Van Gogh Alive - The experience: το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανα) συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο

Έπειτα από περιοδεία σε 35 πόλεις κι έχοντας κόψει 10 εκατομμύρια εισιτήρια σε όλο τον κόσμο, το multimedia υπερθέαμα «Van Gogh Alive - The Εxperience» κάνει στάση στην πόλη μας.

Van Gogh Alive - The experience: το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανα) συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο

Έπειτα από περιοδεία σε 35 πόλεις κι έχοντας κόψει 10 εκατομμύρια εισιτήρια σε όλο τον κόσμο, το multimedia υπερθέαμα «Van Gogh Alive - The Εxperience» κάνει στάση στην πόλη μας (Μέγαρο Μουσικής) και μέχρι τις 5 Μαρτίου μας καλεί να βυθιστούμε στον εικαστικό ρομαντισμό ενός γνήσια πρωτοπόρου ζωγράφου, ο οποίος συνεχίζει να αποδεικνύει τη διαχρονικότητά του.

Van Gogh Alive - The experience: το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανα) συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο - εικόνα 1

Πριν από τρία χρόνια το κομμένο αφτί του Βαν Γκογκ έγινε τρισδιάστατο έκθεμα-ρεπλίκα με το αυθεντικό DNA του Ολλανδού σε γκαλερί της Καρλσρούης· πέρυσι η ιστορικός Μπερναντέτ Μέρφι έφερε στο φως νέα ιατρικά ντοκουμέντα για τον αυτο-ακρωτηριασμό του μεγάλου ζωγράφου, ενώ το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο συνεργάστηκε με την Airbnb για τη διακόσμηση ενός δωματίου-αντίγραφο του διάσημου «Υπνοδωματίου στην Αρλ» προς ενοικίαση αντί μόνο λίγων δολαρίων· πριν από λίγους μήνες η έκθεση «Van Gogh and the Seasons» στη Μελβούρνη έσπασε κάθε εισπρακτικό ρεκόρ· στις αθηναϊκές αίθουσες, τέλος, προβάλλεται το χειροποίητο «Loving Vincent», ένα πρωτοποριακό φιλμικό εγχείρημα με περισσότερα από 65.000 καρέ ζωγραφισμένα στο χέρι, πάνω στην τεχνοτροπία του μεγάλου μετα-ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη...

Με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ να φλερτάρει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την ποπ κουλτούρα, μια πρωτοποριακή multimedia έκθεση τον φέρνει ένα βήμα (ή μάλλον άλμα) πιο κοντά μας: το «Van Gogh Alive - The Εxperience» είναι η high tech αναβίωση του μεγάλου ζωγράφου που αλλάζει ριζικά την εικόνα που έχουμε για τις εικαστικές εκθέσεις…

Van Gogh Alive - The experience: το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανα) συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο - εικόνα 2

«Φτιάξαμε μια ξεχωριστή εκθεσιακή εμπειρία σαν έναν νέο τρόπο που μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με την τέχνη», μας εξηγεί ο επιμελητής του project Ρόμπερτ Κιρκ, ο οποίος μαζί με την εταιρεία Λάβρυς μετέτρεψαν σε τέσσερις μήνες 1.500 τετραγωνικά του Μεγάρου Μουσικής σε ένα υπερσύγχρονο «πλανητάριο» που αγγίζει κάθε αισθητηριακή σου απόληξη... Οι κοφτές, στροβιλιστές πινελιές από την εικαστική γκάμα του Βαν Γκογκ παντρεύονται με την τρισδιάστατη προοπτική, την κειμενική επεξήγηση, την κίνηση, την εστίαση και τον ήχο μέσα από ένα συγχρονισμό 40 πολυκάναλων high tech προβολέων (τύπου SENSORY4™), που θέτουν την τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης και προτείνουν ένα νέο εκθεσιακό «προϊόν».

Χέρι χέρι με τον μεγάλο εικαστικό, το ψηφιακό ταξίδι ξεκινά από την τρίτη δεκαετία της ζωής του, όταν για πρώτη φορά «οπλίζει» το πινέλο του. Από το σκοτεινό στιλιζάρισμα και τους γήινους τόνους στις ωμά ρεαλιστικές ελαιογραφίες-καταγραφές του εργατικού μόχθου στα χωράφια του Νούενεν μέχρι τον μπριόζικο κιτρινωπό φωτισμό στη νεκρή φύση και το «έναστρο» ντελίριο της μετα-ιμπρεσιονιστικής επανάστασης, η πινακοθήκη του Βαν Γκογκ συναντά τις συναισθηματικά φορτισμένες επιστολές προς τον αδερφό του Τεό πάνω στο ηχόχρωμα της προκλασικής μουσικής. Ακολουθώντας τον auteur της ζωγραφικής μέχρι το τραγικό του φινάλε, το σύμπαν του κινηματογραφείται δεξιοτεχνικά (κατασκευή σεκάνς, χρήση εφέ cross-dissolve, τμηματική ανασύνθεση πινάκων κ.ο.κ.) σε ένα πολυμεσικό ποτ πουρί με γραμμική αφήγηση, που αποτελεί από μόνο του μια εικαστική σύνθεση και φλερτάρει με την έννοια του μεταμοντέρνου.

«Απευθυνόμαστε κυρίως σε ένα μη εξειδικευμένο κοινό όλων των ηλικιών που υπό άλλες συνθήκες δεν θα επισκεπτόταν ένα χώρο τέχνης για να γνωρίσει εμβληματικά έργα μέσα από την υπερσύγχρονη τεχνολογία εμβύθισης», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Κιρκ. Χρόνο με το χρόνο, από τον 20ό αιώνα κι έπειτα, το παιχνίδι τέχνης και τεχνολογίας (που κρατάει από τον βιτρούβιο άνθρωπο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι) φέρνει –πέρα από τα νέα εικαστικά «τέκνα»– καινοτόμους δρόμους παρουσίασης των εκθεμάτων, γεφυρώνοντας χάσματα γενεών αλλά και... γνώσεων. «Ό,τι είναι το χρώμα για μια εικόνα είναι ο ενθουσιασμός για τη ζωή», «το μόνο που θα ήθελα είναι να με δέχονται όπως είμαι» και άλλες αυθεντικές φράσεις του Βαν Γκογκ μαζί με επεξηγηματικές λεζάντες δίνουν το αναγκαίο περιεχόμενο πληροφοριών για να μπορέσει να γίνει η θέαση των εικαστικών αριστουργημάτων μια αποτυπωμένη βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Van Gogh Alive - The experience: το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανα) συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο - εικόνα 3

Αυτή η επικαιροποιημένη θέαση του Βαν Γκογκ έρχεται να κουμπώσει με την πάντα επίκαιρη καλλιτεχνική του αξία. Μπορεί το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τη δραματική του αυτοκτονία να παραμένει ένα ιντριγκαδόρικο θέμα για τις λίστες των μίντια, μια και «όλοι έχουμε ανάγκη το τελετουργικό του ήρωα που θα υποφέρει για εμάς», όπως τόνισε ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης στη συνέντευξη Τύπου που έγινε τη Δευτέρα 6/11. Στην περίπτωση του Βαν Γκογκ, ωστόσο, το εικαστικό ατού είναι πολύ μεγαλύτερο: ο ήρωας μας κοιτάζει κατάματα και μας κάνει να αναρωτηθούμε για την ίδια μας τη φύση, καθώς σε κάθε του βήμα θυμίζει κάτι από τον δικό μας εσωτερικό κόσμο. Πάει κόντρα στο ρεύμα των καιρών και οραματίζεται τη συναισθηματική αύρα πίσω από την στατική εικόνα, γίνεται ο παρατηρητικός flaneur του ολλανδικού Ζούντερτ και των λονδρέζικων συνοικιών Ιστ Εντ και Γουάιτ Τσάπελ, που συμπυκνώνει κάτω από τα πανέμορφα τοπία του Ροδανού και τις ρυτιδιασμένες επιδερμίδες των ανθρώπων στα πορτρέτα του έναν πρωτοεμφανιζόμενο λαϊκό εξπρεσιονισμό με πάθη και ασίγαστες επιθυμίες.

Ξεπερνώντας τα όρια των φορμαλιστικών παρουσιάσεων­, το «Van Gogh Alive - The Εxperience» ταιριάζει γάντι στην επαναστατική ορμή του μεγάλου εικαστικού, τον οποίο και παρουσιάζει εκλαϊκευμένα και περιεκτικά, χωρίς να πέφτει στην παγίδα των βολικών υπεραπλουστεύσεων. Ογδόντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Βάλτερ Μπένγιαμιν «Το έργο τέχνης στην εποχή της τεχνολογικής του αναπαραγωγιμότητας», που σήμανε το τέλος της καλλιτεχνικής αυθεντικότητας, αυτή η high tech έκθεση εξελίσσει κι εμπλουτίζει την εμπειρία της θέασης άφθαρτων αριστουργημάτων, ανοίγοντας έτσι νέες συναρπαστικές εικαστικές ατραπούς.

Μην παραλείψετε:

Van Gogh Alive - The experience: το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανα) συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο - εικόνα 4

# 1. Να παρατηρήσετε, προτού κατεβείτε στο ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο, την τρισδιάστατη εγκατάσταση της κρεβατοκάμαρας του Βαν Γκογκ στην Αρλ, αντίγραφο του διάσημου πίνακα του καλλιτέχνη.

Van Gogh Alive - The experience: το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανα) συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο - εικόνα 5

# 2. Να μπείτε στο «ατελιέ» της έκθεσης, να εξοπλιστείτε με μερικά μολύβια και να πάρετε από ένα καβαλέτο! Ο Λεονάρντο Περεσνιέτο παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής για να σχεδιάσετε βήμα βήμα την πρώτη σας φιγούρα/τοπίο (μέσω βίντεο).

Van Gogh Alive - The experience: το πολυμεσικό υπερθέαμα που μας (ξανα) συστήνει τον μεγάλο εικαστικό με ένα νέο εκθεσιακό μοντέλο - εικόνα 6

# 3. Να κάνετε μια στάση στο καφέ του Μεγάρου, με φόντο το διάσημο πίνακα «εξώστης καφενείου τη νύχτα» και τη vintage διακόσμηση να θυμίζει την γωνία της Πλατείας ντυ Φορούμ.

Πληροφορίες: Δευτ.-Παρ.: 9.45 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 9 π.μ.-8 μ.μ. Γενική είσοδος: € 15, μειωμένο εισιτήριο: € 12 (παιδιά, φοιτητές, άνεργοι, άτομα άνω των 65 ετών), ελεύθερη είσοδος: παιδιά έως 5 ετών (εφόσον συνοδεύονται).

7 Νοεμβρίου 2017 - 5 Μαρτίου 2018.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Αποκριάτικα εργαστήρια στο Μουσείο Πειραμάτων

Οι μεγάλοι επιστήμονες 8-12 ετών θα ανακαλύψουν το πρώτο Science Escape Room ενώ οι πιο μικροί θα λάβουν μέρος στο αποκριάτικο εργαστήριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/02/2023

Το παιδικό βιβλίο "Η βασίλισσα των πάντων" που έγινε παράσταση στο Μέγαρο

Η βρεφική παράσταση του Λάμρπου Φισφή που βασίστηκε στο βιβλίο της Σάρα Τοσκάνο συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής με την ίδια και τον μουσικό Σόλη Μπαρκί.

Aποκριάτικα εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Βιωματικά εργαστήρια, παραμύθια, θέατρο και πολλά αποκριάτικα δρώμενα που οι μικροί μας φίλοι θα λατρέψουν!

Μαθαίνουμε πώς η ελιά έγινε πηγή έμπνευσης των Ελλήνων Χαρακτών – Ζωγράφων του 20ου αιώνα

Μύθοι συμβολισμοί, χρώματα, υφές και τ’ αγαθά που προσφέρει αυτό το ιερό, αιωνόβιο δέντρο .

Γνωρίστε τον Μικρασιατικό πολιτισμό μέσα από το εφηβικό εργαστήρι του Μουσείου Μπενάκη

Τα παιδιά θα διαχειριστούν με δημιουργικό τρόπο έννοιες και σύμβολα και θα μεταμορφώσουν τα δεδομένα που λαμβάνουν εκφράζοντας την άποψή τους στα μέσα επικοινωνίας που ήδη χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.

Απόκριες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα κατασκευάσουν μάσκες συναισθημάτων, εμπνευσμένες από το αρχαίο θέατρο, και θα μεταμορφωθούν σε πρωταγωνιστές έργων γνωστών καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα.

Η "Πουπουλένια Πολιτεία" ξανά στη σκηνή του θεάτρου 104

Μια διαδραστική παράσταση εμπνευσμένη από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.