Updated | 3+1 παιδικές παραστάσεις για τις Απόκριες

Μπορεί φέτος να μην μπορούμε να γιορτάσουμε τις Απόκριες ακριβώς όπως τις φανταζόμαστε, υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος πέρα από τον καθιερωμένο, ειδικά για τους μικρούς θεατρόφιλους.

Αποκριάτικα παιχνιδομπερδέματα

Μπορεί φέτος να μην μπορούμε να γιορτάσουμε τις Απόκριες ακριβώς όπως τις φανταζόμαστε, υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος πέρα από τον καθιερωμένο, ειδικά για τους μικρούς θεατρόφιλους. Τέσσερις παραστάσεις ντύνονται μασκέ και μας προσκαλούν να το γιορτάσουμε μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Η ομάδα "Μορφές Έκφρασης" ξετυλίγει το "Γαϊτανάκι της αποκριάς” στο ομώνυμο θέατρο και καλεί τα παιδιά να φορέσουν τις αποκριάτικες στολές τους και να έρθουν να ανακαλύψουν μια πολύχρωμη παράσταση γεμάτη ζωντανή μουσική, χορό, τραγούδι και φυσικά τα έθιμα της ελληνικής παραδοσιακής Αποκριάς από 19/2 κάθε Σάββατο και Κυριακή. Σύμφωνα με το στόρι του παραμυθιού: Μια φορά κι έναν Χειμώνα, η Άνοιξη χάθηκε και οι άνθρωποι ένιωθαν πολύ δυστυχισμένοι… Μα ένα μαγικό βράδυ, ένα παιδί μίλησε με το Φεγγάρι! Πιασμένο από ένα σύννεφο και με οδηγό τη μουσική, θα ταξιδέψει πάνω από τον κόσμο για βρει τον τρόπο να φέρει πίσω την Άνοιξη και τα τραγούδια… με το Γαϊτανάκι της Αποκριάς! Η Άννα Σεβαστή Τζίμα υπογράφει, όπως πάντα, τα κείμενα, τη σκηνοθεσία και τα πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης, σε μουσική ενορχήστρωση του Δημήτρη Σκούρτη.

Στο Χυτήριο, τώρα, τα πάνω-κάτω φέρνει κάθε Κυριακή η πιο παράδοξη συμμορία που υπήρξε ποτέ με μέλη έναν αρλεκίνο, τη βασίλισσα του Καρναβαλιού κι έναν σκανταλιάρη σκίουρο: η "Συμμορία των Αποκριών". Μια διαδραστική παράσταση από τις ομάδες L&S και W.T.F – ACT σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θοδωρή Κατσαρού, με πολύχρωμα γαϊτανάκια, παιχνίδια, τραγούδι και χορό που μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων μιλά στα παιδιά για τη φιλία, την ομαδικότητα, την προσφορά και τη δημιουργία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε και στις δύο περιπτώσεις είναι να φορέσετε τις αποκριάτικες στολές σας!

Η ομάδα L&S και ο Νίκος Λημνιός παρουσιάζουν τα "Αποκριάτικα παιχνιδομπερδέματα" (πρώτη φωτο) στο θέατρο Βαφείο. Μια αποκριάτικη κωμωδία που εκτυλίσσεται την Παραμονή της Αποκριάς. Πρωταγωνιστής όπως πάντα των Αποκριών είναι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, ο οποίος ετοιμάζεται για την έναρξη του καρναβαλιού. Ζητάει από τους βοηθούς του, να βιαστούν και να του ετοιμάσουν τα πράγματά του. Τα όμορφα, εντυπωσιακά και αστραφτερά ρούχα του, το πολύχρωμο μπαστούνι του και φυσικά την μυθική αποκριάτικη κορώνα του. Όταν πηγαίνει να ξεκουραστεί, οι τεμπέληδες και παιχνιδιάρηδες βοηθοί του αρχίζουν το γλέντι και ο κακός μάγος Μισοαποκριάς βρίσκει την ευκαιρία να κλέψει την κορώνα. Θα καταφέρουν άραγε οι βοηθοί του Βασιλιά Καρνάβαλου μαζί με τη βοήθεια των μικρών θεατών να την βρουν ή θα εξαφανιστούν για πάντα οι Απόκριες;

Θέατρο Σκιών Τάσος Κώνστας

Ο καραγκιοζοπαίκτης Τάσος Κώνστας μας περιμένει έως 6/3 στις "Φιγούρες & Κούκλες" στο Παλαιό Φάληρο, όπου έχει στήσει για ακόμη μια χρονιά το "Καρναβάλι του Καραγκιόζη". Χιούμορ και σάτιρα επιστρατεύονται μαζί με όλη την παρέα του Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη, τον Νιόνιο, τον Σταύρακα, τον Μορφονιό, τον μπάρμπα-Γιώργο, την Αγλαΐα και τα Κολλητήρια, για να οργανώσει μια δική της παρέλαση μασκαράδων στο πανί.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Καρναβάλι του Καραγκιόζη

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 50 '

Ο Καραγκιόζης μαζί με όλη του την παρέα οργανώνουν τη δική τους παρέλαση μασκαράδων.

Η συμμορία των Αποκριών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Μια παράδοξη «συμμορία» προσκαλεί τα παιδιά με την αποκριάτικη στολή τους σε μια διαδραστική θεματική παράσταση με πολύχρωμα γαϊτανάκια, παιχνίδια, τραγούδι και χορό.

Αποκριάτικα παιχνιδομπερδέματα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 65 '

Την παραμονή της Αποκριάς ένας κακός μάγος αρπάζει τη χρυσή κορόνα του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Το γαϊτανάκι της Αποκριάς

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Μια φορά κι έναν Χειμώνα, η Άνοιξη χάθηκε και οι άνθρωποι ένιωθαν πολύ δυστυχισμένοι. Μα ένα μαγικό βράδυ, ένα παιδί μίλησε με το Φεγγάρι! Πιασμένο από ένα σύννεφο και με οδηγό τη μουσική, θα ταξιδέψει πάνω από τον κόσμο για βρει τον τρόπο να φέρει πίσω την Άνοιξη και τα τραγούδια με το Γαϊτανάκι της Αποκριάς. Ελάτε μεταμφιεσμένοι και βοηθήστε την Άνοιξη να βρει το δρόμο της και να γεμίσει τον κόσμο με χαρά και χρώματα. Στην παράσταση πάντα υπάρχει μουσική που παρακινεί σε παιχνίδι και χορό. Και αφού οι μικροί θεατές βρουν την Άνοιξη, θα βρεθούν προσκεκλημένοι στον πιο αστείο γάμο. Η ελληνική παραδοσιακή Αποκριά συναντιέται με τα παιδιά του σήμερα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν, αλλά και να απολαύσουν τις Απόκριες μ’ έναν μοναδικό τρόπο.

Βαφείο-«Λάκης Καραλής»

Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.