Όταν τρεις μόνο ηθοποιοί αρκούν!

Ποιος είπε ότι μόνο οι πολυπληθείς θίασοι και η φαντασμαγορία των υπερπαραγωγών «μετράνε» στο παιδικό θέατρο; Είδαμε δύο παρεϊστικες και low-budget παιδικές παραστάσεις που αποδεικνύουν πως μερικές φορές τρεις ηθοποιοί είναι υπεραρκετοί.

Όταν τρεις μόνο ηθοποιοί αρκούν!

Ποιος είπε ότι μόνο οι πολυπληθείς θίασοι και η φαντασμαγορία των υπερπαραγωγών «μετράνε» στο παιδικό θέατρο; Είδαμε δύο παρεϊστικες και low-budget παιδικές παραστάσεις που αποδεικνύουν πως μερικές φορές τρεις ηθοποιοί είναι υπεραρκετοί.

«Απαγορεύεται η μουσική»

Πρωί, παρέα με κάμποσα νηπιαγωγάκια, βρέθηκα στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ύστερα από μια υποδειγματική διαδραστική ξενάγηση, είδα την παράσταση της βραβευμένης ομάδας Κοπέρνικος που παίζεται εκεί για δεύτερη χρονιά. Ο τίτλος της, δεδομένου του πού παίζεται, είναι από μόνος του περιπαικτικός: «Απαγορεύεται η μουσική». Αυτό είναι το σλόγκαν του ιδιότροπου κυρίου Ευδαίμονα, αυτό επιβάλλει ως νόμο σε όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας του προκειμένου να διατηρήσει ακέραια την αποστειρωμένη κι αθόρυβη πραγματικότητά του. Όπου, όμως, οι νόμοι είναι στρεβλοί, οι επαναστάτες δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Μόνο που, εδώ, ο επαναστάτης είναι ένας γλυκύτατος μαέστρος παιδικής χορωδίας που λατρεύει να παίζει συνεχώς μουσική.

Γέλια, πειράγματα, θόρυβοι, κουτοπόνηρα σχέδια, μαγικά ξόρκια, γκάφες, κλωτσοπατινάδες και μουσικές κάθε είδους θα ακολουθήσουν μέχρι να έρθει το αίσιο τέλος, με τους Ορέστη Τζιόβα, Ελισσαίο Βλάχο και Μιχάλη Κοιλάκο να ερμηνεύουν με αδιαπραγμάτευτο επαγγελματισμό εξίσου τους ρόλους τους όσο και τις πρωτότυπες μουσικές αυτής της παράστασης που φτιάχτηκε για να «κουμπώνει» μέσα στο ζεστό, ξύλινο θεατράκι της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη. Σκηνοθεσία: Γκάυ Στεφάνου. Στίχοι: Έμη Σίνη. Μουσική - ενορχήστρωση: Άγγελος Αγγέλου. Κίνηση - χορογραφίες: Θάνος Δασκαλόπουλος. Σκηνικά - ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου. Κοστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος.

Εκτός από προγραμματισμένες παραστάσεις για σχολεία, το «Απαγορεύεται η μουσική» παίζεται για το κοινό κάθε Κυριακή και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-9 ετών. Η παράσταση παίζεται στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κάθε Κυριακή στις 3 μ.μ., τιμές € 8 (παιδικό) και € 10. Διάρκεια: 70 λεπτά. Πληροφορίες- προπώληση: 2107234567.

Όταν τρεις μόνο ηθοποιοί αρκούν! - εικόνα 1
Ο περιπλανώμενος θίασος αλληλεγγύης στον «Κλέφτη των εφτά κάκτων»

«Ο κλέφτης των εφτά κάκτων»

Σταρ (και) για τα πεντάχρονα είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς! Έτυχε να δω την παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του παρουσία του ίδιου –δεν φαντάζεστε πόσοι μπόμπιρες είχαν στηθεί μπροστά του για ένα αυτόγραφο κουβαλώντας μια ντάνα βιβλία του που είχαν φέρει από το σπίτι τους. Σύμφωνοι, τα λογοπαίγνιά του είναι ακαταμάχητα και οι λεξιπλαστικές του ικανότητες αδιαμφισβήτητες. Έτσι κι εδώ, στην ιστορία του «Κλέφτη των εφτά κάκτων» …του δίνει να καταλάβει.

Με το ερώτημα «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;» να πλανάται στον αέρα, ο Τριβιζάς παραδίδει στα νήπια και τα παιδιά του δημοτικού ένα ευφάνταστο μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο ήρωας του, ο Ρούλης Μπισμπιρούλης, ένας μάλλον άτυχος (και άνεργος) ηθοποιός, μας ανακοινώνει τη λίστα των επαγγελμάτων που έχει δοκιμάσει ή θέλησε να δοκιμάσει ή θέλησαν οι δικοί του να δοκιμάσει: από βιολιστής μέχρι ληστής, από χρυσοθήρας μέχρι πυροφάγος στο Τιμπουκτού και από κουρέας κλεμμένων κάκτων μέχρι εστιάτορας για φακίρηδες. Αργά ή γρήγορα οι ηθοποιοί δίνουν την πάσα στα παιδιά, τα οποία αποδεικνύονται εξίσου ευφάνταστα όσο και ενημερωμένα. «Τρομοκράτης να γίνεις! …Τζιχαντιστής!» αυτό πρότεινε η δεκάχρονη που καθόταν δίπλα μου στον Σταύρο Σβήγκο, ο οποίος παίζει με μπρίο τον Ρούλη, έχοντας επάξιους συνοδούς τον Θοδωρή Σκυφτούλη και την Κατερίνα Μαούτσου. Οι ρόλοι αλλάζουν, οι ιδιότητες και τα επαγγέλματα γίνονται άνω-κάτω και η ζωντανή μουσική -με το ακορντεόν, την κιθάρα αλλά και την καραμούζα- αποτελούν το σταθερό σύντροφο θεατών και ερμηνευτών σε αυτό το ταξίδι ταυτότητας που παίζεται μπροστά από μια μίνι θεατρική αυλαία-πολυεργαλείο!

Σημειώστε πως η παράσταση παίζεται στο πλαίσιο της δράσης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά», δηλαδή της κινητής μονάδας θεάτρου που εδώ και 14 χρόνια επισκέπτεται παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες. Η σκηνοθεσία είναι του Παντελή Δεντάκη, η μουσική του Νίκου Κυπουργού, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα, η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου.

Η παράσταση παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Κυριακή, στις 12 μ.μ., με προαιρετικό εισιτήριο 5€. Διάρκεια: 60΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κλέφτης των εφτά κάκτων

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 60 '

Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού από ένα παιδί που δοκιμάζει διάφορα απίθανα επαγγέλματα.

Απαγορεύεται η μουσική!

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Όσο κι αν ο ανατρεπτικός της τίτλος προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, η κεφάτη αυτή παράσταση έρχεται να μας αποδείξει ότι η μουσική είναι παντού. Σε μια όμορφη και ήσυχη πολυκατοικία, ο κύριος Ευδαίμων, ένας στρυφνός και πειθαρχημένος διαχειριστής, ζει μια απολύτως αθόρυβη καθημερινότητα. Όλα ανατρέπονται, όμως, όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ένας νεαρός μουσικός. Επειδή τον ενοχλούν οι μελωδίες του, καταστρώνει ένα παμπόνηρο σχέδιο για να τον διώξει. Την ίδια ώρα, ο νεαρός γείτονας, προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία του, αποδεικνύοντάς του ότι η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμη και μέσα στην αποστειρωμένη ζωή του. Το κείμενο υπογράφουν οι, δύο φορές βραβευμένοι με το Κρατικό Βραβείο, συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.