Σχολικός οδηγός από την Τεχνόπολη: Οκτώ διαδρομές για να ανακαλύψετε την Αθήνα του 1821

Σε ποιο πάρκο υπάρχουν οι περισσότερες προτομές αγωνιστών του ’21; Ποια σημάδια του σήμερα μαρτυρούν όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν; Μόλις κυκλοφόρησε η νέα μη κερδοσκοπική έκδοση από την Τεχνόπολη. Δείτε πώς μπορείτε να την αποκτήσετε.

Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές


Δεν πρόκειται για έναν τουριστικού τύπου οδηγό με ξερό πληροφοριακό υλικό για την Αθήνα, αλλά για ένα "υποδειγματικό βιβλίο, που βοηθά τα παιδιά να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα της μακράς ιστορικής διαδρομής της πρωτεύουσας, να την συλλάβουν στη διαχρονία της και να διακρίνουν το ενοποιητικό νήμα που συνδέει παρελθόν και παρόν, για ένα δημιουργικό μέλλον", όπως χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την νέα μη κερδοσκοπική έκδοση επ’ αφορμή της εθνικής επετείου, την οποία κυκλοφόρησε μόλις η Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Πρόκειται για ένα βιβλίο με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, το οποίο διατίθεται δωρεάν στα σχολεία και μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και ιστορικά τοπόσημα ζωντανεύει οκτώ διαδρομές γύρω από την ιστορία της Επανάστασης του ’21.

Σε ποιο πάρκο υπάρχουν οι περισσότερες προτομές αγωνιστών του ’21; Από πότε ξεκίνησαν να χτίζονται μνημεία για την Επανάσταση και πώς αναπαρίστανται ευρύτερες έννοιες, όπως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η ελευθερία; Ποια σημάδια του σήμερα στην πόλη μαρτυρούν όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν; Ο εκπαιδευτικός οδηγός "Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές" υλοποιήθηκε με στόχο να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και ένα χειροπιαστό παράδειγμα για το ότι η μάθηση δεν είναι απαραίτητα μονόδρομη και βαρετή. "Παίρνεις απαντήσεις, μόνο όταν ξέρεις να θέτεις τις σωστές ερωτήσεις", τόνισε στην παρουσίαση της έκδοσης η καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές

Η αφήγηση του οδηγού επιστρατεύει κάθε δυνατό μέσο (και αίσθηση) ώστε να μεταφέρει τους αναγνώστες στο παρελθόν της πρωτεύουσας. Ιστορίες, γεγονότα και πρόσωπα αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους σε αυτές τις οκτώ διαδρομές που επιλέχθηκαν, συνθέτοντας τελικά ένα μεγάλο ψηφιδωτό από πολλά κομμάτια, φτιάχνοντας δηλαδή τη μεγάλη εικόνα της τότε εποχής. Φυσικά, το υλικό δύναται να αξιοποιηθεί είτε μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, πυροδοτώντας περισσότερες συζητήσεις, είτε να λειτουργήσει ως παράλληλο ανάγνωσμα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των προτεινόμενων περιπάτων.

"Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις ένα κομμάτι από το μέλλον", έγραφε ο Σεφέρης και με αυτή την αναφορά ξεκινάει διόλου τυχαία το βιβλίο, πίσω απ’ τη συγγραφή του οποίου βρίσκονται οι Μαρία Δημοπούλου, Πόπη Κύρδη και Ελένη Σβορώνου.

Πώς μπορώ να αποκτήσω τον νέο οδηγό;

Εάν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προμηθευτείτε ένα από τα δωρεάν αντίτυπα του εκπαιδευτικού οδηγού "Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές" δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων "To παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και μέσα στο πακέτο που προσφέρεται, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών για την πόλη τους και τα μνημεία, προσφέρονται επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Περισσότερες πληροφορίες στο www.kids4thecity.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Απαγορεύεται η μουσική!": Συνεχίζεται η παράσταση που καθιέρωσε την ομάδα Κοπέρνικος

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται η παιδική παράσταση που αποδεικνύει με τον πιο όμορφο και ευφάνταστο τρόπο ότι όλα είναι μουσική μέσα από το κείμενο των βραβευμένων με συγγραφέων Άγγελο Αγγέλου και Έμη Σίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/02/2023

3 νέα παιδικά βιβλία από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Μία ολοκαίνουργια σειρά βιβλίων προσχολικής ηλικίας με εικόνες του εικονογράφου Johnny Dyrander και ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο του Alex Latimer.

"Μόγλης, το βιβλίο της ζούγκλας" από το θέατρο Μαριονέτας Γκότση

Γνωρίστε την ιστορία του Μόγλη, του παιδιού που το μεγάλωσε μια οικογένεια λύκων στη ζούγκλα της Ινδίας.

Ταξίδι στη Χώρα του Ποτέ με την Γιούλη Ηλιοπούλου

Ο "Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ στη Χώρα του Ποτέ" προσγειώνονται στο θέατρο Πειραιώς 131 για τέταρτη χρονιά για να μας μιλήσουν για τη φιλία, τη γενναιοδωρία και την κλιματική αλλαγή.

"Το μυστήριο της Ανατολής" στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" για δύο Σαββατοκύριακα

Η ομάδα Baruti μας παρασύρει σε μια παραμυθένια ιστορία που εξυμνεί την αγάπη με τους όρους του κουκλοθεάτρου.

Απόκριες στο Mimi & Mou

Υποδεχτείτε τις αποκριές και διασκεδάστε σε ένα δίωρο δημιουργικό αποκριάτικο εργαστήρι.

Φτιάξτε τις δικές σας αφίσες στο εργαστήριο του Planet G(reece)

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μπούνε ακόμα πιο βαθιά στην τέχνη της γραφιστικής, φτιάχνοντας ένα δικό τους έντυπο.