Τελευταία ευκαιρία για να δείτε τον "Μορμόλη" από τη Συντεχνία του Γέλιου

Για δύο ακόμα Κυριακές μας περιμένει ο “Μορμόλης” στο Σύγχρονο Θέατρο σε μια συναρπαστική ιστορία για μικρά αλλά και για μεγάλα παιδιά.

Ο Μορμόλης

Τις δύο επόμενες Κυριακές του Απριλίου, η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει ξανά τον "Μορμόλη" του Ράινερ Χάχφελντ. "Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος… μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρια, τρεις!”. Αυτός είναι ο "Μορμόλης” που τάραξε τα νερά και έδωσε για πρώτη φορά παγκοσμίως κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις στο θέατρο για παιδιά. Ένα μυστηριώδες ξύλινο κουτί που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ό, τι προστάζει η φαντασία ενός παιδιού, μαζί και σε ό, τι θέλει να εκφράσει στους μεγάλους αλλά δεν το τολμά.

Μορμόλης
Νάντια Παναγοπούλου, Νίκος Πανταζάρας©

Το έργο-σταθμός, που ανέβηκε το 1969 με πρωτότυπο τίτλο "Mugnog Kinder”, είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Γκριπς του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου. Όπως σημειώνει για το έργο η ηθοποιός Βασιλική Διαλυνά, που παίζει στην παράσταση μαζί με τους Βάσια Λακουμέντα, Φώτη Λαζάρου, Δήμο Μαμαλούδη, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και Αντώνη Χρήστου, σε συνσκηνοθεσία των Βασίλη Κουκαλάνι και Γιώργου Παλούμπη, "Σήμερα που η "επιστροφή στην κανονικότητα" είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ο Μορμόλης επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά, υπενθυμίζοντας πως η φαντασία δεν είναι απλά μια απόδραση των παιδιών από τον κόσμο των μεγάλων αλλά μπορεί και οφείλει να λειτουργεί ως ένα σύμβολο της ελευθερίας της γνώμης απέναντι στη χρήση της εξουσίας ως μέθοδος υποταγής και εκφοβισμού, σε κάθε ηλικία”. 

Όσον αφορά τη μουσική επένδυση του "Μορμόλη”, τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην παράσταση (σε διασκευή του Κώστα Νικολόπουλου), καθώς εντάσσουν το θεατή στη θεατρική συνθήκη. Όπως μας είπε ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, σταθερό μέλος της Συντεχνίας του Γέλιου τα τελευταία χρόνια, "Είναι τραγούδια που πάνε παρακάτω την ιστορία και υπογραμμίζουν τα νοήματα του έργου και είναι μία μουσική, θα μπορούσα να πω και το λέω, σχεδόν εθιστική”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο Μορμόλης" της Συντεχνίας του Γέλιου βάζει τα γιορτινά του

Η Συντεχνία του Γέλιου συνεχίζει να ανεβάζει με μεγάλη επιτυχία το έργο του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα που επέδρασε καθοριστικά στις γενιές παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2023

"Ο ψεύτης βοσκός" και η παρέα του δημιουργούν μια ξεκαρδιστική και ταυτόχρονα διδακτική παράσταση

Μια πρωτότυπη διασκευή της Ειρήνης Σταματίου, που μεταμορφώνει το γνωστό μύθο του Αισώπου σε μια παράσταση γεμάτη γέλιο, χορό, τραγούδι αλλά και πολλά διδάγματα.

Η Παραμυθοχώρα καλοσωρίζει τον Δεκέμβριο με δύο παραστάσεις που μιλούν για την αξία της φιλίας

Πρόκειται για το κουκλοθέατρο "Τικ και Τέλα: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το Χιόνι", που παρουσιάζει δύο πολύ τρυφερές ιστορίες και "Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο" στο θέατρο 104.

Και τα Χριστούγεννα μικροί μεγάλοι δίνουν ραντεβού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά, μεταξύ άλλων, θα πλάσουν τα δικά τους μυρωδάτα στολίδια και θα γνωρίσουν τον Αμερικανό καλλιτέχνη Alexander Calder και τα κινούμενα γλυπτά του.

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός ετοιμάζει ένα Χριστουγεννιάτικο Camp για παιδιά 5-9 ετών

Με μια σειρά ολοήμερων δράσεων τα παιδιά θα κληθούν να κοινωνικοποιηθούν και να λειτουργήσουν σε ομάδες, αναπτύσσοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες και το πνεύμα συνεργασίας.

"Εξερευνώντας το Αρχαίο Σχολείο" στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων

Μια εκδήλωση βασισμένη στο βιβλίο "Το αρχαίο σχολείο".