνία είναι τα βασικά θέματα αυτής της επίκαιρης και συγκινητικής ιστορίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής και Έλσα Λουμπαρδιά.

Ραφτάκος των λέξεων
Η Χρύσα Διαμαντοπούλου με τους ηθοποιούς της παράστασης

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στο "α" πριν από λίγους μήνες: "Το θέατρο για παιδιά δίνει στους δημιουργούς, σε εμάς δηλαδή, την τεράστια ευκαιρία μέσα από μία ιστορία με φωτεινούς χαρακτήρες να μιλήσουμε με αλήθεια και ασφάλεια για όλα αυτά που ζούμε στα σκοτάδια της καθημερινότητας. Είναι ένα ασφαλές πλαίσιο όπου μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν, να αποδέχονται και να σέβονται το διαφορετικό, το άγνωστο, το μη "τέλειο". Το θέατρο για παιδιά είναι για εμάς το μέσο, μέσα από το οποίο οργανώνουμε και στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ενεργού πολίτη και όχι παθητικού δέκτη. Το θέατρο για παιδιά με όλα τα εργαλεία που μας παρέχει το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι μία μεγάλη αγκαλιά συνύπαρξης και αποδοχής. Είναι ο τόπος που χωράει -χωρίς κριτική διάθεση- όλες τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των παιδιών. Είναι ο τόπος που σπέρνουμε και ποτίζουμε με τον ιδρώτα μας καθημερινά προκειμένου να δώσουμε ό, τι αρμόζει σε κάθε παιδί. Το καλύτερο! Γι’ αυτό ακόμα και όταν ίσως αποτυγχάνουμε θεατρικά, η ίδια η αφετηρία, έμπνευση και πρόθεση λειτουργεί σα σωσίβιο".
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Κυριακές στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για όλη την οικογένεια

Μια νέα σειρά κυριακάτικων δράσεων έρχεται από την ομάδα του ΒΜΦ για να συστήσει τα υλικά του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας σε οικογένειες με παιδιά 3-11 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/02/2024

"Frozen Queen: The music show on ice": Η αγαπημένη ιστορία για τη δύναμη της αγάπης στο θέατρο Παλλάς

Ένα παραμυθένιο σκηνικό στήνεται με ειδικά εφέ, λαμπερά κοστούμια, θεαματικές χορογραφίες και ακροβατικά, ενώ συμμετέχει και το εθνικό ακροβατικό συγκρότημα Κούβας.

"Ροβινσώνας Κρούσος": Το ταξίδι του πιο διάσημου ναυαγού ολοκληρώνεται στο Μέγαρο Μουσικής

Η μουσικοθεατρική παραγωγή σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, θα βρίσκεται για λίγες μέρες ακόμη στο Μέγαρο.

"Οι τρεις μάγοι": 'Ενα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της μαγείας συμβαίνει στο θέατρο Αυλαία

Τρεις ξεχωριστοί μάγοι με σημαντική πορεία στο χώρο των "μαγικών" ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους θεατές σε μια παράσταση που θα τους μείνει αξέχαστη.

"Ο Ρομπέν των Δασών, προστάτης των φτωχών": Ο διάσημος Άγγλος λαϊκός ήρωας στον Πολυχώρο Τεχνών – Θέατρο Αυλαία

Ο παγκοσμίου φήμης θρύλος του αγγλικού Μεσαίωνα, ταξιδεύει στην Ελλάδα για να πολεμήσει την αδικία και να κάνει τους φτωχούς πλουσιότερους και τους πλουσίους φτωχότερους.

Το επιτυχημένο "Καρναβάλι των ζώων" συνεχίζεται στον Ελληνικό Κόσμο

Μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, μουσικών και χορευτών μάς ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο της κλασικής μουσικής μέσα από ένα παραμύθι που παραπέμπει σε ένα φανταστικό ζωολογικό κήπο.