Λεία Βιτάλη: Ελληνικό έργο, κι αν είναι νουάρ, μην το φοβάστε

Προδοσίες, θανατηφόρα πάθη, φόνους κι εγκλήματα –κυριολεκτικά αλλά και συμβολικά και οπωσδήποτε «ελληνικά»– θα δούμε φέτος στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Έξι εγκλήματα ζητούν συγγραφέα». 

Λεία Βιτάλη: Ελληνικό έργο, κι αν είναι νουάρ, μην το φοβάστε

Προδοσίες, θανατηφόρα πάθη, φόνους κι εγκλήματα –κυριολεκτικά αλλά και συμβολικά και οπωσδήποτε «ελληνικά»– θα δούμε φέτος στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Έξι εγκλήματα ζητούν συγγραφέα». Η καλλιτεχνική «αυτουργός» του, η βραβευμένη δραματουργός Λεία Βιτάλη, μας δίνει μια πρώτη εικόνα.

Λεία Βιτάλη: Ελληνικό έργο, κι αν είναι νουάρ, μην το φοβάστε - εικόνα 1

«Ζούμε σε μια Ελλάδα που βράζει, που είναι… νουάρ από μόνη της. Ας δούμε και τα έργα­ που γράφουν γι’ αυτήν οι συγγρα­φείς της», μας λέει η Λεία Βιτάλη, η οποία εδώ και χρόνια πασχίζει να οργανώσει ένα αφιέρωμα στο νέο ελληνικό έργο. «Το υπουργείο Πολιτισμού πάντα μου έδινε αόριστες υποσχέσεις και μου έδειχνε κλειστές πόρτες. Αποφάσισα να στραφώ σε κάποιο ιδιωτικό θέατρο. Στο Αγγέ­λων Βήμα βρήκα, επιτέλους, ανταπόκριση. Για άλλη μία φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία αντικαθιστά την ανύπαρκτη εθνική πολιτική και την απουσία θεσμών προάσπισης, ανάδειξης κι εξαγωγής της εγχώριας δραματουργίας». Ενταγμένο ελεύθερα στη φετινή θεματική ενότητα του θεάτρου της οδού Σατωβριάνδου, που είναι το «Νουάρ», ξεκινά εκεί με καλλιτεχνική υπεύθυνη τη Λεία Βιτάλη, το Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Έργου του 21ου Αιώνα «Έξι εγκλήματα ζητούν συγγραφέα» (6/10-7/9), με έξι σύγχρονα έργα βραβευμένων, έμπειρων αλλά και νεότερων συγγραφέων.

«Όλα τα έργα του φεστιβάλ έχουν εντός τους ένα έγκλημα, κυριολεκτικό ή συμβολικό. Προσοχή: δεν πρόκειται για αστυνομικά τύπου Φίλιπ Μάρλοου. Δεν θα ρίχνουμε πιστολιές! Είναι όμως έργα ελληνικά και γι’ αυτό μπορούν να μας μιλήσουν όχι απλώς με τις λέξεις, αλλά με κώδικες βιωμένους και αναγνωρίσιμους και χαρακτήρες βγαλμένους από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας», επισημαίνει η Βιτάλη. Κάπως έτσι, στο εναρκτήριο έργο «Άγριες νότες» της Νίνας Ράπη (από 6/10), κεντρικό πρόσωπο είναι μια τραγουδίστρια επαναστατικών ασμάτων που συλλαμβάνεται ως ηθική αυτουργός για τη δολοφονία ενός πολιτικού, φυλακίζεται και υφίσταται μια εξευτελιστική διαδικασία χειραγώγησης και σωφρονισμού. Σημείωση: το έργο δεν αφορά τη Χούντα, αλλά το σήμερα.

Στην «Εκκρεμότητα» του Τσιμάρα Τζανάτου (από 17/11) καταγράφεται η δύσκολη ενηλικίωση­ ενός αγοριού το οποίο αντιστέκεται στις επιβεβλημένες νόρμες που αφορούν το φύλο και τη συμπεριφορά του, ασφυκτιά σε ένα σώμα που δεν το εκφράζει κι επαναστατεί – εδώ το έγκλημα είναι καθαρά συμβολικό και υπαρξιακό: η καταπίεση της εφηβικής προσωπικότητας.

Στη βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου «Μήδεια» του Δημήτρη Ζούγκου (από 29/12) γίνεται μια μείξη της αρχαίας τραγωδίας και της ανατροπής της, δηλαδή παρακολουθούμε δύο Μήδειες, την παλιά και μια καινούργια, και το πώς αντιμετωπίζουν η καθεμία την ερωτική απόρριψη και την παιδοκτονία. Η ίδια η Βιτάλη θα παρουσιάσει το τελευταίο έργο της, τη

«Νύχτα στην Εθνική»
(από 9/2), στο οποίο στηλιτεύει το ρατσισμό αλλά και τη διαστρεβλωμένη θέαση του έρωτα. Τα πάντα συμβαίνουν σε μια ταβέρνα στην Εθνική Αθηνών-Πατρών, την οποία διατηρεί μια γυναίκα που ο γιος της έχει ψυχολογικά προβλήματα. Όταν προσλάβει ως βοηθό μια μετανάστρια, τα βίαια ένστικτα του γιου θα βγουν στο φως και κάποιος θα σκοτωθεί…

Στο «Μπλε Μαρέν» (από 23/3) του Ανδρέα Φλουράκη, η δράση εκτυλίσσεται σε ένα κακόφημο μπαρ της Αθήνας, όπου για να αντιμετωπίσει την ανεργία, μια παρέα παιδιών υποκύπτει στην εκμετάλλευση των ιδιοκτητών – ανάμεσά τους υπάρχει και μια κοπέλα, η οποία, σαν σύγχρονη Κασσάνδρα, προβλέπει το μέλλον. Αυτήν τη φορά όμως θα κάνει λάθος…

Το φεστιβάλ κλείνει με τις «Πόρτες» (2/6), το νέο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη, για μια γυναίκα η οποία αδυνατεί να περάσει κάτω από… πόρτες. Με τη βοήθεια ενός ψυχαναλυτή θα ανοίξει τις «πόρτες» του παρελθόντος και θα συμφιλιωθεί με το παιδικό τραύμα που την έχει στοιχειώσει.

Το Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Έργου του 21ου αιώνα «Έξι εγκλήματα ζητούν συγγραφέα» στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα θα διαρκέσει από τις 6/10 μέχρι τις 7/6. Πληροφορίες-προπώληση: 2105242211, 213 και www.aggelonvima.gr.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/9/2014

Περισσότερες πληροφορίες

Άγριες νότες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Μια νουάρ ιστορία για μια πολιτική δολοφονία, μια συναυλία που διακόπτεται, δύο εξιλαστήρια θύματα κι ένα πείραμα σε εξέλιξη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
23/04/2024

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.