Τελευταία ευκαιρία για να δείτε τον "Μορμόλη" από τη Συντεχνία του Γέλιου

Για δύο ακόμα Κυριακές μας περιμένει ο “Μορμόλης” στο Σύγχρονο Θέατρο σε μια συναρπαστική ιστορία για μικρά αλλά και για μεγάλα παιδιά.

Ο Μορμόλης

Τις δύο επόμενες Κυριακές του Απριλίου, η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει ξανά τον "Μορμόλη" του Ράινερ Χάχφελντ. "Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος… μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρια, τρεις!”. Αυτός είναι ο "Μορμόλης” που τάραξε τα νερά και έδωσε για πρώτη φορά παγκοσμίως κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις στο θέατρο για παιδιά. Ένα μυστηριώδες ξύλινο κουτί που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ό, τι προστάζει η φαντασία ενός παιδιού, μαζί και σε ό, τι θέλει να εκφράσει στους μεγάλους αλλά δεν το τολμά.

Μορμόλης
Νάντια Παναγοπούλου, Νίκος Πανταζάρας©

Το έργο-σταθμός, που ανέβηκε το 1969 με πρωτότυπο τίτλο "Mugnog Kinder”, είναι η αφετηρία του είδους θεάτρου του Γκριπς του Βερολίνου και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου. Όπως σημειώνει για το έργο η ηθοποιός Βασιλική Διαλυνά, που παίζει στην παράσταση μαζί με τους Βάσια Λακουμέντα, Φώτη Λαζάρου, Δήμο Μαμαλούδη, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο και Αντώνη Χρήστου, σε συνσκηνοθεσία των Βασίλη Κουκαλάνι και Γιώργου Παλούμπη, "Σήμερα που η "επιστροφή στην κανονικότητα" είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ο Μορμόλης επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά, υπενθυμίζοντας πως η φαντασία δεν είναι απλά μια απόδραση των παιδιών από τον κόσμο των μεγάλων αλλά μπορεί και οφείλει να λειτουργεί ως ένα σύμβολο της ελευθερίας της γνώμης απέναντι στη χρήση της εξουσίας ως μέθοδος υποταγής και εκφοβισμού, σε κάθε ηλικία”. 

Όσον αφορά τη μουσική επένδυση του "Μορμόλη”, τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην παράσταση (σε διασκευή του Κώστα Νικολόπουλου), καθώς εντάσσουν το θεατή στη θεατρική συνθήκη. Όπως μας είπε ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, σταθερό μέλος της Συντεχνίας του Γέλιου τα τελευταία χρόνια, "Είναι τραγούδια που πάνε παρακάτω την ιστορία και υπογραμμίζουν τα νοήματα του έργου και είναι μία μουσική, θα μπορούσα να πω και το λέω, σχεδόν εθιστική”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο"

Ολοκληρώθηκε για 4η χρονιά το πρόγραμμα "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο", μεγαλώνοντας τον αριθμό των σχολείων και των μαθητών που έρχονται σε επαφή με την θεατρική τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/07/2022

Μικρός Νότος: "Το θέατρο για παιδιά είναι μια μεγάλη αγκαλιά συνύπαρξης και αποδοχής"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και ηθοποιός του Μικρού Νότου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, δίνει στο "α" μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων από τη δημιουργία της αγαπημένης θεατρικής ομάδας.

Παιδικά βιβλία για να συνοδεύσουν τις καλοκαιρινές βουτιές

Ιστορίες μυστηρίου, βιβλία δραστηριοτήτων, μυθιστορήματα φαντασίας και εικονογραφημένες διηγήσεις για να πάρετε μαζί με το αντηλιακό σας.

"Είναι αυτό τέχνη;": Nέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Μέσα από μια βιωματική διαδικασία, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τη σύγχρονη τέχνη και αναπτύσσουν πολλαπλούς τρόπους προσέγγισης των έργων σύγχρονων καλλιτεχνών.

"Παίζουμε Κινηματογράφο;": Ένα παραμύθι μας συστήνει στον μαγικό κόσμο των ταινιών

Η Cinemathesis παρουσιάζει ένα από τα ελάχιστα παραμύθια για παιδιά που γράφτηκαν ποτέ στην Ελλάδα με επίκεντρο την τέχνη του κινηματογράφου.

Το "Αλαντίν The Show" περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα

Ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια ζωντανεύει σε μια θεαματική θεατρική παράσταση.

3 σχολεία ανοίγει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής για άθληση και παιχνίδι

Αυλές και γήπεδα γυμνασίων και λυκείων στην περιοχή θα παραμείνουν ανοιχτά τα απογεύματα του Ιουλίου, προκειμένου τα παιδιά να έχουν περισσότερες επιλογές για παιχνίδι και απασχόληση τις ημέρες του καλοκαιριού.