Μια έκθεση για παιδιά εξυμνεί την Ελληνική Επανάσταση στην Πινακοθήκη Λέφα

Τα έργα ανήκουν στη Συλλογή Δημήτρη & Μάγδας Αναγνώστη.

έκθεση Πινακοθήκη Λέφα

Ένα μέρος της Συλλογής Ελληνικού Βιβλίου για Παιδιά με θέμα την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζεται από 29 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα. Τα έργα ανήκουν στη Συλλογή του ζεύγους Δημήτρη και Μάγδας Αναγνώστη και στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης 10 ελαιογραφίες του γνωστού Ναΐφ ζωγράφου Νώντα Ρεντζή.

Σκοπός της έκθεσης είναι όχι μόνο η εξοικείωση των παιδιών με την ελληνική ιστορία, αλλά και η γνωριμία τους με τον κόσμο της λογοτεχνίας. Το βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο προσέγγισης και αντίληψης της τέχνης και της αισθητικής, της επιστημονικής σκέψης, της ελληνικής γλώσσας και γραφής, της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα.

Όπως αναφέρει και η Μάγδα Αναγνώστη, η οποία ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης μαζί με την ιστορικό τέχνης Ελίζα Γερολυμάτου, "ο εορτασμός των 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης μας οδήγησε να αναζητήσουμε, από προσωπική περιέργεια στην αρχή, το αποτύπωμα αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, θεμελιακού για την ύπαρξη του ελληνικού έθνους, αλλά και με παγκόσμια σημασία, στο ελληνικό βιβλίο για παιδιά. Με ποιόν τρόπο το αφηγήθηκαν και το παρουσίασαν οι συγγραφείς διαχρονικά, απευθυνόμενοι στα παιδιά. Ξεκινώντας τη δική μας οικογένεια, προσπαθήσαμε να ανασυστήσουμε τις παιδικές μας βιβλιοθήκες, αγοράζοντας βιβλία που είχαμε οι ίδιοι αγαπήσει σαν παιδιά και τα οποία υπήρξαν καθοριστικά για την μετέπειτα ζωή μας ως ενήλικες, τη διαμόρφωσή μας σαν άτομα, τη μόρφωσή μας και την σταδιοδρομία μας".

Την έκθεση συνοδεύει μια έκδοση που έχει επιμεληθεί η Μάγδα Αναγνώστη, καθώς και ένα εγχειρίδιο-λεύκωμα από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται βασικές γνώσεις και πληροφορίες γύρω από τα εκδοτικά εγχειρήματα του 20ου αιώνα ως προς τα ελληνικά βιβλία για παιδιά, και ειδικότερα όσα αναφέρονται στην Επανάσταση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 29 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. .

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα | 29/3-20/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πέμ.: 12.30 μ.μ. – 3.30 μ.μ. και κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πολύχρωμα πειράματα για μικρούς και μεγάλους επιστήμονες

Οι δραστηριότητες του Μουσείου Πειραμάτων περιλαμβάνουν από πολύχρωμα πειράματα και δεινόσαυρους, μέχρι αληθινά πειράματα Χημείας και κατανόηση των καιρικών φαινομένων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

"Θεατροπαιχνιδίσματα στο μαγικό βαγόνι" της Αμαξοστοιχίας Ρουφ

Ένα ταξίδι στο χρόνο, το παιχνίδι και τη γνώση μέσα από τους φανταστικούς κόσμους της μυθολογίας, της λογοτεχνίας, των λαϊκών παραμυθιών και των εθίμων.

"Η Χώρα των Πουλιών" έρχεται στο Κνωσός

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.