«Το Πρωτάκι»: ψυχαναλύοντας εξάχρονα (και τους γονείς τους!)

Δεν είναι από τα βιβλία που διαβάζεις στο παιδί σου πριν πάνε στην πρώτη δημοτικού. Η ανατρεπτική αυτή ψυχαναλυτική νουβέλα δεν είναι, εξάλλου, για εξάχρονα. Είναι για τους γονείς τους –όσους, τουλάχιστον, θέλουν να δουν τα πρωτάκια τους …αλλιώς!

«Το Πρωτάκι»: ψυχαναλύοντας εξάχρονα (και τους γονείς τους!)

Έχετε παιδί που θα πάει στην πρώτη δημοτικού; Έχετε ήδη αγχωθεί και συνάμα κουραστεί με τα αναρίθμητα-άρθρα εγχειρίδια για τη διαχείριση αυτού του άγχους; Ωραία. Πιάστε στα χέρια σας το «Πρωτάκι» (εκδ. Καστανιώτη) και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Μπορεί κάλλιστα να το διαβάσετε μέσα σε ένα απόγευμα –θα το σκέφτεστε, όμως, για πολλά. Αρκεί να «αντέχετε» να δείτε αλλιώς το δικό σας «πρωτάκι». Ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, αντί να δίνει δήθεν «σοφές» συμβουλές και «σωτήριες» παραινέσεις, στήνει σε αυτό μια ευφάνταστη μυθοπλασία, γραμμένη σε α΄ πρόσωπο, σαν να πρόκειται για το ημερολόγιο ενός εξάχρονου. «Καημένη μαμά! Ελπίζει πως όταν μεγαλώσω θα την παντρευτώ!» συλλογίζεται ο εξάχρονος ήρωας στο «Πρωτάκι», ρίχνοντας με εννέα λέξεις το δικό του ιδιοσυγκρασιακό ανάθεμα στο περιβόητο οιδιπόδειο. Ή, μήπως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Ο ίδιος, πάντως, έχει αποφασίσει -ήδη από τη δεύτερη σελίδα- ότι όταν μεγαλώσει θα παντρευτεί τη Στελλίτσα. Για την ώρα, όμως, έχει να διεκπεραιώσει μια άλλη αποστολή: να τα βγάλει πέρα με την πρώτη δημοτικού, με τη διαφορετικότητά του, με τη γιορτή του «ΟΧΙ», με τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, με τον σχολικό σύμβουλο, με τον παππού-μέντορα, με τους μπουρδουκλωμένους γονείς του κι ένα σωρό άλλα εξαιρετικά περίπλοκα ζητήματα.

Με επιστημονική εμβρίθεια αλλά, συγχρόνως, και με διαολεμένο κέφι, με μια γραφή «ζωντανή», που ρέει αβίαστα, με οίστρο θαρρείς κινηματογραφικό, ο Αλεξανδρίδης θίγει στη σύντομη αλλά αρκούντως αντιδραστική και απείρως διασκεδαστική νουβέλα του μια σειρά από ψυχαναλυτικά ταμπού: από την πρώτη σεξουαλικότητα μέχρι τις αναπτυξιακές διαταραχές και από τη σχολική συντηρητικότητα μέχρι την αποδιοργάνωση της -παιδικής όσο και της ενήλικης-ταυτότητας.

Όσο σύνθετος (και γι’ αυτό συχνά κοπιώδης) κι αν είναι ο δικός σας γονεϊκός ρόλος, μάλλον ξεχνάτε πόσο περισσότερο περίπλοκη είναι η παιδική ζωή – μέγα μυστήριο, σωστός λαβύρινθος. Ε, αυτό έρχεται να μας θυμίσει, το «Πρωτάκι». Κι ενώ η κωμικοτραγικά δαιδαλώδης ψυχική και σωματική περιπέτεια του ανήλικου ήρωα μοιάζει με ονειροφαντασία, είναι ολοφάνερο πως εδράζεται στην πολυετή κλινική και θεωρητική εργασία του συγγραφέα. Αφήστε που, υπό μια έννοια, λειτουργεί σαν μια άτυπη συνεδρία για τον (ενήλικο) αναγνώστη της -μια κατάδυση στο βυθό της παιδικής ηλικίας με τον επικίνδυνο τρόπο, όμως, του Ζωρζ Μπατάιγ και όχι του Μίκυ-Μάους. Αν αφεθείτε, λοιπόν, μπορεί να βρείτε μόνοι σας τον τρόπο για να βοηθήσετε το δικό σας πρωτάκι να βγει στην επιφάνεια χωρίς να χάσει ο κόσμος του το ονειρικό του μυστήριο. Μπορεί, επίσης, να θυμηθείτε κάτι που κάποτε ζήσατε κι εσείς: «τον πόνο των μπουμπουκιών».

To «Πρωτάκι» του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (στη φωτό, η εικόνα του εξωφύλλου).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.