Οδηγός Παιδιού

Σχολικός οδηγός από την Τεχνόπολη: Οκτώ διαδρομές για να ανακαλύψετε την Αθήνα του 1821

Σε ποιο πάρκο υπάρχουν οι περισσότερες προτομές αγωνιστών του ’21; Ποια σημάδια του σήμερα μαρτυρούν όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν; Μόλις κυκλοφόρησε η νέα μη κερδοσκοπική έκδοση από την Τεχνόπολη. Δείτε πώς μπορείτε να την αποκτήσετε.

Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές


Δεν πρόκειται για έναν τουριστικού τύπου οδηγό με ξερό πληροφοριακό υλικό για την Αθήνα, αλλά για ένα "υποδειγματικό βιβλίο, που βοηθά τα παιδιά να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα της μακράς ιστορικής διαδρομής της πρωτεύουσας, να την συλλάβουν στη διαχρονία της και να διακρίνουν το ενοποιητικό νήμα που συνδέει παρελθόν και παρόν, για ένα δημιουργικό μέλλον", όπως χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την νέα μη κερδοσκοπική έκδοση επ’ αφορμή της εθνικής επετείου, την οποία κυκλοφόρησε μόλις η Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Πρόκειται για ένα βιβλίο με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, το οποίο διατίθεται δωρεάν στα σχολεία και μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και ιστορικά τοπόσημα ζωντανεύει οκτώ διαδρομές γύρω από την ιστορία της Επανάστασης του ’21.

Σε ποιο πάρκο υπάρχουν οι περισσότερες προτομές αγωνιστών του ’21; Από πότε ξεκίνησαν να χτίζονται μνημεία για την Επανάσταση και πώς αναπαρίστανται ευρύτερες έννοιες, όπως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η ελευθερία; Ποια σημάδια του σήμερα στην πόλη μαρτυρούν όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν; Ο εκπαιδευτικός οδηγός "Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές" υλοποιήθηκε με στόχο να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και ένα χειροπιαστό παράδειγμα για το ότι η μάθηση δεν είναι απαραίτητα μονόδρομη και βαρετή. "Παίρνεις απαντήσεις, μόνο όταν ξέρεις να θέτεις τις σωστές ερωτήσεις", τόνισε στην παρουσίαση της έκδοσης η καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές

Η αφήγηση του οδηγού επιστρατεύει κάθε δυνατό μέσο (και αίσθηση) ώστε να μεταφέρει τους αναγνώστες στο παρελθόν της πρωτεύουσας. Ιστορίες, γεγονότα και πρόσωπα αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους σε αυτές τις οκτώ διαδρομές που επιλέχθηκαν, συνθέτοντας τελικά ένα μεγάλο ψηφιδωτό από πολλά κομμάτια, φτιάχνοντας δηλαδή τη μεγάλη εικόνα της τότε εποχής. Φυσικά, το υλικό δύναται να αξιοποιηθεί είτε μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, πυροδοτώντας περισσότερες συζητήσεις, είτε να λειτουργήσει ως παράλληλο ανάγνωσμα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των προτεινόμενων περιπάτων.

"Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνεις ένα κομμάτι από το μέλλον", έγραφε ο Σεφέρης και με αυτή την αναφορά ξεκινάει διόλου τυχαία το βιβλίο, πίσω απ’ τη συγγραφή του οποίου βρίσκονται οι Μαρία Δημοπούλου, Πόπη Κύρδη και Ελένη Σβορώνου.

Πώς μπορώ να αποκτήσω τον νέο οδηγό;

Εάν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προμηθευτείτε ένα από τα δωρεάν αντίτυπα του εκπαιδευτικού οδηγού "Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές" δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων "To παιδί, η πόλη και τα μνημεία". Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και μέσα στο πακέτο που προσφέρεται, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών για την πόλη τους και τα μνημεία, προσφέρονται επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Περισσότερες πληροφορίες στο www.kids4thecity.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε ένα "φλογερό" εμβυθιστικό περιβάλλον

Η εικαστικός Δανάη Στράτου παρουσιάζει την καινούρια ατομική της έκθεση με τίτλο "Burning Issues - Merimbula".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/05/2022

Τις "Κυριακές στην Αθήνα" πάμε μουσείο!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις.

Το 21ο Athens Jazz εξερευνά τη γυναικεία δημιουργία

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας επιστρέφει για 21η χρονιά με νέο όνομα (23-29/5), τολμώντας να βγει από τα όρια της Τεχνόπολης.

Εθνικός Κήπος: Παραδόθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο τμήμα του

Ένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα για την Αθήνα και τους κατοίκους της ανακτά τη χαμένη του αίγλη.

Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο της Αθήνας μαρτυρά τη φρίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η έκθεση με τίτλο "Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει" καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.

"#13 m.e.t.a.p.o.l.i.s": Καλλιτεχνικό αφιέρωμα στην τέχνη της φωτογραφίας

Η Τεχνόπολη φιλοξενεί στο Κτίριο Δεξαμενές Καθαρισμού μια ομάδα καλλιτεχνών από τη φωτογραφική ομάδα METAPolis, που φέτος κλείνει 13 χρόνια και πραγματοποιεί μια έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του Athens Jazz.

Εκθεσιακό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Τεχνόπολη

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" και του project ερμηνείας μαρτυριών προσφύγων από τη Μικρά Ασία από μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.