«Πενθεσίλεια»: Μια ρομαντική τραγωδία που σπάνια ανεβαίνει στην Ελλάδα

Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί το έργο του Κλάιστ στη Στέγη, ένα μεγαλειώδες σκηνικό ποίημα για τον έρωτα και το θάνατο.

«Πενθεσίλεια»: Μια ρομαντική τραγωδία που σπάνια ανεβαίνει στην Ελλάδα

Ανήκει στους ηθοποιούς που έχουν υποκύψει στη γοητεία της σκηνοθεσίας και φαίνεται να θέλει να δοκιμαστεί σε κάθε είδος: έχει σκηνοθετήσει σατυρικό δράμα, ξένη δραματουργία, ελληνικά έργα, ενώ τώρα καταπιάνεται με τη ρομαντική τραγωδία ανεβάζοντας την «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ στη Στέγη (14-23/2).

«Πενθεσίλεια»: Μια ρομαντική τραγωδία που σπάνια ανεβαίνει στην Ελλάδα - εικόνα 1

Ο Γερμανός κλασικός, εκπρόσωπος του ρομαντισμού, έχει συνθέσει ένα μεγαλειώδες σκηνικό ποίημα για τον έρωτα και το θάνατο (τα οποία ταυτίζει), που επικεντρώνεται στην αέναη μάχη των δύο φύλων, στο παιχνίδι της υποταγής και της κατάκτησης και στην ολέθρια δυναμική του ερωτικού πόθου. Σημείο έμπνευσης στάθηκε το (φανταστικό) επεισόδιο του τρωικού πολέμου στο οποίο πολέμησαν ο Αχιλλέας και η βασίλισσα των Αμαζόνων, σε μια μάχη που στοίχισε τη ζωή της Πενθεσίλειας κι έκανε τον Αχιλλέα να την ερωτευτεί τη στιγμή που ξεψυχούσε. Ο Κλάιστ αντιστρέφει το μύθο, με την Πενθεσίλεια να διχάζεται μεταξύ του έρωτα και της ανάγκης για υποταγή στο νόμο αλλά και μεταξύ της θηλυκής φύσης και της βασιλικής υπόστασής της, δίνοντας μακάβρια λύση στα διλήμματα που την απασχολούν.

Το έργο άργησε να δει τα φώτα­ της σκηνής (χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν εβδομήντα χρόνια) κι έκτοτε ανεβαίνει σπάνια, καθώς το μέγεθός του (24 σκηνές και 3.000 ανομοιοκατάληκτοι στίχοι) και η πολυπρόσωπη διανομή το έχουν ταξινομήσει στην κατηγορία «μη παραστάσιμο». Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε το 1986 στο ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με μια διανομή πρώτης γραμμής (Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέφανος Κυριακίδης, Αλέκα Παΐζη κ.ά.), ενώ το 2002 δόθηκε στην Επίδαυρο η παγκόσμια πρεμιέρα της διεθνούς συμπαραγωγής σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν, με έναν πολυπληθή θίασο Ελλήνων, Ιταλών, Ισπανών και Αυστριακών ηθοποιών. Το 2013 οι δεκατέσσερις τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής του Εθνικού παρουσίασαν τη δική τους σύγχρονη οπτική, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

«Πενθεσίλεια»: Μια ρομαντική τραγωδία που σπάνια ανεβαίνει στην Ελλάδα - εικόνα 2
Βίκυ Βολιώτη, Κώστας Κορωναίος

Τώρα ο Παντελής Δεντάκης προτείνει μια εκδοχή μόνο για οκτώ ηθοποιούς: Βίκυ Βολιώτη, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κορωναίος, Ηρώ Μπέζου, Αργύρης Ξάφης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Θάνος Τοκάκης, Αινείας Τσαμάτης.

Μια ενδιαφέρουσα νοητή γραμμή ενώνει τον Κλάιστ, την «Πενθεσίλεια» και τις πρόσφατες σκηνοθεσίες του Δεντάκη. Ο Κλάιστ συνέθεσε ένα αυτοβιογραφικό έργο, δίνοντάς του την κατάληξη που επιθυμούσε να έχει ο ίδιος: το τέλος της ζωής του υπήρξε μυθιστορηματικό, καθώς συμφώνησε με τη γυναίκα με την οποία συνδεόταν πλατωνικά να πεθάνουν μαζί­ (και αφού πρώτα η σύζυγός του είχε απορρίψει την πρόταση). έτσι ο Κλάιστ αυτοκτόνησε, αφού πρώτα την πυροβόλησε. Ο Περικλής Δεντάκης σκηνοθέτησε πέρυσι την παράσταση των 4Frontal «Σοφία Λασκαρίδου, Μια αγάπη μεγάλη», που βασίστηκε στη σχέση της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου και του ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου, ο οποίος αυτοκτόνησε εξίσου «μυθιστορηματικά», ιππεύοντας ένα λευκό άλογο στη θάλασσα του Σκαραμαγκά, ενώ η «ανθρωποφαγική» γυναικεία φύση απασχόλησε τον σκηνοθέτη και στην παράσταση του ευριπίδειου «Κύκλωπα», την οποία παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι με αποκλειστικά γυναικείο θίασο.

Περισσότερες πληροφορίες

Πενθεσίλεια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο του 1808 ανεβαίνει σε μια παράσταση που μιλά για τον έρωτα και τον πόλεμο μέσα από τον παθιασμένο έρωτα του Αχιλλέα για τη βασίλισσα των Αμαζόνων Πενθεσίλεια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.