Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού

Τα σχολεία κλείνουν και τα summer camps ξεκινούν! Δείτε τα προγράμματα που διοργανώνουν αυτό το καλοκαίρι μουσεία και οργανισμοί, με άφθονη καλλιτεχνική έμπνευση και πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια!

Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού

Τα σχολεία κλείνουν και τα summer camps ξεκινούν! Δείτε τα προγράμματα που διοργανώνουν αυτό το καλοκαίρι μουσεία και οργανισμοί, με άφθονη καλλιτεχνική έμπνευση και πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια!

Μουσείο Ηρακλειδών

Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 1

STEM & ART Summer Camp 2016
Πέντε ανεξάρτητοι κύκλοι εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά 5-7 και 8-10 ετών

To mathemARTics Camp του Μουσείου Ηρακλειδών εξελίσσεται σε STEM & ART Summer Camp 2016 και ανανεώνει πλήρως το πρόγραμμά του. Παιδιά 5-7 και 8-10 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε έναν ή περισσότερους από τους πέντε ανεξάρτητους εβδομαδιαίους κύκλους του STEM & ART Summer Camp 2016, που θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 21 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου, 9:00-16:00. Θα συμμετέχουν σε δύο ολιγομελή τμήματα (8-15 άτομα ανά τμήμα) για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγό ανά τμήμα.

Εργαστήρια (επιστημονική επιμέλεια STEM & ART Summer Camp 2016)
Για παιδιά 5-7 ετών
-Κατασκευάζω και Ανακαλύπτω: Αποστόλης Παπανικολάου, Άρης Μαυρομμάτης
-Λιλιπούτειοι Μηχανικοί: Stem education
-Επικοινωνία της Επιστήμης: Βάλια Λουτριανάκη
-Καλλιτεχνικά/Εικαστικές δημιουργίες: Ειρήνη Μπογδάνου
-Χοροθεατρικό Παιχνίδι: Αντώνης Μπέρτος

Για παιδιά 8-10 ετών
-Κατασκευάζω και Ανακαλύπτω: Αποστόλης Παπανικολάου, Άρης Μαυρομμάτης
-Εκπαιδευτική Ρομποτική WeDo: Stem education
-Αστρικές Διαδρομές (Αστρονομία και Μυθολογία): Ανδρέας Μιχαηλίδης
-Το Αστρόπλοιο της Επιστήμης (Πειράματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας): Κώστας Καρπούζης
-Μουσικοκινητική Αγωγή: Φανή Γεβετζή

Ημερομηνίες & Ώρες: STEM & ART Summer Camp 2016
- Α΄ κύκλος: 21 Ιουνίου-24 Ιουλίου, 9:00-16:00
- Β΄ κύκλος: 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου, 9:00-16:00
- Γ΄ κύκλος: 4-8 Ιουλίου, 9:00-16:00
- Δ΄ κύκλος: 11-15 Ιουλίου, 9:00-16:00
- Ε΄ κύκλος: 18-22 Ιουλίου, 9:00-16:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Δρόμος για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» για παιδιά 10-12 ετών
Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του θερινού camp, οργανώνεται από τις 21 Ιουνίου έως την 1 Ιουλίου, 9:00-12:30, και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Δρόμος για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» για παιδιά 10-12 ετών, με στόχο την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – μια παγκόσμια ετήσια εκδήλωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες LEGO Mindstorms EV3 που έχουν σκοπό να συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO.

*Εάν οι γονείς το επιθυμούν, τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν στο μουσείο και μετά από τη λήξη του εργαστηρίου ρομποτικής, μέχρι τις 16:00, ώστε να παρακολουθήσουν και τις υπόλοιπες ενότητες του STEM & ART Summer Camp 2016, με κάλυψη της οικονομικής διαφοράς.

Κόστος συμμετοχής:
· «STEM & ART Summer Camp 2016»: 150,00 € ο κύκλος (έκτος του Α’ κύκλου, που κοστίζει 120 €)
· «Ο Δρόμος για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής»: 220 € Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί

Πληροφορίες/Εγγραφές: 210.3461981, edu@herakleidon-art.gr
Η έγκαιρη κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη, καθώς τα τμήματα είναι ολιγομελή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Παρέα με τη μουσική»
Μουσικό καλοκαιρινό εργαστήρι για παιδιά 7 - 12 ετών
21 Ιουνίου - 7 Ιουλίου

Με το ξεκίνημα του καλοκαιριού, η Βιβλιοθήκη διοργανώνει το πρωτότυπο και ψυχαγωγικό διαδραστικό πρόγραμμα και καλεί για πρώτη φορά τους μικρούς της φίλους να περάσουν μία ή περισσότερες μέρες ή ακόμα και 2 εβδομάδες, στις δροσερές εγκαταστάσεις της στο Μέγαρο Μουσικής. Το καλοκαιρινό camp της Μουσικής Βιβλιοθήκης είναι ένα τρίωρο καθημερινό εργαστήριο, που με κεντρικό άξονα τη μουσική, περιλαμβάνει το χορό, τη γνωριμία με την ιταλική γλώσσα μέσω της μουσικής και την κατασκευή οργάνων-παιχνιδιών που προέρχονται από την αρχαία ελληνική μουσική. Κάθε μέρα της εβδομάδας, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό είδος χορού, ένα καινούριο ιταλικό τραγούδι και ένα νέο μουσικό όργανο.

Η μέρα ξεκινάει με χορό σε ήπιους ρυθμούς, που στην πορεία ζωηρεύουν μέσα από την εκτέλεση σύγχρονων χορών όπως zumba, break dance και contemporary dance, για να καταλήξουν σε χαλαρωτικούς ρυθμούς μέσα από ασκήσεις yoga. Στη συνέχεια, τα παιδιά έρχονται σε πρώτη επαφή με την ιταλική γλώσσα, ακούγοντας και τραγουδώντας ιταλικές φωνητικές συνθέσεις από την όπερα έως και το ελαφρό τραγούδι. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την κατασκευή μουσικών οργάνων-παιχνιδιών που σχετίζονται με την αρχαία ελληνική μουσική, χρησιμοποιώντας χρώματα, πηλό, χαρτί και ανακυκλώσιμο υλικό, πάντα Παρέα με τη μουσική.

Πρόγραμμα:
1η περίοδος: από Τρίτη 21 έως και Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, 10.00 - 13.00
2η περίοδος: από Δευτέρα 27 Ιουνίου έως και Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016, 10.00 - 13.00
Κόστος: - 1η περίοδος (4 μέρες): 55 ευρώ
- 2η περίοδος (5 μέρες): 70 ευρώ
- Μεμονωμένο ημερήσιο εισιτήριο: 15 ευρώ

Δήλωση συμμετοχής και πληροφορίες: Έως 10 Ιουνίου στο τηλέφωνο 210-7282553 (Δευτέρα έως Παρασκευή 12.30 – 16.30), στο e-mail: gabriellaspano@hotmail.com ή στο fax: 210-7259196.
Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 2

Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία για δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, πολύ παιχνίδι και ακόμα περισσότερο κέφι περιμένει τους μικρούς φίλους, από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2016, στο Summer Camp στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Για παιδιά από 6 έως 12 ετών, από τις 8.00 το πρωί ως τις 4.00 το απόγευμα.

Αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εργαστήρια:
1η εβδομάδα | «Ο γύρος του κόσμου σε μία...εβδομάδα» / Εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με άλλους πολιτισμούς.
- «Έρχεσαι από μακριά..;», εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Ποια είναι η χώρα προέλευσης ενός λέβητα ατμού; Πού βρίσκεται το εργοστάσιο που κατασκεύασε τα πυρότουβλα των φούρνων;
Οι μικροί μας φίλοι, μέσα από ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού, ταξιδεύουν στην Ευρώπη ανακαλύπτοντας την ιστορία του παλιού εργοστασίου, τον τόπο προέλευσης των μηχανημάτων του, τους ανθρώπους και τα υλικά που χρειάστηκαν για να φτιαχτεί.

- «Το ταξίδι του κάρβουνου 150 χρόνια πριν...», αφήγηση και εικαστικό εργαστήρι
Από πού προέρχεται η πρώτη ύλη παραγωγής του φωταερίου; Πόσο μεγάλο είναι το ταξίδι της για να φτάσει στο Γκάζι;
Τα παιδιά γνωρίζουν την ιστορία του λιθάνθρακα. Ταξιδεύουν παρέα με το κάρβουνο, εμπνέονται από τις περιπέτειές του και χρησιμοποιώντας το φτιάχνουν τα δικά τους μοναδικά έργα.

- «Όλοι είμαστε μοναδικοί!», αφήγηση και εικαστικό εργαστήρι
Γιατί τσακώνεται ο λιθάνθρακας με το μαντέμι και το τούβλο στους φούρνους του εργοστασίου;
Τα υλικά αποκτούν φωνή και τα παιδιά ακούν την ιστορία τους μαθαίνοντας για το πρώτο στάδιο της γραμμής παραγωγής του φωταερίου. Ένα ατύχημα μας κάνει να καταλάβουμε πως όλοι είμαστε μοναδικοί. Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, ένα εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά, κάρβουνο και πηλό, στο οποίο τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους έργο τέχνης με έμπνευση από το εργοστάσιο.

- «Αρχιτεκτονική του κόσμου», εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Τι είναι η αρχιτεκτονική; Πώς μοιάζουν τα σπίτια σε διάφορα μέρη του κόσμου;
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα σπίτια των ανθρώπων σε όλα τα μέρη της γης, δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες με τεχνικές μυθοπλασίας και γνωρίζουν το έργο διάσημων αρχιτεκτόνων, όπως του Πικιώνη, του Γκαουντί και του Λε Κορμπυζιέ. Στη συνέχεια, μεταμορφώνονται για λίγο σε αρχιτέκτονες και, με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, συνθέτουν τα δικά τους κτίρια...με αμέτρητη φαντασία!

- «Ταξιδεύω χορεύοντας», εργαστήριο ζωγραφικής, κίνησης και μουσικής
Έχοντας ως ερέθισμα πίνακες μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, τα παιδιά συνθέτουν τις δικές τους διαδρομές στο χώρο, σε ένα εργαστήριο που συνδυάζει την κίνηση με τη ζωγραφική. Μουσικές από όλο τον κόσμο μας δίνουν το ρυθμό για να φτιάξουμε ένα χάρτη που θα αποτυπώνει τα φανταστικά μας ταξίδια στα πιο απίθανα μέρη!

2η εβδομάδα | «Σχήματα και Χρώματα», μια εβδομάδα αφιερωμένη σε δράσεις και εργαστήρια για την τέχνη
- Εικαστικά εργαστήρια
Οι μικροί μας καλλιτέχνες γνωρίζουν τέσσερις μεγάλους ξένους ζωγράφους και μαθαίνουν τις ιστορίες που κρύβουν τα έργα τους. Αντλούν έμπνευση, πειραματίζονται με νέες τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης που βασίζονται στις αρχές του ιμπρεσιονισμού, του εξπρεσιονισμού, του μπαουχάους, της ποπ αρτ και έτσι μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες.

- «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος», αφήγηση με συνοδεία μουσικής και εικαστικό εργαστήρι
Θες να βοηθήσεις το Θησέα να βγει απ' το λαβύρινθο και να νικήσει το Μινώταυρο;
Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας, οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν στη μακρινή Κνωσό για να γνωρίσουν το μεγάλο βασιλιά Μίνωα, την όμορφη πριγκιποπούλα και να μπουν σε λαβύρινθο σκοτεινό όπου κατοικεί ένα φρικτό τέρας... Την αφήγηση ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι στο οποίο τα παιδιά χρησιμοποιώντας φυσικό πηλό κατασκευάζουν πήλινα ειδώλια με έμπνευση από τη μινωική τεχνοτροπία.
- «Φτιάξε το δικό σου κορνούτο!», εικαστικό εργαστήρι
Άραγε οι φούρνοι του εργοστασίου είχαν καπάκια;
Τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους κορνούτα με ανακυκλώσιμα υλικά και ανακαλύπτουν πώς αυτά λειτουργούν.

- «Φωτογραφίζω το εργοστάσιο-κλικ κλακ!», εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Αγαπάς τη φωτογραφία;
Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από το φωτογραφικό φακό. Χωρίζονται σε ομάδες και φωτογραφίζουν μηχανήματα, κτίρια και υλικά μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εξερεύνησης.

- «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι!», εικαστικό εργαστήρι και περιήγηση βασισμένη στην τεχνική museum theater
Μια βόλτα στο Μουσείο, διαφορετική από τις συνηθισμένες... Οι μικροί μας φίλοι φορούν τα μουστάκια τους, μεταμορφώνονται για λίγο σε μικρά τρωκτικά και τρυπώνουν μαζί με έναν παράξενο ξεναγό, τον Ορέστη τον ποντικό, σε κάθε κρυφή γωνιά του παλιού εργοστασίου φωταερίου.

- «Μαθηματικά και ζωγραφική», αφήγηση και εικαστικό εργαστήρι
Τι σχέση μπορεί να έχουν η τέχνη με τα μαθηματικά;
Οι πίνακες του Καντίνσκι και του Ρόθκο γίνονται η αφορμή για θεατρικό παιχνίδι και εικαστικές δράσεις που σχετίζονται με τα μαθηματικά. Χρωματιστά γεωμετρικά σχήματα μεταμορφώνονται και αποτελούν έμπνευση για τις ιστορίες των παιδιών, συνδυάζοντας την αφήγηση με τα μαθηματικά και την τέχνη.

- «Τι βλέπεις;», εικαστικό εργαστήρι
Τι μυστικά μπορεί να κρύβει μία προσωπογραφία;
Τα παιδιά εμπνέονται από τα πορτραίτα διασήμων καλλιτεχνών και δημιουργούν ιστορίες με παράξενους χαρακτήρες ενώ συνθέτουν τα δικά τους πορτραίτα με μικτές τεχνικές.

3η εβδομάδα | «Δημιουργίες με νέες τεχνολογίες», μια εβδομάδα αφιερωμένη στην επιστήμη και στις νέες τεχνολογίες
- Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Είναι απλό να κατασκευάζεις μια μηχανή; Μάλλον απλούστερο απ' όσο φαντάζεσαι!
Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές» και τις προγραμματίζουν. Συνεργάζονται και αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η συνθετική και κριτική σκέψη.

- Εργαστήρι animation (κινούμενης εικόνας)
Χρησιμοποιώντας το σχέδιο, το κολάζ, το σκίτσο, τη γλυπτική και τη φωτογραφία, τα παιδιά φτιάχνουν μια ιστορία και τη μεταφράζουν σε κινούμενη εικόνα. Μαθαίνουν βασικές τεχνικές animation, εξοικειώνονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, λειτουργώντας ομαδικά, δημιουργούν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, από το σενάριο και τη σκηνοθεσία μέχρι το μοντάζ και την ηχοληψία.

- «Από το κάρβουνο στον ατμό», εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Πώς παράγεται το φωταέριο μέσα στους φούρνους; Σε τι χρησιμεύει ένας απορροφητήρας και ένα πλυντήριο μέσα σε ένα εργοστάσιο;
Τα παιδιά γίνονται μυστικοί πράκτορες και συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι εξερεύνησης μέσα στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων και στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου. Ανακαλύπτουν τα μυστικά τους, τις κρυμμένες πληροφορίες και ανεβαίνουν στο ψηλότερο σημείο του παλιού εργοστασίου, απ’ όπου μπορούν να δουν όλη την πόλη από ψηλά!

- «Οι ήρωες των κόμικς», εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας κόμικς; Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτόν;
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, οι ήρωες των κόμικς ζωντανεύουν και παίρνουν μορφή. Τα παιδιά συνθέτουν τις ιστορίες τους και φτιάχουν το δικό τους προσωπικό βιβλίο κόμικς.

- «Ένας παράξενος πλανήτης», θεατρικό παιχνίδι
Πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένας πλανήτης στη φαντασία μας; Ποιοί θα ζούσαν εκεί και πώς θα ήταν η ζωή τους;
Κίνηση και παντομίμα σε φανταστικούς πλανήτες! Τα παιδιά συνθέτουν το περιβάλλον της δράσης τους και τις δικές τους αλλόκοτες ιστορίες γεμάτες ρομπότ και παράξενα πλάσματα σ’ ένα ξεχωριστό εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού.

4η εβδομάδα | «Μαθαίνω το σώμα μου», μία εβδομάδα αφιερωμένη στο σώμα και τη διατροφή
- Εργαστήρια χορού και άσκησης
Έχεις χορέψει ποτέ μέσα στο παλιό εργοστάσιο; Τα παιδιά συμμετέχουν σε εργαστήρια χορού, zumba και capoeira ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Η Zumba είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος άσκησης που αντλεί στοιχεία από το χορό και τη γυμναστική προσφέροντας εκτόνωση, γέλιο και χαρά. Η Capoeira συνδυάζει μουσική, χορό, ακροβατικά και πολεμικές τέχνες, καλλιεργώντας τη θετική σκέψη, τη συνεργασία και την αυτοπεποίθηση.

Παιχνίδια δίχως τέλος.. στο Skywalk» Ομαδικά παιχνίδια ταχύτητας
Σκαρφαλώνεις γρήγορα; Έχεις ποτέ διασχίσει αιωρούμενη γέφυρα;
Τα παιχνίδια στην Τεχνόπολη δεν σταματούν ποτέ! Κρεμαστά μονοπάτια, παρατηρητήρια και μια τεράστια τσουλήθρα-τούνελ συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ιδανικό για ομαδικά παιχνίδια ταχύτητας, άσκησης και εξερεύνησης...στον αέρα.

- «Βυζαντινών γεύσεις», εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί; Ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν; Τι είναι ο «γάρος» ή το «γάρον»; Θα τσιμπήσουμε κάτι;
Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα τους και, μέσα από ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στο χρόνο, εξερευνούν τις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών και ανακαλύπτουν σημαντικές πτυχές του πολιτισμού τους.

- «Ώρα για διάλειμμα..ας φάμε κάτι!», ομαδικό παιχνίδι
Οι εργάτες στο εργοστάσιο φωταερίου δούλευαν σκληρά. Τι νομίζεις ότι έτρωγαν στο διάλειμμά τους;
Τα παιδιά γίνονται σεφ και σχεδιάζουν το μενού των εργατών. Ένα παιχνίδι για την αξία των τροφών με έμπνευση από το εργοστάσιο φωταερίου.

- «Χορεύοντας το εργοστάσιο», εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Σχεδίασε τη δική σου χορογραφία εμπνευσμένη από τις ιστορίες του εργοστασίου. Αξιοποιώντας τις προφορικές μαρτυρίες των εργαζομένων στο εργοστάσιο φωταερίου, οι συμμετέχοντες φτιάχνουν ένα χορευτικό δρώμενο για κάθε ιστορία, με μοναδικό εκφραστικό μέσο το σώμα τους.

- «Μαγειρεύοντας...αλλιώς!», εικαστικό εργαστήρι
Μπορείς να ζωγραφίσεις με κανέλλα;
Η κανέλλα, η ζάχαρη, το κακάο και άλλα μπαχαρικά γίνονται η αφορμή για πειράματα και εικαστικές δημιουργίες. Τα παιδιά δημιουργούν παράξενα «φαγητά» και ένα μυρωδάτο εικαστικό αποτέλεσμα ζωγραφίζοντας με υλικά από την κουζίνα!

«Φαγητά....σε πίνακα ζωγραφικής!», θεατρικό παιχνίδι και εικαστικό εργαστήρι
Ξέρεις πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας τα φρούτα και τα λαχανικά; Ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί να στο εξηγήσει! Τα έργα του εικαστικού Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο αποτελούν έμπνευση για ένα διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι με φρούτα και λαχανικά. Τα παιδιά γνωρίζουν έτσι την αξία τους στην διατροφή μας και συνθέτουν τους δικούς τους πίνακες ζωγραφικής, μεταμορφώνοντας τα φαγητά σε...τοπία!

Summer Camp 2016: 21 Ιουνίου-15 Ιουλίου 2016 (για παιδιά από 6 έως 12 ετών)
1η περίοδος: 21-24 Ιουνίου, 8.00-16.00, Κόστος: 115 ευρώ
2η , 3η & 4η περίοδος: 27 Ιουνίου-1 Ιουλίου, 4-8 Ιουλίου & 11-15 Ιουλίου, 8.00-16.00 Κόστος: 120 ευρώ
Παρέχεται καθημερινά δεκατιανό και μεσημεριανό γεύμα εγκεκριμένο από παιδίατρο.
Προσφέρονται πακέτα εκπτώσεων σε αδέρφια ή για περισσότερες από μία εβδομάδες.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Τηλ.: 210 3475535, 210 3461589, 210 3475518

Ελληνικός Κόσμος

Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 3

Το φετινό «Καλοκαίρι στην πόλη» ταξιδεύει τους «κατασκηνωτές» του σε έναν κόσμο μυστηρίου με τη βοήθεια του ειδικού πράκτορα 254. Το «Καλοκαίρι στην πόλη», η εναλλακτική κατασκήνωση του «Ελληνικού Κόσμου», το επιτυχημένο και ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά πρόγραμμα συνεχίζεται για δέκατη έβδομη συνεχή χρονιά. Τα παιδιά από πέντε έως δώδεκα ετών θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παίζοντας, κάθε γωνιά και δραστηριότητα του «Ελληνικού Κόσμου».

Παραστάσεις και προβολές εικονικής πραγματικότητας, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και άλλες δραστηριότητες προσφέρουν στα παιδιά, για δέκα ολόκληρες ημέρες, ξεχωριστές εμπειρίες γεμάτες γνώση και ψυχαγωγία. Το «Καλοκαίρι στην πόλη» υλοποιείται σε 4 δεκαήμερα και τα θέματα θα εναλλάσσονται, καθώς έχουν σχεδιαστεί δύο ξεχωριστές θεματικές ενότητες με διαφορετικούς τίτλους και δραστηριότητες.

Μυστήριο στον Ελληνικό Κόσμο vol.2
Ο πράκτορας 254 μπλέκει σε νέες, συναρπαστικές περιπέτειες και ζητά και πάλι τη βοήθειά σας... Είστε έτοιμοι να εξιχνιάσετε τις δύο νέες υποθέσεις;
Α’ Θεματική Ενότητα: Στη σκιά των τεσσάρων πινάκων. «Ήταν αργά το βράδυ, όταν από το ατελιέ της ζωγράφου Λέτας Παλέτα ακούστηκαν δυνατοί θόρυβοι. Πολλά σπασμένα γυαλιά, ακαταστασία, αλλά και μια αναπάντεχη ανακάλυψη... τέσσερις από τους αμέτρητους πίνακες αμύθητης αξίας, που είχε στην συλλογή της, ήταν πλέον παρελθόν». Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του πράκτορα 254... αλλά και στα δικά σας. Θα μπορέσετε σε 10 μέρες να συλλέξετε στοιχεία και πληροφορίες και να λύσετε γρίφους;
Β’ Θεματική Ενότητα: Ο κύκλος των χαμένων παιχνιδιών. Απρίλιος 2016... Όλα ήταν έτοιμα για τα εγκαίνια της έκθεσης με τα σπάνια και πολύτιμα παιχνίδια από όλες τις γωνιές του κόσμου. Το προσωπικό του μουσείου ήταν εκεί, για να υποδεχτεί με χαρά όλους τους προσκεκλημένους. Ένας, όμως, από αυτούς αντιλήφθηκε κάτι τρομερό... κάτι που έκανε τα χαμόγελα όλων να παγώσουν. Μερικά από τα ανεκτίμητα παιχνίδια της έκθεσης δεν ήταν πια στην θέση τους! Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον Ελληνικό Κόσμο, ο οποίος αναθέτει την διαλεύκανση του στα έμπειρα χέρια του πράκτορα 254. Είστε έτοιμοι να εξιχνιάσετε την υπόθεση;

Ημερομηνίες & Θεματικές Ενότητες:
Α’ Δεκαήμερο:
21/6 - 1/7/2016 Στη σκιά των τεσσάρων πινάκων
Β’ Δεκαήμερο: 4/7 – 15/7/2016 Ο κύκλος των χαμένων παιχνιδιών
Γ’ Δεκαήμερο: 18/7 – 29/7/2016 Στη σκιά των τεσσάρων πινάκων
Δ’ Δεκαήμερο: 29/8 – 9/9/2016 Ο κύκλος των χαμένων παιχνιδιών

Επίσκεψη στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με αφορμή την έκθεση «Ιστορίες Ανδρείας», τα παιδιά αφήνουν για λίγο τον «Ελληνικό Κόσμο» και «σαλπάρουν» για το Φάληρο με σκοπό να ανακαλύψουν κάθε γωνιά και ιστορία του θωρηκτού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», που οι φίλοι του το αποκαλούσαν «Μπάρμπα Γιώργος» ενώ οι εχθροί του «Διαβολοκάραβο (Σεϊτάν Παπόρ)»!

Απογευματινή ζώνη (κατ’ επιλογή): Παιχνίδι και Γυμναστική! Γυμνάζουμε το σώμα μας παίζοντας! Ακολουθούμε το ευφάνταστο πρόγραμμα Fit Smiling Kids της ομάδας AthensTrainers και μέσω σειράς διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως αθλητικά παιχνίδια, παιχνίδια στρατηγικής, παρατηρητικότητας, δεξιοτήτων και κινησιολογίας, γυμναζόμαστε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, αφού έχουμε τρυπώσει στο μαγικό κόσμο του παιχνιδιού! Στη μεσημεριανή αυτή συνάντηση το παιχνίδι έχει τον πρώτο ρόλο και αποκτά άλλη διάσταση!

Ημερήσιο πρόγραμμα:
08:00 – 09:00 Άφιξη στον «Ελληνικό Κόσμο»
09:00 – 10:30 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
10:30 – 11:00 Δεκατιανό
11:00 – 13:30 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
13:30 – 14:00 Μεσημεριανό γεύμα
14:00 – 15:00 Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
15:00 – 16:45 Απογευματινή ζώνη (κατ’ επιλογή)
16:45 - 17:00 Αναχώρηση

Πληροφορίες/Κρατήσεις: Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Πειραιώς 254, Ταύρος T.: 2122540000
reservations@hellenic-cosmos.gr

Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη στον Εθνικό Κήπο, για παιδιά 6 έως 10 χρονών
Με το καλοκαίρι προ των πυλών το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει χίλιες και μια δροσερές διαδρομές, από το Κεντρικό Κτήριο και την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, μέχρι τα αγαπημένα σε όλους μας ξέφωτα του Εθνικού Κήπου. Στη διάρκεια των πενθήμερων δράσεων τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα δουλεύοντας μέσα στην καταπράσινη όαση του Κήπου, στο εργαστήρι του Μουσείου, και για πρώτη φορά φέτος, και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του Εθνικού Κήπου και τις συλλογές του Μουσείου και να συνδέσουν την Τέχνη με το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον.
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, 10.00-14.00
Κόστος εβδομάδας: 85€ (έκπτωση 10% στα αδέλφια)
Πληροφορίες/Κρατήσεις: Μουσείο Μπενάκη - Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Δευτέρα έως Πέμπτη 10.00-14.00, Τ. 210 3671067-9

Μουσείο Πειραμάτων

Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 4

6ο summer camp στο Μουσείο Πειραμάτων για παιδιά 6-10 ετών
Καλοκαίρι στο Μουσείο πειραμάτων σημαίνει πειράματα για μικρούς επιστήμονες και ξεκινά... στις 16 Ιουνίου! Σε ένα χώρο σύγχρονο, ασφαλή και πολύ οικείο για τα παιδιά, το Μουσείο Πειραμάτων διοργανώνει, καλοκαιρινό ημερήσιο πρόγραμμα τις ώρες, που οι γονείς βρίσκονται στη δουλειά. Οι μικροί επιστήμονες συμμετέχουν σε ποικιλία δραστηριοτήτων, με πειράματα, παιχνίδια και εξορμήσεις σε εξωτερικούς χώρους, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται αποκλειστικά από εμψυχωτές υψηλής εκπαιδευτικής κατάρτισης. Κάθε ημέρα στο summer camp, μάς επιφυλάσσει εκπλήξεις από μία διαφορετική επιστήμη, ενώ τα πειράματα και οι δραστηριότητες είναι διαφορετικά κάθε εβδομάδα.

Οι θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων για κάθε ημέρα της εβδομάδας είναι οι εξής:
- Φυσική
- Χημεία
- Βιολογία
- Τεχνολογία
- Οικολογία & περιβαλλοντική αγωγή

Κατά τη διάρκεια του summer camp ακολουθείται το παρακάτω ωρολόγιο πρόγραμμα, με τις επιμέρους δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα πειράματα να είναι διαφορετικά ανά ημέρα και ανά εβδομάδα:
Ωρολόγιο πρόγραμμα καλοκαιρινού camp 2016
08:00-09:00: Προσέλευση, υγιεινό πρωινό και οργάνωση της μέρας μας
09:00-11:00: Πειράματα στο εργαστήριο
11:00-11.15: Υγιεινό κολατσιό, για να πάρουμε δυνάμεις
11:15-13:30: Παχνίδια και δραστηριότητες στη φύση
13:30-14.00: Μεσημεριανό φαγητό (από το σπίτι μας)
14:00-14:45: Καλοκαιρινές κατασκευές και δημιουργίες
14:45-15:30: Δραστηριότητες θεατρικής αγωγής & έκφρασης
15:30-16:00: Ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων και αποχώρηση

Πληροφορίες συμμετοχής
Η εβδομαδιαία συμμετοχή περιλαμβάνει καθημερινή δραστηριότητα εξωτερικού χώρου, πρωινό, κολατσιό, όλα τα υλικά για τα πειράματα και τις ατομικές κατασκευές, αναμνηστικό δίπλωμα, ατομικό φάκελο δραστηριοτήτων και συμμετοχή σε εξόρμηση με πούλμαν κάθε Παρασκευή. Αλλαγές στο πρόγραμμα ενδέχεται να πραγματοποιηθούν ανάλογα με τη σύνθεση και τις προτιμήσεις των ομάδων.
Έναρξη: 16 Ιουνίου
Ώρα προσέλευσης: 8:00-9:00
Ώρα αποχώρησης: 15:30-16:00
Εβδομαδιαίο κόστος: 110€ και 100€ για αδέλφια
Ημερήσιο κόστος: 25€ και 22€ για αδέλφια
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στα 2107210105 και 2107610038 (καθημερινές 09:00 – 17:00).
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής

Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ανέργων 6-12 ετών

Μια εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στην πόλη. Το πρόγραμμα συνδυάζοντας τη μάθηση με την ψυχαγωγία εστιάζει στη μετάδοση της γνώσης για την παραδοσιακή κεραμική του τόπου μας με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό, συμβάλλει στην εξάσκηση της φαντασίας και των συνθετικών ικανοτήτων των παιδιών μέσα από την αξιοποίηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα έκφρασης μέσω του αγαπημένου τους υλικού, του πηλού. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γεμάτο πηλό και άλλες εικαστικές δραστηριότητες στο φιλόξενο χώρο του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Μελιδώνη.

To πρόγραμμα υλοποιείται δωρεάν με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών είναι η επίδειξη κάρτας ανεργίας του γονιού και οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα παρέχεται στα παιδιά ελαφρύ κολατσιό.

Τέσσερις εβδομαδιαίοι κύκλοι:
Α’ κύκλος 21 - 24 Ιουνίου 2016
Β’ κύκλος 27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2016
Γ’ κύκλος 4 - 8 Ιουλίου 2016
Δ’ κύκλος 11 - 15 Ιουλίου 2016

Ώρες λειτουργίας του προγράμματος: 10.00΄ – 14.00΄
Ώρα προσέλευσης: 09.30΄-10.00’
Ώρα αποχώρησης: 14.00΄-14.30

Εγγραφές από 1η έως 15 Ιουνίου 2016 στα τηλέφωνα 210-3318491-2 (Δευτέρα- Παρασκευή 12.00΄ -15.00΄)

Θέατρο Πόρτα

Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 5

Το Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα οργανώνει και φέτος καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά από 6 έως 11 ετών.
Διάρκεια προγράμματος: 2 εβδομάδες + 1 εβδομάδα (21/06/2016 -08/07/2016)
Πρώτη περίοδος: 1η και 2η εβδομάδα:
Τρίτη 21/06, Τετάρτη 22/06, Πέμπτη 23/06, Παρασκευή 24/06 09.30-13.30
Δευτέρα 27/06, Τρίτη 28/06. Τετάρτη 29/06, Πέμπτη 30/06, Παρασκευή 01/07 09.30 -13.30
Δεύτερη περίοδος: 3η εβδομάδα:
Δευτέρα 04/07, Τρίτη 05/07. Τετάρτη 06/07, Πέμπτη 07/07, Παρασκευή 08/07 09.30 -13.30
Προτεραιότητα θέσεων έχουν τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην πρώτη περίοδο.

Κόστος: Για την Α΄ περίοδο: 180 ευρώ
Για Α΄ και Β΄ περίοδο : 250 ευρώ
Για την Β΄ περίοδο: 120 ευρώ
(στην τιμή συμπεριλαμβάνεται 23% Φ.Π.Α.)

Σε περίπτωση που δυο αδέρφια παρακολουθήσουν το εργαστήρι ισχύει έκπτωση 10% και για τα δυο παιδιά.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων, απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση.
Με βάση τις σταθερές αξίες του Εργαστηρίου, όπως διαμορφώνονται από το Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο, θα ξεκινήσει αυτή η μικρή περιπέτεια και θα απλωθεί σε μονοπάτια που το καλοκαίρι και η αναζήτησή του επιτρέπει και προκαλεί.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η επικοινωνία των παιδιών μέσα από θεατρικές δραστηριότητες και παιχνίδια για να γνωρίσουν με τρόπο δημιουργικό τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει:
- ακούγοντας παραμύθια από την Ξένια Καλογεροπούλου
- βουτώντας στα άπατα μιας ιστορίας
- παίζοντας ρόλους και παιχνίδια θεάτρου
- δοκιμάζοντας το σώμα τους μέσα σε ασκήσεις κίνησης και ρυθμού
- κόβοντας δρόμο μέσα από ήχους της φύσης και μουσικές
- ξαπλώνοντας κάτω από τα δέντρα και παίζοντας τριγύρω τους παραδοσιακά παιχνίδια
- ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας «τα απαραίτητα» της εξερεύνησης
- κάνοντας πικ-νικ σε κοντινά δασάκια και κήπους.
- φυτεύοντας στον μικρό μας κήπο

Χρήσιμες πληροφορίες
- Το καλοκαιρινό εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά που τέλειωσαν φέτος το νηπιαγωγείο έως παιδιά που τελείωσαν την Ε’ Δημοτικού.
- Το δεκατιανό είναι μέλημα των γονιών. Το εργαστήρι δεν παρέχει φαγητό.
- Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τους υπεύθυνους του προγράμματος σε περίπτωση που κάποιο παιδί έχει αλλεργία ή κάποιο διατροφικό θέμα που πρέπει να προσέξουμε.
- Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και περίπατο εκτός του χώρου του εργαστηρίου επομένως κάθε παιδί χρειάζεται να έχει μαζί του μια αλλαξιά ρούχα, καπέλο, αντηλιακό, αντικουνουπικό κλπ (Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να φυλάσσονται στο χώρο του εργαστηρίου για όποιον γονιό το επιθυμεί)

Υπεύθυνες εργαστηρίου: Αφροδίτη Σορώτου, εκπαιδευτικός θεάτρου προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακό στο θέατρο & εκπαίδευση Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτηση τριετούς διάρκειας στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα.
Φλώρα Σπύρου, εκπαιδευτικός θεάτρου προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ηθοποιός, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα.
Δάφνη Δαυίδ, ψυχολόγος, ηθοποιός- ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα.

Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. email: portastu@gmail.com
Μελίνας Μερκούρη 54, 115 21, Κολωνάκι, (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Διεύθυνση Εργαστηρίου: Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου
Facebook: Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου
http://portaergastiri.blogspot.com/

Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Καλοκαίρι με Τέχνη!
Για 3η συνεχή χρονιά το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, με τη δημιουργική συνεργασία των εκδόσεων Πατάκη, της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης και των καταστημάτων Κάισσα, διοργανώνει καλοκαιρινό καμπ για παιδιά 5-10 ετών στο χώρο του, στο νεοκλασικό κτήριο όπου στεγάζεται το Μουσείο, στον πεζόδρομο της οδού Κόδρου, στον αριθμό 9, στην Πλάκα. Η κάθε περίοδος του καμπ διαρκεί συνήθως 2 εβδομάδες, αλλά αυτή τη χρονιά η πρώτη περίοδος διαρκεί 2 μέρες παραπάνω, οι οποίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ.

1η περίοδος: από 16/6 έως 1/7
2η περίοδος: από 4/7 έως 15/7
Καθημερινά, από τις 8:00 το πρωί ως τις 4:00 το απόγευμα.

Τα παιδιά θα απασχολούνται δημιουργικά με ποικίλες δραστηριότητες:
- θα ζωγραφίσουν στα εικαστικά εργαστήρια, επιστρατεύοντας μαρκαδόρους, χρωματιστά μολύβια, χρώματα και πινέλα και ό,τι άλλο μπορούν να φανταστούν,
- θα ζωντανέψουν αληθινές και φανταστικές ιστορίες με κίνηση και αυτοσχεδιασμό στα θεατρικά εργαστήρια,
- θα παίξουν τα παιχνίδια της γειτονιάς στον πεζόδρομο μπροστά στο Μουσείο,
- θα μάθουν τα μυστικά των ηρώων γνωστών παιδικών βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς τους,
- θα συνδυάσουν ηχοϊστορίες με μελωδικές μουσικές,
- θα ανακαλύψουν θησαυρούς στα στενά της Πλάκας,
- θα διασκεδάσουν με επιλεγμένα παιχνίδια παρατηρητικότητας,
- θα επισκεφθούν γειτονικά μουσεία,
- θα γνωρίσουν τα εκθέματα του μουσείου παιδικής τέχνης.

Όπως όλες οι δράσεις του Μουσείου Παιδικής Τέχνης έτσι και το καλοκαιρινό καμπ, έχει ως στόχο τόσο την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών όσο και την καλλιέργειά τους σε πολλούς τομείς.
Κόστος συμμετοχής κάθε παιδιού είναι 250 ευρώ, ενώ υπάρχει μια έκπτωση 10% στα αδέλφια και σε παιδιά ανέργων (με επίδειξη της κάρτας ανεργίας του γονέα).
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες, www.childrensartmuseum.gr.
Για κρατήσεις θέσεων απευθυνθείτε στη γραμματεία του Μουσείου: Τρίτη & Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 10.00-14.00 στα τηλ. 210 3312621, 210 3312750.

Μουσείο Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9 (προέκταση οδού Βουλής), Πλάκα
Μέρες και ώρες λειτουργίας της γραμματείας για πληροφορίες και κρατήσεις: Τρίτη & Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο / Τ. 2103312621 / 3312750

«Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»

Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 6

Αυτόν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» παιδιά από 6 έως 12 ετών
θα κάνουν βουτιά στη θάλασσα της παγκόσμιας προφορικής παράδοσης, αφηγούνται μύθους, θρύλους, λαϊκά παραμύθια και γνωρίζουν πολιτισμούς από κάθε γωνιά της γης. Κατασκευάζουν χειροτεχνίες και μεταμορφώνουν ανακυκλώσιμα υλικά, φτιάχνουν φυτολόγιο μύθων και παραμυθιών για δέντρα και φυτά, παίζουν παραδοσιακά κινητικά παιχνίδια και πλάθουν αρχαιοελληνικά παιχνίδια από φυσικό πηλό. Με παραμύθια και παιχνίδια συνεργασίας και εμπιστοσύνης ευαισθητοποιούνται στη διαφορετικότητα. Επινοούν, γράφουν, εικονογραφούν, αφηγούνται και δραματοποιούν τις δικές τους ιστορίες, γνωρίζουν αγαπημένους ζωγράφους, ανακαλύπτουν τις ιστορίες πίσω από τα έργα τους και τα φτιάχνουν με τη δική τους ματιά.

Ηλικίες: Από 6 έως 12 ετών
1ο Camp: Δευτέρα 20 Ιουνίου έως Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016
Από τις 08.30 έως τις 14.30 ή 16.00
Κόστος συμμετοχής: 160 ευρώ (δύο πενθήμερα)
Παρέχεται έκπτωση 10% στα αδέλφια

2o Camp: Δευτέρα 4 Ιουλίου έως Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016
Από τις 08.30 έως τις 14.30 ή 16.00
Κόστος συμμετοχής: 160 ευρώ (δύο πενθήμερα)
Παρέχεται έκπτωση 10% στα αδέλφια
Δηλώσεις Συμμετοχής - Εγγραφή
Το ποσό της οικονομικής συνδρομής δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί σε δύο δόσεις.
Η πρώτη δόση είναι 100 ευρώ και καταβάλλεται με την εγγραφή και η δεύτερη δόση 60 ευρώ και καταβάλλεται με την έναρξη του camp.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας.
Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 16 παιδιά και ο ελάχιστος 12.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως ότου συμπληρωθεί η ομάδα.
Περισσότερες πληροφορίες - επικοινωνία:
Συμμετοχή στο e-mail: folktaleshouse@gmail.gr ή επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2104313332.
Φωτογραφίες από τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο camp μπορείτε να δείτε στο

«Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς»
Ιωσήφ των Ρογών 11 και Λεμπέση, πλησίον του Μετρό Ακρόπολη και του Τραμ Λ. Βουλιαγμένης.

Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη

Tο Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη και το τμήμα επιμορφωτικών προγραμμάτων της εταιρείας πολιτισμού "πeripatos", διοργανώνουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Διάρκεια: 27/06 – 22/07/2015 (9:00 π.μ.-14:00 μ.μ.)
Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη (Αγ. Ασωμάτων 31, 105 53, Κεραμεικός, Αθήνα)
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ/εβδομάδα
Έκπτωση 10% για κάθε επιπλέον παιδί και για κάθε παιδί που θα παρακολουθήσει περισσότερες θεματικές ενότητες.

Για το διάστημα των δύο εβδομάδων 27/06 - 01/07/2016 και 11/07 - 15/07/2016, θα πραγματοποιηθεί η θεματική ενότητα με τίτλο: "Καλλιτεχνώ... μακριά από το σπίτι μου!". Μέσα από το πλούσιο αρχειακό υλικό του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη, (αντικείμενα καθημερινής διαβίωσης, χειροτεχνήματα και έργα τέχνης), τα παιδιά γνωρίζουν την έννοια της διαφορετικότητας και της εξορίας με τον πιο δημιουργικό τρόπο: τις μορφές τέχνης.

Τις εβδομάδες 04/07 - 08/07/2016 και 18/07 - 22/07/2016, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να μυηθούν στα μυστικά του αρχαιολόγου μέσα από τη θεματική ενότητα με τίτλο: "Αρχαιολόγος από κούνια". Στόχος του προγράμματος, πέρα από την ανακάλυψη του μαγικού κόσμου της αρχαιολογίας, είναι και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:
Site: www.exile-museum.gr
www.peripatos.net
Tηλ. επικοινωνίας: 6973065966

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδικά camps του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 7

Έξι πενθήμερα από 21 Ιουνίου μέχρι 25 Ιουλίου κάνουν το καλοκαίρι στην Αθήνα συναρπαστικό για τους μικρούς μας φίλους με διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες, σε μία εβδομάδα γεμάτη παιχνίδι, χαρά και δημιουργία. Φέτος, οι πρωταγωνιστές του Μουσείου μας λένε την ιστορία τους, ανακατεύοντας τους μύθους με την πραγματικότητα: ένας Κυκλαδίτης τεχνίτης, ένας Κύπριος έμπορος, ένας Αθηναίος πολίτης και η οικογένειά του, αλλά και ένας ημίθεος.

Πώς ήταν η καθημερινότητά τους; Tί γλώσσα μιλούσαν; Ποια ήταν η θρησκεία τους; Ποιοι οι φόβοι, ποια η δύναμη και οι ικανότητές τους; Τί άφησαν για τις επόμενες γενιές; Oι μικροί μας φίλοι θα αναζητήσουν τα ίχνη τους στις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου και θα συνεχίσουν την εξερεύνησή τους στην περιοδική έκθεση του Μουσείου, αυτή τη φορά για να γνωρίσουν ένα σύγχρονο Κινέζο καλλιτέχνη, τον Ai Weiwei. Μέσα από τα έργα του θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις ή θα σκεφτούν νέες ερωτήσεις για την ομάδα!

Ημέρα 1: παρατηρώντας τους Κυκλαδίτες τεχνίτες Ταξιδεύουμε στις Κυκλάδες για να γνωρίσουμε δύο αρχαίους Κυκλαδίτες τεχνίτες: έναν αγγειοπλάστη και ένα μαρμαρογλύπτη. Αγγίζουμε τα υλικά και τα εργαλεία τους, μαθαίνουμε για την έμπνευση και την τεχνική τους. Στο τέλος, δοκιμάζουμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο σχηματίζοντας ένα ειδώλιο από χαρτόνι και διακοσμώντας ένα κυκλαδικό αγγείο από πηλό.

Ημέρα 2: ακολουθώντας έναν ημίθεο Ανακατεύουμε τους μύθους με την πραγματικότητα και μαθαίνουμε για τις περιπέτειες του Ηρακλή, ακολουθώντας τον στον πρώτο του άθλο. Στη συνέχεια, γνωρίζουμε τις δυνάμεις άλλων θεών και ηρώων μέσα από τα αγγεία του μουσείου, ζωντανεύουμε τις ιστορίες τους και, στο τέλος, τις εικονογραφούμε με το δικό μας τρόπο.

Ημέρα 3: ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο Με τη βοήθεια και τις οδηγίες ενός Κύπριου εμπόρου, ετοιμαζόμαστε για ένα ταξίδι στη Μεσόγειο. Παρατηρούμε τα αγγεία των αρχαίων εμπόρων, φτιάχνουμε τα δικά μας με την τεχνική στένσιλ, τα γεμίζουμε με τα προϊόντα μας και κατασκευάζουμε σφραγίδες με το λογότυπό μας για την ποιότητα και την προέλευσή τους.

Ημέρα 4: περιδιαβαίνοντας στην Αρχαία Αθήνα Περνάμε μία μέρα στη ζωή ενός αρχαίου Αθηναίου: προπονούμαστε σε ένα Γυμνάσιο, βγάζουμε λόγο με τη βοήθεια μίας κλεψύδρας, ψηφίζουμε στην Αγορά χρησιμοποιώντας όστρακα, ετοιμαζόμαστε για έναν αρχαίο γάμο και απολαμβάνουμε ένα συμπόσιο ανακαλύπτοντας αρχαία εδέσματα.

Ημέρα 5: ανακαλύπτοντας ένα σύγχρονο πρωταγωνιστή Μεταφερόμαστε σε ένα παλιό σπίτι με σύγχρονα αντικείμενα: μέσα από ένα χάρτη εξερεύνησης στους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου εντοπίζουμε τα έργα του Ai Weiwei, ανακαλύπτουμε τα υλικά τους, τη χρήση και την ονομασία τους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε την τεχνική του κολλάζ για να παρέμβουμε σε αρχαία και σύγχρονα αντικείμενα, μπερδεύοντας υλικά και χρήσεις, παρελθόν με παρόν, φαντασία και πραγματικότητα.

Πληροφορίες:
6 κύκλοι: από 21 Ιουνίου μέχρι 25 Ιουλίου
21-25/06, 27/06-01/07, 04-08/07, 11-15/07, 18-22/07, 25- 29/07
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00
Ηλικίες: 4-8 ετών
Συμμετοχή: 80€, 65€ αδέρφια στο ίδιο εργαστήριο
Υπεύθυνες εργαστηρίων: Κατερίνα Σταμίδη, Ιωάννα Ζαχαροπούλου
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ηλικιακές ομάδες με έναν υπεύθυνο ανά ομάδα.
Οι δραστηριότητες κάθε ομάδας προσαρμόζονται στην ηλικία τους.
Πληροφορίες/Κρατήσεις Θέσεων: 2107294220

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Αυτό το καλοκαίρι με αφετηρία το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών θα κάνουν εκδρομές, θα ξεναγηθούν δημιουργικά σε γειτονικά Μουσεία και χώρους Τέχνης, θα εξερευνήσουν τις γειτονιές της Πλάκας, θα κάνουν πικ νικ στου Φιλοπάππου, θα ζωγραφίσουν σε μυστικές γωνιές του Εθνικού Κήπου, θα κάνουν περιβαλλοντικές εξορμήσεις, θα μάθουν παραδοσιακά παιχνίδια. Μέσα στο Μουσείο τα παιδιά θα έχουν δημιουργικό χρόνο με: εικαστικά, κατασκευές, μουσικοκινητικά δρώμενα, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική κίνηση, εργαστήρια μαγειρικής και υγιεινής διατροφής, προβολές, αφηγήσεις παραμυθιών και λογοτεχνικής παιδείας, εκπαιδευτικά παιχνίδια και ομαδικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών.
Περίοδοι διεξαγωγής:
20/6-24/6, 27/6-1/7, 4/7-8/7, 11/7-15/7, 29/8-2/9, 5/9-9/9
Κάθε περίοδος έχει διάρκεια πέντε (5) εργασίμων ημερών (από Δευτέρα έως Παρασκευή) από ώρα 8:00 έως 13:30 ή έως 16:30.
Κάθε περίοδος είναι μοναδική και δεν επαναλαμβάνεται, όλες οι περίοδοι περιλαμβάνουν εικαστικές δράσεις, μαγειρική, επισκέψεις σε μουσεία και εκδρομές στη φύση.

Τα παιδιά οργανώνονται σε τμήματα δώδεκα (12) ατόμων μέχρι δύο τμήματα συνολικά σε κάθε περίοδο.
Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους: σακίδιο, παγούρι, καπέλο και άνετα ρούχα.

Το κόστος συμμετοχής είναι εκατόν δέκα ευρώ (110€) για το πρόγραμμα έως τις 13:30 και εκατόν ευρώ (σαράντα 140€) για το πρόγραμμα έως τις 16:30 (προβλέπεται έκπτωση στα αδέλφια και στη συμμετοχή σε περισσότερες από μία περιόδους)
Το ημερήσιο κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ (30€)
Το πρόγραμμα διατίθεται σε πακέτα προσφοράς ειδικά διαμορφωμένα για οργανωμένες ομάδες παιδιών καθώς και από ομίλους εταιρειών.
Στην τιμή περιλαμβάνεται δεκατιανό (δεν περιλαμβάνεται το γεύμα το οποίο πρέπει να το έχουν από το σπίτι σε κατάλληλη συσκευασία)

- Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο κτίριο που στεγάζεται το Mουσείο, στο κέντρο της Πλάκας και περιλαμβάνει περιπάτους σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και πολιτιστικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής με βιωματικές δράσεις και δημιουργικές δραστηριότητες. Σε κάθε περίοδο το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εκδρομή με το τρενάκι με ειδική ξενάγηση για τα παιδιά.
- Το υλικό που θα προκύψει από τις δραστηριότητες (τετράδια εργασίας, λογοτεχνικά κείμενα, καλλιτεχνικές δημιουργίες) θα δοθεί στα παιδιά σε αναμνηστικό ντοσιέ.
- Τα εργαστήρια διεξάγονται από έμπειρους και καταξιωμένους συνεργάτες του μουσείου.
- Υπεύθυνο προσωπικό του μουσείου φροντίζει για την ομαλή ροή του προγράμματος και την ασφάλεια των παιδιών.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3250341, info@ekedisy.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Κυριακές στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για όλη την οικογένεια

Μια νέα σειρά κυριακάτικων δράσεων έρχεται από την ομάδα του ΒΜΦ για να συστήσει τα υλικά του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας σε οικογένειες με παιδιά 3-11 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/02/2024

"Frozen Queen: The music show on ice": Η αγαπημένη ιστορία για τη δύναμη της αγάπης στο θέατρο Παλλάς

Ένα παραμυθένιο σκηνικό στήνεται με ειδικά εφέ, λαμπερά κοστούμια, θεαματικές χορογραφίες και ακροβατικά, ενώ συμμετέχει και το εθνικό ακροβατικό συγκρότημα Κούβας.

"Ροβινσώνας Κρούσος": Το ταξίδι του πιο διάσημου ναυαγού ολοκληρώνεται στο Μέγαρο Μουσικής

Η μουσικοθεατρική παραγωγή σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, θα βρίσκεται για λίγες μέρες ακόμη στο Μέγαρο.

"Οι τρεις μάγοι": 'Ενα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της μαγείας συμβαίνει στο θέατρο Αυλαία

Τρεις ξεχωριστοί μάγοι με σημαντική πορεία στο χώρο των "μαγικών" ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους θεατές σε μια παράσταση που θα τους μείνει αξέχαστη.

"Ο Ρομπέν των Δασών, προστάτης των φτωχών": Ο διάσημος Άγγλος λαϊκός ήρωας στον Πολυχώρο Τεχνών – Θέατρο Αυλαία

Ο παγκοσμίου φήμης θρύλος του αγγλικού Μεσαίωνα, ταξιδεύει στην Ελλάδα για να πολεμήσει την αδικία και να κάνει τους φτωχούς πλουσιότερους και τους πλουσίους φτωχότερους.

Το επιτυχημένο "Καρναβάλι των ζώων" συνεχίζεται στον Ελληνικό Κόσμο

Μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, μουσικών και χορευτών μάς ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο της κλασικής μουσικής μέσα από ένα παραμύθι που παραπέμπει σε ένα φανταστικό ζωολογικό κήπο.