Σχολικός οδηγός από την Τεχνόπολη: Οκτώ διαδρομές για να ανακαλύψετε την Αθήνα του 1821

Σε ποιο πάρκο υπάρχουν οι περισσότερες προτομές αγωνιστών του ’21; Ποια σημάδια του σήμερα μαρτυρούν όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν; Μόλις κυκλοφόρησε η νέα μη κερδοσκοπική έκδοση από την Τεχνόπολη. Δείτε πώς μπορείτε να την αποκτήσετε.

Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές


Δεν πρόκειται για έναν τουριστικού τύπου οδηγό με ξερό πληροφοριακό υλικό για την Αθήνα, αλλά για ένα "υποδειγματικό βιβλίο, που βοηθά τα παιδιά να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα της μακράς ιστορικής διαδρομής της πρωτεύουσας, να την συλλάβουν στη διαχρονία της και να διακρίνουν το ενοποιητικό νήμα που συνδέει παρελθόν και παρόν, για ένα δημιουργικό μέλλον", όπως χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την νέα μη κερδοσκοπική έκδοση επ’ αφορμή της εθνικής επετείου, την οποία κυκλοφόρησε μόλις η Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Πρόκειται για ένα βιβλίο με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, το οποίο διατίθεται δωρεάν στα σχολεία και μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και ιστορικά τοπόσημα ζωντανεύει οκτώ διαδρομές γύρω από την ιστορία της Επανάστασης του ’21.

Σε ποιο πάρκο υπάρχουν οι περισσότερες προτομές αγωνιστών του ’21; Από πότε ξεκίνησαν να χτίζονται μνημεία για την Επανάσταση και πώς αναπαρίστανται ευρύτερες έννοιες, όπως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η ελευθερία; Ποια σημάδια του σήμερα στην πόλη μαρτυρούν όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν; Ο εκπαιδευτικός οδηγός "Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές" υλοποιήθηκε με στόχο να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και ένα χειροπιαστό παράδειγμα για το ότι η μάθηση δεν είναι απαραίτητα μονόδρομη και βαρετή. "Παίρνεις απαντήσεις, μόνο όταν ξέρεις να θέτεις τις σωστές ερωτήσεις", τόνισε στην παρουσίαση της έκδοσης η καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές

Η αφήγηση του οδηγού επιστρατεύει κάθε δυνατό μέσο (και αίσθηση) ώστε να μεταφέρει τους αναγνώστες στο παρελθόν της πρωτεύουσας. Ιστορίες, γεγονότα και πρόσωπα αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους σε αυτές τις οκτώ διαδρομές που επιλέχθηκαν, συνθέτοντας τελικά ένα μεγάλο ψηφιδωτό από πολλά κομμάτια, φτιάχνοντας δηλαδή τη μεγάλη εικόνα της τότε εποχής. Φυσικά, το υλικό δύναται να αξιοποιηθεί είτε μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, πυροδοτώντας περισσότερες συζητήσεις, είτε να λειτουργήσει ως παράλληλο ανάγνωσμα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των προτεινόμενων περιπάτων.

"Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις ένα κομμάτι από το μέλλον", έγραφε ο Σεφέρης και με αυτή την αναφορά ξεκινάει διόλου τυχαία το βιβλίο, πίσω απ’ τη συγγραφή του οποίου βρίσκονται οι Μαρία Δημοπούλου, Πόπη Κύρδη και Ελένη Σβορώνου.

Πώς μπορώ να αποκτήσω τον νέο οδηγό;

Εάν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προμηθευτείτε ένα από τα δωρεάν αντίτυπα του εκπαιδευτικού οδηγού "Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές" δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων "To παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και μέσα στο πακέτο που προσφέρεται, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών για την πόλη τους και τα μνημεία, προσφέρονται επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Περισσότερες πληροφορίες στο www.kids4thecity.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/04/2024

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

"Παραμύθια στο δάσος": Οι Μορφές Έκφρασης έρχονται με 5 παραστάσεις τους στον Διομήδειο Κήπο

Πέντε αγαπημένα έργα της ομάδας που είναι αφιερωμένη στο παιδικό θέατρο θα παιχτούν για ακόμη μια χρονιά κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Παγκόσμια Ημέρα Ευχής: Φωταγωγήσεις και περίπατοι σε όλη την Ελλάδα

Το Make-A-Wish γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής με τον καθιερωμένο περίπατο Walk for Wishes.

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Ραφτάκο των λέξεων"

Η ιστορία του Αντώνη Παπαθεοδούλου που έγινε θεατρικό από την ομάδα Μικρός Νότος φτάνει στο τέλος της για αυτή τη σεζόν, με μία διπλή παράσταση στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

"Παραμύθια της Κύπρου": 11 λαϊκά παραμύθια της Κυριακής Τσαγκάρη-Χατζηγεωργίου μέσα από αφηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων

Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Εθνικού Ωδείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της Έλενας Σδόγκου και τη συνοδεία του Γιώργου Καλλιαντέρη.

"Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και… ο Κλεομένης" μάς κάνουν παρέα μέχρι τέλη Απρίλη

Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί το τέλος της παράστασης με τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά, την οποία βλέπουμε στο Σύγχρονο Θέατρο από τη Συντεχνία του Γέλιου (με δύο έξτρα εμφανίσεις να έχουν προστεθεί).